The lexicon of Amazonian cuisine in favor of literacy in the Education of Young Adults and the Elderly - EJAI
DOI:
https://doi.org/10.47149/pemo.v6.e12623Keywords:
Lexicon, Pará cuisine, Amazon IdentityAbstract
The regional cuisine of Pará presents traces of the traditional Amazonian identity that are revealed in the lexicon. In this sense, the objective of the present study is to extract and catalog the lexicon of Pará cuisine present in the EJAI Notebook (Picanço; Pantoja, 2023), in order to analyze the pedagogical principle of the language used in its preparation. The research is based on the perspective of Antunes (2012) and Biderman (2019). In addition to these authors, Fusa, Ohuschi and Menegassi (2011) and Freire (1989, 2002) regarding teaching. The investigation is documentary in nature and follows a qualitative approach. The corpus of the study was extracted from two electronic books from the EJAI Sabores e Saberes collection (Picanço; Pantoja, 2023). The analyzed results show the use of the lexicon as a tool that enables the appropriation of the reading and writing code based on practices of reading the world and the social, cultural and identity context.
Downloads
References
ANTUNES, Irandé. Território das Palavras. Parábola Editorial. São Paulo, 2021.
ARROYO, Miguel Gonzáles. Educação de Jovens e Adultos: um campo de direitos e responsabilidades pública. In: SOARES, Leôncio; GIOVANETTI, Maria Amélia; GOMES, Nilma Lino (org.). Diálogos na Educação de Jovens e Adultos. Belo Horizonte: Autêntica, 2018.
BIDERMAN, Maria Tereza Camargo. A Estruturação do Léxico e a Organização do Conhecimento. Letras de Hoje, Porto Alegre, PUCR, v. 22, N. 4, p. 81-96, dez. 1987.
BRAGA, Maria Luiza; MOLLICA, Maria Cecília. Introdução à sociolingüística: o tratamento da variação. 2ª ed. São Paulo: Contexto, 2004.
BRASIL, Secretaria de Educação Fundamental. Parâmetros Curriculares Nacionais: Língua Portuguesa. Brasília: Secretaria de Educação Fundamental, 1998.
FAZENDA, Ivani. Livro de Didática e Interdisciplinaridade, 13ª ed. São Paulo: Papirus Editora, 2008.
FIORIN, José. Introdução à Linguística: I. Objeto teórico. 6ª ed. São Paulo: Contexto, 2019.
FREIRE, Paulo. Pedagogia da autonomia: saberes necessários à prática educativa. São Paulo: Paz e Terra, 2002.
FREIRE, Paulo, A importância do ato de ler: em três artigos que se completam. 23ª ed. São Paulo: Autores Associados, 1989.
FUZA, Ângela Francine; OHUSCHI, Márcia Cristina Greco; MENEGASSI, Renilson. Concepções de Linguagem e o Ensino da Leitura em Língua Materna. Revista Linguagem & Ensino. V.14, nº.2, p. 479-501, jul/dez. 2011.
PICANÇO, Miguel de Nazaré Brito; PANTOJA, Ângela Maria Melo. SABORES E SABERES DA EJAI – Comidas, Memórias e Afetos (VOL.1). Belém: Cordovil E-books, 2023. Disponível em: https://semec.belem.pa.gov.br/wp-content/uploads/2023/03/Sabores-e-Saberes-EJAI-ebook.pdf. Acesso em 31 de janeiro de 2023.
PICANÇO, Miguel de Nazaré Brito; PANTOJA, Ângela Maria Melo; Duarte, Dirceu Bibiano. SABORES E SABERES DA EJAI – Comidas, Memórias e Afetos (VOL.2). Belém: Cordovil E-books. 2023. Disponível em: https://semec.belem.pa.gov.br/wp-content/uploads/2023/03/ebook-Sabores-e-Saberes-EJAI-vol-2.pdf. Acesso: 31 de janeiro de 2023.
SANTOS, Jusiele Miranda; LIRA, Lisonete da Silva; SILVA, Loana Farias; LIRA, Marizabeth da Silva; SALVADOR, Carlene Ferreira Nunes. Gramática e variação linguística no ensino de língua portuguesa. Revista Gestão em Conhecimento, Vol. 1- 7ª ed. 2021.
SEMEC. Coordenadoria da Educação de Jovens, Adultos e Idosos (Ejai). Prefeitura de Belém, 2023. Disponível: https://semec.belem.pa.gov.br/diretorias/diretoria-de-educacao-died/coordenadoria-da-educacao-de-jovens-adultos-e-idosos-ejai/. Acesso em: 25 de janeiro de 2024.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Klelma Costa Pereira, Carlene Ferreira Nunes Salvador, Cristiano Costa da Silva (Autor)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.