FOOD SERVICE IN PUBLIC UNIVERSITY: HYGIENIC-SANITARY CONDITIONS

Authors

  • Alane Santos Silva Graduanda da Escola de Nutrição (ENUFBA) da Universidade Federal da Bahia – UFBA
  • Maria da Conceição Pereira da Fonseca Escola de Nutrição da UFBA
  • Joeli Silva de Souza Universidade Federal da Bahia. Núcleo de Segurança Alimentar

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2019v6e9375

Keywords:

Serviços de Alimentação, Boas Práticas de Manipulação, Lista de verificação.

Abstract

The cafeterias as Food and Nutrition Units are responsible for instruct actions to provide food in satisfactory sanitary conditions. This study aims to evaluate the hygienic-sanitary conditions of six universities cafeterias in Salvador´s public university through an adapted checklist according to RDC nº 275 e 216. Forty-six items were evaluated, subdivided in six blocs, having as answers options: yes, no and not apply, administered in two moments during 2018 between august and October. In general, the cafeterias had a global average 51%, in a median situation, showing that they have unsatisfactory hygienic-sanitary conditions. The major non-conformities were found in four (67%) of six cafeterias, in structural aspects, installations, equipment and handling practices. Otherwise, the two others colleges´ cafeterias obtained adequacy higher than 70%.

References

ARBOS, K. A., et al., Avaliação diagnóstica das condições higienicossanitárias das cantinas em campus universitário público, João Pessoa/PB, Brasil. Revista Contexto & Saúde, Ijuí editora UNIJUÍ v. 15 n. 28 jan./jun. 2015, p. 84-94. Disponível em: <https://www.revistas.unijui.edu.br/index.php/contextoesaude/article/view/3173>. Acesso em: 13/10/2018.

BASTOS, F. S; MOUSINHO, M. M.; MARTINS, H. S. Avaliação higiênico sanitária de estabelecimentos produtores/ comercializadores de alimentos em universidades de Belém-PA. In: Encontro Paraense de Engenharia de Produção, 2015, Belém. Anais EPAEP 2015, 2015.

BRASIL. Resolução – RDC nº 216/04. Dispõe sobre Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. In: Diário Oficial da União, Brasília, 2004. Disponível em: <http://portal.anvisa.gov.br/documents/33916/388704/RESOLU%25C3%2587%25C3%2583O-RDC%2BN%2B216%2BDE%2B15%2BDE%2BSETEMBRO%2BDE%2B2004.pdf/23701496-925d-4d4d-99aa-9d479b316c4b>. Acesso em: 15/08/2018.

BRASIL. Resolução - RDC Nº 275/ 02. Dispõe sobre o Regulamento Técnico de Procedimentos Operacionais Padronizados aplicados aos Estabelecimentos Produtores/Industrializadores de Alimentos e a Lista de Verificação das Boas Práticas de Fabricação em Estabelecimentos Produtores/Industrializadores de Alimentos. In: Diário Oficial da União, Brasília, 2002. Disponível em: <http://portal.anvisa.gov.br/documents/10181/2718376/RDC_275_2002_COMP.pdf/fce9dac0-ae57-4de2-8cf9-e286a383f254>. Acesso em: 15/08/2018.

BRASIL. Ministério da Saúde. Portaria n.º 2.914, de 12 de dezembro de 2011. Dispõe sobre procedimentos de controle e de vigilância da qualidade da água para consumo humano e seu padrão de potabilidade. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, Seção 1, 04 de janeiro de 2012, 49p. Disponível em: <http://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/gm/2011/prt2914_12_12_2011.html>. Acesso em: 21/11/2018.

BRASIL. Ministério da Educação. Gabinete do Reitor. Portaria nº 404, de 30 de dezembro de 2014. Institui o Núcleo de Segurança Alimentar, no âmbito da Pró-Reitoria de Administração. Palácio da Reitoria, Salvador, BA, 30 dez. 2014.

OLIVEIRA, A. S. S. S.; SOARES, E. L. P.; MACEDO, J. L.; PEREIRA, I. C.; GOMES.; F. O.; ASSUNÇÃO, M. J. S. M. Hygienic-sanitary conditions in public schools feeding units. ISSN: 2447-2301 Oliveira ASSS et al. Portuguese ReonFacema. 2017 Jul-Set; 3 (3): 585-593. Maranhão, 2017.

PASCUAL, P. A. L.; ABENIS, N. F. L. D. Assessment os sanitary conditions and food handleres’ partices os public and private high school canteens in Eastern Visayas, Philippines. The Countryside Development Reseach Journal (CDRJ), Vol 4, Issue 1, (2016). Disponível em: <http://www.ssu.edu.ph/subdomains/ojs/index.php/CDRJ/article/view/56/56>. Acesso em: 17/11/2018.

PORTO, E. B. S.; SCHMITZ, B. A. S.; RECINE, E.; RODRIGUES, M. L. C. F. Condições higienicossanitárias das cantinas de escolas públicas e privadas do Distrito Federal – Brasil e seus fatores associados. Vigil. Sanit. Debate 2015; 3 (4): 128-135. Disponível em: <https://www.researchgate.net/publication/286362253_Condicoes_higienico-sanitarias_das_cantinas_de_escolas_publicas_e_privadas_do_Distrito_Federal_-_Brasil_e_seus_fatores_associados>. Acesso em: 21/11/2018.

SILVA, S. F.; SACCOL, A. L. FREITAS.; MESQUITA, M. O. Avaliação das boas práticas em cantinas universitárias. Disc. Scientia. Série: Ciências da Saúde, Santa Maria, v. 8, n. 1, p. 151-157, 2007. Disponível em: <https://periodicos.unifra.br/index.php/disciplinarumS/article/view/924/868>. Acesso em: 18/11/2018.

SIQUEIRA, A. C. P.; COSTA, A. K. O. Condições higienicossanitárias das cantinas de uma universidade pública em Fortaleza. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, 20 (2): 275-289, 2013. Disponível em: <https://docs.google.com/viewerng/viewerurl=https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/viewFile/8634603/2524>. Acesso em: 15/11/2018.

Published

2019-11-12

How to Cite

SILVA, A. S. .; FONSECA , M. da C. P. da; SOUZA, J. S. de . FOOD SERVICE IN PUBLIC UNIVERSITY: HYGIENIC-SANITARY CONDITIONS . Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 6, n. 1, p. 14–22, 2019. DOI: 10.59171/nutrivisa-2019v6e9375. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/9375. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos originais