Parasitological analysis of sugarcane juice and sanitary conditions of its trade in Fortaleza, Ceará

Authors

  • Anderson Matos Ferreira de Azevedo Universidade Estadual do Ceará
  • Lucas Souza Lima Universidade Estadual do Ceará
  • Maria Verônyca Coelho Melo Universidade Estadual do Ceará
  • Raphael Lucas Rodrigues
  • Newton Mota Gurgel Filho Universidade Federal de Paraíba

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2014v1e8997

Keywords:

sugarcane juice, sugarcane, parasitological analysis, contamination, food handlers

Abstract

The lack of hygienic control of foods sold by merchants is a major obstacle to the implementation of control measures against intestinal parasitosis. In this study, the hygienic aspects of the production and distribution of sugarcane juice in diners of the commercial area in Fortaleza/CE were evaluated. A survey containing eleven questions was utilized to collect the data related to the hygienic and sanitary conditions of the sugarcane, the handler and the equipment. Eleven samples from different diners in downtown Fortaleza, were analyzed on May and June 2012. The samples were placed in cool boxes and sent to the Food Safety and Nutrition Laboratory at Ceará State University in order to be analyzed using parasitological analysis which aimed to identify eggs and larvae of helminths and oocysts, as well as protozoan cysts. All the diners had some sort of deficiency on the hygienic and sanitary condition of the sugarcane, and 72.7 % of the samples contained some kind of parasite, some of them being indicators of serious misconduct on the hygiene of food handlers. The results showed deficiencies on the sanitary and hygienic aspects of the production, storage and commercialization of sugarcane juice, reinforcing the need for adoption of training programs for producers and traders as a way to guide the hygienic practices and proper handling techniques.

References

BRASIL. Ministério da Saúde. Resolução RDC nº 218, de 29 de Julho de 2005. Regulamento Técnico de Procedimentos Higiênico-Sanitários para Manipulação de Alimentos e Bebidas Preparados com Vegetais. Diário Oficial da União da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 1 ago. 2005.

BRASIL. Ministério da Saúde. Resolução RDC nº 216, de 15 de Setembro de 2004. Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. Diário Oficial da União da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 16 set. 2004.

BRITO, F. C. R. et al. Avaliação microbiológica e parasitológica de caldo de cana-de-açúcar comercializado em Fortaleza-CE. Revista Sodebras, [S.I.], v. 9, n. 99, p.44-48, mar. 2014.

CARVALHO, L. R.; MAGALHÃES, J. T. Avaliação da qualidade microbiológica dos caldos de cana comercializados no centro de Itabuna - BA e práticas de produção e higiene de seus manipuladores. Revista Baiana de Saúde Pública, Bahia, v. 31, n. 2, p.240-247, jul./dez., 2007

CENTERS FOR DISEASE CONTROL AND PREVENTION (Atlanta). Parasites: Ascariasis. 2013. Disponível em: . Acesso em: 4 dez. 2013.

COSTA, J. R. B. Ocorrência de enteroparasitos em amostras de alface ( lactuca sativa l. ) comercializadas na feira livre de pocinhos - PB. 2012. 35 f. TCC (Graduação) - Curso de Biologia, Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande, 2012.

FELIPE, D. C. Produtividade da cana-de-açúcar (Saccharum oficinarum L.) submetida a diferentes épocas de plantio e a adubação mineral. 2008. 70 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Pós-Graduação em Agronomia, Departamento de Ciências Agrárias, Universidade Federal da Paraíba, Areia, 2008.

IANNI, B. M.; MADY, C. Como Era Gostoso o Meu Caldo de Cana... Arquivos Brasileiros de Cardiologia, São Paulo, v. 85, n. 6, p.379-381, dez. 2005.

LEAL, D. Crescimento da alimentação fora do domicílio. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, v. 17, n. 1, p.123-132, jan. 2010.

LIMA, E. P. C. Estudo da termoresistência de ovos de helmintos, coliformes termotolerantes e Escherichia coli. In: 23o Congresso Brasileiro de Engenharia Ambiental, 2005. Anais... Campo Grande, 2005.

LUCCA, A.; TORRES, E. A. FS. Condições de higiene de “cachorro- quente” comercializado em vias públicas. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v. 36, n. 3, p.350-352, jun. 2002.

NEVES, D. P.; MELO, A. L.; LINARDI, P. M. Parasitologia Humana. 11. ed. Rio de Janeiro: Atheneu, 2005.

OLIVEIRA, A. C. G. et al. Análise das Condições do Comércio de Caldo de Cana em Vias Públicas de Municípios Paulistas. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, v. 13, n. 2, p.6-18, jul. 2006.

OLIVEIRA, K. C. D. Análise microbiológica de caldos de cana comercializados em lanchonetes de belo horizonte. 2009. 37 f. Monografia (Especialização) - Curso de Especialização em Microbiologia, Departamento de Microbiologia, Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, 2009.

PFUETZENREITER, M. R.; ÁVILA-PIRES, F. D. Epidemiologia da teníase/cisticercose por Taenia solium E Taenia saginata. Ciência Rural, Santa Maria, v. 30, n. 3, p.541-548, 2000.

PRADO, S. P. T. et al. Avaliação do perfil microbiológico e microscópico do caldo de cana in natura comercializado por ambulantes. Revista Instituto Adolfo Lutz, São Paulo, v. 69, n. 1, p.55-61, jan. 2010.

PRATI, P.; MORETTI, R. H.; CARDELLO, H. M. A. B. Elaboração de bebida composta por mistura de garapa parcialmente clarificada- estabilizada e sucos de frutas ácidas. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 25, n. 1, p.147-152, jan. 2005.

REY, L. Parasitologia. 3. ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2001a.

REY, L. Um século de experiência no controle da ancilostomíase. Revista da Sociedade Brasileira de Medicina Tropical, [S.l.], v. 34, n. 1, p.61-67, jan. 2001b.

REY, L. Parasitologia. 4. ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2008.

SILVA, J. O. et al. Enteroparasitoses e onicomicoses em manipuladores de alimentos do município de Ribeirão Preto, SP, Brasil. Revista Brasileira de Epidemiologia, São Paulo, v. 8, n. 4, p.385-392, dez. 2005.

Published

2014-10-20

How to Cite

AZEVEDO, A. M. F. de; LIMA, L. S.; MELO, M. V. C.; RODRIGUES, R. L.; GURGEL FILHO, N. M. Parasitological analysis of sugarcane juice and sanitary conditions of its trade in Fortaleza, Ceará. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 1, n. 2, p. 20–25, 2014. DOI: 10.59171/nutrivisa-2014v1e8997. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/8997. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos originais