Hygienic-sanitary diagnosis of flour houses located in Agrovila Nazaré and surrounding region – Castanhal/PA

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2023v10e11260

Keywords:

good manufacturing practices, hygiene, checklist

Abstract

In the northern region, cassava flour production is carried out mainly by family farmers in flour mills. However, many problems can be observed during production, compromising the quality and safety of the product. In view of this, the objective of this work was to carry out a hygienic-sanitary diagnosis of the flour mills located in the Nazaré farm village and the surrounding region. To collect data, the checklist of good manufacturing practices was used, a document attached to RDC No. 275/2002, with modifications, applied once by the responsible researcher, calculating the health panorama and stipulating the classification of the eleven projects evaluated according to instructions of the regulations themselves. It was then verified that, in general, all units presented low rates of item service in all blocks evaluated, resulting in the adequacy percentage varying between 17.80% and 28.81% and, therefore, they were classified in the group 3. Given this scenario, it is necessary to carry out structural improvements in family businesses and implement good manufacturing practices during the production of cassava flour to obtain a quality product that is safe for consumption.

References

ALVARENGA, A.L.B.; ALVARENGA, M.B.; GOMES, C.A.O.; NASCIMENTO NETO, F. Princípios das Boas Práticas de Fabricação: requisitos para a implementação de agroindústria de agricultores familiares. In: NASCIMENTO NETO, F. (Ed.). Recomendações básicas para a aplicação das Boas Práticas Agropecuárias e de Fabricação na agricultura familiar. Brasília-DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2006.

ALVES, R.N.B.; MODESTO JÚNIOR, M.S. Demanda de lenha para torragem de farinha de mandioca nos biomas Amazônia, Cerrado e Caatinga. In: ALVES, RNB.; MODESTO JÚNIOR, MS. (Eds.). Mandioca: Agregação de valor e rentabilidade de negócios. Brasília-DF: Embrapa Amazônia Oriental, 2019.

ANJOS, R.S. O circuito espacial de produção agroindustrial de mandioca no Rio Grande do Norte. [Dissertação de Mestrado]. Natal: Universidade Federal do Rio Grande do Norte, 2017.

BARROS JÚNIOR, A.P.; SOUZA, W.M.; ARAÚJO, M.S.B. Produção de farinha de mandioca no agreste pernambucano. Revista Equador, v.5, n.5, p. 216-238, 2016.

BONFIM, D.L. Diagnóstico higiênico-sanitário das casas de farinha da Microrregião de Imperatriz, MA. [Dissertação de Mestrado]. Seropédica: Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, 2012.

BONFIM, D.L.; DIAS, V.L.N.; KUROZAWA, L.E. Perfil higiênico-sanitário das unidades de processamento da farinha de mandioca em municípios da microrregião de Imperatriz, MA. Revista brasileira de produtos agroindustriais, v.15, n.4, p.413-423, 2013.

BRASIL. Portaria n° 1.428, de 26 de novembro de 1993. Regulamento Técnico para Inspeção Sanitária de Alimentos, Diretrizes para o Estabelecimento de Boas Práticas de Produção e de Prestação de Serviços na Área de Alimentos e o Regulamento Técnico para o Estabelecimento de Padrão de Identidade e Qualidade (PIQ’s) para Serviços e Produtos na Área de Alimentos. Brasília-DF: Ministério da Saúde, 1993.

BRASIL. Portaria n° 326, de 30 de julho de 1997. Regulamento técnico sobre as condições higienicossanitárias e de boas práticas de fabricação para estabelecimentos produtores/industrializadores de alimentos. Brasília-DF: Ministério da Saúde, 1997.

BRASIL. Resolução – RDC n° 275, de 21 de outubro de 2002. Regulamento Técnico de Procedimentos Operacionais Padronizados aplicados aos Estabelecimentos Produtores/Industrializadores de Alimentos e a Lista de Verificação das Boas Práticas de Fabricação em Estabelecimentos Produtores/Industrializadores de Alimentos. Brasília-DF: Agência Nacional de Vigilância Sanitária, 2002.

BRASIL. Instrução normativa n° 52, de 7 de novembro de 2011 com as alterações da Instrução normativa n° 58, de 2 de outubro de 2020. Regulamento Técnico da Farinha de Mandioca. Brasília-DF: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, 2011.

BRIXNER, L.T. Otimização de uma agroindústria de processamento de mandioca congelada em Arroio do Tigre-RS. [Trabalho de Conclusão de Curso]. Santa Cruz do Sul: Universidade de Santa Cruz do Sul, 2015.

CAMPOS, V.B.; SILVA, M.A.S.; SANTOS, A.G.; VIEIRA, V.B.; SOUSA, A.B. Caracterização físico-química da farinha de mandioca da comunidade Lagoa de São João, Princesa Isabel, PB. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DAS CIÊNCIAS AGRÁRIAS, 3., 2018, João Pessoa. Anais [...]. João Pessoa: COINTER-PDVAGRO, 2018.

CEREDA, M.P. Produtos e subprodutos. In: SOUZA, L.S.; FARIAS, A.R.N.; MATTOS, P.L.P.; FUKUDA, W.M.G. (Eds.). Processamento e utilização da mandioca. Brasília-DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2005.

CHISTÉ, R.C.; COHEN, K.O.; MATHIAS, E.A.; RAMOA JÚNIOR, A.G.A. Estudo das propriedades físico-químicas e microbiológicas no processamento da farinha de mandioca do grupo d’água. Revista de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.27, n.2, p.265-269, 2007.

CHISTÉ, R.N.; COHEN, K.O.; MATHIAS, E.A.; RAMOA JÚNIOR, A.G.A. Qualidade da farinha de mandioca do grupo seca. Revista de Ciência e Tecnologia de Alimentos, v.26, n.4, p. 861-864, 2006.

CORRÊA, A.Q.I. Perfil sanitário, social, econômico e ambiental de casas de farinha de mandioca no Planalto Santareno-PA. 2019. 88f. [Dissertação de Mestrado]. Universidade Federal do Oeste do Pará, Santarém, 2019.

DENARDIN, V.F.; LAUTERT, L.F.; HERNANDES, C.C.; RIBAS, CP.; PICCIN, H.H.; KOMARCHESCKI, R. Casas de farinha no litoral do Paraná: realidades e desafios. Revista Raízes e Amidos Tropicais, São Paulo, p. 1037-1042, nov. 2009. Volume especial. Trabalho apresentado no XIII Congresso Brasileiro da Mandioca, 2009.

FAZOLIN, M.; ESTRELA, J.L.V. Mandioca. In: SILVA, N.M.; ADAIME, R.; ZUCCCHI, R.A. (Eds.). Pragas Agrícolas e Florestais na Amazônia. Brasília-DF: Embrapa, 2016, p. 344-363.

FOLEGATTI, M.I.S.; MATSUURA, F.C.A.; FERREIRA FILHO, J.R. A indústria da farinha de mandioca. In: SOUZA, LS.; FARIAS, ARN.; MATTOS, PLP.; FUKUDA, WMG. (Eds.). Processamento e utilização da mandioca. Brasília-DF: Embrapa Informação Tecnológica, 2005, p. 63-135.

GAVA, A.J.; SILVA, CAB.; FRIAS, JRG. Ferramentas para a segurança de alimentos. In: GAVA, A.J.; SILVA, CAB.; FRIAS, JRG. Tecnologia de Alimentos: princípios e aplicações. São Paulo: Nobel, 2008, p. 146-153.

LIMA JÚNIOR, S.F.; CRUZ, J.F.; MOTA, L.H.S.O.; SOUZA, C.B.C. Perfil das casas de farinha do Projeto de Assentamento Narciso Assunção no município de Cruzeiro do Sul, Acre. Revista Sítio Novo, v.1, n.1, p. 203-220, 2017. Disponível em: < https://sitionovo.ifto.edu.br/index.php/sitionovo/article/view/63> Acesso em: 11 jun. 2023.

MACHADO, R.L.P.; DUTRA, A.S.; PINTO, M.S.V. Boas Práticas de Fabricação (BPF). Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2015. Disponível em: < https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1028270/boas-praticas-de-fabricacao-bpf> Acesso em: 11 jun. 2023.

MELO, J.M.M. Agroindústria da mandioca: mapeamento de resíduos e consumo de recursos naturais na produção de farinha de mesa. 2014. 63f. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso de Engenharia Agrícola e Ambiental) - Universidade Federal do Vale do São Francisco, Juazeiro, 2014. Disponível em: < http://www.univasf.edu.br/~tcc/000004/00000447.pdf> Acesso em: 11 jun. 2023.

NASCIMENTO, R.P. Boas práticas de fabricação de farinha de mandioca. In: MODESTO JÚNIOR, M.S.; ALVES, R.N.B. (Eds.). Cultura da mandioca: aspectos socioeconômicos, melhoramento genético, sistemas de cultivo, manejo de pragas e doenças e agroindústria. Brasília-DF: Embrapa, p.207-222, 2016.

OLIVEIRA, L.L. Perfil higiênico-sanitário das unidades de processamento da farinha de mandioca (Manihot esculenta Crantz) na região sudoeste da Bahia. 2008. 85f. Dissertação (Programa de Pós graduação em Engenharia de Alimentos) - Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Itapetinga, 2008. Disponível em: < http://www2.uesb.br/ppg/ppgecal/wp-content/uploads/2017/04/LIDIANE-LACERDA.pdf> Acesso em: 11 jun. 2023.

PORTELLA, A.L. Caracterização do processo produtivo, aspectos da qualidade da farinha de mandioca e percepção dos agentes da cadeia na região central do estado de Roraima. 2015. 120f. Dissertação (Programa de Pós graduação em Defesa sanitária vegetal) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2015. Disponível em: < https://www.locus.ufv.br/bitstream/123456789/9527/1/texto%20completo.pdf> Acesso em: 11 jun. 2023.

SANTOS, E.L.M.; RODRIGUES, A.E.N.; RIBEIRO, D.S. Perfil higiênico-sanitário das unidades processadoras da farinha de mandioca em municípios da microrregião de Garanhuns-PE. Revista Brasileira de Agrotecnologia, v.5, n.1, p.29-34, 2015. Disponível em: < https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/REBAGRO/article/view/3852/3455> Acesso em: 11 jun. 2023.

SANTOS, T.G. Condições higienicossanitárias de casas de farinha do município de Campo de Brito/SE. 2017. 52f. Trabalho de conclusão de curso (Curso de Tecnologia em Alimentos) - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Sergipe, São Cristóvão, 2017. Disponível em: < https://repositorio.ifs.edu.br/biblioteca/bitstream/123456789/254/1/Taynara%20Goes%20dos%20Santos.pdf> Acesso em: 11 jun. 2023.

SERVIÇO BRASILEIRO DE APOIO ÀS MICRO E PEQUENAS EMPRESAS. Casas de farinha: manual de boas práticas. Brasília-DF: SEBRAE, 2008. Disponível em: < http://industriasantacruz.com/wp-content/uploads/2013/09/ManualdeBoasPraticasSEBRAE.pdf> Acesso em: 11 jun. 2023.

SERVIÇO NACIONAL DE APRENDIZAGEM RURAL. Agroindústria: Boas Práticas de Fabricação de Alimentos. Brasília-DF: SENAR, 2019. Disponível em: < https://www.cnabrasil.org.br/assets/arquivos/174-Agroindustria_Boas_praticas_2ed2019_web.pdf> Acesso em: 11 jun. 2023.

SILVA, J.B. Higiene e controle de qualidade de alimentos. Rio Grande do Norte: Escola Agrícola de Jundiaí – Unidade Acadêmica em Ciências Agrárias - Rede e-Tec Brasil, 2014. Disponível em: <http://proedu.rnp.br/handle/123456789/969> Acesso em: 11 jun. 2023.

SILVA, L.J.S.; ROCHA, R.N.C.; MENEGHETTI, G.A.; MORENO, A.A.; FERNANDES, V. Diagnóstico dos sistemas de produção dos agricultores familiares, produtores de mandioca das comunidades do município do Careiro. Manaus: Embrapa Amazônia ocidental, 2017. Disponível em: <https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1084328/diagnostico-dos-sistemas-de-producao-dos-agricultores-familiares-produtores-de-mandioca-das-comunidades-do-municipio-do-careiro> Acesso em: 11 jun. 2023.

SOUZA, J.M.L.; SILVA, M.P.; LEITE, F.M.N.; NÓBREGA, M.S.; ALVES, P.A.O. Boas Práticas de Fabricação de Farinha de Mandioca. Acre: Embrapa Acre, 2017. Disponível em: < https://www.embrapa.br/busca-de-publicacoes/-/publicacao/1081628/boas-praticas-de-fabricacao-de-farinha-de-mandioca> Acesso em: 11 jun. 2023.

SOUZA, F.V.A. Boas práticas de fabricação em pequenas agroindústrias processadoras de mandioca do nordeste paraense. 2019. 130f. Dissertação (Programa de Pós graduação em Desenvolvimento rural e gestão de empreendimentos agroalimentares) - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará, Castanhal, 2019.

VERGARA, C.M.A.C. Gestão da qualidade na área de alimentos. Nutrição e Vigilância em Saúde, v.3, n.2, p.99-100, 2016. Disponível em: <https://www.revistanutrivisa.com.br/wp-content/uploads/2016/03/nutrivisa-vol-2-num-3-b.pdf> Acesso em: 11 jun. 2023.

VIZOLLI, I.; SANTOS, R.M.G.; MACHADO, R.F. Saberes Quilombolas: um estudo no processo de produção da farinha de mandioca. Bolema, v.42, n.26, p.589-608, 2012. Disponível em: < https://www.scielo.br/j/bolema/a/LM5VKtbPWQSbVdnFcb5pjZs/abstract/?lang=pt> Acesso em: 11 jun. 2023.

Published

2023-10-10

How to Cite

LIMA, S. C. G. de; SANTOS , R. S. dos; RIBEIRO, S. C. A. Hygienic-sanitary diagnosis of flour houses located in Agrovila Nazaré and surrounding region – Castanhal/PA. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 10, n. 1, p. e11260, 2023. DOI: 10.59171/nutrivisa-2023v10e11260. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/11260. Acesso em: 23 nov. 2024.

Issue

Section

Artigos originais