Under the shadows of the cashew tree: mocororó of the tremembé, nurturing tradition and harvesting culture

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2023v10e10876

Keywords:

Fermented beverages, indigenous people, mocororó, Tremembé, cultural identity

Abstract

American indigenous peoples use various vegetables to produce fermented foods and beverages, such as corn, cassava, honey, and various fruits. Fermentation preserves and transforms food, benefiting human health. More specifically, in Northeast Brazil, where the cashew tree (Anacardium occidetale L.) is naturally found, mocororó is produced. It is a fermented drink made from cashew apple juice by the indigenous peoples of Ceará. Among the resistance practices that persist among the Tremembé people, this study highlights the fermented beverage of Mocororó and its contribution to the cultural identity of these people. This article aims to discuss cultural identity through a narrative review of the literature, list the importance of knowledge and ways of making Mocororó, and discuss its consumption and anthropological and traditional cultural values. Based on the results found in this study, it is possible to state that Mocororó is a part of the cultural identity of the Tremembé people.

Author Biographies

Rafael Amaral, Universidade Federal do Ceará

Gastrônomo, Professor do Curso de Gastronomia da Universidade Federal do Ceará, Estudante do Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos da Universaidade Federal do Ceará

Marina Miranda Ribeiro Gonçalves, Universidade Federal do Ceará

Gastrônoma, Estudante do Programa de Pós-Graduação em Gastronomia da Universidade Federal do Ceará

Fernando Matias, Universidade Federal do Ceará

Especialista, Estudante do Programa de Pós-Graduação em Gastronomia dqa Universidade Federal do Ceará

Adriana Siqueira, Universidade Federal do Ceará

Doutora, Professora do Program,a de Pós-Graduação em Gastronomia da Universidade Federal do Ceará

Ana Erbênia Mendes, Universidade Federal do Ceará

Doutora, Professora do Programa de Pós-Graduação em Gastronomia da Universidade Federal do Ceará

Francisca Elisângela Lima, Universidade Federal do Ceará

Doutora, Professora do Programa de Pós-Graduação em Gastronomia da Universidade Federal do Ceará

References

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Published

2023-08-17

How to Cite

AMARAL, R.; GONÇALVES, M. M. . R.; MATIAS, F.; SIQUEIRA, A.; MENDES, A. E.; LIMA, F. E.; SOUSA, P. Under the shadows of the cashew tree: mocororó of the tremembé, nurturing tradition and harvesting culture. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 10, n. 1, p. e10876, 2023. DOI: 10.59171/nutrivisa-2023v10e10876. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/10876. Acesso em: 20 may. 2024.

Issue

Section

Artigos de revisão