A concepção do manipulador de alimentos de escolas públicas acerca da sua identidade e atividade profissional

Authors

  • Thamiris Rodrigues Macedo Mestre em Educação em Saúde e Enfermagem pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Belo Horizonte, MG, Brasil https://orcid.org/0009-0002-1953-8997
  • Isabel Cristina Bento Mestre em Educação em Saúde e Enfermagem pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Doutora em Saúde Coletiva pelo Instituto René Rachaou (FIOCRUZ/Minas).Belo Horizonte, MG, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-5205-7821
  • Fernanda Bicalho Pereira Mestre em Educação em Saúde e Enfermagem pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Belo Horizonte, MG, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-7061-6236
  • Luana Caroline dos Santos Professora Doutora associada do Departamento de Nutrição da Escola de Enfermagem da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Belo Horizonte – MG, Brasil. https://orcid.org/0000-0001-9836-3704
  • Maria Flávia Carvalho Gazzinelli Professora Doutora titular aposentada do Departamento de Enfermagem Aplicada da Escola de Enfermagem da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Belo Horizonte – MG, Brasil. https://orcid.org/0000-0003-0523-3973
  • Simone Cardoso Lisboa Pereira Professora Doutora associada do Departamento de Nutriçãoda Escola de Enfermagem da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Belo Horizonte – MG, Brasil. https://orcid.org/0000-0001-9261-2597

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2023v10e10574

Keywords:

School Feeding, Health Occupations, Occupational Groups

Abstract

The objective was to investigate the social representations of food handlers in schools regarding their professional identity. This is a qualitative study with 276 food handlers by means of semi-structured interviews. The projective test of free evocation of words with the expression "Being a canteen worker" was used, and the term listed as the most important was analyzed by means of collective subject discourse analysis, using the Social Representations theory as a reference. There were 629 words evoked, 152 with central elements, being "I like what I do" the most frequent; 12 intermediate, "Positive feelings" the most frequent; and three peripheral, being "Profession" the most frequent. The social representations were ascertained: subjective identity of "being a canteen worker" and attributions of "being a canteen worker". It was observed the need to work with the handlers the aspects of sanitary/health safety and sustainability (waste control) of the food, as well as their role in food and nutrition education of the students.

Author Biographies

Thamiris Rodrigues Macedo, Mestre em Educação em Saúde e Enfermagem pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Belo Horizonte, MG, Brasil

Mestre em Educação em Saúde e Enfermagem pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Belo Horizonte, MG, Brasil

Isabel Cristina Bento, Mestre em Educação em Saúde e Enfermagem pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Doutora em Saúde Coletiva pelo Instituto René Rachaou (FIOCRUZ/Minas).Belo Horizonte, MG, Brasil.

Mestre em Educação em Saúde e Enfermagem pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Doutora em Saúde Coletiva pelo Instituto René Rachaou (FIOCRUZ/Minas).Belo Horizonte, MG, Brasil.

Fernanda Bicalho Pereira, Mestre em Educação em Saúde e Enfermagem pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Belo Horizonte, MG, Brasil.

Mestre em Educação em Saúde e Enfermagem pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG), Belo Horizonte, MG, Brasil.

Luana Caroline dos Santos, Professora Doutora associada do Departamento de Nutrição da Escola de Enfermagem da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Belo Horizonte – MG, Brasil.

Professora Doutora associada do Departamento de Nutrição da Escola de Enfermagem da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Belo Horizonte – MG, Brasil.

Maria Flávia Carvalho Gazzinelli, Professora Doutora titular aposentada do Departamento de Enfermagem Aplicada da Escola de Enfermagem da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Belo Horizonte – MG, Brasil.

Professora Doutora titular aposentada do Departamento de Enfermagem Aplicada da Escola de Enfermagem da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Belo Horizonte – MG, Brasil.

Simone Cardoso Lisboa Pereira, Professora Doutora associada do Departamento de Nutriçãoda Escola de Enfermagem da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Belo Horizonte – MG, Brasil.

Professora Doutora associada do Departamento de Nutriçãoda Escola de Enfermagem da Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Belo Horizonte – MG, Brasil.

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Published

2023-08-29

How to Cite

RODRIGUES MACEDO, T.; BENTO, I. C.; BICALHO PEREIRA, F.; DOS SANTOS, L. C.; CARVALHO GAZZINELLI, M. F.; CARDOSO LISBOA PEREIRA, S. A concepção do manipulador de alimentos de escolas públicas acerca da sua identidade e atividade profissional. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 10, n. 1, p. e10574, 2023. DOI: 10.59171/nutrivisa-2023v10e10574. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/10574. Acesso em: 20 may. 2024.

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Artigos originais