Ergonomic conditions of school food and nutrition units under the same management

Authors

  • Letícia Carvalho Nogueira Sandoval Universidade Presbiteriana Mackenzie
  • Mônica Glória Neumann Spinelli Universidade Presbiteriana Mackenzie

DOI:

https://doi.org/10.17648/nutrivisa-vol-3-num-3-h

Keywords:

feeding, nutrition, meals, ergonomics

Abstract

The success of a Food and Nutrition Unit is based on the interdependence of its infrastructure, raw materials, labor and working methods, but the meal quality is mainly related to the performance of the workmanship. Due to the influence of working conditions on productivity, there is the concern for the health of employees and the need to adapt the working environment through ergonomic studies. This study aimed to evaluate and compare the ergonomic conditions of food and nutrition service from different schools under the same management. Six 6 schools of São Paulo were evaluated, with a total of 23 participating employees. Most of them (74%) described the work done as moderate. Only 8 (35%) reported the presence of pain during service, and leg pain was the most reported (34%). As for the ergonomic aspects related to the physical environment, the average suitability was 66%. Considering the results, there was a good management of outsourced company in all institutional food services, however, the adequacy of 66% of ergonomic conditions indicate room for improvement, to improve working conditions.

References

ABREU, Edeli Simioni de; SPINELLI, Mônica Glória Neumann; SOUZA PINTO, Ana Maria. Gestão de unidades de alimentação e nutrição: um modo de fazer. 6. ed. São Paulo: Metha, 2016.

BRASIL. Sindicato dos Trabalhadores de São Paulo - SINTHORESP. Convenção Coletiva de Trabalho de 2013/02015. São Paulo, p.1-30.

BUREAU INTERNACIONAL DO TRABALHO

(Genebra). A sua saúde e segurança no trabalho: uma coleção de módulos: introdução à saúde e segurança no trabalho. Genebra, 2009.

COLARES, L.G.T.; FREITAS, C. M. Processo de trabalho e saúde de trabalhadores de uma unidade de alimentação e nutrição: entre a prescrição e o real do trabalho. Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v. 12, n. 23, p.3011-3020, 2007.

DOURADO, M.M.J.; LIMA, T.P. Ergonomia e sua importância para os trabalhadores de unidades de alimentação e nutrição. Ensaios e Ciência: Ciências Biológicas, Agrárias e da Saúde, v. 4, n. 15, p.183-196, 2011.

ESTEVAM, E.; GUIMARÃES, M. Caracterização do perfil nutricional e dos aspectos ergonômicos relacionados ao trabalho de colaboradores em uma unidade de alimentação e nutrição. Revista Científica da FAMINAS, Belo Horizonte, v. 2, n. 9, p.55-68, 2013.

FUNDAÇÃO JORGE DUPRAT FIGUEIREDO DE SEGURANÇA E MEDICINA DO TRABALHO

(Brasil). Pontos de verificação ergonômica: soluções práticas e de fácil aplicação para melhorar a segurança, a saúde e as condições de trabalho. São Paulo: Fundacentro, 2001. 329p.

LOURENÇO, M. S.; MENEZES, L. F. Ergonomia e

Alimentação Coletiva das condições de trabalho em uma Unidade de Alimentação e Nutrição. In: Congresso Nacional De Excelência em Gestão, 4, 2008, Niterói. Anais. Niterói, 2008. p.1 - 21.

MATOS, C. H.; PROENÇA, R. P. C. Condições de trabalho e estado nutricional de operadores do setor de Alimentação Coletiva: um estudo de caso. Revista de Nutrição, Campinas, v. 4, n. 16, p.493-502, 2003.

MONTEIRO, M. A. M. A importância da ergonomia na saúde dos funcionários de unidades de alimentação e nutrição. Revista Baiana de Saúde Pública, v. 3, n. 33, p.416-427, 2009.

NEPOMUCENO, M. M. Riscos oferecidos à saúde dos trabalhadores de uma unidade em alimentação e nutrição (UAN). 2004. 56 f. Monografia (Especialização)

- Curso de Curso de Especialização em Qualidade de Alimentos, Universidade de Brasilia, Brasília, 2004.

PAIVA, A. C.; CRUZ, A. A. F. Estado nutricional e aspectos ergonômicos de trabalhadores de Unidade de Alimentação e Nutrição. Revista Mineira de Ciências da Saúde, Patos de Minas, v. 1, n. 1, p.1-11, 2009.

PRATES, G. A. Reflexão sobre o uso da Ergonomia aliado à tecnologia: propulsores do aumento da produtividade e da qualidade de vida no trabalho. Revista de Administração, Espírito Santo do Pinhal, v. 11, n. 7, p.76-85, 2007.

SOUZA, R. C.; SILVEIRA, F. S. A. Análise ergonômica do trabalho (AET) em uma unidade produtora de refeição na cidade de Viçosa, MG. Anais III Simpac, Viçosa, v. 3, n. 1, p.32-38, 2011.

WILHELM, L.; MERINO, E. A. D. A ergonomia e o trabalho docente: reflexões sobre as contribuições da Ergonomia na educação. In: Encontro Nacional de Engenharia de Produção – ENEGEP, 26, 2006, Fortaleza. Anais. Fortaleza, 2006. p.1 - 8.

Published

2017-02-25

How to Cite

SANDOVAL, L. C. N. .; SPINELLI, M. G. N. . Ergonomic conditions of school food and nutrition units under the same management. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 3, n. 3, p. 155–160, 2017. DOI: 10.17648/nutrivisa-vol-3-num-3-h. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/9084. Acesso em: 24 aug. 2024.