Assessment of menus offered for children in range from 1 to 2 years of a private school: a case study

Authors

  • ROSIANE DE PAES BORGES Curso de Bacharelado em Nutrição das Faculdades INTA (Sobral-CE).
  • Ana Maria Mac-Dowell Costa Departamento de Nutrição, Fundação Universidade Estadual do Ceará – UECE.

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2018v5e9900

Keywords:

Vegetables, menu planning, child, school health

Abstract

The aim of this study was to evaluate the adequacy of menus offered to children between 1 to 2 years at a private school. This is a quantitative case study, observational and descriptive, developed in Power Unit Nutrition a private school in the city of Fortaleza, Ceará, from May to August 2016. We conducted qualitative and quantitative analyzes of menus , according to the Guia Alimentar para Crianças Menores de 2 anos and study portioning. In qualitative analysis, it is noticed that groups of fruits, oils and fats and sugars and sweets were suitable, since the groups of breads and cereals, vegetables, meat and eggs, beans and milk, cheese and yogurt were inadequate. In the quantitative evaluation, it was found that only the group of oils and fats was appropriate. With regard to portioning activity, it was found that there is no standardization. It was concluded that the evaluated menus were not in accordance with the recommendations of the Guia Alimentar para Crianças Menores de 2 anos.

References

ABREU, E.S.; SPINELLI, M.G.N.; SOUZA PINTO, A.M. Gestão de Unidades de Alimentação e Nutrição: um modo de fazer. 4. ed. São Paulo: Metha, 2011. 352 p.

ALVES, F.S.; ALBIERO, K.A. Formação e desenvolvimento de hábitos alimentares em crianças pela educação nutricional. Nutr Pauta, v. 15, n. 82, 2007.

ANDRADE; J.C.; CAMPOS, F.M. Porcionamento, adequação energética e controle do desperdício em uma creche. Demetra, v. 7, n. 3, p. 157-180, 2012.

BAÚ, N.; DALLACOSTA, F. Prevalência de sobrepeso e obesidade infantil em crianças de zero a três anos. Rev. Saúde Públ, v. 4, n. 1, p. 37-44, 2011.

BERTON, P.; ESPIRITO SANTO, L. K. R.; MARIN, T. Educação nutricional e alimentar: por uma correta formação de hábitos alimentares. Revista F@pciencia, Apucarana, v. 31, n. 7, p.72-79, 2009.

BOTELHO, L. P. ZANIRATI, V.F.; PAULA, D.V.; LOPES,

A.C.S.; SANTOS, L. C. Promoção da alimentação saudável para escolares: aprendizados e percepção de um grupo operativo. Nutrire, São Paulo, v.35, n.2, p.103-116, 2010.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Política de Saúde. Organização Pan Americana da Saúde. Guia alimentar para crianças menores de dois anos. Brasília: Ministério da Saúde, 2002. 152 p.

. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Guia Alimentar para a população brasileira: promovendo a alimentação saudável. Brasília: Ministério da Saúde, 2006. 210 p.

______. IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Pesquisa de orçamentos familiares 2008-2009: análise do consumo alimentar pessoal no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE, 2010. 150 f.

BRUNKEN, G.S.; GUIMARÃES, L.V.; FISBERG, M. Anemia em crianças menores de 3 anos que frequentam creches públicas em período integral. J pediatr, Rio de janeiro, v. 78, n. 1, p. 50-56, 2002.

CHRISTMANN, A.C. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio – método AQPC – e resto-ingestão de um colégio em regime internato de Guarapuava-PR. 2011. 25f. Trabalho de conclusão de curso (Bacharelado em Nutrição) - Universidade Estadual do Centro-Oeste, Guarapuava, 2011.

CIOCHETTO, C.R.; ORLANDI, S.P.; VIEIRA, M.F.A. Consumo de frutas e vegetais em escolares da rede pública no Sul do Brasil. Archivos Latinomericanos de Nutrición, v. 62, n. 2, p. 172-179, 2012.

CONCEIÇÃO, S.I.O.; SANTOS, C.J.N.; SILVA, A.A.M.; SILVA, J.S.; OLIVEIRA, T.C. Consumo alimentar de escolares das redes pública e privada de ensino em São Luís, Maranhão. Rev. Nutr., v. 23, n. 6, p. 993-1004, 2010.

COSTA, M.G.F.A.; NUNES, M.M.J.C; DUARTE, J.C.; PEREIRA, A.M.S. Conhecimento dos pais sobre alimentação: construção e validação de um questionário de alimentação infantil. Revista de Enfermagem Referência – III, n. 6, p. 55-68, mar. 2012.

DALLA COSTA, M.C.; CORDONI JUNIOR, L.; MATSUO, T. Hábito alimentar de escolares adolescentes de um município do oeste do Paraná. Rev. Nutr, v. 20, n. 5, p. 461- 471, 2007.

FILHO, M. D. S.; CARVALHO, G. D. F.; MARTINS, M. C. C. Consumo de alimentos ricos em açúcar e carie dentaria em pré-escolares. Arquivos em Odontologia, Belo Horizonte, v. 46, n. 3, p. 152-159, set. 2010.

FUNG, T.T.; MALIK, V.; REXRODE, K.M.; MANSON, J.E.; WILLETT, W.C.; HU, F.B. Sweetened beverage consumption and risk of coronary heart disease in women. Am J Clin Nutr, v. 89, p. 1037-1042, 2009.

GAMA, C. M. Hábito Alimentar e Condição Nutricional de Adolescentes de Bom Nível Socioeconômico em São Paulo: Análise de Consumo de Energia, Proteína, Lipídio, Carboidrato, CA, FE, Vit A, Vit C e Junk Foods. 1997. 170

f. Dissertação (Mestrado em Nutrição) - Escola Paulista de Medicina, Universidade Federal de São Paulo, São Paulo, 1997.

GOULART, R.M.M.; BANDUK, M.L.S.; TADDEI, J.A.A.C. Uma revisão das ações de nutrição e do papel do nutricionista em creches. Rev Nutr, v. 23, n. 4, p. 655-665, 2011.

LANES, D. V. C. SANTOS, M.E.T.; SILVA, E.F.S.J.; LANES, K.G.; PUNTEL, R.L.; FOLMER, V. Estratégias lúdicas para a construção de hábitos alimentares saudáveis na educação infantil. Revista Ciências & Ideias, Santa Maria, v. 4, n. 1, p.1-12, 2012.

MARTINELLI, S.S.; SOARES, P.; FABRI, R.K.; RODRIGUES, V.M.; EBONE, M.V.; CAVALLI, S.B. Composição dos cardápios escolares da rede pública de ensino de três municípios da região sul do Brasil: uma discussão perante a legislação. Demetra, v. 9, n. 2, p. 515-531, 2014.

MENEGAZZO, M.; FRACALOSSI, K.; FERNANDES, A.C.; MEDEIROS, N.I. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio de centros de educação infantil. Rev Nutr., v. 2, n. 24, p. 243-251, 2011.

MOREIRA, A.; BENEDETTI, N.C.M.; SARON, M.L.G.;NEVES, A.S.; SOUZA, E.B. A influência do estado nutricional e da ingestão alimentar na aprendizagem escolar. Cadernos UniFOA, Volta Redonda, n. 29, p. 105-113, dez. 2015.

O’BRIEN, R.; BURGESS-CHAMPOUX, T.; HAINES, J.; HANNAN, P.J.; NEUMARK-SZTAINER, D. Associations between school meals offered through the national school lunch program and the school breakfast program and fruit and vegetable intake among ethnically diverse, low-income children. Journal of School Health, v. 80, n. 10, p. 487-492, 2010.

PIOLTINE, M.B.; SPINELLI, M.G.N. Análise da oferta alimentar em uma escola privada do município de São Paulo. Revista Univap, v. 18, p. 48-57, 2012.

VITOLO, M.R.; LOUZADA, M.L.C.; POSSA, G.;BORTOLINI, G.A. Consumo precoce de alimentos não recomendados por lactentes do sul do Brasil. Revista Ciência & Saúde, Porto Alegre, v. 6, n. 1, p. 25-28, jan./abr. 2013.

Published

2018-11-15

How to Cite

BORGES, R. D. P.; COSTA, A. M. M.-D. Assessment of menus offered for children in range from 1 to 2 years of a private school: a case study. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 5, n. 1, p. 42–50, 2018. DOI: 10.59171/nutrivisa-2018v5e9900. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/9900. Acesso em: 24 aug. 2024.

Issue

Section

Estudo de Caso