EVALUATION OF THE HYGIENIC-SANITARY CONDITIONS OF THE FISH MARKETING ESTABLISHMENTS OF THE CITY OF SOBRAL-CE

Authors

  • Lays Emanuelle de França Gonçalves Graduada em Tecnologia de Alimentos e Discente da Especialização em Gestão da Qualidade de Alimentos
  • Leiliane Teles César Mestre em Tecnologia de Alimentos e Docente da Especialização em Gestão da Qualidade de Alimentos
  • Georgia Dias de Moraes Doutora em Biotecnologia e Docente da Especialização em Gestão da Qualidade de Alimentos
  • Mirla Dayanny Pinto Farias Doutora em Biotecnologia e Docente da Especialização em Gestão da Qualidade de Alimentos

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2019v6e9376

Keywords:

good practices, fish, legislation

Abstract

Public markets provide a wide range of food products in which the hygienic and sanitary conditions of food marketed when unsatisfactory may aggravate serious health risks to the consumer. The objective of this work was to evaluate the temperature of the fish and the hygienic-sanitary conditions of the fish merchants in the public market of the city of Sobral-CE. The research was carried out during the months of september and october of 2016. Four boxes of fish sales were evaluated. In each box of fish sales the fish display temperature was checked as well as a checklist of Good Food Handling Practices based on RDC No. 216 of September 15, 2004. The temperatures of the fish that were measured during four weeks, were above the limit allowed by the legislation, and could pose risks to consumers' health. All boxes were classified in group 3 (group that served from 0 to 50% of applicable checklist items). Therefore, measures such as the implementation of good practices from fishing to the establishments where they are benefited can minimize potential contamination.

Author Biography

Mirla Dayanny Pinto Farias, Doutora em Biotecnologia e Docente da Especialização em Gestão da Qualidade de Alimentos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

References

ABREU, E. S.; SIMONY, R. F.; DIAS. D. H. S.; RIBEIRO, F. R. O.; GONÇALVES, P. P. O.; PINESI, P. Eficácia dos métodos de higienização de utensílios em restaurantes comerciais. Revista Simbio-Logias, v.3, n.5, 2010.

ARAUJO, L. M. P.; NASCIMENTO, B. M.; HORONATO, I. R. CASTRO, T. D. R.; LIMA, A. P.; CHAUD, D. M. A. Condições higienicossanitárias de pontos de venda de pastéis localizados em feiras livres do município de São Paulo. Revista da Universidade Vale do Rio Verde, v. 16, n. 2 , 2018 .

BARRETO, N. S. E.; MOURA, F. C. M. M.; TEIXEIRA, J. A.; ASSIM, D. A. MIRANDA, P. C. Avaliação das condições higiênico-sanitárias do pescado comercializado no município de Cruz da Almas, Bahia. Revista Caatinga, Mossoró, v. 25, n. 3, p. 86-95, 2012.

EVANGELISTA-BARRETO, N. S. E.; DAMACENA, S. S.; CARDOSO, L. G.; MARQUES, V. F.; SILVA, I. P. Condições higiênicos sanitárias e grau de frescor do pescado comercializado no mercado de peixe em Cachoeira, Bahia. Revista Brasileira de Higiene e Sanidade Animal, v.11, n.1, p. 60-74, jan – mar, 2017.

BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Decreto nº 9.013, de 29 de março de 2017. Aprova o novo Regulamento da Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem Animal. Diário Oficial da União, Brasília, Seção L1, p. 12, 2017.

BRASIL. Resolução RDC N° 216, DE 15 DE SETEMBRO DE 2004. Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. Agência Nacional de Vigilância Sanitária, 2004.

CHAGAS, J.; ROCHA, S.; MACIEL-CABRAL. Caracterização das condições sanitárias e estruturais de duas feiras livres da zona leste de Manaus/AM. Anais do Seminário Internacional em Ciências do Ambiente e Sustentabilidade na Amazônia, v. 5. Manaus, 2018.

CUNHA, L. F.; AMICHI, K. R. Relação entre a ocorrência de enteroparasitoses e práticas de higiene de manipuladores de alimentos: Revisão da literatura.

Revista Saúde e Pesquisa, v. 7, n. 1, p. 147-157, 2014.

FALCÃO, L. E. M.; LIMA, J. D. M.; NASCIMENTO, C. A. S.; ALMEIDA, R. A. F. Condições higiênico-sanitárias de laticínios comercializados na feira do tabuleiro em Maceió-AL: Estamos esperando acontecer um surto alimentar para agir?. Revista Scire. v. 14, n. 01, 2018.

FEIO, T. A. Diagnóstico da comercialização do pescado nas Feiras de Manaus nos períodos de defeso e não defeso. (Dissertação: Programa de Pós-graduação em Biologia de água doce e pesca) – Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, Manaus, Amazonas, 2015.

GALVÃO, J.A. Boas práticas de fabricação: da despesca ao beneficiamento do pescado. São Paulo, 2010

GHALY, A. E.; DAVE, D.; BUDGE S.; BROOKS, M. S. Fish spoilage mechanisms and preservation techniques: review. American Journal of Applied Sciences, v. 7, n. 7, p. 859-877, 2010.

GONÇALVES, A. A. Tecnologia do pescado: ciência, tecnologia, inovação e legislação. São Paulo: Atheneu, 2011.

KING, T.; COLE, M.; FARBER, J.M.; EISENBRAND, G.; ZABARAS, D.; FOX, E.M.; HILL, J.P. Trend. Food Science. Tech. 68, 160-175, 2017

MARCHI D.M.; BAGGIO N.; TEO C.R.P.A.; BUSATO M. Ocorrência de surtos de doenças transmitidas por alimentos no Município de Chapecó, Estado de Santa Catarina, Brasil, no período de 1995 a 2007. Revista Epidemiologia e Serviços de Saúde. v.20 n.3, Brasília, 2011.

OLIVEIRA, T. B.; MAITAN, V. R. Condições higiênico-sanitárias de ambulantes manipuladores de alimentos. ENCICLOPÉDIA BIOSFERA, Centro Científico Conhecer - Goiânia, vol.6, n.9, 2010.

PINHEIRO M.; WADA T.; PEREIRA C. Análise microbiológica de tábuas de manipulação de alimentos de uma instituição de ensino superior em São Carlos/SP. Revista Simbio-Logias, v.3(5), 2010.

PINTAUDI, S. M. Os mercados públicos: metamorfose de um espaço na história urbana. REVISTA ELECTRÓNICA DE GEOGRAFÍA Y CIENCIAS SOCIALES, Vol. X, núm. 218 (81), 2006. Disponível em: <http://www.ub.edu/geocrit/sn/sn-218-81.htm>. Acesso em: 23 de maio de 2017.

PINTO, L. F.; BORGES, J. M.; ABREU, M. M.; CASTRO, A. S.; ALENCAR, G. R.; FEITOSA, R. N. Avaliação das condições higiênico-sanitárias das bancas de comercialização de peixe no mercado de peixe de Teresina-PI. Congresso Norte Nordeste de Pesquisa e Inovação. Tocantins, 2012.

RIBEIRO, L. F.; ARGANDONA, E. J. S.; ALBUQUERQUE NETO, H. C.; MACEDO, P. P.; MARTINS, E. R. A importância da capacitação profissional dos manipuladores dos estabelecimentos alimentícios - um estudo no município de Ivaiporã/PR. Associação Brasileira de Engenharia de Produção – ABEPRO, XXX Encontro Nacional de Engenharia de Produção, São Carlos – SP, Brasil, 2010. Disponível em: <http://www.abepro.org.br/biblioteca/enegep2010_TN_STO_113_739_17380.pdf>. Acessado em: 02 de abril de 2017.

SANTOS, R. M. S.; GOUVEIA, D. S.; ROCHA, A. P.T.; SILVA, W. M.; LINS, A. D. F. Avaliação de restaurante universitário por meio do regulamento técnico de boas práticas para serviços de alimentação. Revista Verde (Pombal - PB - Brasil) v. 10, n.2, p. 26 - 32, 2015.

SILVA-JUNIOR, A. C S. Antonio.; SILVA, A. S. S.; BRITO, T. P.; FERREORA, L; R.. Ocorrência de Staphylococcus coagulase positiva e coliformes termotolerantes em jaraqui, Semaprochilodus brama (valenciennes, 1850) comercializado na feira do pescado, Macapá-AP. Biota Amazônia, v. 5, n. 1, p. 32-36, 2015.

SILVA JUNIOR, E. A. Manual de controle higiênico-sanitário em serviços de

alimentação. São Paulo: Varela, 7 ed., 2014.

SOUZA, R. L. et al. Condições de comercialização do pescado em municípios na zona da mata norte do estado de Pernambuco. X JORNADA DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO – JEPEX 2010 – UFRPE. Recife, 18 a 22 de outubro. 2010.

Published

2019-11-12

How to Cite

GONÇALVES, L. E. de F.; CÉSAR, L. T. .; MORAES, G. D. de .; FARIAS, M. D. P. EVALUATION OF THE HYGIENIC-SANITARY CONDITIONS OF THE FISH MARKETING ESTABLISHMENTS OF THE CITY OF SOBRAL-CE. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 6, n. 1, p. 23–30, 2019. DOI: 10.59171/nutrivisa-2019v6e9376. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/9376. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos originais