Hygienic and sanitary conditions of beef sold at street markets in Natal, Brazil

Authors

  • Catherine Teixeira de Carvalho Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Cristiane Pinheiro de Sousa Universidade Potiguar
  • Suzanne Raíssa Salvador Fernandes Universidade Potiguar
  • Tayse Cristina Silva Universidade Potiguar
  • Thuany Matias da Silva Universidade Potiguar
  • Jefferson Romáryo Duarte da Luz Universidade Federal do Rio Grande do Norte

DOI:

https://doi.org/10.17648/nutrivisa-vol-3-num-3-d

Keywords:

street market, beef,, sanitary quality

Abstract

Beef is an important food for human nutrition, but to enjoy its benefits, it must be safe from a hygienic- sanitary point of view, otherwise it can lead to foodborne diseases. This study aimed to identify the hygienic-sanitary conditions of beef sold in fairs of Natal, Brazil, observing its agreement with the municipal law that governs this type of trade. It’s a research of the descriptive type, where an instrument of the observational type based on Municipal Decree 7676/05 was applied for data collection. The results showed that 67% of the inadequacies are related to infrastructure, followed by 100% related to the hygiene of the food handlers, 39% related to equipments, 28% related to utensils, 88% did not wear appropriate uniforms, 57% had a habit of screaming and sneezing during food handling, 52% used a beard or mustache, 76% for not executing the deboning of meat. Only 15% of the establishments had in their meat the federal inspection certificate. These results suggest the need for educational strategies for the food handlers, in order to minimize the risks of transmission of diseases related to beef.

References

BEIRÓ, C. F. F.; SILVA, M. C. Análise das condições de higiene na comercialização de alimentos em uma feira livre do Distrito Federal, Universitas: Ciências da Saúde, Brasília, v. 7, n. 1, p. 13-28, 2009.

BEZERRA, C. da S.; SOUZA, J. S. de. Levantamento das condições higiênico sanitário das Feiras livres tradicionais do município de Natal/RN. 2011. Monografia (Graduação em Nutrição) – Universidade Potiguar, Natal, 2011.

BEZERRA, A. C. D.; REIS, R. B.; BASTOS, D. H. M. Innocuousness of sandwiches sold on the streets of Cuiaba, Mato Grosso state, Brazil. Nutrire. Cuiabá, v. 39, n. 3, p. 284-296, dez. 2014.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária, ANVISA. Resolução RDC nº 216, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre regulamento técnico de Boas Práticas para serviços de alimentação. In: Diário Oficial da União, Brasília, 16 de setembro de 2004.

BRASIL, C. C. B.; FINGER, I. R. B., SANTOS, D. G. N., SILVEIRA, J. T. Conformidades higiênico-sanitárias de uma fábrica de conservas de produtos cárneos antes e após reforma estrutural. Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde. v. 2, n. 2, p. 1-9, jul./out. 2015.

CAPISTRANO, D. L.; GERMANO, P. M. L.; GERMANO, M. I. S. Feiras livres do município de São Paulo sob o ponto de vista legislativo e sanitário. Higiene Alimentar. v. 18, n. 116/117, p. 37-42, jan./fev. 2004.

CARVALHO, C. T., GONÇALVES, G. F., SILVA, T. M., SOUSA, C. P. Perfil de manipuladores de alimentos prontos nas feiras livres da cidade de Natal/RN. 2016, 32f, Artigo (Conclusão) – Curso de Nutrição, Universidade Potiguar, Natal, 2016.

COUTINHO, E. P. et al. Condições de higiene das feiras livres dos municípios de Bananeiras, Solânea e Guarabira. X encontro de extensão – Universidade Federal da Paraíba. 2008.

GERMANO, P. M. L.; GERMANO, M. I. S. Higiene e vigilância sanitária de alimentos.2 ed. São Paulo: Varela, 2003. 655p.

GOME, A. P. P. Condições higiênico-Sanitárias e Físico- Estruturais de supermercados que comercializam carne bovina in natura no município de Santo Antônio de Jesus-BA. Monografia apresentada à Universidade Federal Rural do Semiárido (UFERSA), Salvador, 2011.

GOMES, P. M. A. et al. Avaliações das condições higiênicas sanitárias das carnes comercializadas na feira livre do município de Catolé do rocha-PB. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável Grupo Verde de Agricultura Alternativa, v. 7, n. 1, p. 225- 232, jan.-mar. 2012.

JAY, James M. Microbiologia dos Alimentos. 6.ed. –Porto Alegre: Artmed, 2005

MARQUES, N. C. T. S.; PAIVA, G. de. Condições higiênico- sanitárias no comércio de alimentos prontos: é possível comer com segurança nas “feirinhas” de Vila Velha?. Higiene Alimentar, v. 25, n. 192/193, p. 24-28, jan./fev. 2010.

NATAL. Decreto nº 7676 de 25 de julho de 2005. Dispõe sobre a comercialização de produtos perecíveis de origem animal em feiras livres do Município de Natal. Diário Oficial do Município de Natal, Natal, 26 de julho de 2005, Ano V, nº 753, p. 1.

OLIVEIRA, R. B. A. et al. Avaliação higiênico-sanitária dos boxes que comercializam carnes em dois mercados públicos da Cidade do Recife-PE/Brasil. Medicina veterinária, Recife, v. 2, n. 4, p. 10-16, out.-dez. 2008.

RAQUEL, M. P. S.; SILVA, T. O. M. Análise higiênico- sanitária de carnes bovinas comercializadas em feiras livres e mercados públicos de Natal/RN. 2013, 35f, Artigo (Conclusão) – Curso de Nutrição, Universidade Potiguar, Natal, 2013.

SÁ, M. A. R. de et al. Condições higiênico-sanitárias do comércio ambulante de alimentos pronto para o consumo, no entorno do hospital de clínicas de Uberlândia, MG. Higiene Alimentar, v. 24, n. 190/191, p. 59-65, Nov./dez. 2010.

Serviços Urbanos: Feiras livres. 2015. Online. Disponível em: <http://www.natal.rn.gov.br/semsur/paginas/ctd- 40.html>. Acesso em: 20Set. 2015

SILVA Jr., E. A. da. Manual de controle higiênico- sanitário em serviços de alimentação. 6 ed. São Paulo: Livraria Varela, 2010.

UCHIDA, N. S.; ALVES, G. Condições higiênico-sanitárias nas seções de panificação e açougue de supermercados da cidade de Umuarama e Paranavaí, PR. Higiene Alimentar, v. 24, n. 184/185, p. 48-52, maio/jun. 2010.

Published

2017-02-25

How to Cite

CARVALHO, C. T. de .; SOUSA, C. P. de .; FERNANDES, S. R. S. .; SILVA, T. C. .; SILVA, T. M. da .; LUZ, J. R. D. da . Hygienic and sanitary conditions of beef sold at street markets in Natal, Brazil. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 3, n. 3, p. 121–128, 2017. DOI: 10.17648/nutrivisa-vol-3-num-3-d. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/9075. Acesso em: 22 jul. 2024.