Assessment of leftovers in a food and nutrition unit in Sobral, Brazil

Authors

  • Alessandra Maria Silva de Brito Graduanda em Nutrição pelo Instituto Superior de Teologia Aplicada
  • Aline Morais Vieira Graduanda em Nutrição pelo Instituto Superior de Teologia Aplicada
  • Ana Bruna Rocha Souza Graduanda em Nutrição pelo Instituto Superior de Teologia Aplicada.
  • Ana Sâmia Lopes Graduanda em Nutrição pelo Instituto Superior de Teologia Aplicada
  • Benedita Alane Batista Craveiro Graduanda em Nutrição pelo Instituto Superior de Teologia Aplicada.
  • Fernanda Barroso Vasconcelos Graduanda em Nutrição pelo Instituto Superior de Teologia Aplicada.
  • Mariane Silveira Magalhães Nutricionista pela Universidade Estadual do Ceará.

DOI:

https://doi.org/10.17648/nutrivisa-vol-3-num-2-e

Keywords:

waste, food and nutrition unit, leftovers

Abstract

Introduction: In a Food and Nutrition Unit, food waste is a factor of great importance, which can be seen by the ethical, economic, social and political view. On the other hand it also relates food preferences and aversions of the diners and improper planning of the number of meals and even the execution of menu preparations. Objective: To evaluate food leftover’s in a Food and Nutrition Unit in the city of Sobral, Ceará. Methodology: Case study, cross-sectional, descriptive and quantitative with the estimate of food leftover during the month of February 2016, referring to the lunch offered to workers in a shoe factory. As additional information, a record of the diners account was used, in order to associate the main causes of waste with the daily food leftovers. Results: The average weight of consumption per capita meal was 382g to then reach the rest intake per capita of 14.63 g, below the rate indicated by Vaz (2006), where the per capita intake should rest is between 15 to 45g per person having an average of 20g. Conclusion: Although the leftovers are within acceptable parameters, the amounts of food discarded is high, generating unnecessary expenses.

References

AMORIM, F. P. Avaliação do índice de resto-ingesta e sobras em unidade de alimentação e nutrição de escola estadual com regime de internato na cidade de Guarapuava, Paraná. p 01 – 13. Disponível em: < http:// www.unicentro.br/graduacao/denut/documentos/tcc/2010/ TCC%2002-2010%20(FABIANO%20PATRIC%20DE%20

AMORIM).pdf.pdf>Acesso em 09 de março 2016.

AUGUSTINI, V. C. M. et al. Avaliação do índice de resto-ingesta e sobras em unidade de alimentação e nutrição (uan) de uma empresa metalúrgica na cidade de piracicaba/sp. Rev. Simbio- Logias. V.1, n.1, mai/2008. Disponível em: < http://www. ibb.unesp.br/Home/Departamentos/Educacao/Simbio-Logias/ ARTIGO_07_NUTR_avaliacao_indice_resto-ingesta.pdf>Acesso em 06 de março 2016.

ABREU, E.S.; SPINELLI, M.G.N. Avaliação da Produção. In: Abreu, E.S.; Spinelli, M.G.N. e Zanardi, A.M. P. Gestão de Unidades de Alimentação e Nutrição: um modo de fazer. São Paulo: Editora Metha; 2003, p.127-141.

CASTRO, M.D.A.S. et al. Resto Ingesta e aceitação de refeições em uma Unidade de Alimentação e Nutrição. Rev. Hig. Alim., São Paulo, v.17 n.114/115, 2003, p.24 – 28.

CANONICO, F. S.; PAGAMUNICI, L. M.; RUIZ, S. P. Avaliação de sobras e resto-ingesta de um restaurante popular do município de Maringá-PR.Revista Uningá Review, V.19,n.2,pp.05-08

(Jul - Set 2014). Disponível em:<http://www.mastereditora.com.br/ periodico/20140801_093434.pdf>Acesso em 06 de março 2016.

FERREIRA, J.A. et al. Avaliação da sobra limpa e resto ingesta de um ceinf em campo grande-ms. Ensaios e Ciência: Ciências Biológicas, Agrárias e da Saúde, vol. 16, núm. 1, 2012, pp. 83-94 Universidade Anhanguera Campo Grande, Brasil. Disponível em: <http://www.redalyc.org/articulo. oa?id=26025372006>Acesso em 07 de março de 2016.

GOMES, G. S.; JORGE, M. N. Avaliação do índice de resto-ingestão e sobras em uma unidade produtora de refeição comercial em ipatinga-mg. NUTRIR GERAIS, Ipatinga, v. 6 n. 10, p. 857-

, fev./Jul. 2012.. Disponível em:<http://www.unilestemg. br/nutrirgerais/downloads/artigos/volume6/edicao-10/ avaliacao-do-indice-de-resto-ingestao-e-sobras-em-uma- unidade-produtora-de-refeicao-comercial.pdf>Acesso em 07 de março de 2016.

LECHNER, A.; GIOVANONI, A. Avaliação do resto-ingesta em uma unidade de alimentação no vale do taquari – rs. Revista Destaques Acadêmicos, Vol. 4, N. 3, 2012 - CCBS/UNIVATES. Disponível em: Acesso em 07 de março de 2016.

LIBERATO, K. B. L.; LANDIM, M. C.; COSTA, E. A. Estrutura física da área de produção de uma Unidade de Alimentação e Nutrição (UAN) localizada em Fortaleza-Ce. Disponível em: Acesso em 06 de março 2016.

MACHADO, C.C.B et al. Avaliação do índice de resto-ingesta de uma unidade de alimentação e nutrição institucional em Anapolis-GO. Anhaguera Educacional Ltda, v. 16, n. 6, p. 151-162, 2012. Disponível em: <http://sare.anhanguera.com/

index.php/rensc/article/view/3820> Acesso em 06 de mar. 2016.

RICARTE, M. P. et al. Avaliação do desperdício de alimentos em uma unidade de alimentação e nutrição institucional em

Fortaleza-CE. Saber Científico, Porto Velho, 1 (1): 158 - 175, jan./jun.,2008. Disponível em: Acesso em 08 de março 2016.

SILVA, A.M; SILVA, C.P; PESSINA, E.L. Avaliação do índice de resto ingesta após campanha de conscientização dos clientes contra o desperdício de alimentos em um serviço de alimentação hospitalar. Rev. Simbio-Logias, V.3, n.4, Junho/2010.

Disponível em: < http://www.ibb.unesp.br/Home/Departamentos/ Educacao/Simbio-Logias/Avaliacao_indice_de_resto_ingesta_ apos_campanha_conscienti.pdf>Acesso em 09 de março 2016.

VAZ, C.S. Restaurantes: Controlando custos e aumentando lucros. Brasília: Editota LGE, 2006. p. 193.

Published

2016-10-25

How to Cite

BRITO, A. M. S. de; VIEIRA, A. M.; SOUZA, A. B. R. .; LOPES, A. S. .; CRAVEIRO, B. A. B. .; VASCONCELOS, F. B. .; MAGALHÃES, M. S. . Assessment of leftovers in a food and nutrition unit in Sobral, Brazil. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 3, n. 2, p. 76–80, 2016. DOI: 10.17648/nutrivisa-vol-3-num-2-e. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/9058. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Artigos originais

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.