Commercial establishments and food security in Lajeado, Brazil

Authors

  • Luane Guth Leandro Universidade do Vale do Rio dos Sinos.
  • Adriana Regina Bitello Universidade do Vale do Rio dos Sinos

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2016v3e9047

Keywords:

good handling practices, food security, restaurants

Abstract

The intense urbanization and industrialization that occurred from the second half of the twentieth century encouraged the growth and development of the market segment that offers outside dining lar. Tal market is becoming increasingly widespread, bringing with it the need for increased quality of the organizations that make it part. In this context, this study aimed to analyze the sanitary conditions of restaurants in the main flow Lajeado (RS). To this end, it applied a checklist in 34 establishments, drawn up in accordance with Resolutions Nos 278/2009 and 216/2004 in order to check the level of “non-conformities” presented. The restaurants were classified into groups according to the criteria established in the RDC 278/2009. Of the 34 institutions surveyed, 64.7% (n = 22) was part of the Group 2 met from 51% to 75% of the goals set out by the standard. The most frequent inadequacies were observed, such as the lack of standards, the unavailability of the Good Practices and Operational Procedures Manual Standardized laying down and problems with waste management and maintenance and food temperature record, in various stages of the process.

References

ÁVILA L.R.; JUNIOR V.M.V. Cultivando Boas Práticas: a RDC- 216/04 e a Cultura Organizacional na Perspectiva dos Gestores de Três Restaurantes Self-Services em Uberlândia-MG. Desenvolvimento em Questão. Editora Unijuí • ano 8 • n. 15 • jan./jun. • 2010.

BARROS, A. P. N.et al. Perfil de gerentes e AS em UPRs comerciais. Nutrire: Rev. Soc. Bras. Alim. Nutr.= J. Brazilian Soc. Food Nutr., São Paulo, SP, v. 36, n. 2, p. 61-76, ago. 2011.

BERNARDO P.V. et al. Avaliação das Boas Práticas na Produção de Refeições na Rede Hoteleira de Belo Horizonte, MG. UNOPAR Cient Ciênc Biol Saúde 2014;16(4):265-70.

ESPERANÇA, L. C.; MARCHIONI, D. M. L. Qualidade na produção de refeições em restaurantes comerciais na região de Cerqueira César, São Paulo. Nutrire: Rev. Soc. Bras. Alim. Nutr.= J. Brazilian Soc. Food Nutr., São Paulo, SP, v. 36, n. 1, p. 71-83, abr. 2011.

FARIAS, J.R.; PEREIRA, M.M.S.; FIGUEIREDO, E.L. Avaliação de

boas práticas e contagem microbiológica das refeições de uma unidade de alimentação hospitalar, do município de São Miguel do Guamá – Pará. Alim. Nutr., Araraquara, v. 22, n. 1, p. 113- 119, jan./mar.2011.

FERREIRA M.A.et al. Avaliação da adequação às boas práticas em unidades de alimentação e nutrição. Rev Inst Adolfo Lutz. São Paulo, 2011; 70(2): 230-5.

KETZER, L. Dificuldades encontradas por nutricionistas na aplicação de boas práticas. Ijuí (RS): Unijui, 2013.

LOPES L.M.; SILVEIRA J.T.; FLORIANO J.M. Condições higiênico- sanitárias de serviços de alimentação em hotéis de Uruguaiana, Rio Grande do Sul. Nutrivisa – Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde, Vol 2, Núm 1. Março 2015.

MEDEIROS L.et al. Qualidade higiênico-sanitária dos restaurantes cadastrados na Vigilância Sanitária de Santa Maria, RS, Brasil, no período de 2006 a 2010. Ciência Rural, v.43, n.1, jan, 2013.

MELLO, J. F.et al. Avaliação de higiene e das boas práticas em UAN. Nutrire: Rev. Soc. Bras. Alim. Nutr.=Braz. J. Food Nutr., v. 24, n.2, p. 175-182, abr./jun. 2013.

MELO J.C.; CRUZ N.T.S; BESERRA M.L.S. Segurança alimentar nos restaurantes de Teresina – PI. Rev. Interd. v. 7, n. 2, p. 60-69, abr. mai. jun. 2014.

MIRANDA A.C.B; BAIÃO R.C.L. Avaliação das boas práticas na fabricação de preparações à base de pescados crus em

restaurante japonês. C&D-Revista Eletrônica da Fainor, Vitória da Conquista, v.4, n.1, p.52-61, jan./dez. 2011

MONTEIRO M.A.M.et al. Qualidade na produção de refeições em restaurantes do tipo self-service. Demetra: alimentação, nutrição & saúde; 2014; 9(4); 955-961.

MUÑOZ Y.G.; CAMARGO C.E.P. Acciones para lagestión de lacalidad sanitaria e inocuidad de los alimentos em un

restaurante com servicio bufet. Rev. Gerenc. Polit. Salud, Bogotá (Colombia), 11 (22): 123-140, enero-junio de 2012.

PASSOS M.B.A; VILLAÇA A.C. Avaliação das boas práticas em restaurantes do município de Miranorte– TO. Cadernos de pós-graduação da FAZU, V. 1 (2010).

RICARDO F.O.; MORAIS M.P.; CARVALHO A.C.M.S. Controle de

tempo e temperatura na produção de refeições de restaurantes comerciais na cidade de Goiânia-GO. Demetra: nutrição e saúde. 2012; 7(2); 85-96.

RODRIGUES K.L.; SILVA J.A.; ALEIXO J.A.G. Effect of the

implementation of the Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) pre requisite program in na institutional foodservice unit in Southern Brazil. Ciênc. Tecnol. Aliment., Campinas, 32(1): 196-200, jan.-mar. 2012

SACCOL A.L.F. et al. Diagnóstico higiênico-sanitário em restaurantes paulistas. Rev Hig Alim. 2011;25(194/195).

SANTOS, M.B.; RANGEL, V.P.; AZEREDO,D.P. Adequação de

restaurantes comerciais às Boas Práticas. Revista Higiene Alimentar, Vol. 24, nº 190/191. Nov./dez. 2010.

SANTOS R.M.S. et al. Avaliação de restaurante universitário por meio do regulamento técnico de boas práticas para serviços de alimentação. Revista Verde (Pombal - PB - Brasil) v. 10, n.2, p. 26 - 32, abr-jun, 2015

SHIBAO, J. et al. Avaliação da qualidade físico-química de alimentos comercializados em restaurantes self-service. Rev. Instituto Adolfo Lutz, v.68, n.2, p. 299-304, 2009.

SILVEIRA J.T. et al. Condições higiênicas e boas práticas de manipulação em serviços de alimentação da cidade de Itaqui-RS. Vigil. sanit. debate 2015;3(2):144-149

SOBRAL R.R.M. et al. Avaliação das condições higienicosanitárias no mercado público de Russas, Ceará. Revista Agrotec – v.34 n. 1 p. 30-39. 2013.

SPINELLI M.G.N.; COELHO J.M.; SACCOL A.L.F. Comparação das

boas práticas entre restaurantes comerciais da região central e região sul da cidade de São Paulo (SP). Revista Univap – São José dos Campos-SP-Brasil, v. 20, n. 35, jul.2014. ISSN 2237-1753.

STEDEFELDT E. et al. Instrumento de avaliação das Boas Práticas em Unidades de Alimentação e Nutrição Escolar: da concepção à validação. Ciência & Saúde Coletiva, 18(4):947-953, 2013.

Published

2016-06-25

How to Cite

LEANDRO, L. G. .; BITELLO, A. R. . Commercial establishments and food security in Lajeado, Brazil. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 3, n. 1, p. 15–20, 2016. DOI: 10.59171/nutrivisa-2016v3e9047. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/9047. Acesso em: 20 may. 2024.

Issue

Section

Artigos originais