Enteral nutrition and risk of microbiological contamination: a literature review

Authors

  • Girlene Mesquita Perote Faculdade Nordeste
  • Renata Queiroz Vieira Faculdade Nordeste
  • Jackeline Lima de Medeiros Faculdade Nordeste

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2014v1e9042

Keywords:

enteral nutrition, nutritional therapy, micoorganisms, contamination, good practices

Abstract

Enteral nutrition is food used for special purposes, which aims to maintain or improve a patient nutritional status and can be administered orally or by tube. This kind of diet, when not handled properly, can be a powerful cause of microbiological contamination. Therefore, this article aimed to review studies related to the risk of microbiological contamination in enteral nutrition therapies. Initially, a survey was conducted about this topic in journals, manuals and books in electronic databases (Lilacs, Medline and SciELO). Preference was given to publications in portuguese, spanish and english. About the studies, it was found that there is a high rate of contamination in the handling of this type of diet. Studies show that contamination occurs primarily because of food handlers’ poor hygiene. The non-industrialized diets showed the highest rate of contamination because they require more preparation time, require a specific preparation site, as well as increased handling of raw materials. There are few studies with scientific rigor about this topic, therefore it is necessary to delve more into the research about this subject.

References

CARVALHO, A. M. R., OLIVEIRA, D. C. , MARTINS, B. C. C., VIEIRA, V. M. S. S. SILVA, L. I. M. M.,PONCIANO, A. M. S., FONTELES, M. M. F. Análise da prescrição de pacientes utilizando sonda enteral em um hospital universitário do Ceará. Rev Brasil. Hosp. Serviço de Saúde São Paulo. V. 1, n. 1, p. 17-21, 2010).

FARIAS, J. K. R., PEREIRA, M. M. S., FIGUEIREDO, E. L. Avaliação das boas práticas e contagem microbiológica das refeições de uma unidade de alimentação hospitalar do município de São Miguel do Guamá – Pará. Alim. Nutrição. V. 22, n. 1, p. 113- 119, 2011.

FUJINO V., NOGUEIRA L. A.B.N.S. Terapia nutricional enteral em pacientes graves: revisão de literatura. Arq Ciênc Saúde. V. 14, n.4, p. 220-6, 2007.

FURNALETO-MAIA, L., PANGONI, G. Avaliação microbiológica de preparações artesanais de dietas enteral em uma unidade de alimentação e nutrição. Cienc. Biol. Saúde. V. 11, n. 1, p. 27-30, 2009.

GARITA, F. S.; CUKIER, C.; MAGNONI, D. Indicações e prescrição da terapia nutricional. In: MATUSUBA, C. S. T.; MAGNONI, D. (Org.). Enfermagem em terapia nutricional. São Paulo: Sarvier, 2009. p. 35-55.

KLAASSEN L.J, GARCÍA CAÑETE P., MAÍZ GURRUCHAGA A., CAMPANO BASCUÑÁN M.Mecanismos de contaminación de las fórmulas para nutrición enteral. Rev.Ver Chil Infectol. V. 10, p. 69-73, 2002.

KREYMANN K.G, BERGER M.M, DEUTZ N.E.P, HIESMAYR M., JOLLIET P., KAZANDJIEV G., NITENBERG G., VAN DEN BERGHE G., WERNERMAN J. ESPEN. Guidelineson enteral nutrition. Clinical Nutr. V. 25, n. 1, p. 210 – 230, 2006.

MAURICIO A.A., GAZOLA S., MATIOLI G. Dietas enterais não industrializadas: análise microbiológica e verificação de boas práticas de preparação. Rev. Nutr. Campinas. V. 21, n. 1, p. 29-37, 2008.

MARTINELLI, C. Avaliação microbiológica de produtos cárneos distribuídos aos pacientes em um hospital particular de Volta Redonda – RJ. 2007.91f. Dissertação de Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos – Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2007, 91p.

MENEGASSI B., SANTANA L.S., COELHO J.C., MARTINS A.O., PINTO J.P.A.N, NAVARRO A.M. Características físico-químicas e qualidade nutricional de dietas enterais nãoindustrializadas. Alim Nutri. V. 18, p. 127-32, 2007.

PINTO U.M, CARDOSO R.R, VANETTI MC..D. Detecção de Listeria, Salmonella e Klebsiellaem serviço de alimentação hospitalar. Rev Nutr. v.17, n.3, p. 319-26, 2004.

SANTOS V.F.N, BOTTONI A., MORAIS T.B., Qualidade nutricional e microbiológica de dietas enterais artesanais padronizadas preparadas nas residências de pacientes em terapia nutricional domiciliar. Rev. Nutr., Campinas. V. 26, n.2, p. 205-214, 2013.

SANTOS B. H. C., SOUZA E. L., SOUSA C. P., SERRÃO L. H., AMARAL W. C. Manipuladores como causas potenciais de contaminação microbiana de alimento enteral. Infarma. V.15, p. 11-12, 2004.

SCHUITEMA C.F.J. Basics in clinical nutrition: Diets for enteral nutrition. Eur J Clin Nutr Metab. v. 4, n. 4, p. 168-9, 2009.

SILVA S.M.R., ASSIS M.C.S., SILVEIRA C.R.M., BEGHETTO M.G., MELLO E.D. Sistema aberto ou fechado de nutrição enteral para adultos críticos: há diferença? Rev. AssocMed Bras. V. 58, n. 2, p. 229-233, 2012.

SIMON M.I.S.S, FREIMÜLLER S., TONDO E. C., RIBEIRO A. S., DREHMER M., Qualidade microbiológica e temperatura de dietas enterais antes e após implantação do sistema de análise de perigos e pontos críticos de controle. Rev. Nutr., Campinas, v. 20, n. 2, p. 139-148, 2007.

SOUSA, C. L. et al. Diagnóstico das condições higiênico- sanitárias e microbiológicas de empresas fornecedoras de comidas congeladas light na cidade de Belém/PA. Alim. Nutr., Araraquara, v. 20, n. 3, p. 375-381, jul./set. 2009.

SOUSA L. R. M., FERREIRAS. S. M. R, Schieferdecker, M. L. M. Physicochemical and nutricional characteristics of handmade enteral diets. Nutrición Hospitalária. V. 29, n. 3, p. 568-574, WAITZBERG D.L, BAXTER Y.C. Custos do tratamento de pacientes recebendo terapia nutricional: da prescrição à alta. Nutr Pauta. V. 67, p. 18-30, 2004.

ZADÁK Z., SMITH L.K.Basics in clinical nutrition: Commercially prepared formulas. Eur J ClinNutrMetab.V.4 p. 212-5.2009.

Published

2014-11-25

How to Cite

PEROTE, G. M.; VIEIRA, R. Q.; MEDEIROS, J. L. de. Enteral nutrition and risk of microbiological contamination: a literature review. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 1, n. 3, p. 23–26, 2014. DOI: 10.59171/nutrivisa-2014v1e9042. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/9042. Acesso em: 3 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos de revisão