Analysis of total and thermotolerant coliforms in minimally processed vegetables sold in a supermarket of Montes Claros, Minas Gerais

Authors

  • Waldirene Fernandes da Silva Faculdades Unidas do Norte de Minas
  • Tatiane Barbosa do Nascimento Faculdades Unidas do Norte de Minas
  • Leonardo Ferreira Oliveira Faculdades Integradas do Norte de Minas
  • Núbia da Silva Ferreira Fernandes Faculdades Unidas do Norte de Minas
  • Priscilla Maria Carvalho Oliveira Universidade Estadual de Montes Claros

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2014v1e9038

Keywords:

minimally processed vegetables, coliforms, thermotolerants

Abstract

To be considered minimally processed food, vegetables and fruits must be subjected to one or more physical or chemical changes, such as washing, peeling, slicing, cutting and sanitation, making them ready for consumption or preparation . The presence of coliforms in this type of product is indicative of inadequate sanitary conditions during processing, storage, transport or commercialization; which can reduce the lifespan of the food and also cause food poisoning. In this context, the aim of this study was the quantification of total and thermotolerant coliforms in minimally processed foods sold in a supermarket of Montes Claros/ MG. A total of 5 samples of minimally processed vegetables were acquired. Each sample was composed of a soupkit which contained pumpkin, potatoes, carrots and chayote. Based on the Brazilian legislation, the minimally processed foods analyzed were unsuitable for consumption as 100% of the samples presented results for thermotolerant coliforms greater than 10² MPN/g. The high level of total and thermotolerant coliforms detected indicated poor sanitary quality of the products analyzed.

References

ALMEIDA, R. C. C.; KUAYE, A. Y.; SERRANO, A. M.; ALMEIDA, P. F. Avaliação e controle da qualidade microbiológica de mãos de manipuladores de alimentos. Rev. Saúde Pública, Salvador, v. 29, n. 4, p. 290-294, 1995. Disponível em: <http://www.scielosp.org/pdf/rsp/v29n4/06.pdf>. Acesso em: 05/11/2013.

ALVES, J. A.; BOAS, E. V. B. V.; SOUZA, E. C.; BOAS, B. M. V.; PICCOLI, R. H. Vida útil de produto minimamente processado composto por abóbora, cenoura, chuchu e mandioquinha-salsa. Ciênc. agrotec., Lavras, v. 34, n. 1, p. 182-189, jan./fev., 2010. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/cagro/v34n1/23.pdf>. Acesso em: 02/11/2013.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agencia Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução da Diretoria Colegiada - RDC Nº 12 de 2 de janeiro de 2001. Aprova o Regulamento Técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Disponível em: <http://portal.anvisa.gov.br/wps/wcm/connect/a47bab8047458b909541d53fbc4c6735/RDC_12_2001.pdf?MOD=AJPERES>. Acesso em: 02/11/2013.

BRUNO, L. M.; QUEIROZ, A. A. M.; ANDRADE, A. P. C.; VASCONCELOS, M. N.; BORGES, M. F. Avaliação Microbiológica de Hortaliças e Frutas Minimamente Processadas Comercializadas em Fortaleza (CE). B. CEPPA, Curitiba, v.23, n. 1,p.75-84, jan./ jun., 2005. Disponível em: <http://ojs.c3sl.ufpr.br/ojs/index.php/alimentos/article/viewFile/1272/1066>. Acesso em: 02/11/2013.

MAISTRO, L. C. Alface Minimamente Processada: Uma Revisão. Rev. Nutr., Campinas, V. 14, n. 3, p. 219-224, set./dez., 2001. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/rn/v14n3/7788>. Acesso em: 25/02/2013.

MELO, B. SILVA, C. A.; ALVES, P.R.B. Processamento Mínimo de Hortaliças e Frutas. S.d. Disponível em: . Acesso em: 25/02/2013.

OLIVEIRA, G. C.; LIMA, W. C.; RAUECKER, U. N. Contaminação Microbiana de Superfície de Manipulação de Alimentos em Cozinhas de Escolas Estaduais do Município de Trindade-GO. II Seminário de pesquisas e TCC da FVG. 2011. Disponível em: <http://fug.edu.br/2010/pdf/tcc/f_contaminacao_microbiana.pdf>. Acesso em: 05/11/2013.

OLIVEIRA, A. R. C.; SILVEIRA, I. A.; OLIVEIRA, R. M. E.; MEDONÇA, D. P.;COSTA, L. M. A. S.; NOGUEIRA, I. E. Avaliação da Qualidade Microbiológica de Hortaliças Convencionais, Orgânicas Minimamente Processadas e Orgânicas “In natura”. XIX Congresso de Pós-Graduação da UFLA. 2010. Disponível em: <http://www.sbpcnet.org.br/livro/lavras/resumos/1298.pdf>. Acesso em: 02/11/2013

PAULA, N. R. F.; BOAS, E. V. B.; RODRIGUES, L. J.; CARVALHO, R. A.; PICCOLI, R. H. Qualidade de Produtos Minimamente Processados e Comercializados em Gôndolas de Supermercados nas Cidades de Lavras – MG, Brasília – DF e São Paulo – SP. Ciênc. agrotec., Lavras, v. 33, n. 1, p. 219-227, jan./fev., 2009. Disponível em <http://www.scielo.br/pdf/cagro/v33n1/v33n1a31.pdf>. Acesso em: 02/10/2013.

ROMANICHEN, C.; ZIROLDO, D. F.; SANTOS, R. A. M.; SOUZA, L. B. G. Avaliação Higiênico Sanitária de Alimentos Minimamente Processados. Maringá, 2010. Disponível em: <http://www.cesumar.br/prppge/pesquisa/mostras/quin_mostra/cristiane_romanichen.pdf>. Acesso em: 25/02/2013.

SANTOS, A. P. R.; JUNQUEIRA, A. M. R. Gestão da Qualidade na Couve Minimamente Processada no Distrito Federal: O Caso da Agroindústria Machadinho. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v.14, n.4, p.337-352, 2012. Disponível em: <http://www.deag.ufcg.edu.br/rbpa/rev144/Art1445.pdf>. Acesso em: 03/11/2013.

SANTOS, T. B. A., JUNQUEIRA, N. S. V. C. A., PEREIRA, J. L. Microrganismos Indicadores em Frutas e Hortaliças Minimamente Processadas. Braz. J. Food Technol., Campinas, v. 13, n. 2, p. 141- 146, abr./jun. 2010. Disponível em: <http://www.ital.sp.gov.br/bj/artigos/html/busca/PDF/v13n2416a.pdf>. Acesso em: 15/10/2013.

SILVA, S. R. P. Avaliação Bacteriológica e Parasitológica em Hortaliças Minimamente Processadas comercializadas em Porto Alegre – RS. 2006. 87f. Dissertação (Mestrado em Microbiologia Agrícola e do Ambiente) - Faculdade de Agronomia, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre. 2006. Disponível em: . Acesso em: 15/10/2013.

SILVA, N.; JUNQUEIRA, V. C. A.; SILVEIRA, N. F. A.; TANIWAKI, M. H.; SANTOS, R. F. S.; GOMES, R. A. R. Manual de Métodos de Analise Microbiológica de Alimentos. 3. ed. São Paulo: Varela, 2007. 552 p.

SILVA, M. P. CAVALLI, D. R.; OLIVEIRA, T. C. R. M. Avaliação do Padrão Coliformes a 45 °C e Comparação da Eficiência das Técnicas dos Tubos Múltiplos e Petrifilm EC na Detecção de Coliformes Totais e Escherichia Coli em Alimentos. Ciênc. Tecnol. Aliment., Campinas, v.26, n.2, p.352-359, abr.-jun. 2006. Disponível em: < http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612006000200018>. Acesso em: 03/11/2013.

Published

2014-11-25

How to Cite

SILVA, W. F. da .; NASCIMENTO, T. B. do; OLIVEIRA, L. F.; FERNANDES, N. da S. F.; OLIVEIRA, P. M. C. Analysis of total and thermotolerant coliforms in minimally processed vegetables sold in a supermarket of Montes Claros, Minas Gerais. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 1, n. 3, p. 6–10, 2014. DOI: 10.59171/nutrivisa-2014v1e9038. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/9038. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos originais

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.