Dirtiness in artisanal cheese type coalho sold in Fortaleza, Braz
DOI:
https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2016v3e9033Keywords:
artisanal cheese, cheese type coalho, manipulation, contamination, supervisionAbstract
Cheese is a derivative of milk that must be processed in hygienic conditions, transported and stored with due care to avoid contamination. The objective of this study was to investigate the level of dirt on artisanal cheese type coalho sold in the city of Fortaleza, Brazil. The methodologies used were the macroscopic survey of foreign material (FM) and biological contamination microscopic investigation (BC). The foreign material inspection was made on samples; while BC was performed by the sedimentation method. The presence of insects (ants) was found in two samples of cheese. It is suggested the implementation of good manufacturing practices and hygiene throughout the artisanal cheese production chain.
References
BRASIL. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Departamento de Inspeção de Produtos de Origem Animal. Instrução Normativa nº 62, de 26 de agosto de 2003. Oficializa os métodos analíticos oficiais para análises microbiológicas para controle de produtos de origem animal e água. Diário Oficial da República Federativa do Brasil. Brasília, 18 de set.
a, Seção I, p.14.
BRASIL, Ministério da Saúde. Diretoria Colegiada da Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC n° 175, de 8 de julho de 2003. Aprova o regulamento técnico de avaliação de matérias macroscópicas e microscópicas prejudiciais à saúde humana em alimentos embalados. Diário Oficial da União. Brasília, DF, 10 jul. de 2003b.
CAVALCANTE, J.F.M. Sistema de apoio à decisão na produção de leite e queijo coalho com segurança alimentar. Minas Gerais-Brasil. Tese (Doutorado em Ciências e Tecnologia de Alimentos) - Universidade Federal de Viçosa, p. 158, 2005.
JAY, J. M. Microbiologia de Alimentos. Tradução Eduardo César Tondo et al. 6.ed. Porto Alegre: Artmed, 2005. 711p.
ISEPON, J. S.; SANTOS, P. A.; SILVA, M. A. P. Avaliação
microbiológica de queijos Minas frescal comercializados na cidade de Ilha Solteira – SP. Revista Higiene Alimentar. v.17, n. 106, p. 89-94. 2003.
MACHADO, T.B.; MONTEIRO, R.M. Controle microbiológico do leite de vaca em ordenha manual. Revista Higiene Alimentar, v.25, n.192-193, p. 159-163, 2011.
MIRANDA, A. E. F. et al. Avaliação da Qualidade Microbiológica dos Queijos produzidos no Brasil– Revisão. In: Congresso Nacional de Laticínios, 25, 2008, Juiz de Fora. Anais do 25°Congresso Nacional de Laticínios. Juiz de Fora: EPAMIG/Instituto de Laticínios Cândido Tostes, 2008. p. 1-9.
PEREIRA, G.F.; MADEIRA, M.C.B.; LIMA, C.A.C. Ordenha
higiênica. Empresa de Pesquisa Agropecuária do Rio Grande do Norte/ EMPARN-Natal, RN: EMPARN, 2006.
SALOTTI, B..M. et al. Qualidade microbiológica do queijo Minas frescal comercializado no município de Jaboticabal, SP, Brasil. Arquivos Instituto Biológico, São Paulo, v.73, n.2, p.171- 175, abr./jun., 2006.
SANTOS, M.V.; FONSECA, L.F.L. Estratégias para controle de mastite e melhoria da qualidade do leite. Barueri, SP: Manole, p.231, 2007.
SERIDAN, B. et al. Qualidade microbiológica de queijos produzidos em Minas Gerais. In: Encontro Nacional de Analistas de Alimentos, 16, 2009, Belo Horizonte. Anais... São Paulo: Sociedade Brasileira de Analistas de Alimentos, 2009. 1 CD-ROM.
SHAIANE, D. M. L. et al. Padrão de identidade e qualidade de queijos colonial e prato, comercializados na cidade de
Medianeira - PR. Revista Instituto Laticínios Cândido Tostes, mai/jun, nº 386, 67: 38-44, 2012.
SILVA, G.C. et al. Staphylococcus coagulase positiva e coliformes em leite servido em merenda escolar. Revista Higiene Alimentar, São Paulo, v.25, n.196-197, p. 109-114, maio/junho. 2011.
SOUSA, R.S.; MELLO, J.G.; CARNEIRO: Pesquisa de sujidades e matérias estranhas em mel de abelhas (Apis mellifera L.).
Ciência Tecnologia de Alimentos, Campinas, 28(1): 32-33, jan.-mar. 2008.
VILLELA, M.L.R. Pesquisa de sujidades em farinha de trigo e seus derivados entre 1987 e 2002: a importância do controle de qualidade na higiene e segurança alimentar, sua influência na Legislação sanitária e promoção da saúde. Dissertação (Mestrado em Vigilância Sanitária), Fundação Oswaldo Cruz, Rio de Janeiro, 125 f, 2004.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Maria Verônyca Coelho Melo, José Fernando Mourão Cavalcante, Gabriele Vanessa do Vale Silva
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.