Effects of temperature and luminosity on the physical and chemical properties of sunflower and soybean oils during storage

Authors

  • Naele Coelho da Rocha Universidade Estadual do Ceará
  • Francisca Diva Lima Almeida Universidade Federal do Ceará

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2014v1e8980

Keywords:

oxidation, analysis, changes, vegetable oils

Abstract

Vegetable oils are composed of a mixture of tri-, di-and monoacylglycerols, free fatty acids, glycolipids, phospholipids, sterols and other oxidizable substances so they are very susceptible to oxidation. Thus the present study aimed to evaluate the effect of temperature and luminosity on physic-chemical characteristics of soybean and sunflower oils during storage. The samples were stored at different places and characterized before its fractionation and weekly during one month. The following analyses were performed: acidity index, humidity by Karl Fischer, oxidative stability, viscosity, density, refractive index and colour. The results were statistically analyzed and their averages were compared by Tukey test (p<0.05) using the Statistica (Statsoff ) program version 10.0. It can be concluded that the storage time did not cause severe changes in the samples and that among the storage conditions studied, the samples that were exposed to the luminosity have suffered major changes. Regardless these changes, the parameters studied remained within the limits specified by law: Normative Instruction Nº 49, 22 of December, 2006, from MAPA.

References

ABNT: NBR10441. Produtos de petróleo - Líquidos transparentes e opacos – Determinação da viscosidade cinemática e cálculo da viscosidade dinâmica. 2ª Edição, 2007.

ABNT: NBR14065. Produtos de petróleo e óleos viscosos – Determinação da massa específica e da densidade relativa pelo densímetro digital. 2ª Edição, 2006.

ABNT: NBR14483. Produtos de petróleo- Determinação da cor- Método do colorímetro ASTM. Out, 2008.

AMARAL, Lucia; JAIGOBIND, J, Sammay; JAIGOBIND, G, A, Allan. Dossiê Técnico. Óleo de soja, Paraná, Nov.2006. Disponível em: http://pessoal.utfpr.edu.br/marlenesoares/arquivos/dossie_tecn_Tecpar.pdf. Acesso em 20 Jul. 2012.

ASTM D 6304-07: Standard Test Method for Determination of Water in Petroleum Products, Lubrificating Oils, and Additives by Coulometric Karl Fischer Titration. April, 2009.

BRASIL. Instrução Normativa Nº 49, DE 22 DE DEZEMBRO DE 2006. Resolução RDC nº 270, de 22 de setembro de 2005 ANVISA - Agência Nacional de Vigilância Sanitária D.O.U. - Diário Oficial da União; Poder Executivo, de 23 de setembro de 2005.

CANCIAM, César Augusto. Efeito da temperatura na viscosidade de óleos vegetais refinados. EUPG Exatas Terra, Ci. Agr. Eng, Ponta Grossa, 16 (1): 07-12, abr. 2010.

CARVALHO, Sabrina Matos; OGLIARI, Paulo José; BARRERA-ARELLANO, Daniel; BLOCK, Jane Mara. Efeito da adição de tocoferóis naturais sobre a qualidade de óleo de soja refinado e embalado em PET durante a estocagem. Brazilian Journal on Food Tecnology. Campinas, vol.11, n. 2, p.134-143, abr-jun. 2008.

CASTELO BRANCO, Vanessa Naciuk; TORRES, Alexandre Guedes. Capacidade antioxidante total de óleos vegetais comestíveis: determinantes químicos e sua relação com a qualidade dos óleos. Revista de Nutrição, Campinas, 24(1), 173-187, jan/fev. 2011.

EN14112: European Standard. Fatty acid methyl esters (FAME) – Determination of oxidation stability (accelerated oxidationn test) april, 2003.

FUENTES, Paula Heidy Aguilera. Avaliação da qualidade de óleos de soja, canola, milho e girassol durante o armazenamento. Florianópolis, 2011. 109 f. Dissertação (Mestrado em Ciência dos Alimentos) Programa de Pós-graduação em Ciências dos Alimentos, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis-SC, 2011.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz. v.1.: Métodos Químicos e Físicos para Análise de Alimentos, 3ª. ed. Sao Paulo: IMESP, 1985. p. 245-246.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz. v. 1: Métodos Químicos e Físicos para Análise de Alimentos, 3ª. ed. Sao Paulo: IMESP, 1985. p. 247.

MASUCHI, Monise Helen; CELEGHINI, Renata Maria dos Santos; GONÇALVES, Lireny Aparecida Guaraldo; GRIMALDI, Renato. Quantificação de TBHQ (terc butil hidroquinona) e avaliação da estabilidade oxidativa em óleos de girassol comerciais. Química Nova, Campinas-SP, Vol. 31, n.5, p.1053-1057, abr.2008.

PEREIRA, E. A.; QUEIROZ, A, J, M.; FIGUEIREDO, R. M F. Comportamento reológico de mel da abelha uruçu (melípona scutellaris, L.) Revista Ciências exatas e naturais; Guarapuava, v.5, n.2, p. 179-186, 2003.

REDA, SemeYoussef. Estudo comparativo de óleos vegetais submetidos a estresse térmico. Ponta Grossa, 2004. 153 f . Dissertação (Mestrado em avaliação tecnológica de matérias- primas) Setor de ciências agrárias e de tecnologia, Departamento de Engenharia de Alimentos, Universidade Estadual de Ponta Grossa - PR, 2004.

REIS, Dy Napolles S; FIGUEIREDO, Francisco Cardoso; MELO, Suely Moura; SILVA, Rondenelly Brandão; JUNIOR, José Ribeiro Santos; Estudo da estabilidade do óleo de Girassol (Helianthus annus). 5º CONGRESSO DA REDE BRASILEIRA DE TECNOLOGIA DE BIODIESEL e 8º CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL. Salvador- Bahia, Vol. 2 p.789 abr, 2012.

RIBEIRO,Eliana Paula; SERAVALLI, Elisena A. G. 4.Lipídeos.In: Química de Alimentos: 2ª Ed. São Paulo. Editora Blucher, 2007. p. 112-167.

VACCA, Vincenzo; CARO, Alessandro Del; POIANA, Marco; PIGA, Antônio. Effect of storage period and exposure conditions on the quality of bosana extra-virgin olive oil. Journal of Food Quality 29 p. 139–150 dec. 2006.

ZENOBON, Odair; PASCUET, Neus Sadocco. XVI.Óleos e gorduras. In: Métodos físico-químicos para análise de alimentos, INSTITUTO ADOLFO LUTZ, 4ª Ed. Brasília, Editora MS. 2005. p. 589 – 625.

Published

2014-01-20

How to Cite

ROCHA, N. C. da; ALMEIDA, F. D. L. Effects of temperature and luminosity on the physical and chemical properties of sunflower and soybean oils during storage. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 1, n. 1, p. 6–12, 2014. DOI: 10.59171/nutrivisa-2014v1e8980. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/8980. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos originais