Food as a possible transmitter of SARS-CoV-2: an integrative review

Authors

  • Simone Cardoso Lisboa Pereira Departamento de Nutrição da Escola de Enfermagem. Universidade Federal de Minas Gerias - UFMG, Belo Horizonte/MG, Brasil.
  • Bruna Vieira de Lima Costa Departamento de Nutrição da Escola de Enfermagem. Universidade Federal de Minas Gerias - UFMG, Belo Horizonte/MG, Brasil. https://orcid.org/0000-0003-3552-7729
  • Isabel Cristina Bento Departamento de Nutrição da Escola de Enfermagem. Universidade Federal de Minas Gerias - UFMG, Belo Horizonte/MG, Brasil. https://orcid.org/0000-0002-5205-7821
  • Eveline Monteiro Cordeiro de Azeredo Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Alfenas (Unifal-MG),Brasil https://orcid.org/0000-0001-5046-2252

DOI:

https://doi.org/10.52521/nutrivisa.v12i1.14428

Keywords:

segurança dos alimentos; Covid-19; pandemia; alimento; SARS-CoV-2.

Abstract

The COVID-19 Pandemic highlights and in particular the issue of the food chain, its health security. Based on the knowledge available so far, SARS-CoV-2 will be part of the “repertoire” of respiratory viruses for quite some time. Thus, the objective of this study was to raise evidence of SARS-CoV-2, through a review from 2020 to 2022. A search was carried out for full articles that covered the chosen theme, in portuguese and english, from 2020 to 2022, in two recognized databases; a critical evaluation was performed to analyze the quality of the methods; and the available evidence was summarized, outlined by the guiding question “Is it possible to transmit SARS-CoV-2 via the oral/digestive route?” Six scientific evidences were found, based on epidemiological, microbiological and experimental data that reinforce the possibility of this SARS-CoV-2 transmission route and five control steps were proposed with their preventive measures to reduce the potential risk of COVID-19 by the oral/digestive route. Thus, the results of independent studies on the subject in question, therefore, contribute to a possible repercussion on the quality of practice, concerning the sanitary aspect of food and indicate that further, more in-depth investigations to determine the mechanisms of this SARS-CoV-2 transmission route and the possible confirmation of this virus as a pathogen associated with Foodborne Disease.

Author Biographies

Simone Cardoso Lisboa Pereira, Departamento de Nutrição da Escola de Enfermagem. Universidade Federal de Minas Gerias - UFMG, Belo Horizonte/MG, Brasil.

Professora Associada do Departamento de Nutrição da Escola de Enfermagem. Universidade Federal de Minas Gerias - UFMG, Belo Horizonte/MG - Brasil.

Bruna Vieira de Lima Costa, Departamento de Nutrição da Escola de Enfermagem. Universidade Federal de Minas Gerias - UFMG, Belo Horizonte/MG, Brasil.

Professora Associada do Departamento de Nutrição da Escola de Enfermagem. Universidade Federal de Minas Gerias - UFMG, Belo Horizonte/MG - Brasil.

Isabel Cristina Bento, Departamento de Nutrição da Escola de Enfermagem. Universidade Federal de Minas Gerias - UFMG, Belo Horizonte/MG, Brasil.

Mestre pelo Programa de Enfermagem e Saúde, da Escola de Enfermagem da Universidade Federal de Minas Gerais e Doutora em Saúde Coletiva pelo Instituto René Rachou – Fiocruz-Minas

Eveline Monteiro Cordeiro de Azeredo, Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Alfenas (Unifal-MG),Brasil

Faculdade de Nutrição da Universidade Federal de Alfenas (Unifal-MG)

References

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Nota Técnica nº 23/2020/SEI/GIALI/ DIRE2/ANVISA de 02 de abril de 2020, que trata do uso de luvas e máscaras em estabelecimentos da área de alimentos, no contexto de enfrentamento da Covid-19. Brasília, DF: Brasil, 2020. Disponível em: https://www.gov.br/anvisa/pt-br/arquivos-noticias-anvisa/655json-file-1. Acessado em 21/12/2024.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Nota Técnica nº 18/2020/SEI/GIALI/GGFIS/DIRE4/ANVISA de 06 de abril de 2020, que trata da COVID-19 e as Boas Práticas de Fabricação e Manipulação de Alimentos. Brasília, DF: Brasil, 2020. Disponível em: https://www.gov.br/anvisa/pt-br/arquivos-noticias-anvisa/654json-file-1. Acessado em 21/12/2024.

CASTRICA, M.; BALZARETTI, C.; MIRAGLIA, D.; LORUSSO, P.; PANDISCIA, A.; TANTILLO, G.; MASSACCI, F.R.; TERIO, V. Evaluation of the persistence of SARS-CoV-2 (ATCC® VR-1986HK™) on two different food contact materials: flow pack polyethylene and polystyrene food trays. Lebensm Wiss Technol., v.146, p.111606, 2021. https://doi: 10.1016/j.lwt.2021.111606.

FRANCO, B. D. G. DE M.; LANDGRAF, M.E.; PINTO, U. M. Alimentos, Sars-CoV-2 e Covid-19: contato possível, transmissão improvável. Estudos Avançados. v. 34, n. 100, p. 189-202, 2020. https://doi.org/10.1590/s0103-4014.2020.34100.012

GWENZI, W. Leaving no stone unturned in light of the COVID-19 faecal-oral hypothesis? A water, sanitation and hygiene (WASH) perspective targeting low-income countries. Sci Total Environ., v. 753, p.141751, 2021. https://doi: 10.1016/j.scitotenv.2020.141751.

HAN, J.; ZHANG, X.; HE, S.; JIA, P. Can the coronavirus disease be transmitted from food? A review of evidence, risks, policies and knowledge gaps. Environ Chem Lett., v. 1: p.1-12, 2020. https://doi: 10.1007/s10311-020-01101-x.

HONG, Q. N.; FÀBREGUES, S.; BARTLETT, G.; BOARDMAN, F.; CARGO, M.; DAGENAIS, P.... & PLUYE, P. The Mixed Methods Appraisal Tool (MMAT) version 2018 for information professionals and researchers. Education for information., v.34, n.4, p. 285-291, 2018. https://doi.org/10.3233/EFI-180221

JIAO, L.; LI, H.; XU, J.; YANG, M.; MA, C.; LI, J.; ZHAO, S.; WANG, H.; YANG, Y.; YU, W.; WANG, J.; YANG, J.; LONG, H.; GAO, J.; DING, K.; WU, D.; KUANG, D.; ZHAO, Y.; LIU, J.; LU, S.; LIU, H.; PENG, X. The Gastrointestinal Tract Is an Alternative Route for SARS-CoV-2 Infection in a Nonhuman Primate Model. Gastroenterology, v. 160, n.5, p.1647-1661, 2021. https://doi:10.1053/j.gastro.2020.12.001.

LONG, W; PATRA, I; RAHI; ALHACHAMI, F; AKHRAROVICH SHERBEKOV, U; MAJDI, A; ABED, S. A. Aptamer Based Nanoprobes for Detection of Foodborne Virus in Food and Environment Samples: Recent Progress and Challenges. Crit Rev Anal Chem, v. 54, n.5, p.1368-1380, 2024. doi: 10.1080/10408347.2022.2114785.

MA, H.; WANG, Z.; ZHAO, ; HAN, J.; ZHANG, Y.; WANG, H.; CHEN, C., WANG, J.; JIANG, F.; LEI, J.; SONG, J.; JIANG, S.; ZHU, S.; LIU, H.; WANG, D.; MENG, Y.; MAO, N.; WANG, Y.; ZHU, Z.; CHEN, Z.; WANG, B.; SONG, Q.; DU, H.; YUAN, Q.; XIA, D.; XIA, Z.; LIU, P.; WU, Y.; FENG, Z.; GAO, R.; GAO, G.F.; XU, W. Long Distance Transmission of SARS-CoV-2 from Contaminated Cold Chain Products to Humans - Qingdao City, Shandong Province, China, September 2020. China CDC Wkly. v. 3, n.30, p.637-644, 2021. https://doi: 10.46234/ccdcw2021.164.

NOROUZBEIGI, S.; YEKTA, R.; VAHID-DASTJERDI, L.; KEYVANI, H.; RANJBAR, M.M.; SHADNOUSH, M.; KHORSHIDIAN, N.; YOUSEFI, M.; SOHRABVANDI, S.; MORTAZAVIAN, A.M. Stability of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 in dairy products. Journal of Food Safety. v. 41, n. 5, p. e12917, 2021. https://doi.org/10.1111/jfs.12917

ORGANIZAÇÃO PAN-AMERICANA DA SAÚDE (OPAS). OMS declara fim da Emergência de Saúde Pública de Importância Internacional referente à COVID-19. 2023. Disponível em: https://www.paho.org/pt/noticias/5-5-2023-oms-declara-fim-da-emergencia-saude-publica-importancia-internacional-referente. Acesso em: 17 maio 2023.

SAN ONOFRE, N.; SOLER, C.; MERINO-TORRES, J.F.; SORIANO, J.M. “Five Keys to Safer Food” and COVID-19. Nutrients, v.13, n.12, p. 4491, 2021. https://doi.org/10.3390/nu13124491

SILVA, F.A.F.D.; BRITO, B.B.; SANTOS, M.L.C.; MARQUES, H.S.;DA SILVA JÚNIOR, R.T.; DE CARVALHO, L.S.; CRUZ, S.S.; ROCHA, G.R.; CORREA SANTOS, G.L.; DE SOUZA, K.C.; MACIEL, R.G.A.; LOPES, D.S.; SILVA, N.O.E.; OLIVEIRA, M.V.; MELO, F,F. Transmission of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 via fecal-oral: Current knowledge. World J Clin Cases. v.9, n.28, p. 8280-8294, 2021. https://doi: 10.12998/wjcc.v9.i28.8280

SOBOLIK, J.S.; SAJEWSKI, E.T.; JAYKUS, L.A.; COOPER, D.K.; LOPMAN, B.A.; KRAAY, A.N.; RYAN, P.B.; LEON, J.S. Controlling risk of SARS-CoV-2 infection in essential workers of enclosed food manufacturing facilities. Food Control. v.133, p. 108632, 2022. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2021.108632

THIPPAREDDI, H.; BALAMURUGAN, S.; PATEL, J.; SINGH, M; BRASSARD, J. Coronaviruses. Potential human threat from foodborne transmission? LWT., v. 134, p.1-16, 2020. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110147.

WENDLING, J.M.; SAULNIER, A.; SABATIER, J. M. Shared Food, Meals and Drinks: 10 Arguments Suggesting an Oral Transmission Route of SARS-CoV-2. Infect Disord Drug Targets, v.21,p.1-5, 2021. https://doi: 10.2174/1871526521666210716110603.

WHITTEMORE, R.; KNAFL, K. The integrative review: update methodology. J Adv Nurs. , v.52, n.5, p.546-53, 2005. https://doi.org/10.1111/j.1365-2648.2005.03621.x

WORLD HEALTH ORGANIZATION. WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard, 2020. Disponivel em: https://co vid19.who.int/ (https://covid19.who.int/) (accessed on 13 January 2021).

Published

2025-01-14

How to Cite

PEREIRA, S. C. L.; COSTA, B. V. de L.; BENTO, I. C.; AZEREDO, E. M. C. de. Food as a possible transmitter of SARS-CoV-2: an integrative review. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 12, n. 1, p. e14428, 2025. DOI: 10.52521/nutrivisa.v12i1.14428. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/14428. Acesso em: 22 jan. 2025.

Issue

Section

Artigos de revisão