Labeling with nutritional claims statements: dietary fiber

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2023v10e12002

Keywords:

Functional food, FOOD FIBERS, Food Labeling

Abstract

Food labeling is essential; to ensure legibility, new legislation on food labeling has been established. Products with nutritional claims help consumers choose healthy foods, so it is necessary to have a clear label. The study aims to analyze food labels with functionality claims for the presence of fiber, in order to verify whether they meet legal requirements correctly, given the labeling updates. The research took place in 3 supermarket stores in the city of Caucaia-Ce and on store websites, 30 labels with nutritional claims were selected. A check list was prepared based on RDC 727/2022 and 429/2020, and IN 75 with 38 items, and the data was analyzed in the Excel program. Adequacy of 89% and 73% was obtained in RDC 727/2022 and 51% in RDC 429/2020. In relation to each brand, all had adequacy above 50% and 24 brands reached 80%. It is observed that few labels are in accordance with the legislation, the front label and nutritional information with the quantity of 100g or 100ml are most lacking, therefore the market must observe the legislation and initiate changes.

References

BARROS, D.M.; MONTE, Z.S.; SANTOS, V.M; MOURA, D.F; LIMA, C.V.B; FARIAS, L.H. Atualizações sobre a rotulagem nutricional de alimentos. Brazilian Journal of Development, Curitiba, v.9, n.1, p.4483-4493, jan.,2023.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC Nº. 727, de 1de julho de 2022. Dispõe sobre a rotulagem nutricional dos alimentos embalados. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, 1 de julho de 2022.

_______. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC Nº. 429, de 8 de outubro de 2020. Dispõe sobre a rotulagem nutricional dos alimentos embalados. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, 8 de outubro de 2020.

_______. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Instrução Normativa Nº 75, de 8 de outubro de 2020. Estabelece os requisitos técnicos para declaração da rotulagem nutricional dos alimentos embalados. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, 8 de outubro de 2020.

______. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2 ed. Brasília : Ministério da Saúde, 2014.

BORGES, T.L.; MEDEIROS, S.R. Avaliação da adequação de rotulagem de alimentos probióticos com alegações de propriedades funcional. Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde, v. 3, n. 2, julho-outubro, 2016.

DUARTE, M.L.; SILVA, D.C.; VIANA, M.C.P. Análise de rotulagem de alimentos com alegação de propriedades funcionais. Brazilian Journal of Food Research, v. 11, n. 3, jul/set. 2020.

DUARTE, P.; TEIXEIRA, M.; SILVA, S.C. A alimentação saudável como tendência: a percepção dos consumidores em relação a produtos com alegações nutricionais e de saúde. Revista Brasileira de Gestão de Negócios, n.3, p.1-17, jul-set. 2021.

MALLET, A.C.T.; OLIVEIRA, R.V.A.; OLIVEIRA, C.F.; SARON, M.L.; COSTA, L.M.A.S. Adequação das rotulagens alimentícias frente à legislação vigente. Cadernos UniFOA, Volta Redonda, n. 35, p. 101-110, dez. 2017.

PEREIRA, T.L. Análise dos rótulos de pães integrais produzidos e comercializados por padarias de médio porte no interior do Ceará, Brasil. 2022. Trabalho de conclusão de curso, bacharelado em Nutrição, da Universidade Federal do Piauí, Picos, 2022.

REYNALDO, D.S. Análise de produtos integrais de panificação com alegação de fonte de fibras. Brazilian Journal of Health Review, v. 2, n. 6, mar/abril 2019.

Published

2023-12-13

How to Cite

PEREIRA, J. da S.; MEDEIROS, S. R. A. Labeling with nutritional claims statements: dietary fiber. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 10, n. 1, p. e12002, 2023. DOI: 10.59171/nutrivisa-2023v10e12002. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/12002. Acesso em: 23 nov. 2024.

Issue

Section

Artigos originais