Eating practices of children from Ceará in the food introduction phase

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2023v10e11717

Keywords:

child nutrition, regional food, processed foods

Abstract

Infants can be prepared to receive complementary foods from six months of age onwards. These must be diversified, provide suitable amounts of energy and nutrients and be free from added sugars and salt. They should not be industrialized, especially ultra-processed. This study aimed to describe the eating practices of children at the food introduction (FI) age in the State of Ceará, Brazil, with an emphasis on the FI approach adopted and the consumption of regional and industrialized foods. An electronic questionnaire was administered using the Google Forms tool for children up to three years of age, containing questions about their FI period. Of these, 19 were aimed at the guardian and 22 at the child’s data. Statistical analysis was performed using the Statistical Package for Social Sciences 20.0. The results of 145 valid responses were expressed as absolute and relative frequencies. Of the participants, 106 (73.1%) started FI after the infants’ sixth month of life, in line with what is recommended by government bodies and professional committees, and 61 guardians (42.1%) never offered them industrialized foods during FI, which is beneficial, as chronic consumption of these foods causes a harmful outcome for health. Among 26 typical foods in Ceará State, the fruits were the most frequently included (46.4%), as they are considered to be easily accessible and have a high nutritional value. Therefore, most infants started FI at the appropriate age. The consumption frequency of processed foods was low and regional fruits were the most consumed. Children under the Baby-Led Weaning (BLW) or participatory approach consumed a greater variety of regional foods.

Author Biographies

Érica Maria Gomes Vidal, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará campus Limoeiro do Norte

Possui graduação em Nutrição pelo Instituto Federal do Ceará, campus Limoeiro do Norte (2023). Está cursando mestrado em Tecnologia de Alimentos no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará campus Limoeiro do Norte.

Bruna Yhang da Costa Silva, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará campus Limoeiro do Norte

Possui graduação em Nutrição pela Universidade Estadual do Ceará (2006), mestrado em Saúde Pública (2011) e doutorado em Saúde Coletiva (2017) pela Universidade Estadual do Ceará . Especialista em Terapia Intensiva e em Educação Profissional e Tecnológica para o Ensino Médio. É professora do curso de graduação em Nutrição e do curso de Especialização em Segurança Alimentar do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará campus Limoeiro do Norte. Experiência na área de Nutrição Clínica, com ênfase no paciente crítico. Estuda, principalmente, a relação entre fatores dietéticos, inflamação e doenças crônicas.

Virna Luiza de Farias, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará campus Limoeiro do Norte

Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará (2006), especialização em Docência na Educação Profissional Técnica de Nível Médio (2021) pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará, mestrado em Engenharia Química pela Universidade Federal do Ceará (2009) e doutorado em Engenharia Química na mesma universidade (2013). Atualmente é professora efetiva do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará Campus Limoeiro do Norte, nos cursos de Tecnologia em Alimentos, Técnico em Panificação, Mestrado em Tecnologia de Alimentos e contribuindo com disciplinas no Bacharelado em Nutrição. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Tecnologia de Produtos de Origem Vegetal, atuando principalmente nos seguintes temas: spray dryer, carotenoides, microencapsulação, compostos bioativos, antioxidantes e maceração enzimática. Atualmente trabalha na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos. 

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Published

2023-12-14

How to Cite

GOMES VIDAL, Érica M.; DA COSTA SILVA, B. Y.; DE FARIAS, V. L. Eating practices of children from Ceará in the food introduction phase. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 10, n. 1, p. e11717, 2023. DOI: 10.59171/nutrivisa-2023v10e11717. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/11717. Acesso em: 20 may. 2024.

Issue

Section

Artigos originais