Breastfeeding and food introduction

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2023v10e11485

Keywords:

breastfeeding, food, weaning

Abstract

This research aims to describe the variables related to breastfeeding and the introduction of new foods in healthy children. The study analyzed data from 39 healthy children who were collected by convenience sample at the Pediatric Outpatient Clinic of Tertiary University Hospital, which included patients aged 6 months to 2 years and who were fed exclusively oral. The children had an average age of 13 months, and most of them were adequate in terms of anthropometry. About breastfeeding, 63% breastfed, with an average of 10 months for weaning. In terms of food introduction, 44% introduced liquids before 6 months, with an average age of 6 months of food introduction. In view of this, we observed that the introduction of another type of milk early did not influence weaning. However, the early introduction of liquids is noted. Finally, failures are noted in the food introduction process of our target audience, such as consistency and high consumption of ultra-processed foods.

References

REFERÊNCIAS

AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS (AAP); WORK GROUP ON BREASTFEEDING (WGB). Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics, v.100, n.6, p.1035-1039, 1997. Doi: https://doi.org/10.1542/peds.100.6.1035

BRASIL. Ministério da Saúde. Dez Passos para uma Alimentação Saudável. Brasília, 2002. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/0_passos.pdf

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Orientações para a coleta e análise de dados antropométricos em serviços de saúde: Norma Técnica do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional - SISVAN. Brasília, 2011.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção Primária à Saúde. Departamento de Promoção da Saúde. Guia alimentar para crianças brasileiras menores de 2 anos. Brasília, 2019.

BORTOLINI, G.A.; VITOLO, M.R.; GUBERT, M.B.; SANTOS, L.M.P. Consumo precoce de leite de vaca entre crianças brasileiras: resultados de uma pesquisa nacional. Jornal de Pediatria, v.89, p.608-613, 2013. Doi: https://doi.org/10.1016/j.jped.2013.04.003

BROPHY, S., COOKSEY, R.; GRAVENOR, M.B.; MISTRY, R.; THOMAS, N.; LYONS, R. A; WILLIAMS, R. Risk factors for childhood obesity at age 5: analysis of the millennium cohort study. BMC public health, v.9, p.1-7, 2009. Doi: https://doi.org/10.1186/1471-2458-9-467

BUENO, M.B.; SOUZA, J.M.P.; PAZ, S.M.R.S.; SOUZA, S.B.; CHEUNG, P.P.Y.; AUGUSTO, R.A. Duração da amamentação após a introdução de outro leite: seguimento de corte de crianças nascidas em um hospital universitário em São Paulo. Revista Brasileira de Epidemiologia, v.5, n.2, p.145-152, 2002.

CLEMENTS M.S.; MITCHELL E.A.; WRIGHT S.P.; ESMAIL, A.; JONES, D.R.; FORD, R.P. Influences on breastfeeding in southeast England. Acta Paediatrica, v.86, n.1, p.51-56, 1997.

GIESTA, J.M.; ZOCHE, E.; CORRÊA, R.D.S.; BOSA, V.L. "Fatores associados à introdução precoce de alimentos ultraprocessados na alimentação de crianças menores de dois anos." Ciência & Saúde Coletiva, v.24, p.2387-2397, 2019.

HOWARD, C.R.; HOWARD, F.M.; LANPHEAR, B.; DEBLIECK, E.A.; EBERLY, S.; LAWRENCE, R.A. The effects of early pacifier use on breastfeeding duration. Pediatrics, v.103, n.3, 1999.

JIMENEZ-CRUZ, A.; BACARDI-GASCON, M.; PICHARDO-OSUNA, A.; MANDUJANO-TRUJILLO, Z.; CASTILLO-RUIZ, O. Infant and toddlers’ feeding practices and obesity amongst low-income families in Mexico. Asia Pac J Clin Nutr, v.19, n.3, p.316-323, 2010.

LEVY, L.; BÉRTOLO, H. Manual de aleitamento materno. Comité Português para a UNICEF/Comissão Nacional Iniciativa Hospitais Amigos dos Bebés. Edição Revista de, 2008.

LONGO-SILVA, G.; TOLONI, M.H.D.A.; MENEZES, R.C.E.D.; ASAKURA, L.; OLIVEIRA, M.A.A.; TADDEI, J.A.D.A.C. "Introdução de refrigerantes e sucos industrializados na dieta de lactentes que frequentam creches públicas. Revista Paulista de Pediatria, v.33, p.34-41, 2015.

LOPES, W.C.; MARQUES, F.K.S.; OLIVEIRA, C.F.D.; RODRIGUES, J.A.; SILVEIRA, M. F.; CALDEIRA, A.P.; PINHO, L.D. Alimentação de crianças nos primeiros dois anos de vida. Revista Paulista de Pediatria, v.36, p.164-170, 2018.

MONTE, C.M.G.; GIUGLIANI, E.R.J. Recomendações para alimentação complementar da criança em aleitamento materno. Jornal de Pediatria, v.80, n.5, 2004. Doi: https://doi.org/10.1590/S0021-75572004000700004

OLIVEIRA, J.; CASTRO, I.; SILVA, G.; VENANCIO, S.; SALDIVA, S. Avaliação da alimentação complementar nos dois primeiros anos de vida: proposta de indicadores e de instrumento. Cadernos de Saúde Pública, v.31, p.377-394, 2015. Doi: https://doi.org/10.1590/0102-311X00209513

OLIVEIRA, T.; SOUSA, L.; DORNELAS, R.; DORMENIS, D.; SILVA, K.; GRANZOTTI, R. Associação entre o aleitamento materno, introdução alimentar e desenvolvimento neuropsicomotor nos primeiros seis meses de vida. Distúrbios da Comunicação, v.29, n.2, p.262-273, 2017.

PRATES, L.A.; SCHMALFUSS, J.M.; LIPINSKI, J. M.. Amamentação: a influência familiar e o papel dos profissionais de saúde. Revista De Enfermagem Da UFSM, v.4, n.2, p.359-467, 2014.

RIGHARD, L.; ALADE, M.O. Breastfeeding and the use of pacifiers. Birth, v.24, p.116-120, 1997

.

RIVA, E.; BANDERALI, G.; AGOSTONI, C.; SILANO, M.; RADAELLI, G.; GIOVANNINI, M. Factors associated with initiation and duration of breastfeeding in Italy. Acta Paediatrica, v.88, p.411-415, 1999.

SCHAURICH, G.F.; DELGADO, S.L. Caracterização do desenvolvimento da alimentação em crianças de 6 a 24 meses. Revista CEFAC, v.16, p.1579-1588, 2014.

SOCIEDADE BRASILEIRA DE PEDIATRIA (SBP). A Alimentação Complementar e o Método BLW (Baby-led Weaning). Departamento Científico de Nutrologia, 2017. Acesso em: 15 de Dezembro de 2022. Disponível em: http://www.sbp.com.br/documentos-cientificos/?tx_cwfiles%5Bpage%5D= 8 & cHash=42803ed96fbdd30e55b073aeb6a39080;

SOUZA, J.G.P.G.; MENDE, L.L.; BINOTI, M. Perfil do aleitamento materno e da alimentação complementar em crianças menores de dois anos atendidas em um centro de referência da cidade de Juiz de Fora - MG. Revista de APS, v.19, n.1, 2016.

TOLONI, M.H.D.A.; LONGO-SILVA, G.; GOULART, R.M.M.; TADDEI, J.A.D.A.C. Introdução de alimentos industrializados e de alimentos de uso tradicional na dieta de crianças de creches públicas no município de São Paulo. Revista de Nutrição, v.24, p.61-70, 2011.

VOGEL, A.M.; HUTCHISON, B.L.; MITCHELL, E.A. The impact of pacifier use on breastfeeding: a prospective cohort study. J Paediatr Child Health, v.37, p.58-63, 2001.

Published

2023-10-28

How to Cite

SILVA, B. V. A. e; FRANÇA SILVA, L. B.; MANSO, I. M. P.; BRAGA, C. B. M. Breastfeeding and food introduction. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 10, n. 1, p. e11485, 2023. DOI: 10.59171/nutrivisa-2023v10e11485. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/11485. Acesso em: 20 may. 2024.

Issue

Section

Artigos originais