Potentialities and challenges of food consumption markers for food and nutrition security
DOI:
https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2023v10e10727Keywords:
Food Consumption, Food and nutrition security, Brazilian National Health System, Nutritional SurveillanceAbstract
The objective of this research was to evaluate the perception of health professionals, managers, and specialists who monitor the Food and Nutritional Surveillance of the Brazilian National Health System on the potential contribution of the food consumption markers form for Food and Nutritional Security (FNS) of the Brazilian population. A semi-structured online experiment was applied. Data analysis for objective questions was performed using the SPSS®software. Microsoft Excel® was used to organize the categorization of subjective questions. There were 1.032 participants in the survey, being 632 professionals, 371 managers, and 29 specialists. Of the participating professionals, 84.7% stated that it was possible to identify the origin of the food. Around 50.7% of the managers stated that they use data on nutritional status and food consumption to plan management actions. Experts suggest aspects to change consumption markers that can collaborate with the strengthening of the FNS, namely, adaptation to the Food Guide for the Brazilian Population, following the new food classification; increasing the discriminatory capacity of foods; information about the origin of the food; in addition to the inclusion of the Brazilian Food Insecurity Scale. Professionals, managers, and specialists suggest the need for changes in the food consumption markers form, as they see it as a potential tool for strengthening FNS.
References
BARDIN, L. Análise de conteúdo. São Paulo: Edições, v.70, 1977.
BELIK, W. Um retrato do sistema alimentar brasileiro e suas contradições. São Paulo: Instituto de Manejo e Certificação Florestal e Agrícola - IMAFLORA, 2020.
BENTO, I.C.; LANA, D.V. Influência do projeto de fortalecimento da vigilância em saúde na cobertura de dados nutricionais. Rev. APS, v.20, n.3, p.385-391, 2017. Doi: https://doi.org/10.34019/1809-8363.2017.v20.15937
BEZERRA, M.S.; JACOB, M.C.M.; FERREIRA, M.A.F.; VALE, D.; MIRABAL, I.R.B.; LYRA, C.D.O. Insegurança alimentar e nutricional no Brasil e sua correlação com indicadores de vulnerabilidade. Ciência & Saúde Coletiva, v.25, n.10, p.3833-3846, 2020.
BRASIL. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília: Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome, 2012.
________. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia Alimentar para a População Brasileira. 2 ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2014.
________. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Orientações para Avaliação de Marcadores de Consumo Alimentar na Atenção Básica. Brasília: Ministério da Saúde, 2015.
_______. Ministério da Saúde. Situação alimentar e nutricional no Brasil: excesso de peso e obesidade da população adulta na Atenção Primária à Saúde. Brasília: Ministério da Saúde, 2020.
_______. Ministério da Saúde. Guia para a Organização da Vigilância Alimentar e Nutricional na Atenção Primária à Saúde. Brasília: Ministério da Saúde, 2022a.
_______. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção Primária à Saúde. Departamento de Promoção da Saúde. Insegurança Alimentar na Atenção Primária à Saúde: manual de identificação dos domicílios e organização da rede. Brasília: Ministério da Saúde, 2022b.
_______. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção Primária à Saúde. Departamento de Promoção da Saúde. Matriz para Organização dos Cuidados em Alimentação e Nutrição na Atenção Primária à Saúde. Brasília: Ministério da Saúde, 2022c.
CAMPOS, D.S.; FONSECA, P.C. A vigilância alimentar e nutricional em 20 anos da Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Cadernos de Saúde Pública, v.37, e00045821, 2021. Doi: https://doi.org/10.1590/0102-311X00045821
CARVALHO, K.P. As conexões entre o sistema alimentar dominante e a covid-19: desafios à Segurança Alimentar e Nutricional no tempo presente e após. Segurança Alimentar e Nutricional. v.28, p.1-11, 2021. Doi: https://doi.org/10.20396/san.v28i00.8661416
FACCHINI, L.A.; NUNES, B.P.; MOTTA, J.V.D.S; TOMASI, E.; SILVA, S.M.; THUMÉ, E.; SILVEIRA, D.S.; SIQUEIRA, F.V.; DILÉLIO, A.S.; SAES, M.O.; MIRANDA, V.I.A.; VOLZ, P.M.; OSÓRIO, A.; FASSA, A.G. Insegurança alimentar no nordeste e sul do Brasil: magnitude, fatores associados e padrões de renda per capita para redução das iniquidades. Cadernos de Saúde Pública, v.30, n.1, p.161-174, 2014. Doi: https://doi.org/10.1590/0102-311X00036013
HUNGER, R.; COSTA, D.N.; FARIA, A.L.; RODRIGUES, A.M. Monitoramento da Avaliação Antropométrica no Contexto do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional na Atenção Primária à Saúde. Rev. APS, v.20, n.2, 2017. Doi: https://doi.org/10.34019/1809-8363.2017.v20.15691
JACOB, M.C.M.; ARAÚJO, F.R.D. Desenvolvimento de competências para Nutrição no contexto de Sistemas Alimentares Sustentáveis. Ciência e Saúde Coletiva. v.25, n.11, p.4369-4378, 2020.
JAIME, P.; CAMPELLO, T.; MONTEIRO, C.A; BORTOLETTO, A.P; YAMAOKA, M.; BONFIM, M. Diálogo Sobre Produtos Ultraprocessados: Soluções Para Sistemas Alimentares Saudáveis e Sustentáveis [internet]. NUPENS USP, p.45, 2021. Acesso em 07/06/2023. Disponível em: <http://catedrajc.fsp.usp.br/publicacoes/dialogo-sobre-ultraprocessados-solucoes-para-sistemas-alimentares-saudaveis-e-sustentaveis/>
LIMA, J.F.; SCHMIDT, D.B. Sistema de vigilância alimentar e nutricional: utilização e cobertura na atenção primária. Revista Saúde e Desenvolvimento. v.12, n.11, p.315–333, 2018.
MATOS, N.C.S.; ANDREAZZI, M.A.; GASPAROTTO, F.; LIZAMA, M.D.L.A.P.; QUEIRÓZ, F.M.; CAVALIERI, F.L.B. Produção Sustentável de Alimentos e Educação: uma relação essencial. Revista Educação Ambiental em Ação. v.17, n.65, p.1–15, 2018.
MONTEIRO, C.A.; CANNON, G.; LEVY, R.B.; MOUBARAC, J.C.; JAIME, P.; MARTINS, A.P.; SATTAMINI, I. Classificação dos alimentos. Saúde Pública. NOVA. A estrela brilha. World Nutrition, v.7, n.3, p 28–40, 2016.
MORAIS, D.C.; LOPES, S.O.; PRIORE, S.E. Indicadores de avaliação da Insegurança Alimentar e Nutricional e fatores associados: revisão sistemática. Ciência & Saúde Coletiva, v.25, n.7, p.2687–2700, 2020. Doi: https://doi.org/10.1590/1413-81232020257.23672018
PEREIRA, K.C.A.; SCALCO, A.R.; LOURENZANI, A.E.B.S. Estudo sobre a relação do ambiente alimentar com o comportamento de compra. Research, Society and Development, v.9, n.11, p. e99391110592, 2020.
PESSOA, G.S.; ALBUQUERQUE, P.C.C.; COTRIM, G.S.; GURGEL, A.M.; LIRA, P.V.R.A.; GURGEL, I.G.D.; CAMPOS, A.G.; Uso de agrotóxicos e saúde de trabalhadores rurais em municípios de Pernambuco. Saúde em Debate, v.46, p.102–121, 2022. Doi: https://doi.org/10.1590/0103-11042022E207
ROLIM, M.D. Avaliação do SISVAN como instrumento de informação para o desenvolvimento de ações e serviços de alimentação e nutrição dos municípios de Minas Gerais. Dissertação de Mestrado. Rio de Janeiro: Fundação Oswaldo Cruz, 2013.
SILVA, V.M.; FARIAS, P.R.; GONÇALVES, V.S. Consumo alimentar e obesidade em adolescentes brasileiros acompanhados na Atenção Básica: estudo ecológico com dados do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional. Adolescência & Saúde, v.17, n.3, p.31–40, 2020.
SOARES, É.L.; MEZADRI, T.; NUNES, P. Operacionalização do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional (SISVAN) no município de Balneário Piçarras: relato de experiência. Revista Brasileira em Promoção da Saúde, v.30, n.2, p. 283–287, 2017.
TEIXEIRA, T.K. Feiras Livres como Instrumento de Oferta de Alimentos Saudáveis nos Municípios de Ouro Preto e Mariana– MG: características do ambiente alimentar e feirantes Ouro Preto-MG. Trabalho de Conclusão de Curso—Ouro Preto-MG: Universidade Federal de Ouro Preto - Escola de Nutrição, 2021.
VITORINO, S.A.S.; SIQUEIRA, R.L.; PASSOS, M.C.; BEZERRA, O.M.P.A.; CRUZ, M.M.; SILVA, C.A.M. Estrutura Da Vigilância Alimentar E Nutricional Na Atenção Básica Em Saúde No Estado De Minas Gerais. Revista de APS, v.19, n.2, p.230–244, 2016.
VITORINO, S.A.S.; CRUZ, M.M.; BARROS, D.C. Validação do modelo lógico teórico da vigilância alimentar e nutricional na atenção primária em saúde. Cadernos de Saúde Pública, v.33, p.e00014217, 2017.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Jucelir dos Santos, Beatriz Gouveia Moura, Clara Cecília Ribeiro de Sá, Raísa Conceição Ferreira, Andhressa Araújo Fagundes
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.