Parameters for the evaluation of egg quality: a systematic review
DOI:
https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2024v11e12781Palabras clave:
birds; methods; animal products.Resumen
Eggs have economic and nutritional potential, being a source of animal protein and are widely consumed in meals. Due to their importance, the objective of this paper is to compile, through a systematic review, information on parameters in egg quality. The search was conducted through Scientific Electronic Library Online (SCIELO), CAPES Periodic, ScienceDirect, and Google Scholar using the following terms: “Quality parameters of eggs” and “physicochemical parameters of eggs”. Eighteen studies were selected; out of the total, 33% of the contributions were from Brazil. Approximately 5 studies investigated age, bird genotypes, different forms of rearing and the influence of these factors on the quality of the eggs produced. Six papers sought to observe the effects of bird feeding on egg quality, while 3 works addressed the use of alternative methods for egg quality analysis. Two studies applied physical evaluations and microbiological analyses to verify the quality of commercialized eggs, and 2 studies presented different approaches involving physical or physicochemical methods for microbial control of eggs. It was concluded that egg quality can be determined by various parameters, whether with traditional methods or the application of alternative and innovative methodologies.
Citas
ABPA. Relatório Anual (2022) da Associação Brasileira de Proteína Animal (ABPA). São Paulo, 2022. 144 p. Disponível em: https://abpa-br.org/wp-content/uploads/2023/01/abpa-relatorio-anual-2022.pdf. Acesso em: 19 mar. 2023.
ABREU, M. T.; FASSANI, E. J.; SILVEIRA, M. M. B. M.; VIVEIROS, M. P. Complexo Enzimático à Base de Xilanase, β-glucanase e Fitase em Rações para Poedeiras Comerciais Leves em Pico de Produção. Boletim de Indústria Animal, v. 75, n. 1, p.17-24, 2018. DOI: https://doi.org/10.17523/bia.v75n1p17.
ALMEIDA, G. R. de; MENDONÇA, M. de. O.; WEITZEL, L. C. de. C.; BITTENCOURT, T. M.; MATOS, A. S. de; VALENTIM, J. K.; ARAÚJO, M. L. de; OLIVEIRA, A. Q. C. de. Physical quality of eggs of four strains of poultry. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 43, 2021. DOI: https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v43i1.52738.
BRASIL. Resolução nº 899, de 29 de maio de 2003. Aprova o Guia para a Validação de Métodos Analíticos e Bioanalíticos. Diário Oficial da União: Agência Nacional de Vigilância Sanitária, Brasília, DF, 29 maio 2003.
CARVALHO, D. A. de; SARMENTO, J. L. R.; ALMEIDA, M. J. de. O. Conservação, uso e melhoramento de galinhas caipiras. Ponta Grossa, PR: Atena. Embrapa Meio-Norte-Livro científico (ALICE), 2020. 115 p. DOI: 10.22533/at.ed.032202704.
CHEN, X. L.; ZENG, Y. B.; LIU, L. X.; SONG, Q. L.; ZOU, Z. H.; WEI, Q. P.; SONG, W. J. Effects of dietary chromium propionate on laying performance, egg quality, serum biochemical parameters and antioxidant status of laying ducks under heat stress. Animal, v. 15, n. 2, p. 100081, 2021. DOI: https://doi.org/10.1016/j.animal.2020.100081.
CORRÊA NETTO, L. B. C.; SILVA, L. M. da; XAVIER, M. M. B. B. S. Qualidade e rotulagem de ovos comercializados no município de Valença-RJ. Pubvet, v. 12, n. 9, p. 1-9, 2018. DOI: https://doi.org/10.31533/pubvet.v12n9a173.1-9.
CROSARA, F. S. G.; SANTOS, S. K. A.; SILVA, L. S. S.; CARVALHO, G. L.; LITZ, F. H.; FERNANDES, E. A. Organic copper, iron, manganese and zinc: digestibility, production parameters and egg quality of layers. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 73, n. 3, p. 733-741, 2021. DOI: https://doi.org/10.1590/1678-4162-12195.
DILAWAR, M. A.; MUN, H. S.; RATHNAYAKE, D.; YANG, E. J.; SEO, Y.S.; PARK, H. S.; YANG, C. J. Egg Quality Parameters, Production Performance and Immunity of Laying Hens Supplemented with Plant Extracts. Animals, v. 11, n. 9. P. 975, 2021. DOI: https://doi.org/10.3390/ani11040975.
FERNANDES, R. T. V.; GONÇALVES, A. A.; ARRUDA, A. M. V. D. Production, egg quality, and intestinal morphometry of laying hens fed marine microalga. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 49, 2020. DOI: https://doi.org/10.37496/rbz4920200011.
FERREIRA, J. A.; VALENTIM, J. K.; MACHADO, L. C.; OLIVEIRA, H. F. Elaboração de etograma para poedeiras criadas em gaiolas. Revista de Ciências Agroveterinárias. v. 21, n. 2, p. 135-147. DOI: https://doi.org/10.5965/223811712122022137.
GALVÃO, T. F.; PEREIRA, M. G. Revisões sistemáticas da literatura: passos para sua elaboração. Epidemiologia e Serviços de Saúde, v.23, n. 1, p. 183-184, 2014. DOI: http://dx.doi.org/10.5123/S1679-49742014000100018.
HELMAN, E. A. C.; LEMOS, M. J.; GALINDO, E. L. O.; MARQUEZINE, P. C. C. R.; SANTOS, J. C.; SILVA, J. B. A importância do tempo, temperatura e embalagem durante o armazenamento de ovos comercializados em estabelecimentos varejistas do bairro do Recreio dos Bandeirantes no município do Rio de Janeiro – RJ. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, v.3, n.44, p.4365-4375, 2020. DOI: DOI: https://doi.org/10.34188/bjaerv3n4-138.
HERYANDI, Y.; YANTI NOVA, P.; ADRIZAL, A.; MAHATA, M. E. The response of laying hens fed fermented pineapple peel waste by indigenous microorganism from bamboo sprout. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v.21, p. 1-8, 2020. DOI: https://doi.org/10.1590/S1519-99402121372020.
HSIAO, W. T.; LIN, H. H.; LAI, L. H. Application of Visual Radiographic Analysis of Quality Grade of Table Eggs. Applied Sciences, v. 11, n. 6, p. 1-15, 2021. DOI: https://doi.org/10.3390/app11062815.
HU, X.; SUN, X.; LUO, S.; WU, S.; CHU, Z.; ZHANG, X.; Liu, Z.; WU, J.; WANG, X.; LIU, C.; WANG, X. Inactivation of Salmonella enterica Serovar Enteritidis on Chicken Eggshells Using Blue Light. Agriculture, v. 11, n. 8, p. 762, 2021. DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture11080762.
IANNI, A.; BARTOLINI, D.; BENNATO, F.; MARTINO, G. Egg Quality from Nera Atriana, a Local Poultry Breed of the Abruzzo Region (Italy), and ISA Brown Hens Reared under Free Range Conditions. Animals, v. 11, n. 2, 2021. DOI: https://doi.org/10.3390/ani11020257.
KLEIN, L. R.; BISOGNIN, R. P.; FIGUEIREDO, D. M. S. Estudo do perfil epidemiológico dos surtos de doenças de transmissão hídrica e alimentar no Rio Grande do Sul: uma revisão dos registros no Estado. Hygeia: Revista Brasileira de Geografia Médica e da Saúde, v. 13, n. 25, p. 48-64, 2017. DOI: https://doi.org/10.14393/Hygeia132504.
KUMAR, H.; CHEN, B.; KUCA, K.; NEPOVIMOVA, E.; KAUSHAL, A.; NAGRAIK, R.; BHATIA, S. K.; DHANJAL, D. S.; KUMAR, V.; KUMAR, A.; UPADHYAY, N. K.; VERMA, R.; KUMAR, D. Understanding of colistin usage in food animals and available detection techniques: A review. Animals. v. 10, n. 10, p. 1–19, 2020.
KUMAR, H.; KUMAR, D.; NEPOVIMOVA, E.; OULKAR, D.; KUMAR, A.; AZAD, R. M. R.; BUDAKOTI, S. K.; UPADHYAY, N. H.; VERMA, R.; KUČA, K. Determination of Colistin B in Chicken Muscle and Egg Using Ultra-High-Performance Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry. International Journal of Environmental Research and Public Health, v. 18, n. 5, p. 1-12, 2021. DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph18052651.
LIGAS, B.; IZYDORCZYK, G.; MIKULA, K.; SKRZYPCZAK, D.; KONKOL, D.; KORCZYŃSKI, M.; SKRZYPCZAK, D.; KONKOL, D.; KORCZYŃSKI, M.; WITEK-KROWIAK, A.; CHOJNACKA, K. Valorização de resíduos pós-extração - análise da influência de novos aditivos alimentares com micronutrientes nos parâmetros de qualidade dos ovos. Poultry Science, v. 100, n. 11, 2021. DOI: https://doi.org/10.1016/j.psj.2021.101416.
NARUSHIN, V. G.; ROMANOV, M. N.; GRIFFIN, D. K. A novel Egg Quality Index as an alternative to Haugh unit score. Journal of Food Engineering, v. 289, n. 110176, p. 1–6, 2021.
NASRI, H.; BRAND, H. V. D.; NAJJAR, T.; BOUZOUAIA, M. Egg storage and breeder age impact on egg quality and embryo development. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, v. 104, n. 1, p. 257–268, 2020.
NATIVIDADE, A. C.S da; BRITO, D. A. P.; COSTA, W. F. R da; SOUZA, A. S. B de; OLIVEIRA, J. M. S.; SALGADO, G. P; LIMA, N. P.; GOMES, K.S. Qualidade de ovos brancos, vermelhos, caipiras e enriquecidos comercializados em São Luís, MA. Research, Society and Development, v. 11, n. 13. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v11i13.35293.
NOWACZEWSKI, S.; LEWKO, L.; KUCHARCZYK, M.; STUPER-SZABLEWSKA, K.; RUDZIŃSKA, M.; CEGIELSKA-RADZIEJEWSKA, R.; BIADAŁA, A.; SZULC, K.; TOMCZYK, L.; KACZMAREK, S.; HEJDYSZ1, M.; SZABLEWSKI, T. Effect of laying hens age and housing system on physicochemical characteristics of eggs. Annals of Animal Science, v. 21, n. 1, p. 291-309, 2021. DOI: https://doi.org/10.2478/aoas-2020-0068.
OECD/FAO. Perspectivas Agrícolas da OECD-FAO 2022-2031. OECD Publishing. Paris, 2022. DOI: https://doi.org/10.1787/f1b0b29c-en.
OLIVEIRA, H. F. de; CARVALHO, D. P.; ISMAR, M. G.; REZENDE, P. M.; CAMARGO, S. M. P.; SOUTO, C. N.; OLIVEIRA, S. B. Fatores intrínsecos a poedeiras comerciais que afetam a qualidade físico-química dos ovos. Pubvet. v.14, n.3, p.1-11, 2020. DOI: https://doi.org/10.31533/pubvet.v14n3a529.1-11.
OZENTURK, U.; YILDIZ, A. Assessment of Egg Quality in Native and Foreign Laying Hybrids Reared in Different Cage Densities. Brazilian Journal of Poultry Science. v. 22, n. 4, p. 1-10, 2020. DOI: https://doi.org/10.1590/1806-9061-2020-1331.
POLETTI, B.; VIEIRA, M. de. M.; PINTO, A. T.; FERREIRA, J. I.; NASCIMENTO, V. P. do. Qualidade de Ovos de Produção Orgânica ao Longo de Cinquenta Semanas de Postura. Revista Brasileira De Agroecologia, v. 16, n.1, p.73-80. 2021. DOI: https://doi.org/10.33240/rba.v16i1.23170.
RAKONJAC, S.; DOSKOVIĆ, V.; BOŠKOVIĆ, S. B.; ŠKRBIĆ, Z.; LUKIĆ, M.; PETRIČEVIĆ, V.; PETROVIĆ, D. M. Production Performance and Egg Quality of Laying Hens as Influenced by Genotype and Rearing System. Brazilian Journal of Poultry Sci ence, v. 23, n. 2, p. 1-7, 2021. DOI: https://doi.org/10.1590/1806-9061-2019-1045.
REBOUÇAS, G. G.; ARAÚJO, B. V. S. de; GOMES, A. P.; ABRANTES, M. R.; REBOUÇAS, M. de. O.; SILVA, J. B. A. da. Determinação de Salmonella spp. e quantificação das alterações de casca e conteúdo interno de ovos comercializados em Natal e Mossoró, Rio Grande do Norte. Research, Society and Development, v. 9, n. 10, 2020. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v9i10.8302.
REIS, T. L.; MORAES, J. E. de; CALIXTO, L. F. L.; PIZZOLANTE, C. C. Acurácia de dias de avaliação da gravidade específica como medida da qualidade de casca de ovos de galinha. Research, Society and Development, v. 10, n. 5, 2021. DOI: https://doi.org/10.33448/rsd-v10i5.15148.
RUMÃO, J. da. S.; BRITO, D. A. P.; REINEHR, C. O.; CONCEIÇÃO, A. O.; FRAZÃO, R. M. Ocorrência de Salmonella spp. e de microrganismos indicadores de qualidade em ovos comercializados na Região Metropolitana de São Luís, Maranhão. Research, Society and Development, v. 9, n. 8, 2020. DOI: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i8.6175.
SALAMEH, J.-P.; BOSSUYT, P. M.; McGRATH, T. A.; THOMBS, B. D.; HYDE, C. J.; MACASKILL, P.; DEEKS, J. J.; LEEFLANG, M.; KOREVAAR, D. A.; WHITING, P.; TAKWOINGI, Y.; REITSMA, J. B.; COHEN, J. F.; FRANK, R. A.; HUNT, H. A.; HOOFT, L.; RUTJES, A. W. S.; WILLIS, B. H.; GATSONIS, C.; LEVIS, B.; MOHER, D.; McINNES, M. D. F. Preferred reporting items for systematic review and meta-analysis of diagnostic test accuracy studies (PRISMA-DTA): explanation, elaboration, and checklist. BMJ, v. 370, n. m2632, 2020.
SANCHES, D. S.; GARCIA, E. R. de. M.; ANDRADE, G. da. C. de; ÁVILA, L. R. de. Perfil do Consumidor de ovos de Galinha no Município de Aquidauana-MS. Veterinaria e Zootecnia, v.28, p. 1-10. DOI: https://doi.org/10.35172/rvz.2021.v28.508.
SILVA, S. da.; FORGIARINI, J.; ALVES, D. A.; KRABBE, E. L.; AVILA, V. S.; LOPES, D. C. N.; XAVIER, E. G. Performance and egg quality of Embrapa 051 laying hens subjected to different feeding programs. Medicina Veterinária (UFRPE), v. 14 n. 1, p. 64-73, 2020. DOI: https://doi.org/10.26605/medvet-v14n1-3715.
TENZIN, S.; FERRO, S.; KHAN, S.; DEO, P.; TROTT, D. J. Spray and Aerosolised pH-Neutral Electrochemically Activated Solution Reduces Salmonella Enteritidis and Total Bacterial Load on Egg Surface. Applied Sciences, v. 11, n. 2, 2021. DOI: doi:https://doi.org/10.3390/app11020732.
TOMASZEWSKI, C. A. Desenvolvimento de metodologia analítica para quantificação e avaliação de incidência de antiparasitários em ovos por cromatografia líquida acoplada à espectrometria de massas tandem. 2020. 110 p. Dissertação (Mestrado) - Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre.
VASCONCELOS, L. A. S. D. Avaliação da qualidade microbiológica e físico-química de ovos comercializados em Manaus, AM. 2018. 55 p. Dissertação (Mestrado) - Universidade Federal do Amazonas, Manaus.
VIANA, E. D. F.; SOUZA, W. J. D.; COSTA, M. A. D.; ARNHOLD, E.; CARVALHO, F. B. D.; MELLO, H. H. D. C.; BARCELLOS CAFÉ, M.; STRINGHINI, J. H. Performance of brown layers fed reduced dietary protein levels in two rearing systems. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 49, 2020. DOI: https://doi.org/10.37496/rbz4920200063.
YAO, K.; SUN, J.; ZHOU, X.; NIRERE, A.; TIAN, Y.; WU, X. Nondestructive detection for egg freshness grade based on hyperspectral imaging technology. Journal of Food Process Engineering, v. 43, n. 7, 2020. DOI: https://doi.org/10.1111/jfpe.13422.
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
Derechos de autor 2024 Pedro Abreu da Silva Neto, Beatriz Lopes da Costa, Magnólia Carneiro de Oliveira, Maria Juciene Lima Chaves, Luana Guabiraba Mendes, Antônia Lucivânia de Sousa Monte
Esta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución 4.0.