Ingestão dietética de cálcio em universitários de fortaleza com intolerância à lactose.
DOI:
https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2019v6e9908Keywords:
Lactose intolerance can be defined as the set of signs and symptoms presented when taking milk or milk products. This pathology can be triggered by several processes, including ontogenetic, congenital, secondary and neonatal lactase deficiencies. The objective of the present study was to analyze the levels of calcium intake of university students with lactose intolerance. The work consisted in the application of two usual reminders designed for people aged 18 to 50 years who have lactose intolerance at a teaching institution in Fortaleza - CE. It was observed that calcium intake levels were inadequate, with 32% adequacy, phosphorus levels were 138% fit, which affected the Ca / P ratio that was 0.35 with the ideal ratio of 1 .This research can be concluded that calcium intake in individuals with lactose intolerance was inadequate for the specific age group, requiring corrections to avoid harm to health.Abstract
Lactose intolerance can be defined as the set of signs and symptoms presented when taking milk or milk products. This pathology can be triggered by several processes, including ontogenetic, congenital, secondary and neonatal lactase deficiencies. The objective of the present study was to analyze the levels of calcium intake of university students with lactose intolerance. The work consisted in the application of two usual reminders designed for people aged 18 to 50 years who have lactose intolerance at a teaching institution in Fortaleza - CE. It was observed that calcium intake levels were inadequate, with 32% adequacy, phosphorus levels were 138% fit, which affected the Ca / P ratio that was 0.35 with the ideal ratio of 1 .This research can be concluded that calcium intake in individuals with lactose intolerance was inadequate for the specific age group, requiring corrections to avoid harm to health.
References
ABATH, Thaís Naves. Substitutos de leite animal para intolerantes à lactose. 2013. 34 f. Monografia (Bacharelado em Nutrição)—Universidade de Brasília, Brasília, 2013. Disponivel em: http://bdm.unb.br/bitstream/10483/6346/1/2013_Tha%C3%ADsNavesAbath.pdf. Acesso em 21/06/2019.
ALMEIDA, Simone Gonçalves; MELO, Lanuzza Meireles; GARCIA, Paloma Popov Custódio. Biodisponibilidade de cálcio numa dieta isenta de leite de vaca e derivados. Ensaios e ciência ciências biológicas, Campo Grande - Brasil, v. 15, p.147-158, 2011. Disponível em: <https://www.redalyc.org/pdf/260/26021120012.pdf>. Acesso em: 01 fev. 2019.
ARAUJO, Marina Campos et al. Consumo de macronutrientes e ingestão inadequada de micronutrientes em adultos. Revista de Saúde Pública, Rio de Janeiro, n. 47, p.177-189, 2013. Disponível em: <https://www.scielosp.org/pdf/rsp/2013.v47suppl1/177s-189s/pt>. Acesso em: 26 jun. 2019.
BERKOW R. - Intolerância a carboidratos. In: manual merck de medicina - diagnóstico e tratamento. Man merck méd, roca, são paulo, 1989.
Berning JR. Nutrição para treinamento e desempenho atléticos. In: Mahan LK, Escott-Stump S (eds). Krause – alimentos, nutrição e dietoterapia. 10ª ed. São Paulo: Editora Roca, 2003. pp. 517-38.
BRASIL. Resolução nº 466, de 12 de dezembro de 2012. . Brasil, Disponível em: <http://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/cns/2013/res0466_12_12_2012.html>. Acesso em: 23 jun. 2019.
BRASIL. Aleitamento materno. Disponível em: <http://portalms.saude.gov.br/saude-para-voce/saude-da-crianca/aleitamento-materno>. Acesso em: 14 maio 2018.
BRASIL. Ministério da agricultura quer aumentar a produção leiteira. Disponível em: <: http://www.brasil.gov.br/economia-e-emprego/2015/03/ministerio-da-agricultura-quer-aumentar-a-producao-leiteira.>. Acesso em: 14 maio 2018.
BUZINARO, Elizabeth F; ALMEIDA, Renata N. Alves de; MAZETO, Glaucia Maria Ferreira da Silva. Biodisponibilidade do cálcio dietético. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia, São Paulo, v. 50, n. 5, p.852-861, 2006. Disponível em: <http://hdl.handle.net/11449/11300>. Acesso em: 13 jun. 2019.
DOUGLAS, Cr. Tratado de fisiologia aplicada à nutrição. São Paulo: Robe, 2002.
FERNANDES, Tadeu Fernando. Intolerância à lactose. Revista Brasileira de Medicina, Porto Alegre, v. 72, n. 6, p.267-270, jun. 2015. Disponível em: <https://www.ufrgs.br/lacvet/restrito/pdf/sintese_leite.pdf>. Acesso em: 14 maio 2018.
HARTWIG, Fernando Pires. Intolerância à lactose: prevalência, determinantes e associação com consumo de lacticínios e osteoporose. 2014. 116 f. Dissertação (Mestrado) - Curso de Biotecnologia, Programa de Pós-graduação em Epidemiologia, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas - Rio Grande do Sul, 2014. Disponível em: <http://www.epidemio-ufpel.org.br/uploads/teses/dissert%20fernando.pdf>. Acesso em: 02 fev. 2019.
MORAES, Luci Fabiane Scheffer et al. Gastos com o tratamento da osteoporose em idosos do Brasil (2008 – 2010): análise dos fatores associados. Revista Brasileira de Epidemiologia, Brasilia,, p.719-734, set. 2014. Disponível em: <https://www.scielosp.org/article/ssm/content/raw/?resource_ssm_path=/media/assets/rbepid/v17n3/pt_1415-790X-rbepid-17-03-00719.pdf>. Acesso em: 15 jun. 2019.
OLIVEIRA, Augusto Rodrigo. A importância do acompanhamento nutricional na
intolerância á lactose. 2017. Número total de folhas 31. Trabalho de Conclusão de
Curso (Graduação em Nutrição) – Universidade Anhanguera, Osasco, 2017. Disponivel em: https://repositorio.pgsskroton.com.br/bitstream/123456789/21965/1/AUGUSTO_RODRIGO_DEFESA+PRESENCIAL.pdf Acesso em: 22/06/2019.
PADOVANI, Renata Maria et al. Dietary reference intakes: aplicabilidade das tabelas em estudos nutricionais. Revista de Nutrição., Campinas, São Paulo, v. 6, n. 19, p.741-760, nov. 2006. Disponível em: <http://www.scielo.br/pdf/rn/v19n6/09.pdf>. Acesso em: 14 jun. 2019.
PEREIRA, Giselle A. P. et al. Cálcio dietético: estratégias para otimizar o consumo. Revista Brasileira de Reumatologia, [s.l.], v. 49, n. 2, p.164-171, abr. 2009. Springer Nature. http://dx.doi.org/10.1590/s0482-50042009000200008. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0482-50042009000200008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt>. Acesso em: 01 fev. 2019.
PINHEIRO, Ana Beatriz Vieira et al. Tabela para avaliação de consumo alimentar em medidas caseiras. Rio de Janeiro: Atheneu, 2001.
PINTO, Luiza Pouzas Straessli et al. O uso de probióticos para o tratamento do quadro de intolerância à lactose. Revista Ciencia & Inovação - Fam, São Paulo, v. 2, n. 1, p.56-65, ago. 2018. Disponível em: <http://faculdadedeamericana.com.br/revista/index.php/Ciencia_Inovacao/article/view/229>. Acesso em: 03 jul. 2019.
QUILICI, Flávio Antonio; MISSIO, Alessandra. Como conceituar, diagnosticar e tratar a intolerância à lactose. Unigastro, Campinas Sp, p.1-11, 2008.
SANTOS, Nathany Cristina dos. DEFICIÊNCIA DE CÁLCIO EM INTOLERANTES À LACTOSE. 2017. 29 f. TCC (Graduação) - Curso de Nutrição, Universidade Anhanguera, São Paulo, 2017. Disponível em: <https://repositorio.pgsskroton.com.br/bitstream/123456789/21973/1/NATHANY_CRISTINA_DOS_SANTOS_VERSAO_FINAL+-+PDF.pdf>. Acesso em: 03 jul. 2019.
TUMAS, Rosana; CARDOSO, Ary Lopes. Como conceituar, diagnosticar e tratar a intolerância à lactose. Revista Brasileira de Medicina, São Paulo, p.13-20, 2008. Disponível em: <http://www.moreirajr.com.br/revistas.asp?id_materia=3697&fase=imprime>. Acesso em: 14 maio 2018.
YAQUELO, César Martinez. Acción de los robadores de calcio.: Formación de sales de calcio en el tracto intestinal y en el sistema circulatorio sanguíneo. Acta Bioquím. Clín. Latinoam, Buenos Aires, v. 40, p.213-217, 2006. Disponível em: <http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0325-29572006000200008>. Acesso em: 01 fev. 2019.
ZYCHAR, Bianca Cestari; OLIVEIRA, Beatriz Araújo. Fatores Desencadeantes da Intolerância á Lactose: Metabolismo Enzimático, Diagnóstico e Tratamento. Atas de Ciências da Saúde (ISSN 2448-3753), São Paulo, v. 5, n. 1, p. 35-46, mar. 2017. ISSN 2448-3753. Disponível em: <http://www.revistaseletronicas.fmu.br/index.php/ACIS/article/view/1349/1109>. Acesso em: 15 jun. 2019.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Vitória Caroline Soares Pinto, Paula Alves Salmito Rodrigues
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.