Evaluation of the quality of the menus oflered for preschool children of a day-care center in the city of Fortaleza-CE
DOI:
https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2018v5e9866Keywords:
Menu, Children, QualityAbstract
The pre-school phase is characterized by being a period in which nutritional needs are higher, in addition, the school/daycare plays an important role in the prevention of possible nutritional disorders, either by offering a nutritionally adequate menu or by promoting a healthy diet. This study aimed to evaluate the quality of the menu offered to children aged 2 to 5 years. Data collection was carried out in a private day care center in the city of Fortaleza, Ceará, during the month of April 2018, where a 5-day menu review was carried out for full-time practices by the AQPC method, following the following criteria: Offer of fresh fruit; leafy food; sulfur-rich foods; sweet; colors and preparation techniques. The results showed high consumption of fruits, leafy foods, foods rich in sulfur and sweets, there was also a balance of colors during the week and low consumption of fried foods. With this study, it was concluded that the menu offered has good quality, although there are points that need to be reassessed by the place.
References
BRASIL. Ministério da Saúde. Política nacional de alimentação e nutrição. Departamento de Atenção Básica. 1 ed. Brasília: Ministério da Saúde, p 84, 2013
BRASIL. Ministério da educação. FNDE. Manual de apoio para atividades técnicas do nutricionista no âmbito do PNAE / Programa Nacional de Alimentação Escolar. – Brasília: FNDE, 2017
BRASIL. Resolução/CD/FNDE 26/ 17 de junho de 2013. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar aos alunos da educação básica no âmbito do Programa Nacional de Alimentação Escolar – PNAE. Brasília, MS, 2013. Disponível em: http://www.fnde. gov.br/acesso-a-informacao/institucional/legislacao/ item/4620-resolu%C3%A7%C3%A3o-cd-fnde- n%C2%BA-26,-de-17-de-junho-de-2013a. Acesso em: 20 abr. 2018.
C SILVEIRA, Jonas Augusto et al. Tendência secular e fatores associados ao excesso de peso entre pré- escolares brasileiros: PNSN-1989, PNDS-1996 e 2006/07. Jornal de Pediatria, v. 90, n. 3, 2014
COUTINHO, Flávia Cristina Sarkis Araújo. Estudo de caso da avaliação qualitativa das preparações do cardápio em uma unidade de alimentação e nutrição universitária: método AQPC. 2017
DA SILVA LIMA, Gisleyne Costa. Avaliação alimentar em crianças de 0 a 3 anos de idade matriculadas em creche do município de Capela–SE. In: Congresso Internacional de Atividade Física, Nutrição e Saúde 2017.
DOS SANTOS BOAVENTURA, Priscila et al. Avaliação qualitativa de cardápios oferecidos em escolas de educação infantil da grande São Paulo. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, v. 8, n. 3, p. 397-409, 2013.
FLORINTINO, Camila; MAZUR, Caryna Eurich. QUALITATIVE ASSESSMENT OF MENUS OF PREPARATIONS IN A UNIVERSITY RESTAURANT. Visão
Acadêmica, v. 16, n. 1, 2015.
GOMES, Amanda da Cunha. Avaliação qualitativa de cardápios de creches e escolas privadas, para pré escolares de Brasília. 2017.
ISSA, Raquel Carvalho et al. Alimentação escolar: planejamento, produção, distribuição e adequação. Revista Panamericana de Salud Publica, v. 35, p. 96-103, 2014.
KONSTANTYNER, Tulio et al. Riscos isolados e agregados de anemia em crianças frequentadoras de berçários de creches. Jornal de Pediatria, v. 85, n. 3, 2009.
LEAL, Katharine Konrad et al. Qualidade da dieta de pré- escolares de 2 a 5 anos residentes na área urbana da cidade de Pelotas, RS. Revista Paulista de Pediatria, v. 33, n. 3, p. 310-317, 2015.
LUCERO, Letícia Monfardini et al. Acompanhamento nutricional de crianças de baixa renda que se beneficiam do programa nacional de alimentação escolar (PNAE). Revista da AMRIGS, v. 54, n. 2, p. 156-161, 2010.
MATOSO, Leonardo Magela Lopes; DA COSTA OLIVEIRA, Libina Edriana; BEZERRA, Cleber Mahlmann Viana. O Enfermeiro nas ações da saúde do indivíduo, família e comunidade: obesidade exógena infanto- juvenil e seus hábitos alimentares. CATUSSABA-ISSN 2237-3608, v. 3, n. 1, p. 67-80, 2013.
MENEGAZZO, Manoela et al. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio de centros de educação infantil Qualitative evaluation of the foods served in children education centers. Revista de Nutrição, v. 24, n. 2, p. 243-251, 2011.
PEREIRA, Alessandra da Silva et al. Estado nutricional de pré-escolares de creche pública: um estudo longitudinal. Cad. saúde colet.,(Rio J.), v. 21, n. 2, p. 140-147, 2013.
PROENCA, Rossana Pacheco da Costa. Qualidade nutricional e sensorial na produção de refeições. In: Qualidade nutricional e sensorial na produção de refeições. 2005.
RIBEIRO, Cilene da Silva Gomes; CORÇÃO, Mariana. O consumo da carne no brasil: entre valores sócios culturais e nutricionais. Demetra: alimentação, nutrição & saúde, v. 8, n. 3, p. 425-438, 2013.
SOCIEDADE BRASILEIRA DE PEDIATRIA. Departamento de Nutrologia. Manual de orientação: alimentação do lactente ao adolescente, na escola, na gestante, na prevenção de doenças e segurança alimentar. 4ª ed.rev. Rio de Janeiro: Departamento de Nutrologia, 2018.
VEIROS, Marcela Boro; MARTINELLI, Suellen Secchi. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio escolar–AQPC Escola. Nutrição em Pauta, v. 20, n. 114, p. 3-12, 2012.
VEIROS, Marcela Boro; PROENCA, Rossana PC. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio em uma unidade de alimentação e nutrição–método AQPC. Nutrição em Pauta, v. 11, n. 62, p. 36-42, 2003.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 Debora Alves Barbosa, Luana Sousa Silva, Marta da Rocha Moreira, Tereza Cristina Alves
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.