Food consumption and determinants associated to adults and elderly in Brazil under the view of integrative literature review.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2021v8e9597

Keywords:

Dietary intake, Elderly, Adult, Nourishment, Consumption, Nutrition e Food Consumption

Abstract

The analysis of dietary intake is an important tool to identify and keep up with the nutritional profile, it also serves as an elaboration background of public policy that aims at the human right exerting relating to proper feeding, ensuring the sovereignty of the current assignment is to analyze adult’s and elderly’s food consumption in Brazil, based on the Brazilian population dietary guidelines, and considering the related determinant by way of integrative literature review. The found results corresponded to the national research on Brazilians’ food consumption, the consumption of food considered to be unhealthy or harmful to the well – being tends to reduce corresponding to the individual’s instruction level and age. The female population stood out with higher intake of fruits, vegetables and greenery. However, despite the progressive intake increase of ultra - processed food in the last decade, natural nourishment and slightly processed was still consumed the most.

References

ALVES, KerlyJaminy Quirino; LEMOS, Jullyane de Oliveira Maia. Avaliação do Consumo Alimentar e Fatores de Risco para Doenças Crônicas não Transmissíveis do Grupo de Idosos de um CRAS do Sertão de Pernambuco. Revista Brasileira de Ciência da Saúde, [S. L.], v. 23, n. 2, p. 163-172, 2019. Disponível em: https://periodicos.ufpb.br/index.php/rbcs/article/view/30506-p6/27704. Acesso em: 10 jul. 2020.

ASSUMPÇÃO, Daniela de; DOMENE, Semíramis Martins Álvares; FISBERG, Regina Mara; CANESQUI, Ana Maria; BARROS, Marilisa Berti de Azevedo. Diferenças entre homens e mulheres na qualidade da dieta: estudo de base populacional em Campinas, São Paulo. Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 22, n. 2, p. 347-358, fev. 2017. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-81232017000200347. Acesso em: 30 jun. 2020.

BASTOS, Ádela Misseia Carvalho; BÍLIO, Larissa Francisca Silva; FERNANDES, Ana Caroline de Castro Ferreira. Caracterização do consumo alimentar em adultos. R. Interd., [S. L.], v. 10, n. 8, p. 1-8, abr./jun. 2017. Disponível em: https://revistainterdisciplinar.uninovafapi.edu.br/index.php/revinter/article/view/904. Acesso em: 06 jul. 2020.

BERTI, Talita Lelis, ROCHA, Thalita Fialho da; CURIONI, Cíntia Chaves; VERLY JÚNIOR, Eliseu; BEZERRA, Flávio Fioruci; CANELLA, Daniela Silva; FAERSTEIN, Eduardo. Consumo alimentar segundo o grau de processamento e características sociodemográficas: Estudo Pró-Saúde. Revista Brasileira de Epidemiologia, v. 22, São Paulo, p. 327-345, ago. 2019. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1415-790X2019000100447&script=sci_arttext&tlng=pt. Acesso em: 30 jun. 2020.

CARVALHO, Edilaine Oliveira; ROCHA, Emersom Ferreira da. Consumo alimentar de população adulta residente em área rural da cidade de Ibatiba (ES, Brasil). Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 16, n. 1, p. 179-185, jan. 2011. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1413-81232011000100021&script=sci_arttext. Acesso em: 02 jul. 2020.

COELHO, CarenNovack Valle; SHCNEIDER, Bruna Celestino; CASCAES, Andréia

SILVA, Morales; Ribeiro ALEXANDRE, Emidio Ribeiro; ORLANDI, Silvana Paiva. Consumo alimentar de idosos atendidos em um programa de reabilitação da saúde bucal de unidades de saúde da família na cidade de Pelotas-RS. Revista da Associação Brasileira de Nutrição, São Paulo, Ano 8, n. 2, p. 43-49, jul./dez. 2017. Disponível em: https://www.rasbran.com.br/rasbran/article/view/574/176. Acesso em: 26 jun. 2020.

FERNANDES, Mayra Pacheco; BIELEMANN, Renata Moraes; FASSA, AnaclaudiaGastal. Fatores associados à qualidade da dieta de moradores da zona rural do Sul do Brasil. Revista de Saúde Pública, v. 52, supl. 1, São Paulo, p. 1-11, set. 2018. Disponível em: https://www.scielo.br/pdf/rsp/v52s1/pt_0034-8910-rsp-52-s1-S1518-52-87872018052000267.pdf. Acesso em: 15 jul. 2020.

FREITAS, Angélica M de Pina; PHILIPPI, Sonia Tucunduva; RIBEIRO, Sandra Maria Lima. Listas de alimentos relacionadas ao consumo alimentar de um grupo de idosos: análises e perspectivas. Revista Brasileira de Epidemiologia, [S.L.], v. 14, n. 1, p. 161-177, mar. 2011. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-790X2011000100015. Acesso em: 18 jul. 2020.

GABE, KamilaTiemann; JAIME, Patrícia Constante. Práticas alimentares segundo o Guia alimentar para a população brasileira: fatores associados entre brasileiros adultos, 2018. Epidemiologia e Serviços de Saúde, v. 29, n. 1, Brasília, mar. 2020, p. 1-14. Disponível em: https://www.scielo.br/pdf/ress/v29n1/2237-9622-ress-29-01-e2019045.pdf. Acesso em: 02 jul. 2020.

GOMES, Adriana de Andrade; PEREIRA, Rosângela Alves; YOKOO, Edna Massae. Caracterização do consumo alimentar de adultos por meio de questionário simplificado: contribuição para os estudos de vigilância alimentar e nutricional. Cadernos Saúde Coletiva, [S.L.], v. 23, n. 4, p. 368-373, dez. 2015. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1414-462X2015000400368&script=sci_abstract&tlng=pt. Acesso em: 28 jun. 2020.

IBGE. Pesquisa de Orçamentos Familiares 2017-218: Primeiros Resultados. Rio de Janeiro, 2019. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv101670.pdf. Acesso em: 24 jun. 2020.

IBGE. Pesquisa Nacional de Saúde (PNS) 2013: Percepção do Estado de Saúde, Estilo de vida e Doenças Crônicas. Rio de Janeiro, 2014. Disponível em: ftp://ftp.ibge.gov.br/PNS/2013/pns2013.pdf. Acesso em: 26 jun. 2020.

JAIME, Patricia Constante; DELMUÈ, Denise Costa Coitinho; CAMPELLO, Tereza; SILVA, Denise Oliveira e; SANTOS, Leonor Maria Pacheco. Um olhar sobre a agenda de alimentação e nutrição nos trinta anos do Sistema Único de Saúde. Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 23, n. 6, p. 1829-1836, jun. 2018. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-81232018000601829&lng=pt&tlng=pt. Acesso em: 30 jun. 2020.

JAIME, Patrícia Constante; STOPA, Sheila Rizzato; OLIVEIRA, Taís Porto; VIEIRA, Maria Lúcia; SZWARCWALD, Célia Landmann; MALTA, Deborah Carvalho. Prevalência e distribuição sociodemográfica de marcadores de alimentação saudável, Pesquisa Nacional de Saúde, Brasil 2013. Epidemiologia e Serviços de Saúde, [S.L.], v. 24, n. 2, p. 267-276, jun. 2015. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S2237-96222015000200267&lng=en&nrm=iso&tlng=pt. Acesso em: 15 jul. 2020.

MALTA, Deborah Carvalho; ANDRADE, Silvania Caribé; CLARO, Rafael Moreira; BERNAL, Regina Tomie Ivata; MONTEIRO, Carlos Augusto. Evolução anual da prevalência de excesso de peso e obesidade em adultos nas capitais dos 26 estados brasileiros e no Distrito Federal entre 2006 e 2012. Revista Brasileira de Epidemiologia, São Paulo, v. 17, n. 1, p. 267-276, 2014. Disponível em: https://www.scielo.br/pdf/rbepid/v17s1/pt_1415-790X-rbepid-17-s1-00267.pdf. Acesso em: 02 jul. 2020.

MARTINI, Fábio AntonioNeia; BORGES, Marcelo Brandão; GUEDES, Dartagnan Pinto. Hábito alimentar e síndrome metabólica em uma amostra de adultos brasileiros. ALAN, Caracas, v. 64, n. 3, p. 161-173, set. 2014. Disponível em: http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222014000300003&lng=es&nrm=iso&tlng=pt. Acesso em: 10 jul. 2020.

MARTINS, Marcos Vidal; SOUZA, Jacqueline Danesio; FRANCO, Fernanda Silva; MARTINHO, Karina Oliveira; TINÔCO, Adelson Luiz Araújo. Consumo alimentar de idosos e sua associação com o estado nutricional. HU Revista, Juiz de Fora, v. 42, n. 2, p. 125-131, jul./ago. 2016. Disponível em: https://periodicos.ufjf.br/index.php/hurevista/article/view/2517/871. Acesso em: 18 jul. 2020.

MELO, Jéssica Natália Santos; MELLO, Aline Veroneze de; COELHO, Hellen Daniela de Sousa. Consumo de alimentos ultraprocessados por idosos frequentadores de uma clínica integrada de saúde em São Paulo. Revista Saúde (Sta. Maria), [S. L.], v. 46, n. 1, p. 1-13, jan./abr. 2020. Disponível em: https://periodicos.ufsm.br/revistasaude/article/view/41656/pdf. Acesso em: 10 jul. 2020.

MINISTÉRIO DA SAÚDE. Envelhecimento e Saúde da Pessoa Idosa. Cadernos de Atenção Básica nº 19. Brasília, 2006. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/evelhecimento_saude_pessoa_idosa.pdf. Acesso em: 10 jul. 2020.

MINISTÉRIO DA SAÚDE. Guia Alimentar para a população brasileira. Brasília, 2014. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_brasileira_2ed.pdf. Acesso em: 26 jun. 2020.

MINISTÉRIO DA SAÚDE. Política Nacional de Alimentação e Nutrição (PNAN). Brasília, 2013. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/politica_nacional_alimentacao_nutricao.pdf. Acesso em: 26 jun. 2020.

NOGUEIRA, Luana Romão; MORIMOTO, Juliana Masami; TANAKA, Juliana Aiko Watanabe; BAZANELLI, Ana Paula. Avaliação Qualitativa da Alimentação de Idosos e suas Percepções de Hábitos Alimentares Saudáveis. JournalOf Health Sciences, [S.L.], v. 18, n. 3, p. 163-170, out. 2016. Disponível em: https://revista.pgsskroton.com/index.php/JHealthSci/article/view/3119/3299. Acesso em: 12 jul. 2020.

PEREIRA, Bruna Padilha; BORTOLOTTO, Caroline Cardozo; TOMASI, Elaine; GONZALEZ, Maria Cristina; GOMES, Ana Paula; GONÇALVEZ, Helen; BIELEMANN, Renata Moraes. Consumo alimentar e multimorbidade entre idosos não institucionalizados de Pelotas, 2014: estudo transversal. Epidemiologia e Serviço de Saúde, Brasília, v. 29, n. 3, p. 1-15, jun. 2019. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2237-96222020000300314&lng=es&nrm=i&tlng=pt. Acesso em: 06 jul. 2020.

PEREIRA, Ingrid Freitas da Silva; VALE, Diôgo; BEZERRA, Mariana Silva; LIMA, Kenio Costa de; RONCALLI, Angelo Giuseppe; LYRA, Clélia de Oliveira. Padrões alimentares de idosos no Brasil: pesquisa nacional de saúde, 2013. Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 25, n. 3, p. 1091-1102, mar. 2020. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-81232020000301091&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt. Acesso em: 18 jul. 2020.

PREVIDELLI, Ágatha Nogueira; ANDRADE, Samantha Caesar de; PIRES, Milena Monfort; FERREIRA, Sandra Roberta Gouvea; FISBERG, Regina Mara; MARCHIONI, Dirce Maria. Índice de Qualidade da Dieta Revisado para população brasileira. Revista Saúde Pública, v. 45, n. 4, São Paulo, jun. 2011. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-89102011000400021. Acesso em: 27 jun. 2020.

SANTOS, Iolanda Karla Santana dos; CONDE, Wolney Lisboa. Tendência de padrões alimentares entre adultos das capitais brasileiras. Revista Brasileira de Epidemiologia, Rio de Janeiro, v. 23, n. 1, p. 1-13, mai. 2018. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-790X2020000100430&lang=pt. Acesso em: 06 jul. 2020.

SANTOS, Maria do Rosário Dias Ribeiro dos; MENDES, Samara Cristina Soares Macedo; MORAIS, Daurivanda Barbosa; COIMBRA, Maria do Perpétuo Socorro Moura; ARAðJO, Marcos Antônio da Mota; CARVALHO, Cecília Maria Resende Gonçalves de. Caracterização nutricional de idosos com hipertensão arterial em Teresina, PI. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia, [S.L.], v. 10, n. 1, p. 73-86, abr. 2007. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1809-98232007000100073&script=sci_arttext. Acesso em: 15 jul. 2020.

SILVEIRA, Erika Aparecida; MARTINS, Bruna Bittar; ABREU, Laísa Ribeiro Silva de; CARDOSO, Camila Kellen de Souza. Baixo consumo de frutas, verduras e legumes: fatores associados em idosos em capital no centro-oeste do brasil. Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 20, n. 12, p. 3689-3699, dez. 2015. Disponível: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1413-81232015001203689&script=sci_abstract&tlng=pt. Acesso em: 12 jul. 2020.

SOUZA, Jacqueline Danesio; MARTINS, Marcos Vidal; FRANCO, Fernanda Silva; MARTINHO, Karina Oliveira; TINÔCO, Adelson Luiz. Dietarypatternsoftheelderly: characteristicsandassociationwithsocioeconomicaspects. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia, [S.L.], v. 19, n. 6, p. 970-977, dez. 2016. Disponível em: https://www.scielo.br/pdf/rbgg/v19n6/pt_1809-9823-rbgg-19-06-00970.pdf. Acesso em: 06 jul. 2020.

TINÔCO, Adelson Luiz Araújo; ABREU, Wilson César de; SANT’ANNA, Mônica de Souza Lima; BRITO, Larissa Froede; MELLO, Amanda de Carvalho; FRANCESCHINI, Sylvia do Carmo Castro; SILVA, Margarida Maria Santana da;

PEREIRA, Conceição Angelina dos Santos. Caracterização do padrão alimentar, da ingestão de energia e nutrientes da dieta de idosos de um município da Zona da Mata Mineira. Revista Brasileira de Geriatria e Gerontologia, [S.L.], v. 10, n. 3, p. 315-326, dez. 2007.Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1809-98232007000300315&script=sci_abstract&tlng=pt. Acesso em: 18 jul. 2020.

Published

2021-10-12

How to Cite

CORTEZ , B. O. F. .; COSTA , J. R. do N. .; CAMPÊLO, L. R. A.; RAMOS, C. V. .; ALBERTO, • Norma S. M. da C. Food consumption and determinants associated to adults and elderly in Brazil under the view of integrative literature review. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 8, n. 1, p. E9597, 2021. DOI: 10.59171/nutrivisa-2021v8e9597. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/9597. Acesso em: 20 may. 2024.

Issue

Section

Artigos de revisão