STREET FOOD: UNDERSTANDING TO INTERVENE
DOI:
https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2020v7e9377Keywords:
Food security, Good handling pratic, Street vendors, Foodborne illnessAbstract
Street food is a worldwide phenomenon of great cultural, economic and nutritional importance, however, the precarious conditions of commercialization of food constitute a high risk of disease acquisition. In the present study, by means of an integrative review, the scientific production of the last ten years on the topic was analyzed, with the objective of knowing the socioeconomic profile of street vendors and the hygienic-sanitary conditions of foods commercialized on the streets of the main brazilian cities. The final sample of this research consisted of ten original articles whose results characterized the brazilian street food as precarious in relation to the hygiene of utensils, equipment and places where the street vendors were installed, a situation aggravated by the lack of hygiene of the hands of the sellers, who handle money and food simultaneously. The microbiological analysis on food, countertops and the hands of the vendors detected quantities of microorganisms above what is allowed by the legislation, corroborating the research carried out through in loco observations. It was noticed in the analysis of these articles that the lack of standardization of the data collected in these studies is detrimental to the extrapolation of the results. Thus, in this article, a data collection instrument was proposed that will allow obtaining standardized information about the sector.
References
BEZERRA, A. C. D.; MANCUSO, A. M. C.; HEITZ, S. J. J. Alimento de rua na agenda nacional de segurança alimentar e nutricional: um ensaio para a qualificação sanitária no Brasil. Ciência & Saúde Coletiva, v. 19, n. 5, p. 1489–1494, 2014.
BRASIL. Resolução - RDC no 275, de 21 de outubro de 2002. Dispões sobre o Regulamento Técnico de Procedimentos Operacionais Padronizados aplicados aos Estabelecimentos Produtores/Industrializadores de Alimentos e a Lista de Verificação das Boas Práticas de Fabricação. ANVISA, Agência Nacional de Vigilância Sanitária, 2003.
. Resolução RDC no 216, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação, ANVISA, Agência Nacional de Vigilância Sanitária, 2004.
. Resolução RDC n° 218, de 29 de julho de 2005. Regulamento T cnico de procedimentos higi nico-sanit rios para manipulação de alimentos e bebidas preparados com vegetais, ANVISA, Agência Nacional de Vigilância Sanitária, 2005.
. Lei Nº 7252 de 05 de abril de 2016. Institui, no âmbito do Estado do Rio de Janeiro, a Política Estadual de Incentivo e Fomento a Feiras Gastronômicas e à Comercialização de Alimentos em Trailers, Vans, Caminhões e Veículos similares conhecidos como "Food Trucks " e dá outras providências, 2016.
CINTRA, P.; GÓIS, E.M.; BRUNHARO, M.S.M.; MOREIRA, D.O.S. Boas práticas de
manipulação no comércio ambulante de alimentos em campus universitário da Grande Dourados, MS. Higiene Alimentar, v. 31, n. 266/267, p. 27-30, 2017.
COLOMBO, M.; OLIVEIRA, K.M.P.; SILVA, D.L.D. Conhecimento das merendeiras de Santa Fé, PR, sobre higiene e boas práticas de fabricação na produção de alimentos. Rev Hig Alimentar, v. 23, n. 170/171, p. 39-46, 2009.
COSTA, C.P.; JUNIOR, E.A.S. Condições higienicossanitárias das barracas de alimentos prontos, comercializados nas feiras de arte, artesanato e antiguidades da subprefeitura de São Paulo, SP. Higiene Alimentar, v. 30, n. 260/261, p. 50-54, 2016.
FERREIRA, T.C. B. Avaliação da implementação da resolução RDC 218/05, da ANVISA, e sua eficácia perante as unidades de comercialização de alimentos e bebidas, em Salvador -BA. [s.l.] Universidade Federal da Bahia, 2008. Dissertação Mestrado(Curso de Pós- Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde), Escola de Nutrição, Universidade Federal da Bahia, 2008.
FORTALEZA, C.M. Lei n° 10.474, DE 09 DE JUNHO DE 2016. Regulamenta o exercício das atividades de “food truck”, “food bike” e “food cart” no município de Fortaleza, na forma que indica, e dá outras providências. BRASIL, 2016.
GARIN, B.; AÏDARA, A.; SPIEGEL, A.; ARRIVE, P.; BASTARAUD, A.; CARTEL, J.L.; AISSA, R.B.; DUVAL, P.; GAY, M.; GHERARDI, C.; GOUALI,;M.; KAROU, T.G.; KRUY, S.L.; SOARES, J.L.; MOUFFOK, F.; RAVAONINDRINA, N.; RASOLOFONIRINA, N.; PHAM, M.T. Multicenter study of street foods in 13 towns on four continents by the food and environmental hygiene study group of the international network of pasteur and associated institutes. J Food Prot., v. 65, n. 1, p. 146–52, 2002.
IBGE, 2016. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Diretoria de Pesquisas. Coordenação de população e indicadores sociais. Síntese de indicadores sociais: uma análise das condições de vida da população brasileira. Nº 29. Rio de Janeiro: IBGE; 2016.
LACERDA, L.A.; SIGARINI, K.S.; ROZILAINE, J.M.; FARIA, A.P.G. Aplicações das boas
práticas de fabricação por vendedores ambulantes de churrasquinhos e na comercialização da carne in natura em Cuiabá, MT. Higiene Alimentar, v. 30, n. 258/259, p. 27-32, 2016.
LIMA, T.S.; JESUS, I.G.; SANT’ANNA, M.S.L.; BUARQUE-FEITOSA, P.R. Condições
higienicossanitárias de alimentos comercializados por ambulantes no centro comercial de Aracaju, SE. Higiene Alimentar, v. 31, n. 270/271, p. 50-54, 2017.
LÔBO, L.N.; SANTOS, M.P.; FREITAS, F.; SANTOS, V.A.; SILVA, I.M.M. Perfil ediscurso de trabalhadores de comida de rua no Recôncavo da Bahia, Brasil. Rev. Visa em Debate Sociedade, v. 3, n. 1, p. 82–87, 2015.
MAGALHÃES, J.A.; CARVALHO, S.S.; MELQUIADES, R.; ROSA, G.; MERLINI, L.S.Comércio ambulante de alimentos: condições higienicossanitárias nos pontos de venda no município de Umuarama, Paraná, Brasil. Arq. Ciênc. Vet. Zool., v. 19, n. 3, p.147-152, 2016.
MALLON, C.; BORTOLOZO, E.A.F. Q. Alimentos comercializados por ambulantes: uma questão de segurança alimentar. Publicatio UEPG: Ciências Biológicas e da Saúde, v. 10, n. 3/4, p. 65–76, 2004.
MATARAZZO, A.; TATTO, A.; PESADO, F.; GOULART; CUNHA, M.A.; NUNES, R. Lei no 15.947, de 26 de dezembro de 2013, Dispõe sobre as Regras para Comercialização de Alimentos em vias e áreas públicas - comida de rua. p. 1–188, 2013.
MENDES, K.D.S.; SILVEIRA, R.C.C.P.; GALVÃO, C.M. Integrative literature review: a research method to incorporate evidence in health care and nursing. Texto Contexto Enferm. v. 17, n. 4, p. 758-64, 2008.
MUYANJA, C.; NAYIGA, L.; BRENDA, N.; NASINYAMA, G. Practices, knowledge and risk factors of street food vendors in Uganda. Food Control, v. 22, n. 10, p. 1551-1558, 2011.
NUNES, D.M.; FERREIRA, L.C. Aspectos higienicossanitários na comercialização de produtos alimentícios na feira livre da cidade de Januária, MG. Higiene Alimentar, v. 30, n. 256/257, p. 60-64, 2016.
OMEMU, A.M.; ADEROJU, S.T. Food safety knowledge and practices of street food vendors in the city of Abeokuta, Nigeria. Food Control. v. 19, n. 4, p. 396–402, 2008.
OMS. ORGANIZAÇÃO MUNDIAL DE SAÚDE. Doenças de origem alimentar: enfoque para educação em saúde. Trad. de D Tommasi. São Paulo: Roca; 2006.
PEREIRA-SANTOS, M.; FREITAS, F.; SILVA, R.M.; SANTOS, V.M.; LÔBO, L.N.; MATOS, V.S.R.; SILVA, I.M.M. Características higienicossanitárias da comida de rua e proposta de intervenção educativa. Rev. Baiana de Saúde Pública, v. 36, n. 4, p. 885-898, 2012.
PERTILE, K. Comida de Rua: Relações Históricas e Conceituais. Rev. Rosa dos Ventos, p. 1–14, 2013.
SEBRAE. Como montar um food truck?. Serviço Brasileiro de Apoio ao Microempreendedor (SEBRAE), 79p., 2015. Disponível em: <http://www.sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/ideias/como-montar-um-food-truck,8aea5c669e2df410VgnVCM1000004c00210aRCRD>. Acesso em 15 de abr. 2018.
SERENO, H.R.; CARDOSO, R.C.V.; GUIMARÃES, A.G. O comércio e a segurança do acarajé e complementos: um estudo com vendedores treinados em boas práticas. Rev Inst Adolfo Lutz. v. 70, n. 3, p. 354-361, 2011.
SILVA, G.R.; BARROS, M.L.G.; BARBOSA, M.V.F.; SIQUEIRA, M.G.F.M.; OLIVEIRA, A.E.; LINS, L.F.; MOURA, A.P.B.L. Percepção do conceito de higiene e segurança alimentar dos manipuladores de produtos cárneos de mercado público, Recife-PE. Acta Veterinária Brasilica, v.7, n.2, p.158 - 163, 2013.
SOUZA, M.T.; SILVA, M.D., CARVALHO, R. Revisão integrativa: o que é e como fazer ?. EINSTEIN, v. 8, n. 1, p. 102-106, 2010.
SOUSA, H.W.O.; BRUM, A. A. S.; ORLANDA, J. F. F. Comércio ambulante de alimentos: condições higiencicossanitárias e perfil de vendedores ambulantes. Rev. Tema, v. 14, n. 20/21, p. 7-21, 2014.
SOUZA, G.C.; SANTOS, C.T.B.; ANDRADE, A.A.; ALVES, L. Comida de rua: avaliação das condições higiênico-sanitárias de manipuladores de alimentos. Ciência & Saúde Coletiva, v. 20, n. 8, p. 2329-2338, 2015.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Catarina Joelma Magalhães Braga Braga, Maria das Graças Barbosa Peixoto
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.