Detection of Salmonella spp through polymerase chain reaction (PCR) on eggs commercialized in Fortaleza, Ceará

Authors

  • Camila Gonçalves Monteiro Carvalho Universidade Estadual do Ceará
  • Maria Izabel Florindo Guedes Universidade Estadual do Ceará
  • Iara de Lima Baia Especialista em Biologia Molecular pela Universidade Estadual do Ceará (UECE). Graduada em Ciências Biológicas pela UECE.
  • Sérgio Marcelo Rodríguez Málaga Doutor em Ciências pela Universidade de São Paulo. Mestre em Microbiologia e Imunologia pela Universidade Federal de São Paulo. Graduado em Tecnologia Médica pela Universidade de Antofagasta (Chile).
  • Tatiane Rodrigues de Oliveira Doutora em Farmácia pela Universidade de São Paulo. Mestre em Microbiologia e Imunologia pela Universidade Federal de São Paulo. Graduada em Ciências Biológicas pela Mackenzie.

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2015v2e9104

Keywords:

eggs, salmonella, polymerase chain reaction, PCR

Abstract

The egg is an inexpensive and highly nutritious food that is part of the Brazilian food habits. However, eggs are one of the most important causative agents of salmonellosis, diseases caused by bacteria of the genus Salmonella, belonging to the family Enterobacteriaceae, of which there are more than 2,500 serotypes; however, 80-90 are important to the health of animals and humans. Therefore, the aim of this study was to evaluate the level of contamination by Salmonella spp. in quail and chicken eggs (shell and yolk) commercialized in Fortaleza/CE by a specific polymerase chain reaction (PCR). The shell and yolk of 36 egg were analyzed by PCR using specific primers that amplify a fragment of 284 base pairs (bp) from the invA gene of Salmonella thyfimurium. The results show that 2.6% of the yolks and 5.3% shells were positive for Salmonella. Comparing the different types of eggs, 11.1% of the white type were positive in shell for Salmonella, 7.1% of the yolk from quail eggs were positives and no contamination was detected in red eggs. In conclusion, the PCR was effective to demonstrate that chicken and quail eggs sold in Fortaleza-CE showed salmonella contamination.

References

ARAÚJO, A. A. Aspectos epidemiológicos e resistência aos antimicrobianos de Salmonella sp. em criações de frangos de corte. Goiânia, 2012.30f. Seminário apresentado junto à Disciplina de Seminários aplicados do Programa de Pós- graduação em Ciência Animal da Escola de Veterinária e Zootecnia da Universidade Federal de Goiás. Goiânia-GO, nov. 2012.

BARDAQUIM, V.A.; RODRIGUES, J.S.M.; SOUSA, C.P. Segurança alimentar da comunidade com enfoque em Salmonella spp.

Uningá Review, v.8, n.2, p. 21-30, 2011.

BAÚ, A.C.; CARVALHO, J.B.; ALEIXO, J.A.G. Prevalência de Salmonella em produtos de frangos e ovos de galinha comercializados em Pelotas, RS, Brasil. Ciênc. Rural, Santa Maria, v.31, n.2, p.303-307, 2001.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde – SVS. Análise epidemiológica dos surtos de doenças transmitidas por alimentos no Brasil 2000-2013. [Acesso em 2015 Abril 30]. Disponível em: http://portal.saude.gov.br/portal/ arquivos/pdf/analise_ep_surtos_dta_brasil_2013.pdf

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde – SVS. Portaria nº 1428, de 28 de novembro de 1993. Regulamento Técnico para inspeção sanitária de alimentos. [Acesso 2015 jan. 28]. Disponível em: http://portal.anvisa. gov.br/wps/wcm/connect/5c5a8a804b06b36f9159bfa337ab ae9d/Portaria_MS_n_1428_de_26_de_novembro_de_1993. pdf?MOD=AJPERES

CAMPELLO, P.L. Salmonella spp. em Ovos Brancos para Consumo Humano. Dissertação (Mestrado) Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Agrarias e Veterinarias. Jaboticabal, São Paulo, 2012.

DICKEL, E.L.; RODRIGUES, L.B.; SANTOS, L.R.; VALLE, S.F.; PILOTTO, F.; RODEMBUSH, C.; et al. Análise comparativa entre microbiologia convencional, ELISA e PCR para detecção de Salmonella enteritidis, S. typhimurium, S. gallinarum e S. pullorum em carne de frango contaminada artificialmente. Rev Bras Ciênc Vet, v. 12, n. 1/3, p. 5-10, jan./dez 2005.

ERDOGRUL, O. Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica and Salmonella enteriditis in Quail Eggs. Turk J. Anim. Sci. v.28, n.3, p.597- 601, 2004.

FALD, A.A.; NGUYEN, A.V.; KHAN, M.I. Analysis of Salmonella enteritidis Isolates by Arbritrarily primed PCR. J Clin Microbiol, Washington, v. 33, n.4, p. 987-989, 1995.

FEHLHABE, K.; JANETSCHKE, P. Higiene veterinária de los alimentos. Acribia :Zaragoza, p. 660, 1995.

FLÔRES, M.L.; NASCIMENTO, V.P.; CARDOSO, M.; SANTOS,

L.R.; LOPES, R.F.; BEAT, V.; et al. Análise da contaminação por Salmonella em ovos do tipo colonial através da reação em cadeia da polimerase. Ciênc. Rural. v.33, n.3, 2003.

FLÔRES, M.L.; NASCIMENTO, V.P.; KADER, I.I.T.A.; SANTOS, L.R.;

PONTES, A.P.; SALLE, C.T.; et al. Métodos de extração de DNA para a detecção de Salmonella em ovos de galinhas, com e sem casca, através da reação em cadeia pela polimerase. Ciênc. Rural. 2001, vol.31, n.2, pp. 315-318. ISSN 1678-4596.

GREENWOOD, P.E.; NIKULIN, M.S. In John Wiley & Sons. A Guide To ChiSquared Testing. New York, p. 280, 1996.

HARTL, D. L., JONES, E. W. Genetics. In: Analysis of Genes and Genomes, 5th ed., Jones & Bartlett Publishers, 2000.

JONG, H.K.; PARRY, C.M.; POLL, T.V.D.; WIERSINGA, W.J. Host–Pathogen Interaction in Invasive Salmonellosis. PLOS Pathogens, v. 8n.10 , e. 1002933, October 2012.

KATAYAMA, E.R.; DONATO, T.C.; VERCESE, F.; GARCIAS, E.A.; OKAMOTO, A.S.; ANDREATTI FILHO, R.L. Detection of Salmonella enteritidis in eggs of Japanese quail (Coturnix coturnix japonica temminck e schlegel, 1849) submitted to cyclic heat stress. Turk Ver. Vet. Zoot., v. 19, n.3. 2012.

KINDE, H.; CASTELLAN, D.M.; KERR, D.; CAMPBELL, J.; BREITMEYER, R.; ARDANS, A. Longitudinal monitoring of two the commercial layer flocks and their environments for Salmonella enterica Serovar Enteritidis and other Salmonellae. Avian Diseases, 49: 189-194.2005.

LUK, J.M.C.; KONGMUANG, U.; REEVES, P.R.; LINDBERG, A.A. Selective amplification of abequose and paratose synthase genes (rfb) by polymerase chain reaction for identification of Salmonella major serogroups (A, B, C2, and D). J Clin Microbiol. 1993;31:2118–2123

OLIVEIRA, D.D.; SILVA, E.N. Salmonella em ovos comerciais: ocorrência, condições de armazenamento e desinfecção da casca. Arq Bras Med Vet Zootec. 52(6):655-661. 2000.

OLIVEIRA, V.L.; TAHAM, T. Pesquisa de Salmonella spp. em ovos comercializados na região do Distrito Federal. FAZU em Revista, Uberaba , n. 8, p. 123-130, 2011.

RAHN, K.; DE GRANDIS, S.A.; CLARKER, R.C.; CEWE, S.A.; GALÁN, J.E.; GINOCCHIO, C.; et al. Amplification of invA gene sequence of Salmonella typhimurium by polymerase chain reaction as a specific method of detection of Salmonella. Mol. Cell. Probes, v.6, p.271-279, 1992.

RISSATO, D.P.; BORGO, A.P.; MOREIRA, J.P.; BAPTISTA, F.; CONTI, C.M.; RIBEIRO, A.B. Detecção de Salmonella spp. em água de lavagem de carcaças de frango utilizando o método de reação em cadeia da polimerase (PCR). Rev. Saúde e Pesquisa, v. 4, n. 1, p. 35-39, 2011.

SALLES, R.P.R; TEIXEIRA, R.S.C.; SIQUEIRA, A.A.; SILVA, E.E.; CASTRO, S.B.; CARDOSO, W.M. Monitoramento bacteriológico para Salmonella spp. em poedeira comercial na recria e produção de empresas avícolas da região metropolitana de Fortaleza, CE, Brasil. Cienc. Anim. Bras, v.9, n. 2, p. 427-432, 2008.

SANTOS, L.R.; NASCIMENTO, V.P.; OLIVEIRA, S.D.; FLORES, M.L.; PONTES, A.P.; PILOTTO, F.; et al. Identificação de Salmonella através da reação em cadeia pela polimerase (PCR). Faculdade de Veterinária da UFRGS, v.29, p.87-92, 2001.

SIQUEIRA, A.A.; CARDOSO, W.M.; SILVA, E.E.; ROMÃO, J.M.; NOGUEIRO, G.C.; ANDRADE, J.M.D.; et al. Identificação de enterobactérias em ovos de codornizes japonesas (Coturnix japonica) na Região Metropolitana de Fortaleza – CE, Brasil. RPCV v 103, p. 78-82, 2008.

STONE, G.G.; OBERST, R.D.; HAYS, M.P.; MCVEY, S.; GALLAND, J.; CURTSS, R.; et al. Detection of S. typhimurium from rectal swabs of experimentally infected beagles by short cultivation and PCR hybridization. J Clin Microbiol, v.33, n.5, p.1292 1295, 1994.

TRABULSI, L.R.; ALTERTHUM, F. Microbiologia 5.ed. São Paulo: Atheneu, 2008

UBABEF. UNIÃO BRASILEIRA DE AVICULTURA (UBA). Relatório anual 2013. [ acesso 2015 Maio 27]. Disponível em: http:// www.ubabef.com.br/files/publicacoes/732e67e684103de4a2117 dda9ddd280a.pf

WHILEY, H.; ROSS, K. Salmonella and Eggs: From Production to Plate. Int. J. Environ. Res. Public Health. 2015; 12(3):2543-2556.

Published

2016-03-25

How to Cite

CARVALHO, C. G. M. .; GUEDES, M. I. F. .; BAIA, I. de L. .; MÁLAGA, S. M. R. .; OLIVEIRA, T. R. de. Detection of Salmonella spp through polymerase chain reaction (PCR) on eggs commercialized in Fortaleza, Ceará. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 2, n. 3, p. 113–118, 2016. DOI: 10.59171/nutrivisa-2015v2e9104. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/9104. Acesso em: 4 dec. 2024.