Occurrence of helminthes in sushi and sashimi sold in supermarket of Fortaleza, Ceará

Authors

  • Maria Verônyca Coelho Melo Universidade Estadual do Ceará
  • Marcelo Oliveira Holanda Universidade Estadual do Ceará
  • Natália Monte Martins Universidade Estadual do Ceará
  • Raphael Lucas Rodrigues Universidade Estadual do Ceará

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2014v1e9040

Keywords:

sushi, sashimi, food contamination, helminthes in foods

Abstract

The consumption of japanese food is a public health concern, as it is a highly perishable product that demands special hygienic and sanitary care in its conservation and preparation. This research aimed to evaluate the occurrence of infection by helminths in sushi and sashimi sold in supermarkets in Fortaleza/ CE. 39 samples of sushi and 12 samples of sashimi were collected and analyzed by the method of Spontaneous Sedimentation with Modification. The structures were classified as to the parasitic class. The prevalence of contamination of the samples was 75% for sashimi, distributed between classes: Cestode (58.3%); Nematoda (25%) and Trematoda (58.3%). For samples of sushi it was 41.2%: Cestode (20.6%); Nematoda (2.9%) and Trematoda (20.6%). In conclusion, the consumption of sushi and sashimi may predispose the population to gastric parasitic infestation. The training of food handlers It is fundamental to control contamination and outbreaks in the population.

References

ALVES, D. R.; J. L. LUQUE; A. R. PARAGUASSÚ. Metacercárias de Clinostomum marginatum (Digenea: Clinostomidae) em acará- bandeira Pterophyllum scalare (Osteichthyes: Cichlidae) do Estado do Rio de Janeiro, Brasil. Parasitologia al Dia, v. 25, n. 1-2, p.70-72, jan. 2001. Disponível em: <http://www.scielo.br/>. Acesso em: 09 out. 2014.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (Anvisa) do Ministério da Saúde. Resolução RDC nº175, de 08 de julho de 2003. Regulamento Técnico de Avaliação de Matérias Macroscópicas e Microscópicas Prejudiciais à Saúde Humana em Alimentos Embalados. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 09 jul 2003.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (Anvisa) do Ministério da Saúde. Resolução RDC nº14, de 28 de março de 2014. Dispõe sobre matérias estranhas macroscópicas e microscópicas em alimentos e bebidas, seus limites de tolerância e dá outras providências. Ministério da saúde agência nacional de vigilância sanitária diretoria colegiada. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 28 de março. 2014.

BALBANI, A. P. S & BUTUGAN, O. Contaminação biológica de alimentos. Revisão e Ensaio Review and Essay Revisión y Ensaio. Pediatria (São Paulo), v. 23, n. 4, p.320-8, 2001.

BICUDO, A. J. A.; TAVARES, L. E. R.; LUQUE, J. L. Larvas de Anisakidae (Nematoda: Ascaridoidea) parasitas da cabrinha Prionotus punctatus (Bloch, 1793) (Osteichthyes: Triglidae) do litoral do estado do Rio de Janeiro, Brasil. Revista Brasileira de Parasitologia Veterinária, v. 14, n. 3, p.109-118, 2005.

BARBOSA, M. M.; SILVA, A. P V.; MELO, M. V.C. Detecção de sujidades leves e parasitas em polpas de acerola pasteurizadas comercializadas em Fortaleza, CE. Revista de Higiene Alimentar, v.25, no 196/197. Maio/jun 2011.

CARROLL, W.F. Sushi; Globalization through food culture; towards study of global food networks. Education Research, v.2, p.451-456, 2009.

CAPUANO, D.M.; OKINO, M.H.T.; DE MATTOS, H.R.M.; TORRES, D.M.A.G.V. Diphyllobothriasis: a case report of a human infection in Ribeirão Preto, SP, Brazil. RBAC, v.39, n.3, p.163-164, 2007.

CAPUANO, D.M.; LAZZARINI, M. P. T.; GIACOMETTI JÚNIOR, E.; TAKAYANAGUI, O. M. Enteroparasitoses em manipuladores de alimentos do município de Ribeirão Preto - SP, Brasil, 2000. Revista Brasileira de Epidemiologia. 2008; 11(4): 687-95

DIAS, M.L.G.G.; EIRAS, J.C.; MACHADO, M.H.; SOUZA; G.T.R.; PAVANELLI, G.C. The life cycle of Clinostomum complanatum Rudolphi, 1814 (Digenea, Clinostomidae) on the floodplain of the high Paraná river, Brazil. Parasitology Research, v. 89, n. 6, p. 506 – 508, 2003.

DE CARLI, G.A. Parasitologia Clínica: seleção de métodos e técnicas de laboratório para o diagnóstico de parasitoses humanas. São Paulo: Editora Atheneu, p.810, 2001.

EDWARDS, P.A. Global sushi; eating and identity. PGDT, v.11. n. 1, p.211-225, 2013.

FIGUEIREDO, J.L.; MENEZES, N.A. Manual de peixes marinhos do Sudeste do Brasil, vol. VI. Teleostei (5). São Paulo: Universidade de São Paulo, Museu de Zoologia, p.11, 2000.

FURLANETO, L.; CORRÊA, DAYANE. SIMÕES. Avaliação microbiológica de componentes de pratos árabes. Publ. UEPG Biol. Health Sci., Ponta Grossa, 12 (4): 17-22, dez. 2006.

GERMANO, P. M. L.; GERMANO, M. I. S.; OLIVEIRA, C. A. F. Qualidade do Pescado. In: GERMANO, P. M. L.; GERMANO, M. I. S. Higiene e Vigilância Sanitária de Alimentos. São Paulo: Livraria Varela, 2001. Parte 8. p. 115-134.

GÓMEZ-MORALES, M.A.; LUDOVISI, A.; GIUFFRA, E.; MANFREDI, M.T.; PICCOLO, G.; POZIO, E. Allergenic activity of Molicola horridus (Cestoda, Trypanorhyncha), a cosmopolitan fish parasite, in a mouse model. Veterinary Parasitology, v. 57, p. 314- 320, 2008.

HOFFMANN WA, PONS JA, JANER JL. The Sedimentation Concentration Method in Schistosomiasis mansoni. Puerto Rico. J Pub Health Trop Med 9: 283-298, 1934.

KIM, SG., JO, YJ., PARK, YS., KIM, SH., SONG, MH., LEE, HH., KIM, JS., RYOU, JW., JOO, JE., KIM, DH. Four Cases of Gastric Submucosal Mass Suspected as Anisarkisis. Korean Journal of Parasitology, 44(1): 81-86. 2006.

KNOFF, M.; SÃO CLEMENTE, S.C.; FONSECA, M.C.G.; ANDRADA, C.G.; PADOVANI, R.E.S.; GOMES, D.C. Anisakidae parasitos de congro-rosa, Genypterus brasiliensis Regan, 1903 comercializados no estado do Rio de Janeiro, Brasil de interesse na saúde pública. Parasitologia Latinoamericana, v.62, p.127-133, 2007.

LUQUE, J. L. Parasitologia de Peixes Marinhos na América do Sul: Estado Atual e Perspectivas. In: RANZANI-PAIVA, M. J. T.; TAKEMOTO, R. M.; LIZAMA, M. A. P. Sanidade de Organismos Aquáticos. São Paulo: Livraria Varela. Parte II. Cap. 09. p. 199-215. 2004

Published

2014-11-25

How to Cite

MELO, M. V. C.; HOLANDA, M. O.; MARTINS, N. M.; RODRIGUES, R. L. Occurrence of helminthes in sushi and sashimi sold in supermarket of Fortaleza, Ceará. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 1, n. 3, p. 11–16, 2014. DOI: 10.59171/nutrivisa-2014v1e9040. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/9040. Acesso em: 3 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos originais