Public perception about genetically modified foods: consumers’ opinion in Fortaleza, Brazil

Authors

  • Camila Gonçalves Monteiro Carvalho Universidade Estadual do Ceará
  • Tatiane Rodrigues de Oliveira Faculdade Atneu

DOI:

https://doi.org/10.17648/nutrivisa-vol-3-num-3-b

Keywords:

transgenic foods, biotechnology, knowledge, interview, food label

Abstract

This work is part of the debate on a topic of particular relevance today, worldwide: the increasing use of biotechnology in the production of genetically modified foods and the public knowledge about it. Aiming to know the opinion of consumers in the city of Fortaleza, Brazil, we applied a structured questionnaire with six objective and dissertative questions about the existence, consummation, to health risk, labeling and disclosure related to transgenic foods. Of the 60 people interviewed, 67% said they had some knowledge about transgenic foods, with 60% confirming they are consumers of such products. However, the majority of respondents (68%) were unable to report on the possible benefits or harms of eating transgenic foods, revealing the absence of a structured and scientific knowledge on the subject. We found that 48% do not agree with the use of biotechnology in the modification of food and 73% said that the information contained on the labeling of genetically modified foods is not clear. We observed that the media exerts great influence over the choice of these foods. In short, it becomes clear that consumers do not have conclusive opinions regarding the issue of transgenic foods, feeling insecure to give their opinion on the subject.

References

AULER, D. Alfabetização Científico-Tecnológica: Um novo “Paradigma”? Ensaio: Aval. Pol. Públ. Educ, Belo Horizonte, v.5, n.1, p. 68-83, 2003.

BARDIN, L. Análise de conteúdo. 1.ed São Paulo: Edições 70 - Brasil; 2011

BRASIL. Decreto n° 4.680, de 24 de abril de 2003. Regulamenta o direito à informação, assegurado pela Lei n° 8.078, de 11 de setembro de 1990, quanto aos alimentos e ingredientes alimentares destinados ao consumo humano ou animal que contenham ou sejam produzidos a partir de organismos geneticamente modificados, sem prejuízo do cumprimento das demais normas aplicáveis. Diário Oficial da União.

CALVASINA, P.G. et al. Conhecimento sobre alimentos geneticamente modificados: um estudo com clientes de um supermercado, situado em área nobre do município de Fortaleza. RBPS, v.17, n. 2, p. 79-85, 2004.

CARVALHO, J.S.; GONÇALVES, N.M.N.; PERON, A.P.

Transgênicos: diagnóstico do conhecimento científico discente da última série do ensino médio das escolas públicas do munícipio de Picos, estado do Piauí. R. Bras. Bioci, Porto Alegre, v. 10, n. 3, p. 288-292, 2012.

CASTRO, B.S.; YOUNG, C.E.F.; LIMA, G.R. A percepção pública de risco alimentar e os organismos geneticamente modificados no Brasil. Estud. Soc. e Agric, Rio de Janeiro, v. 22, n. 1, p. 164-192, 2014.

CASTRO, B. S. O processo de institucionalização da soja transgênica no Brasil nos anos de 2003 e 2005: a partir da perspectiva das redes sociais. Dissertação (Mestrado) Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Seropédica, 2006.

CAVALLI, S. B. Segurança alimentar: a abordagem dos alimentos transgênicos. Rev. Nutr, Campinas, v. 14, p. 41-46, 2001.

CHAHAIRA, B. V.; POZETTI, V.C. Rotulagem de alimentos transgênicos: um mecanismo eficaz para a cidadania participativa. III Encontro de Internacionalização do Conpedi. Madrid, 2015.

FARIAS, S.C.G. et al. Percepção dos Alunos da Universidade do Rio de Janeiro sobre a Produção e o Consumo de Transgênicos no Brasil. REDE, Fortaleza, v.8, n.1, p. 84-94, 2014.

GAVIOLI, A. P. R.; NUNES, J. S. A soja transgênica no Brasil e suas influências à saúde e ao meio ambiente. Rev. FAEMA, v.6, n. 2, p. 1-16, 2015. Disponível em: http://www.faema.edu.br/revistas/index.php/Revista- FAEMA/article/view/314. Acesso em: 10 ago. 2016.

HANNIGAN, J. Environmental Sociology: A social constructionist perspective. 2 ed. English: Routledge, 2006.

HOUSSAIN, F. et al. Consumer Acceptance of Food Biotechnology - Willingness to Buy Genetically Modified Food Products. Food Policy Institute, The State University of New Jersey, 2002.

MENDONÇA, A.; MORAES, M.L.; FEIJÓ, M. B. Consumo de organismos geneticamente modificados: consciente ou desinformado? Rev. Hig. Alimentar, v.25, p.16-20, 2011.

OLIVEIRA, T. R. Alimentos transgênicos: saiba mais sobre eles. Rev. Nutrivisa, v. 2, n 1, p. 6-7, 2015.

OLIVEIRA, D. M.; NOJIMOTO, I. T. I. Perfil dos consumidores de alimentos transgênicos em Goiânia, Goiás. Rev. Nutrivisa, v.1, n. 2, p.26-29, 2014

PEDRANCINI, V. D. et al. Saber científico e conhecimento espontâneo: opiniões de alunos do ensino médio sobre transgênicos. Ciência & Educação, v. 14, n. 1, p. 135- 146, 2008.

PIMENTEL, C. A. Alimentos transgênicos: mitos e verdades. Departamento de Ciências Humanas Campus VI – UNEB. 2010. Disponível em: http:// www.uesb.br/eventos/ebg/anais/7c.pdf. Acesso em: 01/06/2015.

SANTOS, A. C. S.; FERNANDES, A. A. R.; FERNANDES, P. M. B. Uso da biotecnologia para a melhoria da qualidade nutricional de alimentos. Rev. Bras. Pesq. Saúde, Vitória, v.14, n.4, 103-107, 2012.

SERVIÇO INTERNACIONAL PARA AQUISIÇÃO E APLICAÇÃO EM AGROBIOTECNOLOGIA (ISAAA). Agricultural Biotechnology: (A Lot More than Just GM Crops). 2014. Disponível em: <http://www.isaaa.org/ resources/publications/agricultural_biotechnology/ download/Agricultural_Biotechnology.pdf>. Acesso em: 01 jun. 2015.

SILVA, P. J. Escolhas e Influências dos Consumidores de Alimentos na Modernidade Reflexiva: um estudo em supermercados. Dissertação (Mestrado) Universidade Federal do Paraná. Curitiba, 2006.

SOUZA, J. V. da S. Percepção dos consumidores do Distrito Federal sobre alimentos transgênicos. Dissertação (Mestrado) Universidade de Brasília, Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária, Brasília, 2013.

Published

2017-02-25

How to Cite

CARVALHO, C. G. M. .; OLIVEIRA, T. R. de. Public perception about genetically modified foods: consumers’ opinion in Fortaleza, Brazil. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 3, n. 3, p. 104–111, 2017. DOI: 10.17648/nutrivisa-vol-3-num-3-b. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/9031. Acesso em: 22 jul. 2024.