Mycological analysis and conditions of preparation of tapioca sold in downtown Fortaleza, Ceará

Authors

  • Maria Yasmin Paz Teixeira Universidade Estadual do Ceará
  • Brena Custódio Rodrigues Universidade Estadual do Ceará
  • Ana Jessica Pinto Joventino Universidade Estadual do Ceará
  • Evelyne Barbosa da Silva Universidade Estadual do Ceará
  • Lisandra Soares da Reissurreição Universidade Estadual do Ceará
  • Lisandra Soares da Pantoja Universidade Estadual do Ceará

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2014v1e8992

Keywords:

tapioca, street trading, mycological analysis

Abstract

Tapioca is a typical food of the Northeast region, widely consumed and sold by street vendors. This is an informal trade activity, with food processing done in an artisanal way, and so at high risk of contamination. The objective of this study was to verify, from a descriptive analysis, if there is a relationship between the preparation conditions of tapioca with its mycological content. The data was collected at 10 points of sale in Fortaleza, Ceará. The samples were brought to the Laboratory of Microbiology of the Ceará State University for mycological analysis by dilution method, and through questionnaires, which analyzed handling and storage of the product. The results showed that, from the ten samples analyzed, 40% presented fungal growth, indicating the appearance of seven genera (Acremonium, Candida, Cladosporium, Curvularia, Mucor, Penicillium e Rhodotorula). These, when present in foods, are considered as indicators of poor hygienic conditions of handling, and for this reason, the colonies found in the bodies of tapioca suggest that they were prepared in inadequate conditions. According to the results, it is necessary to execute training programs with street vendors, aiming to improve the quality of the products offered by them.

References

ABREU, Edeli Simioni de; MEDEIROS, Flavia da Silva; SANTOS, Deborah Adolfo. Análise Microbiológica de Mãos de Manipuladores de Alimentos do Município de Santo André. Revista Univap, São José dos Campos, v. 17, n. 30, p.39-57, dez. 2011.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução nº 216, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. Diário Oficial da União, Brasília, 2004. Disponível em: http://www.paulinia.sp.gov.br/downloads/ RDC_N_216_DE_15_DE_SETEMBRO_DE_2004.pdf. Acesso em: 2 abril.2014.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução nº 218, de 29 de julho de 2005. Dispõe sobre o regulamento técnico de procedimentos higiênico- sanitários para a manipulação de alimentos e bebidas preparadas com vegetais. Diário Oficial da União, Brasília, 2005. Disponível em: http://www.quimea.com.br/pdf/pragas/ RDC_218.pdf. Acesso em: 2 abril.2014.

BROD, Claudiomar Soares et al. Condições higiênico-sanitárias no comércio ambulante de alimentos em Pelotas-RS. Ciências e Tecnologia dos Alimentos, Campinas, v. 23, n. 3, p. 447-452, 2003. Disponível em: < http://www.scielo.br/pdf/cta/ v23n3/18853.pdf > Acesso em 24 fev. 2012.

CARDOSO, Rysia de Cássia Vieira et al. Programa Nacional De Alimentação Escolar: Há Segurança na Produção de Alimentos em Escolas de Salvador (Bahia)? Revista de Nutrição, Campinas, v.23, n.5, p.807-11, 2010.

COSTA, I. Produção de beta-caroteno por uma espécie do gênero Rhodotorula. Dissertação (Mestrado em Engenharia Bioquímica) - Faculdade de Química, Universidade Federal do Rio de Janeiro, 1992.

FREIRE, F. C. O.; VIEIRA, I. G. P.; GUEDES, M. I. F.; MENDES, F. N. P. Micotoxinas: importância na alimentação e na saúde humana e animal. Embrapa, 48p. 2007.

FURLANETO, Luciana; KATAOKA, Aline Fernandes Aiok. Análise microbiológica de lanches comercializados em carrinhos de ambulantes. Revista Lecta, [s.l.], v. 2, n. 1, p.49-52, jan./ dez. 2004. Disponível em: <http://www.ebah.com.br/content/ ABAAAApYAAE/artigo-analise-microbiologica-lanches- comercializados-carrinhos-ambulantes>. Acesso em: 03 abr. 2014

GRÜNSPAN, Elisabete Dockhorn et al. Contaminação Microbiana em Carne Moída de Açougues da Cidade de Santa Maria, RS, Ciência Rural, Santa Maria, v. 26, n. 2, p.263-267, maio 1996.

HANASHIRO, Agnes et al. Qualidade Higiênico-Sanitária de Alimentos de Rua-Populares Versus Orientais Comercializados em São Paulo. Revista Eletrônica de Epidemiologia das Doenças Transmitidas por Alimentos, São Paulo, v. 2, n. 6, Nov. 2002. Disponível em <ftp://ftp.cve.saude.sp.gov.br/doc_ tec/hidrica/revp02_vol2n6.pdf> acesso em 23 abr 2012.

HOOG, G. S. de; GUARRO, J.; GENÉ, J.; FIGUEIRAS, M. J. Atlas of Clinical Fungi. 2. ed. Baarn/Delft: Centraalbureau voor Schinmelculture/Universitat Rovira i Virgilli, 2000. 2108 p.

LEMOS, Janine de Aquino et al. Isolamento e Identificação de Fungos em Farinhas de Milho e Mandioca em Goiânia (Goiás). Revista de Patologia Tropical, Goiânia, v. 30, n.1, p.31- 36,jan./jun.2001. Disponível em: . Acesso em: 12 jun. 2012.

OLIVEIRA, Aline Cristine Garcia et al. Análise das Condições do Comércio de Caldo de Cana em Vias Públicas de Municípios Paulistas. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, v.13, n.2, p. 06-18, 2006. Disponível em < http://www.unicamp. br/nepa/arquivo_san/Caldo_de_cana.pdf > Acesso em 03 abr 2014.

PRAGLE AS, HARDING AK, MACK JC. Workers’ perspective on handwashing behaviors and barriers in the restaurant environment. Environ Health, v. 69, n.10, p. 27-32. 2007.

QUEIROZ, Herlene Greyce Da Silveira et al. Avaliação da qualidade físico-química e microbiológica de sorvetes do tipo tapioca. Revista Ciência Agronômica, v. 40, n. 1, p. 60-65, jan/mar, 2009. Disponível em: <http://www.ccarevista.ufc.br/seer/ index.php/ccarevista/article/view/404> Acesso em: 03 abr. 2014.

REVANKAR, S.G. Dematiaceous fungi. Mycoses, München, v.50, n.2, p. 91-101, 2007.

RODRIGUES, Fernando Morais et al. Avaliação das Condições Higiênico-Sanitárias do Comércio Ambulante de Alimentos na Cidade de Paraíso do Tocantins. Revista Acta Tecnológica- Revista Eletrônica, Tocantins, v. 5, n. 1, p.101-112, jan./jun. 2010. Disponível em: <http://portaldeperiodicos.ifma.edu.br/ index.php/actatecnologica/article/view/25/22>. Acesso em: 03 abr. 2014.

RODRIGUES, Kelly Lameiro et al. Condições higiênico-sanitárias no comércio ambulante de alimentos em Pelotas-RS. Revista de Ciência e Tecnologia Alimentos, Campinas, v. 23, n. 3, p. 447-452, dez. 2003. Disponível em: <http://dx.doi.org/10.1590/ S0101-20612003000300026> Acesso em 03 abr 2014.

SANTOS, Idalina M. N. Salgado. et al. Análise sensorial: ferramenta para avaliar eficácia e benefício. Cosmetic & Toiletrus, v. 17, n.4, p. 52 – 55, 2005.

SIDRIM, José Júlio Costa; ROCHA, Marcos Fábio Gadelha. Micologia médica à luz de autores contemporâneos. São Paulo: Guanabara Koogan, 2004.

SILVA, Rita de C. Tavares; LUCENA, Karine. A Tapioca de Olinda em Food Design – Uma Releitura da Raiz até o Alto da Sé. 2009. 66f. Pós-graduação em Alta Gastronomia-Universidade Salgado De Oliveira – Universo. Recife. 2009. Disponível em: http://revista.universo.edu.br/index.php?journal=1reta2&pa ge=article&op=view&path%5B%5D=414&path%5B%5D=284. Acesso em 18 mar. 2014

SOUSA, Ana Caroline de et al. Microrganismos Encontrados em Dinheiro Brasileiro Coletado em Feira Livre. Newslab: A revista do Laboratório Completo, Gurupi, 77ed, 2006. Disponível em: <http://www.newslab.com.br/ed_anteriores/77/ art06/art06.pdf> Acesso em 24 mar. 2014.

STELATO, Maria Magali et al. Contaminação Fúngica em Barras de Cereais Comercializadas. Revista Instituto Adolfo Lutz, v.69, n.3, p.285-90, 2010.

ZANDONADI, Renata Puppin et al. Atitudes de risco do consumidor em restaurantes de auto-serviço. Revista de Nutrição, Campinas, v. 20, n. 1, p. 19-26, jan./fev. 2007.

Published

2014-10-20

How to Cite

TEIXEIRA, M. Y. P.; RODRIGUES, B. C.; JOVENTINO, A. J. P.; SILVA, E. B. da; REISSURREIÇÃO, L. S. da; PANTOJA, L. S. da. Mycological analysis and conditions of preparation of tapioca sold in downtown Fortaleza, Ceará. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 1, n. 2, p. 6–10, 2014. DOI: 10.59171/nutrivisa-2014v1e8992. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/8992. Acesso em: 13 may. 2024.

Issue

Section

Artigos originais