Food packaging for direct consumption: quantification of microbial load and assessment of consumer health risks

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52521/nutrivisa.v12i1.15922

Keywords:

recipientes de alimentos; contaminação de alimentos; boas práticas de manipulação; segurança dos alimentos.

Abstract

Direct consumption of foods from packaging that requires mouth contact with the external surface, such as soft drink cans and drinkable yogurts, may pose a microbiological risk. If these surfaces are not properly decontaminated, there is a potential for disease transmission. This study evaluated microbial contamination on yogurt and soft drink packaging, focusing on indicator microorganisms in areas that come into contact with the consumer’s mouth. A total of 24 samples were collected from a supermarket in a municipality in the Fronteira Oeste region, RS, during the winter and spring seasons, comprising 12 yogurt and 12 soft drink samples, equally distributed between two brands of each product. Microbiological sampling was standardized on a defined area of the packaging. Molds, yeasts, Enterobacteriaceae, coliforms at 35 °C, and coliforms at 45 °C were assessed. Contamination by molds and yeasts was high for both products and periods, with counts ranging from 0.4 to 46.5 CFU/cm², the highest being observed in brand A yogurt during spring. Enterobacteriaceae were detected in 25% of the groups, with elevated counts in brand A yogurt during winter. Coliforms were detected only in winter, present in all soft drink groups (both 35 °C and 45 °C) and in brand B yogurt (coliforms at 35 °C). Environmental conditions varied between periods, with higher humidity in winter. Yogurt temperatures remained within recommended limits, ranging from 1.73 to 5.68 °C. The study revealed contamination on packaging, highlighting significant counts of molds, yeasts, and Enterobacteriaceae in some of the evaluated groups. These findings indicate a potential risk to consumer health and underscore the importance of preventive measures and proper hygiene practices for packaging to avoid cross-contamination.

References

ASLANI, R., MAZAHERI, Y., JAFARI, M., SADIGHARA, P., MOLAEE-AGHAEE, E., OZCAKMAK, S., & RESHADAT, Z. Implementation of hazard analysis and critical control point (HACCP) in yogurt production. Journal of Dairy Research. v.91, n.1, p.125–135, 2024. doi: https://doi.org/10.1017/S002202992400023.

BOURDICHON, F.; BETTS, R.; DUFOUR, C.; FANNING, S.; FARBER, J.; MCCLURE, P.; STAVROPOULOU, A.D.; WEMMENHOVE, E.; ZWIETERING M.H.; WINKLE, A. Processing environment monitoring in low moisture food production facilities: Are we looking for the right microorganisms? International Journal of Food Microbiology. v.356, e10935, 2021. doi: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2021.109351.

BRASIL. Instrução Normativa Nº 161, de 1º de julho de 2022. Estabelece os padrões microbiológicos dos alimentos. Diário Oficial da União, 6 jul. 2022b.

BRASIL. Instrução Normativa Nº 46, de 23 de outubro de 2007. Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade de Leites Fermentados. Diário Oficial da União, 24 out. 2007.

BRASIL. Ministério da Saúde [Internet]. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Perguntas e respostas: materiais em contato com alimentos [acesso em 9 abr. 2024]. 6. ed. Brasília: ANVISA; 2024b. Disponível em: https://www.gov.br/anvisa/pt-br/centraisdeconteudo/publicacoes/alimentos/perguntas-e-respostas-arquivos/embalagens-materiais-em-contato-com-alimentos.pdf/view.

BRASIL. Ministério da Saúde [Internet]. Surtos de doenças de transmissão hídrica e alimentar: Informe 2024; 2024a [acesso em 28 jan. 2025]. Disponível em: https://www.gov.br/saude/pt-br/assuntos/saude-de-a-a-z/d/dtha/publicacoes/surtos-de-doencas-de-transmissao-hidrica-e-alimentar-no-brasil-informe-2024.

BRASIL. Resolução da Diretoria Colegiada RDC Nº 724, de 1º de julho de 2022. Dispõe sobre os padrões microbiológicos dos alimentos e sua aplicação. Diário Oficial da União, 6 jul. 2022a.

CARNAÚBA, R.F.; NETO, J.V.F.; FERNANDEZ, L.C.S.; CARNAÚBA, R.K.L.; ROCHA, T.J.M. Análise dos parâmetros de coliformes totais e fecais em areia de praias urbanas de Maceió, Alagoas, Brasil. Brazilian Journal of Development. v.7, n.12, p.115825–115848, 2021. doi: https://doi.org/10.34117/bjdv7n12-375.

CONSELHO DA UNIÃO EUROPEIA (CUE). Regulamento (CE) N.º 852/2004, de 29 de abril de 2004. Relativo à higiene dos géneros alimentícios. Jornal Oficial da União Europeia, L 139/1, 30 abr. 2004.

DUBOC, P.P. Avaliação da qualidade química e microbiológica da superfície de embalagens de alimentos de contato direto com a boca no momento do consumo [Dissertação]. Rio de Janeiro: Universidade Federal do Rio de Janeiro, 2013.

ELSHERBENY, S.M.; RIZK, D.E.; AL-ASHMAWY, M.; BARWA, R. Prevalence and antimicrobial susceptibility of Enterobacteriaceae isolated from ready-to-eat foods retailed in Damietta, Egypt. Egyptian Journal of Basic and Applied Sciences. v.11, n.1, p.116–134, 2024. doi: https://doi.org/10.1080/2314808X.2024.2307847.

FADIJI, T.; PATHARE, P.B. Technological advancements in food processing and packaging. Processes. v.11, n.9, 2571, 2023. doi: https://doi.org/10.3390/pr11092571.

FERREIRA, R.A. Interfaces entre a vigilância sanitária de alimentos e a Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Cadernos de Saúde Pública. v.37, n.1, e0003892, 2021. doi: https://doi.org/10.1590/0102-311X00038921.

FORSYTHE, S.J. The microbiology of safe food. 3. ed. New Jersey: Wiley, 2019.

GOMIDES, E.T.; RIBEIRO, L.F. Determinação de microrganismos deteriorantes em linguiça calabresa, antes e após o cozimento. Revista GeTeC. v.10, n.29, p.122–137, 2021.

GURGEL, R.S.; SILVA, L.S.; SILVA, L.A. Investigação de coliformes totais e Escherichia coli em água de consumo da comunidade Lago do Limão, Município de Iranduba – AM. Brazilian Applied Science Review. v.4, n.4, p.2512–2529, 2020. doi: https://doi.org/10.34115/basrv4n4-028.

HENNLICH, W. Guideline values for microbiological contamination provide increased assurance for assessing the hygienic state of food packaging. Food Mark Technol [Internet], 2011 [acesso em 13 jun. 2024]. Disponível em: https://d-nb.info/1011601044/34.

KOKANE, R.S.; UPADHYE, C.R.; HUSAINY, A.S.N. A review on recent techniques for food preservation. Asian Review of Mechanical Engineering. v.10, n.2, p.4–9, 2021. doi: https://doi.org/10.51983/arme-2021.10.2.3009.

LANDIM, A.P.; MIGUEL, A.P.; DIAS, L.C.B.; ARAÚJO, P.H.H.; GIUDICI, R. Sustentabilidade quanto às embalagens de alimentos no Brasil. Polímeros. v.26, p.82–92, 2016. doi: https://doi.org/10.1590/0104-1428.1897.

LAURENTINO, L.S.; SANTOS, L.M.G.; SILVA, C.B.; BARROS, A.L.R.; THOMAS, P.C.L.; MOREIRA, J.C. The use of silver nanoparticles as antimicrobial agents between 2014 and 2023 in Brazil and worldwide: A bibliometric review. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences. v.61, n.3, e18447, 2025. doi: https://doi.org/10.1590/s2175-97902023018447.

MARTINAZZO, J.; PIAZZA, S.P.; SCHERER, G.C.; PIETA, L. Embalagens ativas: uma tecnologia promissora na conservação de alimentos. Brazilian Journal of Food Research. v.11, n.2, p.171–194, 2020. doi: https://doi.org/10.3895/rebrapa.v11n2.10672.

MARTINS, A.A.M.; MICHELONE, T.P.; SANTOS, N.N.D.; ALVARENGA, L.; EUGÊNIO, M.A.M.; BUENO, R. Análise da qualidade microbiológica da água e da superfície de bebedouros de um parque localizado na região de Sorocaba-São Paulo: há riscos à saúde? Revista Multidisciplinar de Saúde. v.2, n.4, p.1–12, 2020.

MENDES, A.M.; RIBEIRO, L.F. O controle microbiológico da qualidade de alimentos. Pubvet. v.15, n.2, p.1–10, 2021. doi: https://doi.org/10.31533/pubvet.v15n02a744.1-10.

MENDONÇA, L. P. de .; MACEDO, R. C. B. da S. .; MELO, E. C. C. de .; SANTANA, F. E. de O.; OLIVEIRA FILHO, R. D. de .; OLIVEIRA, O. M. T. de .; BEZERRA, A. C. D. S. .; SOARES, K. M. de P. Evaluation of coliforms, Salmonella sp., molds and yeasts on soda cans surfaces. Research, Society and Development. v.10, n.12, e77101220181, 2021. doi: https://doi.org/10.33448/rsd-v10i12.20181.

MUREI, A.; KAMIKA, I.; MOMBA, M.N.B. Selection of a diagnostic tool for microbial water quality monitoring and management of faecal contamination of water sources in rural communities. Science of The Total Environment. v.906, 167484, 2024. doi: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.167484.

NASCIMENTO, M.C.G.; COSTA, M.F.B.; MORAES, V.S.; SILVA, E.C.C.; PINTO, A.B.S.S.; RAMOS, G.L.P.A. A importância do controle microbiológico de alimentos. In: RAMOS, J. (ed.). Open Science Research XI. Guarujá: Editora Científica Digital, 2023. p.25–33. doi: https://doi.org/10.37885/230412820.

PAULA, A.; HENRIQUE LINO, J. Investigação da presença de coliformes em amostras de água no Município de Mandaguaçu, Paraná. Brazilian Journal of Health Review. v.4, n.6, p.25216–25224, 2021. doi: https://doi.org/10.34119/bjhrv4n6-130.

RODRIGUES, L.C.; MORAES FILHO, A.V. Doenças transmitidas por alimentos: revisão da literatura. Applied Health Sciences. Goiana: Editora SBCSaúde, v.3, n.6, p.137–143, 2020.

SALGADO, T.M.V.; ALCÂNTARA, L.O.; CARVALHO, M.S.M. APPCC: Uma ferramenta da gestão da segurança de alimentos. Alimentos: Ciência, Tecnologia e Meio Ambiente. v.1, n.7, p.90–107, 2020.

SANDRIN, R. Microrganismo dos alimentos. Londrina: Editora Científica, 2023. ISBN 978-65-00-71820-1.

SANTANA, A.S.B.; MARINHO, R.B.; SILVA, R.I.S.D.; SILVA, C.D.C.M. Análise microbiológica da superfície de latas de bebidas no comércio de Feira de Santana – BA. Revista Brasileira de Saúde. v.6, p.28946–28954, 2021. doi: https://doi.org/10.34119/bjhrv4n6-430.

SANTOS, D.A.; AMARAL, G.V.; SARTORI, F.; SIMAS, J.V. The importance of hygienic and sanitary conditions in slaughterhouses: A literature review. Research, Society and Development. v.10, n.1, e22610111455, 2021. doi: https://doi.org/10.33448/rsd-v10i1.11455.

SILVA, L.E.; SANTOS, W.S.F.; VIANA, M.G.S. Análise microbiológica das mãos de manipuladores de alimentos. Revista de Epidemiologia e Controle de Infecção. v.10, n.1, p.11, 2020. doi: https://doi.org/10.17058/jeic.v1i1.12905.

SILVA, N.; JUNQUEIRA, V.C.A.; SILVEIRA, N.F.A.; TANIWAKI, M.H.; GOMES, R.A.R.; OKAZAKI, M.M.; IAMANAKA, B.T. Manual de Métodos de Análise Microbiológica de Alimentos e Água. 6. ed. São Paulo: Editora Blucher, 2021. p.602.

VASILE, C.; BAICAN, M. Progresses in food packaging, food quality, and safety-controlled-release antioxidant and/or antimicrobial packaging. Molecules. v.26, n.5, 1263, 2021. doi: https://doi.org/10.3390/molecules26051263.

Published

2025-10-08

How to Cite

PAULA, L. S.; CARVALHO, G. T. e; ROLL, R. J.; LOPES, L. do P.; LISBOA, G. da S.; NESPOLO, C. R. Food packaging for direct consumption: quantification of microbial load and assessment of consumer health risks. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 12, n. 1, p. e15922, 2025. DOI: 10.52521/nutrivisa.v12i1.15922. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/15922. Acesso em: 5 dec. 2025.

Issue

Section

Artigos originais