Analysis of conditions of work of employees in food and nutrition units: an integrative review
DOI:
https://doi.org/10.52521/nutrivisa.v12i1.15776Keywords:
unidades de alimentação; satisfação no trabalho; nutricionistas; nutriçãoAbstract
Work is an intrinsic part of human history and has undergone transformations over the centuries to achieve the business interests of generating profits and accumulating wealth. In Food and Nutrition Services, it aims to offer safe, healthy and attractive meals. For this, it is necessary a diversified staff of employees, who work satisfied to result in the success of the service. The objective of the study was to evaluate the daily life of employees who work in Food and Nutrition Units with regard to pleasure and suffering related to the execution of labor. This is an integrative review of the last twenty years in the databases of Capes Journals, Virtual Health Library and Scientific Electronic Library Online. A combination in English of the descriptors “Food Service”, “Job Satisfaction”, “Nutritionists", “Nutrition”, “Pleasure” and “Suffering”, using the AND and OR markers, resulted in the choice of seven studies to compose this review. In four of them, collaborators reported dissatisfaction with environmental conditions, relationships with managers and physical and mental exhaustion, while nutritionists declared their intention to change their area of expertise due to long hours, role deviations and professional devaluation. However, in two studies, collaborators and nutritionists stated that they were satisfied with aspects related to work. And one of them did not investigate this aspect, restricting itself to characterizing the profile of absentees. Therefore, more research is needed with this public on this topic.
References
BARNEY, A.; MUELLER, K.; PATTEN, E. A Qualitative Analysis of 14-to 17-Year-Olds’ Perceptions of and Interest in Dietetics. Journal of Dietetic Education, v. 3, n. 1, p. 2, 2025. doi: https://doi.org/10.26890/dlxd9638
BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 275, de 21 de outubro de 2002. Regulamento técnico de boas práticas para serviços de alimentação. Diário Oficial da União: seção 1, Brasília, DF, 2002.
CARREGOSA, L. B. F.; SANTOS, J. A.; MACEDO JUNIOR, A. A. de; SILVA FILHA, E.; BAMBERG, C. P.; SILVA, L. B. da. Avaliação do espaço físico em uma Unidade de Alimentação e Nutrição (UAN) em um hotel da cidade de Aracaju-SE. Revista Ciência (In) Cena, Salvador, v. 1, n. 10, 2020.
CARVALHO, H. D. de; ALMEIDA, K. K. F. de; MOLINA, V. B. C. Revisão bibliográfica: percepção dos manipuladores de alimentos sobre Boas Práticas em Unidade de Alimentação e Nutrição. Revista Multidisciplinar da Saúde, v. 3, n. 2, p. 50-62, 2021.
COLARES, L. G. T.; FREITAS, C. M. de. Processo de trabalho e saúde de trabalhadores de uma Unidade de Alimentação e Nutrição: entre a prescrição e o real do trabalho. Scielo, Cadernos de Saúde Pública, v. 23, n. 12, p. 3011-3020, 2007. doi: https://doi.org/10.1590/S0102-311X2007001200022
CONSELHO FEDERAL DE NUTRICIONISTAS – CFN. Resolução CFN Nº600, de 25 de fevereiro de 2018. Dispõe sobre a definição das áreas de atuação do nutricionista e suas atribuições, indica parâmetros numéricos mínimos de referência, por área de atuação, para a efetividade dos serviços prestados à sociedade e dá outras providências. Diário Oficial da União, seção 1, nº 76, p. 157, 2018.
COSTA, L. T. do S.; BRITO, F. C. R.; CLEMENTE, H. A. Avaliação da percepção sobre o trabalho e valorização dos profissionais da área de nutrição em alimentação coletiva. Nutrição Brasil, v. 22, n. 2, p. 195-206, 2023.
COSTA, R. L. da; STANGARLIN-FIORI, L.; BERTIN, R. L. MEDEIROS, C. O. Satisfação dos nutricionistas que atuam na alimentação coletiva. Revista de Nutrição, v. 32, 2019. doi: https://doi.org/10.1590/1678-9865201932e180168
DEVOTTO, R. P.; OLIVEIRA, D. S. de; ZIEBELL, M.; FREITAS, C. P. P.; VAZQUEZ, A. C. S. Guia de bem-estar no trabalho em tempos de pandemia para profissionais em Home Office. Porto Alegre: PUCRS, 2020.
FERREIRA, M. S. B.; VIEIRA, R. B.; FONSECA, K. Z. Aspectos quantitativos e qualitativos das preparações de uma Unidade de Alimentação e Nutrição em Santo Antônio de Jesus, Bahia. Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde, v.2. n.1, p.22-27, 2015. doi: https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2015v2e9090
GIMENEZ, V. F.; ROCHA, M. R. A.; CHAGAS, E. F. B.; MARIN, M. J. S. Condições de trabalho entre diferentes categorias profissionais da área hospitalar. Cogitare enfermagem [S. l.], v. 26, 2021. doi: https://doi.org/10.5380/ce.v26i0.73160
GOMES, F. da S.; MIGUEZ, M. A. de P. Avaliação da satisfação e estresse no trabalho entre funcionários de uma Unidade de Alimentação e Nutrição no Rio de Janeiro. CERES: Nutrição e Saúde, v. 1, n. 1, p. 29-42, 2006.
ISOSAKI, M. Absenteísmo entre trabalhadores de serviços de nutrição e dietética de dois hospitais em São Paulo. Revista Brasileira de Saúde Ocupacional, v. 28, n. 107-108, p. 107-118, 2003. doi: https://doi.org/10.1590/S0303-76572003000200010
JORGE, A. T.; GLINA, D. R.; ROCHA, L. E. ISOSAKI, M. Fatores de risco associados à satisfação no trabalho em trabalhadores de nutrição hospitalar. Saúde Ética & Justiça, v. 13, n. 2, p. 95-103, 2008. doi: https://doi.org/10.11606/issn.2317-2770.v13i2p95-103
LOPES, S. K.; BECKER, L. B.; LOHMANN, A. P.; REMUS, A.; NICHELE, M. Ergonomia nas unidades de alimentação e nutrição: uma revisão integrativa da literatura. Cuadernos de Educación y Desarrollo, v. 16, n. 1, p. 2747-2759, 2024.
NEVES, D. R.; NASCIMENTO, R. P.; FELIX Jr, M. S.; SILVA, F. A. D.; ANDRADE, R. O. B. D. Sentido e significado do trabalho: Uma análise dos artigos publicados em periódicos associados à Scientific Periodicals Electronic Library. Cadernos EBAPE. BR, v.16. n.2, p. 318-330, 2018. doi: https://doi.org/10.1590/1679-395159388
NOVAES, O. M. B. de; ALMEIDA, A. A. M. de. Fatores que podem interferir no desempenho profissional de trabalhadores atuantes em Unidade de Alimentação e Nutrição: uma revisão de literatura. Revista Eletrônica da Estácio Recife, v. 8, n. 1, 2022.
OLIVEIRA, B. V. de; MOLINA, V. B. C. Gestão de pessoas em Unidades de Alimentação e Nutrição. Revista Multidisciplinar da Saúde, v. 3, n. 02, p. 24-36, 2021.
PEREIRA, W. B. B.; ZANARDO, V. P. S. Gestão de boas práticas em uma cantina escolar. Revista Vivências, [S. l.], v. 16, n. 30, p. 193-200, 2019. doi: https://doi.org/10.31512/vivencias.v16i30.152
ROCHA, G. G.; MIYAGI, A. M. C; GUIMARÃES, L. I. G.; CARDOSO, V. de L.; MATIAS, A. C. G.; SPINELLI, M. G. N.; ABREU, E. S. de. Caracterização de nutricionistas de Unidades de Alimentação e Nutrição terceirizadas: dados demográficos, perfil de atuação e percepção de bem estar. Revista Simbio-Logias, v. 9, n. 12, 2017.
RODRIGUES, K. M.; PERES, F.; WAISSMANN, W. Condições de trabalho e perfil profissional dos nutricionistas egressos da Universidade Federal de Ouro Preto, Minas Gerais, entre 1994 e 2001. Revista Ciência & Saúde Coletiva, v. 12, n. 4, p. 1021-1031, 2007.
SANTOS, M. dos; BUCCIOLI, P. T. Motivação e liderança em Unidades de Alimentação e Nutrição. Revista Ciências Nutricionais Online, v. 3, n. 1, p. 39-45, 2019.
SARTOR, J.; ALVES, M. K. Percepção do perfil de liderança do nutricionista gestor em unidades de alimentação e nutrição. Revista Saúde e Desenvolvimento Humano, v. 7, n. 3, p. 13 - 19, 2019. doi: https://doi.org/10.18316/sdh.v7i3.4888
SOUSA, L. M. M.; MARQUES-VIEIRA, C. M. A.; SEVERINO, S. S. P.; ANTUNES, A. V. A metodologia de revisão integrativa da literatura em enfermagem. Revista investigação em enfermagem, v. 21, n. 2, p. 17-26, 2017.
VICELI, L. H. de; FAUSTINO, R. C. Implicações da história do trabalho na formação da prática educacional. Revista Multidisciplinar em Educação, v. 7, n. 17, p. 861 - 879, 2020. doi: https://doi.org/10.26568/2359-2087.2020.4767
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Evilene Teixeira, Marcia Andreia Barros Moura Fé, Denise Regina de Oliveira Brasil Sousa, Gladson Fernandes Vieira Junior, Mirela Rodrigues de Oliveira, Maria Letícia Castro Alves, Renata Carmo de Assis

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.








