Semi-homemade enteral nutrition that is nutritionally adequate and more affordable: an option for a need
DOI:
https://doi.org/10.52521/nutrivisa.v11i1.13528Keywords:
diet; food analysis; food security; nutrition therapy.Abstract
This study aimed to develop a non-industrialized enteral nutrition (EN) formula cheaper than that industrialized and adequate in terms of nutrients, stability, fluidity, osmolality, and a microbiological aspect. The nutritional composition was established by physical-chemical analysis. Stability, homogeneity, osmolality, fluidity, pH, and microbiological quality tests were carried out. The daily cost was calculated, and the method of preparation and handling was standardized. The EN elaborated was semi-handmade and called DellaVi. It consists of two types of preparations, administered seven times during the day. It is normocaloric, normoproteic, normolipidic, normoglycidic and has a low fiber content. It is adequate in micronutrients, except for pantothenic acid. It is stable and homogeneous and was classified as slightly hypertonic. It has fluidity compatible with administration by the gravitational and bolus methods. It showed the absence of microorganisms and low acidity pH. Its daily cost was 44% below the average cost of similar industrialized EN. A semi-handmade EN formula was developed adequate in nutrients and capable of meeting energy needs of up to 2,000 kcal/day at a lower cost than the industrialized one and compatible with safe use.
References
AFONSO, M.G.; ARROYO, L.H.; GASTALDI, A.A.; ASSALIN, A.C.B.; YAMAMURA, M.; GIRÃO, F.B. Teaching and learning strategies in Home Enteral Nutritional Therapy: Knowledge gains perceived by caregiver. Rev. Latino-Am. Enfermagem, v. 31, p. 1-11, 2023. doi: 10.1590/1518-8345.6032.3888
BAXTER, Y.C.; WAITZBERG, D.L.; PINOTTI, H.W.; GAMA-RODRIGUES, J.J. Fórmulas Enterais Poliméricas e Especializadas. In: WAITZBERG, D.L. Nutrição oral, enteral e parenteral na prática clínica. 3ª ed. São Paulo: Atheneu, 2004. v. 1, Cap. 42, p. 677-95. b.
BENTO, A.P.L.; DIEZ GARCIA, R.W.; JORDÃO JUNIOR, A.A. Blenderized feeding formulas with nutritious and inexpensive foods. Rev. Nutr., v. 30, n. 4, p. 525-534, 2017. doi: https://doi.org/10.1590/1678-98652017000400011
BISCHOFF, S.C.; AUSTIN, P.; BOEYKENS, K.; CHOURDAKIS, M.; CUERDA, C.; JONKERS-SCHUITEMA, C.; LICHOTA, M.; NYULASI, I.; SCHNEIDER, S.M.; STANGA, Z.; PIRONI, L. ESPEN practical guideline: Home enteral nutrition. Clin Nutr., v. 41, n. 2, p. 468-488, 2022. doi: 10.1016/j.clnu.2021.10.018.
BISCHOFF, S.C.; AUSTIN, P.; BOWYKENS, K.; CHOURDAKIS, M.; CUERDA COMPÉS, C.D.L.; JONKERS-SCHUITEMA, C.; LICHOTA, M.; NYULASI, I.; SCHNEIDER, S.M.; STANGA, Z. ESPEN practical guideline: Home enteral nutrition. Nutr. hosp, v. 40, n. 4, p. 858-885, 2023. doi: 10.1016/j.clnu.2021.10.018
BLUMENSTEIN, I.; SHASTRI, Y.; STEIN, J. Gastroenteric tube feeding: techniques, problems and solutions. World J Gastroenterol., v. 20, n. 2, p. 8505-8524, 2014. doi: 10.3748/wjg.v20.i26.8505
BORGHI, R.; DUTRA ARAUJO, T.; AIROLDI VIEIRA, R.I.; THEODORO DE SOUZA, T.; WAITZBERG, D.L. Estudo teórico da composição nutricional e custos de dieta enteral artesanal no Brasil: conclusões da Força-Tarefa de Nutrição Clínica do ILSI. Rev Bras Nutr Clin, v, 28, n. 2, p. 71-75, 2013.
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2ª ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2014. 156 p.
BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária – ANVISA. Perguntas e Respostas – Fórmulas para nutrição enteral. 2ª ed., Gerência Geral de Alimentos, Brasília, 2019.
BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária – ANVISA. Resolução – RDC n° 63, de 06 de julho de 2000. Aprova o Regulamento Técnico Para fixar os requisitos mínimos exigidos para a Terapia de Nutrição Enteral, constante do Anexo desta Portaria. Diário Oficial da União da República. Brasília, DF, 2000.
BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária – ANVISA. Resolução - RDC nº 12, de 2 de janeiro de 2001. Aprova o Regulamento técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos”. Diário Oficial da União da República. nº 7, Brasília, DF, 2001.
BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária – ANVISA. Resolução – RDC nº 21, de 13 de maio de 2015. Dispõe sobre o regulamento técnico de fórmulas para nutrição enteral. Diário Oficial da União. Brasília, DF, 2015.
BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária – ANVISA. Resolução RDC nº 216, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. Disponível em: http://portal.anvisa.gov.br/documents. Acesso em: 21 de jul. 2020.
BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária – ANVISA. Cartilha sobre Boas Práticas para Serviços de Alimentação. 3ª ed., Brasília. 2015. 44p. Disponível em: http://portal.anvisa.gov.br/documents/33916/389979/Cartilha+Boas+Pr%C3%A1ticas+para+Servi%C3%A7os+de+Alimenta%C3%A7%C3%A3o/d8671f20-2dfc-4071-b516-d59598701af0. Acesso em: 21 de jul. 2020.
BROWN, T.; JOHNSON, T.; GOMES, A.; SAMAVAT, H.; BYHAM-GRAY, L. Knowledge and clinical practice of ASPEN registered dietitian nutritionist members regarding blenderized tube feedings. Nutr Clin Pract., v. 39, n. 3, p. 651-664, 2024. doi: 10.1002/ncp.11145.
CASTRO E CARDOSO, M.G.; PRATES, S.M.S.; ANASTÁCIO, L.R. Fórmulas para nutrição enteral padrão e modificada disponíveis no Brasil: Levantamento e classificação. BRASPEN J, v. 33, n. 4, p. 402-417, 2018.
DE LUIS, D.A.; IZAOLA, O.; CUELLAR, L.A.; TERROBA, M.C.; CABEZAS, G.; DE LA FUENTE, B. Experience over 12 years with home enteral nutrition in a healthcare area of Spain. J Hum Nutr Diet., v. 26, n. 1, p. 39-44, 2013. doi: 10.1111/jhn.12081.
EPP, L.; BLACKMER, A.; CHURCH, A.; FORD, I.; GRENDA, B.; LARIMER, C.; LEWIS-YALLOORE, J.; MALONE, A.; PATAKI, L.; REMPEL, G.; WASHINGTON, V.; ASPEN Enteral Nutrition Committee. Blenderized tube feedings: Practice recommendations from the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition. Nutr Clin Pract., v. 38, n. 6, p. 1190-1219, 2023. doi: 10.1002/ncp.11055.
ESCURO, A.; HUMMELL, A. Enteral formulas in nutrition support practice: is there a better choice for your patient? Nutr Clin Pract., v. 31, p. 709-722, 2016. doi: 10.1177/0884533616668492
FINK, J.S.; MELLO, E.D.; PICON, P.D.; LAPORTE, E.A. Criação e implantação do centro de referência para assessoria em fórmulas nutricionais especiais no Estado do Rio Grande do Sul. Rev. HCPA. v. 30, p. 22-26, 2010.
FOUCAULT, M. História da sexualidade: o uso dos prazeres. 11ª ed. São Paulo: Graal, 1984.
FREITAS, M.C.S.; PENA, P.G.L.; FONTES, G.A.V.; OLIVEIRA E SILVA, D. Hábitos alimentares e os sentidos do comer. In: DIEZ-GARCIA, R.W.; CERVATO-MANCUSO, A.M. Mudanças alimentares e educação alimentar e nutricional. 2ª ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, Cap. 2, p. 17-24, 2017.
HENRIQUES, G.S.; ROSADO, G.P. Formulação de dietas enterais artesanais e determinação da osmolalidade pelo método crioscópico. Revista de Nutrição de Campinas. v.12, p.225-32, 1999. doi: https://doi.org/10.1590/S1415-52731999000300003
HRON, B.; FISHMAN, E.; LURIE, M.; CLARKE, T.; CHIN, Z.; HESTER, L.; BURCH, E.; ROSEN, R. Health outcomes and quality of life indices of children receiving blenderized feeds via enteral tube. J Pediatr., v. 211, p. 139-145, 2019. doi: 10.1016/j.jpeds.2019.04.023.
HURT, R.T.; EDAKKANAMBETH VARAYIL, J.; EPP, L.M.; PATTINSON, A.K.; LAMMERT, L.M.; LINTZ, J.E.; MUNDI, M.S. Blenderized tube feeding use in adult home enteral nutrition patients: a cross-sectional study. Nutr. Clin. Pract. v. 30, n. 6, p. 824-9, 2015. doi: 10.1177/0884533615591602.
INSTITUTE FOR HEALTH METRICS AND EVALUATION. Global Burden of Disease (GBD). Global, regional, and national comparative risk assessment of 79 behavioural, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks in 188 countries, 1990-2013: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2013. The Lancet, v. 386, n. 10010, p. 2287-2323, 2015. doi: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(15)00128-2
INSTITUTE OF MEDICINE. Dietary Reference Intakes: The Essential Guide to Nutrient Requirements. Washington, DC: The National Academies Press, 2006. 1331 p.
JANSEN, A.K.; GENEROSO, S.D.V.; MIRANDA, L.A.V.D.O.; GUEDES, E.G.; HENRIQUES, G.S. Avaliação química de macronutrientes e minerais de dietas enterais artesanais utilizadas em terapia nutricional domiciliar no sistema único de saúde. Demetra, v. 9 (Supl.1), p. 249-267, 2014. doi: https://doi.org/10.12957/demetra.2014.10424
JANSEN, A.K.; GENEROSO, S.V.; GUEDES, E.G.; RODRIGUES, A.M.; MIRANDA, L.A.V.O.; HENRIQUES, G.S. Desenvolvimento de dietas enterais semiartesanais para idosos em atenção domiciliar e análise da composição de macro e micronutrientes. Rev. bras. Geriatr. Gerontol., v. 20, n. 3, p. 387-97, 2017. doi: http://dx.doi.org/10.1590/1981-22562017020.160168
MEZZOMO, T.; FIORI, L.; DE OLIVEIRA REIS, L.; SCHIEFERDECKER, M.E.M. Nutritional composition and cost of home-prepared enteral tube feeding. Clin Nutr ESPEN, v. 42, p. 393-399, 2021. doi: 10.1016/j.clnesp.2020.12.016
NATIONAL ACADEMIES OF SCIENCES, ENGINEERING, AND MEDICINE. Dietary Reference Intakes for Sodium and Potassium. Washington, DC: The National Academies Press. 2019. 515 p.
SANTOS, D.C.D.; ATAIDE, C.D.G.; MOTA DA COSTA, N.; OLIVEIRA JUNIOR, V.P.; EGEA, M.B. Blenderized formulations in home enteral nutrition: a narrative review about challenges in nutritional security and food safety. Nutr Rev., v. 80, n. 6, p, 1580-1598, 2022. doi: 10.1093/nutrit/nuab121
SANTOS, S. Description of formula microbiological enteral quality and water from a private hospital – Fortaleza - Ceará. Rev Assoc Bras Nutr., n. 2, p. 38-48, 2016.
SANTOS, V.F.N; BOTTONI, A.; MORAIS, T.B. Qualidade nutricional e microbiológica de dietas enterais artesanais padronizadas preparadas nas residências de pacientes em terapia nutricional domiciliar. Rev. Nutr., v. 26, n. 2, p. 205-14, Apr, 2013.
SANTOS, V.F.N.; MORAIS, T.B. Nutritional quality and osmolality of home-made enteral diets, and follow-up of growth of severely disabled children receiving home enteral nutrition therapy. J Trop Pediatr., v. 56, n. 2, p. 127-8, 2010. doi: doi.org/10.1093/tropej/fmp033
SCHULTZ, E.R.; KIM, Y. Clinical outcomes associated with blenderized tube feedings in adults: A systematic review. Nutr Clin Pract., v.39, n. 2, p. 330-343, 2024. doi: 10.1002/ncp.11087.
SILVA, N.; JUNQUEIRA, V. C. A.; SILVEIRA, N. F. A. Manual de métodos de análise microbiológica de alimentos. São Paulo: Varela; 2001.
TBCA - TABELA BRASILEIRA DE COMPOSIÇÃO DE ALIMENTOS. Universidade de São Paulo (USP). Food Research Center (FoRC). Versão 7.1. São Paulo, 2020. [Acesso em: 08 ago. 2020]. Disponível em: http://www.fcf.usp.br/tbca.
UNIAT, K.C.; STANGARLIN-FIORI, L.; KRÜGER, J.F.; SCHIEFERDECKER, M.E.M.; RABITO, E.I. Microbiological quality of enteral formulations handled at home: A systematic review. JPEN J Parenter Enteral Nutr., v. 46, n. 8, p. 1787-1796, 2022. doi: 10.1002/jpen.2432
VIEIRA, M.M.C.; SANTOS, V.F.N.; BOTTONI, A. MORAIS, T.B. Nutritional and microbiological quality of commercial and homemade blenderized whole food enteral diets for homebased enteral nutritional therapy in adults. Clin Nutr., v. 37, n. 1, p. 177-181, 2018. doi: 10.1016/j.clnu.2016.11.020
YANG, H.; HOU, L.; SUN, H.M.; YE, S.H. Comparison of micronutrients in adult enteral formulas widely used in clinical practice. Food Sci Nutr., v. 11, n. 10, p. 6096-6105, 2023. doi: 10.1002/fsn3.3545.
WEEKS, C. Home Blenderized Tube Feeding: A Practical Guide for Clinical Practice. Clinical and Translational Gastroenterology, p. 1-4, 2019. doi: 10.14309/ctg.0000000000000001
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Viviane Ribeiro Della Costa Busch, Karina Quesada, Maria Elizabeth da Silva Hernandes Corrêa, Paulo Cezar Novais, Paulo Sérgio Marinelli, Vitor José Miranda das Neves, Luiz Gustavo Minardi, Cláudia Rucco Penteado Detregiachi
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.