Connections between the role of the nutritionist and the achievement of the sustainable development goals in promoting the health and well-being of workers in Food Service

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52521/nutrivisa.v11i1.13497

Keywords:

worker health; Food Services; sustainable development; nutritionist.

Abstract

Food services play an important role in sustainable development related to health and well-being, as they constitute a food environment that directly impacts health outcomes in the population. This study aimed to map the scientific evidence on the connections between the role of the nutritionist and the achievement of sustainable development goals in promoting the health and well-being of workers in collective food services. The PRISMA-ScR recommendations were used for the search and selection of articles in the PubMed, ScienceDirect, and Google Scholar databases, with no time limit or language restrictions. The research question was based on the PCC mnemonic (problem, concept, and context) defined as: 'How can the nutritionist contribute to achieving target 3.4 of the Sustainable Development Goals by addressing the control of non-communicable diseases and promoting mental health and well-being of workers in the context of collective food services?' A total of 1,715 studies were found, of which 34 articles were included in the review. The majority (88%) of the studies were conducted in Brazil, mainly focusing on the assessment of the nutritional quality of menus, with an emphasis on high-protein, high-fat menus, and excessive sodium content, as well as environmental conditions with the presence of physical and ergonomic risks. The studies demonstrate that the environments of food service establishments may be associated with the illness of their workers, due to chronic diseases, occupational diseases, and/or psychological disorders. Nutritionists can mitigate this scenario particularly through the planning of healthy and sustainable menus, promoting health surveillance actions for workers, conducting periodic assessments of the workers' nutritional status, and fostering participative leadership to contribute to sustainable development.

References

AGUIAR, O; KRAEMER, F.; MENEZES, M.F. Gestão de pessoas em Unidades de alimentação e nutrição. Rio de Janeiro: Rubio, 2013.

ALESSIO, A. M.; LUCCA, S. S.; BRUCH-BERTANI, J. P. Evaluation of sodium consumption in two units of feeding and nutrition of Rio Grande do Sul. Revista Uningá, [S. l.], v. 57, n. 4, p. 23–33, 2020. DOI: 10.46311/2318-0579.57.eUJ2848.

ARAÚJO, F. D. de.; LIRA, N. de C. C.; CLEMENTE, H. A.; OLIVEIRA, V. T. de L. Utilização do método AQPC como ferramenta qualitativa em restaurantes institucionais: uma revisão sistemática. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 30, n. 00, p. e023026, 2023. DOI: 10.20396/san.v30i00.8668957.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DAS EMPRESAS DE REFEIÇÕES COLETIVAS. Mercado Real. 2021. Mercado Real. 2023.

BARROS, A. N. DE A. B., MEDEIROS; S. V. DE, DE O. NETA, R. S.; PITOMBEIRA, G. C. R., NASCIMENTO, D. DE S. M. DO; CARVALHO, H. H. M. DE B.; GUEDES, R. B. Impacto de uma campanha contra desperdício de alimentos em um restaurante universitário. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, [S. l.], v. 19, p. e74469, 2024. DOI: 10.12957/demetra.2024.74469.

BRASIL. Ministério da Saúde (MS). Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política Nacional de Alimentação e Nutrição 2. ed. rev. Brasília: MS; 2003.

BRASIL. Ministério da Saúde (MS). Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia Alimentar para a população brasileira 2. ed. Brasília: MS; 2014.

BRASIL. Ministério da Saúde (MS). Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Vigilância de Doenças e Agravos não Transmissíveis e Promoção da Saúde. Vigitel Brasil 2019: Vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico. Brasília: MS; 2020.

BRASIL. Ministério do Trabalho. Portaria Nº 193, de 05 de dezembro de 2006. Altera os parâmetros nutricionais do Programa de Alimentação do Trabalhador – PAT. Diário Oficial da União; 2006.

BRITO, F. C. R.; MOREIRA, M. DA R.; SILVA, M. F. F. DA.; MATOS, M. DE L. Perfil antropometrico e o risco de doenças cardiovasculares entre manipuladores de alimentos. Saúde Coletiva (Barueri), [S. l.], v. 11, n. 65, p. 6152–6161, 2021. DOI: 10.36489/saudecoletiva.2021v11i65p6152-6161.

CAETANO, L.S.; SANTOS, L.; SOTTERO, S.C. Avaliação qualitativa de preparações dos cardápios de uma unidade de alimentação e nutrição de um município do nordeste. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 30, n. 00, p. e023008, 2023. DOI: 10.20396/san.v30i00.8667480. Disponível em: https://periodicos.sbu.unicamp.br/ojs/index.php/san/article/view/8667480.

CARLETTO, F. C., FERRIANI, L. O., & SILVA, D. A. Sustainability in food service: A systematic review. Waste Management & Research, ISWA, 41(2), p. 285–302, 2023. DOI: 10.1177/0734242X221122604

CHU D.T.; MINH NGUYET N.T.; NGA V.T.; THAI LIEN N.V.; VO D.D.; LIEN N; NHU NGOC V.T.; SON L.H.; LE D.H.; NGA V.B.; VAN TU P.; VAN TO T.; HA L.S.; TAO Y.; PHAM V.H.; An update on obesity: Mental consequences and psychological interventions. Diabetes & Metabolic Syndrome: Clinical Research & Reviews. v. 13, n. 1, p. 155–160, 1 jan. 2019. DOI:10.1016/j.dsx.2018.07.015.

COLARES, L. G. T.; FREITAS, C. M. DE. Processo de trabalho e saúde de trabalhadores de uma unidade de alimentação e nutrição: entre a prescrição e o real do trabalho. Cadernos de Saúde Pública, v. 23, n. 12, p. 3011–3020, dez. 2007. Doi: https://doi.org/10.1590/S0102-311X2007001200022

CONSELHO FEDERAL DE NUTRICIONISTAS (CFN). Resolução CFN nº 600, de 25 de fevereiro de 2018. Dispõe sobre a definição das áreas de atuação do nutricionista e suas atribuições, indica parâmetros numéricos mínimos de referência, por área de atuação, para a efetividade dos serviços prestados à sociedade e dá outras providências. 2018. Disponível em: http://sisnormas.cfn.org.br:8081/viewPage.html?id=600

COSTA B.V.L.; HORTA P.M.; JARDIM M.Z.; DO CARMO A.S.; RAMOS S.A. Obesity among government-backed economy restaurant workers in Belo Horizonte, Brazil. Rev Bras Med Trab. 2022 Jun 30;20(2):279-286. DOI:10.47626/1679-4435-2022-665:279-286

DENEGRI, S. T; HECK, R. M. Aspectos a tomada de decisão na inclusão de alimentos orgânicos em unidades de alimentação e nutrição. SINERGIA - Revista do Instituto de Ciências Econômicas, Administrativas e Contábeis, [S. l.], v. 22, n. 1, p. 65–76, 2018. DOI: 10.17648/sinergia-2236-7608-v22n1-7901.

FAO. WHO. Sustainable Healthy Diets – Guiding principles. FAO; Rome, Italy: WHO; Geneva, Switzerland: 2019. Acesso em: 15.12.22. Disponível em: < https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/329409/9789241516648eng.pdf?sequence= >

FELTMANN K.; GUSTAFSSON N.J.; ELGÁN T.H.; GRIPENBERG J.; KVILLEMO P. Effects of the COVID-19 pandemic on mental health, working, and life situation of employees in the Swedish hospitality industry. Front Public Health. 2023 Jun 14;11:1178847. DOI: 10.3389/fpubh.2023.1178847.

FERREIRA, A.M.; SIMON, K.F.; TASCA, C.G. Uso de equipamentos de proteção individual por manipuladores de alimentos em uma unidade de alimentação e nutrição. HU Revista, [S. l.], v. 46, p. 1–8, 2020. DOI: 10.34019/1982-8047.2020.v46.30175.

FERREIRA, M. S. B.; VIEIRA, R. B.; FONSECA, K. Z. Aspectos quantitativos e qualitativos das preparações de uma Unidade de Alimentação e Nutrição em Santo Antônio de Jesus, Bahia. Nutrivisa - Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde, Fortaleza, v. 2, n. 1, p. 22–27, 2015. DOI: 10.59171/nutrivisa-2015v2e9090.

FONSECA, K.; SANTANA, G. O nutricionista como promotor da saúde em unidades de alimentação e nutrição: dificuldades e desafios do fazer. Enciclopedia Biosfera, [S. l.], v. 7, n. 13, 2011.

FRANK,J.; MUSTARD, C.; SMITH, P.; SIDDIQI, A.; CHENG, Y.; BURDORF, A.; RUGULIES, R. Work as a social determinant of health in high-income countries: past, present, and future. Lancet. v. 14, 2023. DOI: 10.1016/S0140-6736(23)00871-1. PMID: 37838441.

FREITAS, R.H.A.; STEDEFELDT, E. Work Conditions, Social Incorporations, and Foodborne Diseases Risk: Reflections ASG, Cunbout the (Non)Compliance of Food Safety Practices. Risk Analysis. v. 40(5):926–38, 2020.

GERALDO, A. P. G.; BANDONI, D. H.; JAIME, P. C. Aspectos dietéticos das refeições oferecidas por empresas participantes do Programa de Alimentação do Trabalhador na Cidade de São Paulo, Brasil. Revista Panamericana de Salud Pública, v. 1, p. 19–25, 2008.

GRAČNER, T. Bittersweet: How prices of sugar-rich foods contribute to the diet-related disease epidemic in Mexico. Journal of health economics. v. 80, n. 102506, p. 102506, 2021. Doi: https://doi.org/10.1016/j.jhealeco.2021.102506

GUILHERME, R. C.; CANUTO, R.; CLARK, S. G. F; VASCONSELOS, F. N. DE.; PADILHA, V. M.;TAVARES, F. C. DE L. P.; PESSOA, R. F. DE M.; LIRA, P. I. C. DE. Alimentação do Trabalhador: uma avaliação em indústrias no nordeste do Brasil. Ciencia & saude coletiva. v. 25, n. 10, p. 4013–4020, 2020. Doi: https://doi.org/10.1590/1413-812320202510.29512018

GUTERRES, S.; SANTOS, C. C. dos. Avaliação da alimentação oferecida e a relação com o IMC dos funcionários de uma empresa na cidade de Foz do Iguaçu (PR). Uniamérica: I Seminário Científico de Nutrição. n 1, 2009.

HAUTRIVE, T. P.; PICCOLI, L. Elaboração de fichas técnicas de preparações de uma unidade de alimentação e nutrição do Município de Xaxim – SC. Revista científica de saúde do centro universitário de Belo Horizonte (UNIBH). v. 6, n. 1, 2013.

JACOB, M. Sistemas alimentares para nutrição. Recife, PE: Nupeea; 2021.

JÚNIOR, J. F. R.; BORGES, F. M.; LUCAS, R. E. C.; GADELHA, C. de A. P.; MOREIRA, R. Análise dos riscos e o programa de prevenção de riscos ambientais em um restaurante universitário da região nordeste. Revista Produção Online. v. 19, n. 2, p. 545–569, 2019. DOI: https://doi.org/10.14488/1676-1901.v19i2.3268

LANCI, K. N.; MATSUMOTO, K. L. Avaliação nutricional e análise do cardápio oferecido para funcionários beneficiados pelo programa de alimentação do trabalhador em uma indústria de Paranavaí, paraná. SaBios-Revista de Saúde e Biologia. v. 8, n. 3, 2013.

LANDAIS, E.; MIOTTO-PLESSIS, M.; BENE, C.; MAITRE, D.;HOTEL, E.; TRUONG, M.T.;SOMÉ, J.W.; VERGER, E.O. Consumption of food away from home in low- and middle-income countries: a systematic scoping review. Nutrition Reviews, v. 81, n. 6, p. 727–754, 2023. DOI: 10.1093/nutrit/nuac085.

LOPES, S. K.; BECKER, L. B.; LOHMANN, A. P.; REMUS, A.; NICHELE, M. Ergonomia nas unidades de alimentação e nutrição: uma revisão integrativa da literatura. Cuadernos de Educación y Desarrollo, [S. l.], v. 16, n. 1, p. 2747–2759, 2024. DOI: 10.55905/cuadv16n1-143.

MAIA, S. M. P. C.; MOREIRA, M. da R.; MOURA, M. F. de; BRAGA, A. J. M.; SILVA, I. B. Análise do cardápio de quatro unidades de alimentação e nutrição á luz do método de avaliação qualitativa das preparações do cardápio – AQPC. Brazilian Journal of Health Review, [S. l.], v. 3, n. 4, p. 9481–9494, 2020. DOI: 10.34119/bjhrv3n4-185.

MASSE, S.V. Entre sofrimento psicológico e saúde mental positiva: O caso dos trabalhadores de serviços de alimentação. Revista Saúde Pública v. 108, p. 510–515, 2017.

MAYNARD, D.; ZANDONADI, R.; NAKANO, E.; BOTELHO, R. "Sustainability Indicators in Restaurants: The Development of a Checklist" Sustainability 12, no. 10: 4076, 2020. DOI: https://doi.org/10.3390/su12104076

MCCURLEY, J. L.; LEVY, D. E.; RIMM, E. B.; ANDERSON, E. M.; SANFORD, J. M.; THORNDIKE, A. N. Association of worksite food purchases and employees’ overall dietary quality and health. American journal of preventive medicine. v. 57, n. 1, p. 87–94, 2019. Doi: 10.1016/j.amepre.2019.02.020

MUSHORIWA F.; TOWNSEND N.; SRINIVAS S. Knowledge, attitudes and perception on dietary salt reduction of two communities in Grahamstown, South Africa. Nutr Health. v.23,n.1,p.33-38, 2017. DOI: 10.1177/0260106016685725.

NOVAES, O.M., ALMEIDA, A.; ÂNGELO, M. Fatores que podem interferir no desempenho profissional de trabalhadores atuantes em unidade de alimentação e nutrição: uma revisão de literatura. Revista Eletrônica da Estácio Recife, [S. l.], v. 8, n. 1, 2022. Disponível em: https://reer.emnuvens.com.br/reer/article/view/662.

OLIVEIRA, A. G. D. DE.; OLIVEIRA, C. F. de.; MALLET, A. C. T.; SOUZA, H. L. S. de. O nutricionista como promotor de qualidade e lucratividade em unidade de alimentação e nutrição. Revista Episteme transversalis. v. 11, n. 3, 2020.

OLIVEIRA, E. R. DOS S.; NASCIMENTO, L. E. do.; FREITAS, R. DA S. F.; ALMEIDA, A. P. C. de; BRANDÃO, R. N.; ARRUDA, M. V. C. de.; MORAES, S. S. de A.; ALVES, M. A. B. da S. Avaliação da composição nutricional de refeições oferecidas por uma unidade de alimentação e nutrição. Brazilian Journal of Health Review, v. 4, n. 6, p. 24565–24574, 2021. DOI: https://doi.org/10.34119/bjhrv4n6-077

ORGANIZAÇÃO DAS NAÇÕES UNIDAS. Transformando Nosso Mundo: A Agenda 2030 para o Desenvolvimento Sustentável, 2015.

ORGANIZAÇÃO INTERNACIONAL DO TRABALHO. Segurança e saúde no centro do futuro do trabalho: Tirando partido de 100 anos de experiência. Geneva, Switzerland: BIT, 2019.

PAIVA, A. C DE.; CRUZ, A. A. F. DA. Estado nutricional e aspectos ergonômicos de trabalhadores de Unidade de Alimentação e Nutrição. Revista mineira de ciências da saúde. n. 1, 2009.

PAN AMERICAN HEALTH ORGANIZATION. Modelo de Perfil Nutricional da Organização Pan-Americana da Saúde. OPAS, editor. Washington, DC, 2016. Acesso em: 15.09.22. Disponível em: < https://iris.paho.org/bitstream/handle/10665.2/18621/9789275118733_eng.pdf?sequence=9&isAllowed=y> (2016)

PINTO, L. L. A.; DUARTE, R. M.; GUEDES, R. DE L. A.; SANTOS, L. S. Avaliação da adequação do almoço de duas empresas ao programa de alimentação do trabalhador. Nutrição brasil. v.15. n. 4, 2016.

ROCHA, M. P. DA.; MATIAS, A. C. G.; SPINELLI, M.; ABREU, E. S. DE. Adequação dos cardápios de uma unidade de alimentação em relação ao programa de alimentação do trabalhador. Revista Univap, v. 20, n. 35, p. 105, 2014. Doi: https://doi.org/10.18066/revunivap.v20i35.211

RODRIGUES, A.A.; NABARRO, M.; SILVA, P.; CALLEGARI, C. Avaliação dos cardápios em uma Unidade de Alimentação e Nutrição analisando as normas do pat e a disponibilidade do ferro. J. Health Sci Inst. v.40,2022. Disponível em: https://repositorio.unip.br/wp-content/uploads/tainacan-items/34088/87695/07V40_n1_2022_p43a48.pdf

SALVETTI, L. H.; POSSA, G. Programa de alimentação do trabalhador e qualidade nutricional das refeições. Ciência & Saúde. v. 10, n. 1, p. 23, 2017. DOI: https://doi.org/10.15448/1983-652X.2017.1.23634

SCHOUW, D.; MASH, R.; KOLBE-ALEXANDER, T. Changes in risk factors for non-communicable diseases associated with the “Healthy choices at work” programme, South Africa. Global health action, v. 13, n. 1, p. 1827363, 2020. DOI: 10.1080/16549716.2020.1827363

SILVA, M. N. DA; TAGLIAPIETRA, B. L.; AGOSTINI, C. Avaliação da qualidade de cardápios ofertados para trabalhadores por um serviço de alimentação no norte do Mato Grosso, Brasil. Research, Society and Development. v. 11, n. 14, p. e576111436500, 2022. DOI: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v11i14.36500

SILVEIRA, A. M.; UCHIDA, N. S.; AMARAL, L. A. DO; BIASUZ, T.; SCHMITT, V. Programa de alimentação do trabalhador: Composição nutricional e comparação com a ingestão diária recomendada em uma unidade de alimentação e nutrição. RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento, v. 18, n. 113, p. 327-336, 24 fev. 2024.

SIMON, M. I. S. dos S.; GARCIA, C. A.; LINO, N. D.; FORTE, G. C.; FONTOURA, I. de D.; OLIVEIRA, A. B. A. de. Avaliação nutricional dos profissionais do serviço de nutrição e dietética de um hospital terciário de Porto Alegre. Cadernos Saúde Coletiva, v. 22, n. 1, p. 69–74, jan., 2014. DOI: https://doi.org/10.1590/1414-462X201400010011

SOARES, M. F. de O.; FIGUEIRA, E. L. M. A importância do uso de Equipamentos de Proteção Individual- EPIS em uma Unidade de Alimentação e Nutrição no município de Sobral - CE. Brazilian Journal of Health Review. v. 6, n. 4, p. 14988–14993, 2023. DOI: https://doi.org/10.34119/bjhrv6n4-080

SOUZA, E. D. de; SCHNEIDER, C. M. A.; WEIS, G. C. C. Avaliação quantitativa e qualitativa do cardápio de uma unidade de alimentação e nutrição da região noroeste do Rio Grande do Sul. Disciplinarum Scientia. v. 21, n. 2, p. 127–139, 2021.

STOLTE, D.; HENNINGTON, É. A.; BERNARDES, J. DE S. Sentidos da alimentação e da saúde: contribuições para a análise do Programa de Alimentação do Trabalhador. Cadernos de Saúde Pública, v. 22, n. 9, p. 1915–1924, set. 2006. Doi: https://doi.org/10.1590/S0102-311X2006000900023

STRASBURG, V. J.; REDIN, C. O contexto da alimentação institucional na saúde do trabalhador brasileiro. Revista eletrônica em gestão educação e tecnologia ambiental. v. 18, n. 0, 2014. Doi: 10.5902/2236117013028

SWINBURN, B., KRAAK, V., ALLENDER, S., ATKINS, V., BAKER, P., BOGARD, J. The Global Syndemic of Obesity, Undernutrition, and Climate Change: The Lancet Commission report. Lancet. 393(10173):791–846, 2019. DOI: 10.1016/S0140-6736(18)32822-8

VELASCO, J.; MOLINA, V .Condições de trabalho, saúde e segurança dos colaboradores das unidades de alimentação e nutrição. Revista Multidisciplinar da Saúde (RMS), v. 2, n.03, ano 2020, p. 16-31.

VIEIRA, G. A.; NICHELE, M. Fatores que impactam na motivação dos funcionários nos serviços de alimentação: uma revisão integrativa. Revista Ibero-Americana de Humanidades, Ciências e Educação — REASER. v. 9, n. 8, 2023. Doi: https://doi.org/10.51891/rease.v9i8.11133

WIELEWSKI, D. C.; CEMIN, R.N. A.; LIBERALI, R. Perfil antropométrico e nutricional de colaboradores de unidade de alimentação e nutrição do interior de Santa Catarina. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento. v. 1, n. 1, p. 39-52, Jan/Fev, 2007

WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO). Noncommunicable diseases. WHO, 2019.

WORLD HEALTH ORGANIZATION. INTERNATIONAL LABOUR ORGANIZATION (WHO, ILO). Joint Estimates of the Work-related Burden of Disease and Injury, 2000-2016: Technical Report with Data Sources and Methods. Geneva: WHO/ILO, 2021.

WORLD HEALTH ORGANIZATION (WHO). Monitoring Health for the SDGs. World Health Statistics. WHO, 2023. Disponível em:https://www.who.int/data/gho/publications/world-health-statistics.

ZANETIN, P. M.; FATEL, E. C. DE S. Avaliação da ergonomia e do uso de equipamentos de proteção individual em unidades produtoras de refeições. Rasbran. v.8. n. 1, 2017.

Published

2024-08-21

How to Cite

BRITO, H. H. M. de; FAUSTINO, M. L. M.; FIGUEIREDO, T. C.; SEABRA, L. M. J.; ROLIM, P. M. Connections between the role of the nutritionist and the achievement of the sustainable development goals in promoting the health and well-being of workers in Food Service. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 11, n. 1, p. e13497, 2024. DOI: 10.52521/nutrivisa.v11i1.13497. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/13497. Acesso em: 23 nov. 2024.

Issue

Section

Artigos de revisão