Quality of vegetarian preparations at a university restaurant in the Southern region of Minas Gerais

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2024v11e12712

Keywords:

vegetarians; vegetarian; qualitative evaluation of menu preparations; proteins

Abstract

Offering vegetarian preparations is a trend in food services today, being an alternative for those who do not wish to consume meat-based preparations. The objective was  to evaluate the quality of vegetarian preparations offered in a University Restaurant in the South of Minas Gerais before and during the pandemic. A qualitative and quantitative analysis of the vegetarian preparations offered on the menus was carried out using the Qualitative Assessment of Menu Preparations (AQPC) method and the use of the Dietbox program, respectively. The qualitative nutritional and sensory evaluation revealed the absence of color monotony and repetition of preparations, as well as a low presence of fried foods. In the quantitative nutritional assessment of the twenty-six preparations listed on the menu, a large variation in the content of proteins and some micronutrients was identified, indicating the need for better planning to choose vegetarian preparations to compose the menu. Thus, the quality of the menu, in terms of vegetarian preparations, can be improved to more effectively meet the needs of the public served.

References

MORTE, E. S. B., NASCIMENTO DE LIRA, C. R., FONSECA, M. da C. P. Avaliação Qualitativa dos Cardápios de um restaurante universitário. Revista Univap. v. 27 n. 53 2021. doi: https://doi.org/10.18066/revistaunivap.v27i53.2555

BRASIL. Constituição 1988. Constituição da República Federativa do Brasil. Brasília (DF): Senado; 1988.

BRITO, B.M.; DE ALMEIDA, P.M.B.; BEZERRA, M.S. Avaliação qualitativa de cardápios e proposição de receitas nutritivas e sustentáveis em uma unidade de alimentação e nutrição hospitalar. Saber Científico (1982-792X). v. 12, n. 1, 2023. doi: http://orcid.org/0000-0002-5095-5804

CAMPAGNARO, L. B.; SILVA, D. A. Avaliação de cardápios de restaurantes universitários em diferentes regiões do Brasil: possibilidades para o público vegetariano. Research, Societ

y and Development, v.11, n.14, e90111436006, 2022. doi.org/10.33448/rsd-v11i14.36006

CAÑAS, G.J.S.; BRAIBANTE, M.E.F. A química dos alimentos funcionais. Química Nova na Escola. v. 41, n. 3, p. 216-223, 2019.

DE ARAÚJO, F.D.; LIRA, N.C.C.; CLEMENTE, H.A.; OLIVEIRA, V.T.L. Utilização do método AQPC como ferramenta qualitativa em restaurantes institucionais: uma revisão sistemática. Segurança Alimentar e Nutricional. v. 30, p. e023026-e023026, 2023. doi: https://doi.org/10.20396/san.v30i00.8668957

DE BARROS, A.E.L.; DE SOUZA, G.B.; RODRIGUES, K.J.S.; DIAS, N.M.C. Análise e comparação da vitamina B12 sérica em adeptos ao vegetarianismo e indivíduos não vegetarianos. Vita et Sanitas. v. 13, n. 2, p. 181-190, 2019.

DE OLIVEIRA, A.R. Comida e aspectos simbólicos na perspectiva de políticas públicas para o cumprimento do Direito Humano à Alimentação Adequada e Saudável. Segurança Alimentar e Nutricional. v. 27, p. e020025-e020025, 2020. doi: https://doi.org/10.20396/san.v27i0.8658090

DO LAGO, L.S.; DE ÁVILA OLIVEIRA, C.R.; POPOLIM, W.D. Análise qualitativa do cardápio pelo método Avaliação Qualitativa das Preparações do Cardápio (AQPC), índice de resto e pesquisa de satisfação dos clientes de uma Unidade de Alimentação e Nutrição institucional do município de Campinas-SP. Journal of the Health Sciences Institute. v 39, n. 3, p. 170-175, 2021.

FASSINA, P.; BOTHMANN LEONHARDT, M.; KERBER, M. Análise qualitativa das preparações do cardápio de duas unidades de alimentação e nutrição. Archives of Health Sciences. v. 26, n. 3, p. 153–157, 2019. doi: 10.17696/2318-3691.26.3.2019.1428

GARCIA-MALDONADO, E.; GALLEGO-NARBON, A.; VAQUERO, M.P. ¿Son las dietas vegetarianas nutricionalmente adecuadas? Una revisión de la evidencia científica. Nutr. Hosp. Madrid , v. 36, n. 4, p. 950-961, agosto 2019. doi: https://dx.doi.org/10.20960/nh.02550

GIARETTA, G.G.; TREVISANI, J.P.; BERNDSEN, L.P; PINTO, L.H.; VITERITTE, P. Avaliação dos benefícios e riscos da dieta vegetariana: atualização sobre o tema versus senso comum em tempos de pós-verdades. Prevenção e Promoção de Saúde. v. 7, n. 1, p. 61-71, 2019.

LUZ, G.M.; PALLONE, J.A.L. Alimentos à base de plantas: dietas, tendências de mercado, composição nutricional e ensaios in vitro de bioacessibilidade e biodisponibilidade de minerais. São Paulo: Científica Digital. v. 6, 2022. doi: 10.37885/220207845

NATIONAL ACADEMIES OF SCIENCES, Engineering, and Medicine; Health and Medicine Division; Food and Nutrition Board; Committee on the Dietary Reference Intakes for Energy. Dietary Reference Intakes for Energy. National Academies Press (US), 17 January 2023. doi: 10.17226/26818

QUEIROZ, C. A., SOLIGUETTI, D. F. G.; MORETTI, S. L. DO A. As Principais Dificuldades Para Vegetarianos se Tornarem Veganos: Um Estudo com o Consumidor Brasileiro. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, 13(3), 535–554. 2018. Doi:10.12957/demetra.2018.33210

RODRIGUES, B.B.; CORRÊA, G.N.; NETO, G.S.X.N.; BORGES, N.M.P.; SILVA, M.P.; FERNANDES, R.F.D. Vitamina D na regulação do organismo humano e implicações de sua deficiência corporal/ Vitamin D in the regulation of the human body and implications of its body deficiency. Brazilian Journal of Health Review. v. 2, n. 5, p. 4682–4692, 2019. doi: 10.34119/bjhrv2n5-067

SOCIEDADE VEGETARIANA BRASILEIRA [internet]. Vegetarianismo. Acesso em: 15 janeiro de 2020. Disponível em:<https://www.svb.org.br/vegetarianismo1/o-que-e>.

TABELA BRASILEIRA DE COMPOSIÇÃO DE ALIMENTOS-TACO/ NEPA. UNICAMP. 4ª edição. rev. e ampl. NEPA- UNICAMP. 2011.

VASCONCELOS, BKB DE.; FARIAS, M. dos S.; SILVA, DMC da.; FREITAS, F.M.N. de O. A importância do profissional de nutrição na orientação dos praticantes vegetarianos. Pesquisa, Sociedade e Desenvolvimento. v. 13, pág. e148101321112, 2021. doi: 10.33448/rsd-v10i13.21112

VEIROS, M.B.; PROENÇA, R.P.C. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio em uma unidade de alimentação e nutrição–método AQPC. Nutrição em Pauta. v. 11, n. 62, p. 36-42, 2003.

VAN WONDEREN, D; MELSE-BOONSTRA, A.; GERDESSEN, JC. Iron Bioavailability Should be Considered when Modeling Omnivorous, Vegetarian, and Vegan Diets. The Journal of Nutrition. V 153, n.7, p. 2125 – 2132. 2023. doi: 10.1016/j.tjnut.2023.05.011

WEIKERT, C.; TREFFLICH, I.; MENZEL, J.; OBEID, R.; LONGREE, A. DIERKES, J.; ABRAHAM, K. Vitamin and mineral status in a vegan diet. Deutsches Ärzteblatt International. v. 117, n. 35-36, p. 575, 2020.

DE ARAÚJO, F.D.; LIRA, N.C.C.; CLEMENTE, H.A.; OLIVEIRA, V.T.L. Utilização do método AQPC como ferramenta qualitativa em restaurantes institucionais: uma revisão sistemática. Segurança Alimentar e Nutricional. v. 30, p. e023026-e023026, 2023. doi: https://doi.org/10.20396/san.v30i00.8668957

DE BARROS, A.E.L.; DE SOUZA, G.B.; RODRIGUES, K.J.S.; DIAS, N.M.C. Análise e comparação da vitamina B12 sérica em adeptos ao vegetarianismo e indivíduos não vegetarianos. Vita et Sanitas. v. 13, n. 2, p. 181-190, 2019.

DE OLIVEIRA, A.R. Comida e aspectos simbólicos na perspectiva de políticas públicas para o cumprimento do Direito Humano à Alimentação Adequada e Saudável. Segurança Alimentar e Nutricional. v. 27, p. e020025-e020025, 2020. doi: https://doi.org/10.20396/san.v27i0.8658090

DO LAGO, L.S.; DE ÁVILA OLIVEIRA, C.R.; POPOLIM, W.D. Análise qualitativa do cardápio pelo método Avaliação Qualitativa das Preparações do Cardápio (AQPC), índice de resto e pesquisa de satisfação dos clientes de uma Unidade de Alimentação e Nutrição institucional do município de Campinas-SP. Journal of the Health Sciences Institute. v 39, n. 3, p. 170-175, 2021.

FASSINA, P.; BOTHMANN LEONHARDT, M.; KERBER, M. Análise qualitativa das preparações do cardápio de duas unidades de alimentação e nutrição. Archives of Health Sciences. v. 26, n. 3, p. 153–157, 2019. doi: 10.17696/2318-3691.26.3.2019.1428

FONSECA, J.F. de A.; MARQUES , M. de A.; CAMPAGNARO , L.B.; SANTOS, L.N.; PEREIRA, L.R.; MARTINEZ, O.G.E.; SILVA, D.A. Comparative analysis of satisfaction of the menu and acceptability of vegetarian preparations in a university restaurant. Research, Society and Development. v. 10, n. 12, p. e44101220109, 2021. doi: 10.33448/rsd-v10i12.20109

GARCIA-MALDONADO, E.; GALLEGO-NARBON, A.; VAQUERO, M.P. ¿Son las dietas vegetarianas nutricionalmente adecuadas? Una revisión de la evidencia científica. Nutr. Hosp. Madrid , v. 36, n. 4, p. 950-961, agosto 2019. doi: https://dx.doi.org/10.20960/nh.02550

GIARETTA, G.G.; TREVISANI, J.P.; BERNDSEN, L.P; PINTO, L.H.; VITERITTE, P. Avaliação dos benefícios e riscos da dieta vegetariana: atualização sobre o tema versus senso comum em tempos de pós-verdades. Prevenção e Promoção de Saúde. v. 7, n. 1, p. 61-71, 2019.

GONZAGA, S.O.; LIRA, C.R.N. de; FONSECA, M. da C.P. Qualidade das refeições transportadas em restaurante universitário. Pesquisa, Sociedade e Desenvolvimento. v. 8, pág. e34110817430, 2021. doi: 10.33448/rsd-v10i8.17430

GOULART, S.; DO AMARAL RAVAZZANI, E.D. Alimentação vegetariana: riscos e benefícios. Anais do EVINCI-UniBrasil. v. 6, n. 1, p. 225-225, 2020.

HARTMANN, Y.; AKUTSU R.C.C.A.; ZANDONADI, R.P.; RAPOSO, A.; BOTELHO, R.B.A. Characterization, nutrient intake, and nutritional status of low-income students attending a Brazilian university restaurant. International Journal of Environmental Research and Public Health. v. 18, n. 1, p. 315, 2021.

LENG, G; ADAN RAH; BELOT M, et al. The determinants of food choice. Proceedings of the Nutrition Society. 2017;76(3):316-327. doi: 10.1017/S002966511600286X

LUZ, G.M.; PALLONE, J.A.L. Alimentos à base de plantas: dietas, tendências de mercado, composição nutricional e ensaios in vitro de bioacessibilidade e biodisponibilidade de minerais. São Paulo: Científica Digital. v. 6, 2022. doi: 10.37885/220207845

NATIONAL ACADEMIES OF SCIENCES, Engineering, and Medicine; Health and Medicine Division; Food and Nutrition Board; Committee on the Dietary Reference Intakes for Energy. Dietary Reference Intakes for Energy. National Academies Press (US), 17 January 2023. doi: 10.17226/26818

RECH, E.L.; NICOLETTO, B.B. Conhecimento Nutricional de Adultos e Idosos do Município de Caxias do Sul-RS. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde. v. 18, p. e69103, 2023. doi: 10.12957/demetra.2023.69103

RODRIGUES, B.B.; CORRÊA, G.N.; NETO, G.S.X.N.; BORGES, N.M.P.; SILVA, M.P.; FERNANDES, R.F.D. Vitamina D na regulação do organismo humano e implicações de sua deficiência corporal/ Vitamin D in the regulation of the human body and implications of its body deficiency. Brazilian Journal of Health Review. v. 2, n. 5, p. 4682–4692, 2019. doi: 10.34119/bjhrv2n5-067

SOARES, B.E.A.S.; ALBUQUERQUE, J.M.; BRITO, E.G.F.; ALVES, J.F.N.; CAVALCANTE, T.C.F.; SILVA, A.A.M. Implications of the COVID-19 pandemic on the eating behavior of university students. Research, Society and Development. v. 11, n. 10, p. e95111032238, 2022. doi: 10.33448/rsd-v11i10.32238

STEELE, E. M.; RAUBER, F.; COSTA, C.D.S.; LEITE, M.A.; GABE, K.T.; LOUZADA, M.L.D.C.; MONTEIRO, C.A. Mudanças alimentares na coorte NutriNet Brasil durante a pandemia de covid-19. Revista de Saúde Pública. v. 54, 2020. doi: em:https://doi.org/10.11606/s1518-8787.2020054002950

TABELA BRASILEIRA DE COMPOSIÇÃO DE ALIMENTOS-TACO/ NEPA. UNICAMP. 4ª edição. rev. e ampl. NEPA- UNICAMP. 2011.

VASCONCELOS, BKB de.; FARIAS, M. dos S.; SILVA, DMC da.; FREITAS, F.M.N. de O. A importância do profissional de nutrição na orientação dos praticantes vegetarianos. Pesquisa, Sociedade e Desenvolvimento. v. 13, pág. e148101321112, 2021. doi: 10.33448/rsd-v10i13.21112

VEIROS, M.B.; PROENÇA, R.P.C. Avaliação qualitativa das preparações do cardápio em uma unidade de alimentação e nutrição–método AQPC. Nutrição em Pauta. v. 11, n. 62, p. 36-42, 2003.

WEIKERT, C.; TREFFLICH, I.; MENZEL, J.; OBEID, R.; LONGREE, A. DIERKES, J.; ABRAHAM, K. Vitamin and mineral status in a vegan diet. Deutsches Ärzteblatt International. v. 117, n. 35-36, p. 575, 2020. doi: 10.3238/arztebl.2020.0575

Published

2024-05-02

How to Cite

CRABBIS, B. E.; FERNANDES, G. R.; MENDES, T. V.; PEREIRA, Y. M. Quality of vegetarian preparations at a university restaurant in the Southern region of Minas Gerais . Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 11, n. 1, p. e12712, 2024. DOI: 10.59171/nutrivisa-2024v11e12712. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/12712. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos originais