Association of sociodemographic profile with body image and risk of eating disorders in nutrition students

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2024v11e12620

Keywords:

body image; nutrition; body dissatisfaction

Abstract

Over the years, modern society has imposed an aesthetic standard in which thin  and/or muscular bodies are overvalued and associated with beauty and social visibility.  The literature repeatedly highlights the increased risk and prevalence of Body Image Dissatisfaction (BI) and Eating Disorders (ED) in undergraduate health students, especially nutrition students.  The aim of this study is to carry out a  socio-demographic characterization  of nutrition students at a university center in Fortaleza, Ceará, and evaluate the association between body image and the possible risk of eating disorders. This is a cross-sectional study of a quantitative exploratory and analytical nature. This study used a sociodemographic questionnaire, a EAT-26 questionnaire and a Silhouette Scale developed and validated for Brazilian adults. The data was analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 22.0. The sample comprised 104 students with a mean age of  25.5±6.93 years, with the majority being female (82.6%). With regard to anthropometric data, mean height and weight were significantly higher in men (p<0.05).  Overestimation distortion of body image (45.2%) and the desire to reduce silhouette (59.6%) were the most prevalent perceptions and not significantly different between sexes. 68.3% of the students do not present risk for ED  (16.03±8.74 points). Age was directly related to body image perceptions, as the median age of the group wishing to reduce their figure was higher than those wishing to increase it (p<0.05). There was no association between body image perceptions and the risk of eating disorders. Attention needs to be paid to nutrition students, as they experience a certain pressure related to body image and weight loss. In view of this, our data is important to complement knowledge on the subject.

Author Biographies

Ana Lorena Pereira Bezerra, Universidade Estadual do Ceará - UECE

Graduanda em Nutrição pela Universidade Estadual do Ceará (UECE) . Atualmente , cursando o quarto semestre. Bolsista de Iniciação Científica no Laboratório de Biotecnologia e Biologia Molecular (LBBM) - UECE. Membro do Grupo de Pesquisa e Estudos em Nutrição Materno-Infantil (GPNUMI) - UECE e do Grupo de Pesquisa Inovação Biotecnológica em Saúde - UECE.

Marcelo Oliveira Holanda, Universidade Estadual do Ceará - UECE

Doutor em Biotecnologia, pela Rede Nordeste de Biotecnologia. Mestre em Nutrição e Saúde, pela Universidade Estadual do Ceará. Bacharel em Nutrição, pela Universidade Estadual do Ceará. Pós-graduado na modalidade Lato Sensu em Nutrição Clínica e Fitoterapia Aplicada. Pós-graduando na modalidade Lato Sensu em Nutrição Clínica Funcional pela Faculdade de Ciências Médicas da Santa Casa de São Paulo (Instituto Valéria Paschoal). Possui experiência na área de Nutrição, com ênfase em Nutrição Experimental. Foi bolsista de Iniciação Científica PIBIC/CNPq, e de Mestrado CAPES, no Laboratório de Biotecnologia e Biologia Molecular (LBBM-UECE) e desenvolve pesquisas na área de Nutrição Experimental com ênfase em Doenças Crônicas Não Transmissíveis associadas a Produtos Naturais, sendo orientado pela PhD. Maria Izabel Florindo Guedes. Integrante do Grupo de Pesquisa de Inovação Biotecnológica em Saúde. Atualmente trabalha na Diretoria de Serviços de Alimentação Estudantil da Universidade Federal do Pará (DISAE/UFPA). Tem experiência em alimentação coletiva, docência do ensino superior e nutrição experimental. 

Fernando César Rodrigues Brito, Universidade Estadual do Ceará - UECE

Possui graduação em NUTRIÇÃO pela Universidade Estadual do Ceará; Especialista em Alimentação Coletiva ( título concedido pela Associação Brasileira em Nutrição por mérito profissional); Especialista em Bioquímica e Biologia Molecular Aplicadas à Área da Saúde ; Especialista em Nutrição Clínica, Mestre em Saúde Pública pela Universidade Estadual do Ceará e Doutor em Biotecnologia e Saúde pela Rede Nordeste de Biotecnologia - Renorbio. Experiência em Gerenciamento de Unidades de Alimentação e Nutrição, Boas Práticas na produção de refeições, Capacitação de colaboradores, Gestão de Financeira e Programas de Controle de Qualidade na produção de alimentos. Professor incluído no Banco Nacional de Avaliadores do Sinaes - BASis/ Ministério da Educação. Professor adjunto do Curso de Nutrição da Universidade Estadual do Ceará. Professor do Curso de Mestrado Profissional de Ensino na Saúde- CMEPES 

Sandra Machado Lira, Universidade Estadual do Ceará - UECE

Gr

aduada em Nutrição pela Universidade Estadual do Ceará (UECE) (2013). Especialista em Nutrição Clínica e Funcional pelo Centro Universitário Estácio do Ceará (2016). Especialista em Docência no ensino superior pela PROMINAS (2021). Mestre em Nutrição e Saúde (UECE) (2016). Doutora em Biotecnologia (RENORBIO-UECE) (2019) aplicada a saúde. Tem experiência na área de nutrição, com ênfase em nutrição clínica e experimental, atuando principalmente no tema: doenças crônicas não transmissíveis com enfoque em Diabetes. Atualmente é professora de algumas especializações e da graduação na Uninassau

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Published

2024-06-09

How to Cite

LIMA, C. L. S.; BEZERRA, A. L. P.; HOLANDA, M. O.; BRITO, F. C. R.; LIRA, S. M. Association of sociodemographic profile with body image and risk of eating disorders in nutrition students . Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 11, n. 1, p. e12620, 2024. DOI: 10.59171/nutrivisa-2024v11e12620. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/12620. Acesso em: 29 jun. 2024.

Issue

Section

Artigos originais