Association of sociodemographic profile with body image and risk of eating disorders in nutrition students

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2024v11e12620

Keywords:

body image; nutrition; body dissatisfaction

Abstract

Over the years, modern society has imposed an aesthetic standard in which thin  and/or muscular bodies are overvalued and associated with beauty and social visibility.  The literature repeatedly highlights the increased risk and prevalence of Body Image Dissatisfaction (BI) and Eating Disorders (ED) in undergraduate health students, especially nutrition students.  The aim of this study is to carry out a  socio-demographic characterization  of nutrition students at a university center in Fortaleza, Ceará, and evaluate the association between body image and the possible risk of eating disorders. This is a cross-sectional study of a quantitative exploratory and analytical nature. This study used a sociodemographic questionnaire, a EAT-26 questionnaire and a Silhouette Scale developed and validated for Brazilian adults. The data was analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 22.0. The sample comprised 104 students with a mean age of  25.5±6.93 years, with the majority being female (82.6%). With regard to anthropometric data, mean height and weight were significantly higher in men (p<0.05).  Overestimation distortion of body image (45.2%) and the desire to reduce silhouette (59.6%) were the most prevalent perceptions and not significantly different between sexes. 68.3% of the students do not present risk for ED  (16.03±8.74 points). Age was directly related to body image perceptions, as the median age of the group wishing to reduce their figure was higher than those wishing to increase it (p<0.05). There was no association between body image perceptions and the risk of eating disorders. Attention needs to be paid to nutrition students, as they experience a certain pressure related to body image and weight loss. In view of this, our data is important to complement knowledge on the subject.

Author Biographies

Ana Lorena Pereira Bezerra, Universidade Estadual do Ceará - UECE

Graduanda em Nutrição pela Universidade Estadual do Ceará (UECE) . Atualmente , cursando o quarto semestre. Bolsista de Iniciação Científica no Laboratório de Biotecnologia e Biologia Molecular (LBBM) - UECE. Membro do Grupo de Pesquisa e Estudos em Nutrição Materno-Infantil (GPNUMI) - UECE e do Grupo de Pesquisa Inovação Biotecnológica em Saúde - UECE.

Marcelo Oliveira Holanda, Universidade Estadual do Ceará - UECE

Doutor em Biotecnologia, pela Rede Nordeste de Biotecnologia. Mestre em Nutrição e Saúde, pela Universidade Estadual do Ceará. Bacharel em Nutrição, pela Universidade Estadual do Ceará. Pós-graduado na modalidade Lato Sensu em Nutrição Clínica e Fitoterapia Aplicada. Pós-graduando na modalidade Lato Sensu em Nutrição Clínica Funcional pela Faculdade de Ciências Médicas da Santa Casa de São Paulo (Instituto Valéria Paschoal). Possui experiência na área de Nutrição, com ênfase em Nutrição Experimental. Foi bolsista de Iniciação Científica PIBIC/CNPq, e de Mestrado CAPES, no Laboratório de Biotecnologia e Biologia Molecular (LBBM-UECE) e desenvolve pesquisas na área de Nutrição Experimental com ênfase em Doenças Crônicas Não Transmissíveis associadas a Produtos Naturais, sendo orientado pela PhD. Maria Izabel Florindo Guedes. Integrante do Grupo de Pesquisa de Inovação Biotecnológica em Saúde. Atualmente trabalha na Diretoria de Serviços de Alimentação Estudantil da Universidade Federal do Pará (DISAE/UFPA). Tem experiência em alimentação coletiva, docência do ensino superior e nutrição experimental. 

Fernando César Rodrigues Brito, Universidade Estadual do Ceará - UECE

Possui graduação em NUTRIÇÃO pela Universidade Estadual do Ceará; Especialista em Alimentação Coletiva ( título concedido pela Associação Brasileira em Nutrição por mérito profissional); Especialista em Bioquímica e Biologia Molecular Aplicadas à Área da Saúde ; Especialista em Nutrição Clínica, Mestre em Saúde Pública pela Universidade Estadual do Ceará e Doutor em Biotecnologia e Saúde pela Rede Nordeste de Biotecnologia - Renorbio. Experiência em Gerenciamento de Unidades de Alimentação e Nutrição, Boas Práticas na produção de refeições, Capacitação de colaboradores, Gestão de Financeira e Programas de Controle de Qualidade na produção de alimentos. Professor incluído no Banco Nacional de Avaliadores do Sinaes - BASis/ Ministério da Educação. Professor adjunto do Curso de Nutrição da Universidade Estadual do Ceará. Professor do Curso de Mestrado Profissional de Ensino na Saúde- CMEPES 

Sandra Machado Lira, Universidade Estadual do Ceará - UECE

Gr

aduada em Nutrição pela Universidade Estadual do Ceará (UECE) (2013). Especialista em Nutrição Clínica e Funcional pelo Centro Universitário Estácio do Ceará (2016). Especialista em Docência no ensino superior pela PROMINAS (2021). Mestre em Nutrição e Saúde (UECE) (2016). Doutora em Biotecnologia (RENORBIO-UECE) (2019) aplicada a saúde. Tem experiência na área de nutrição, com ênfase em nutrição clínica e experimental, atuando principalmente no tema: doenças crônicas não transmissíveis com enfoque em Diabetes. Atualmente é professora de algumas especializações e da graduação na Uninassau

References

ALVARENGA, M. DOS S; PHILIPPI, S. T.; LOURENÇO, B. H.; SATO, P. DE M.; SCAGLIUSI, F. B. Insatisfação com a imagem corporal em universitárias brasileiras. Jornal Brasileiro de Psiquiatria, v. 59, n. 1, p. 44–51, 2010.

ALVES, E; VASCONCELOS, F. DE A. G. DE; CALVO, M. C. M.; NEVES, J. DAS. Prevalência de sintomas de anorexia nervosa e insatisfação com a imagem corporal em adolescentes do sexo feminino do Município de Florianópolis, Santa Catarina, Brasil. Cadernos de saúde pública, v. 24, n. 3, p. 503–512, 2008.

AQUINO, M. C.; BRAZ, W. M.; OLIVEIRA, G. F. DE. Avaliação dos transtornos alimentares e seus impactos na qualidade de vida: Uma revisão sistemática da literatura. Revista de psicologia, v. 17, n. 65, p. 276–296, 28 fev. 2023.

BARNETT, M. D.; MOORE, J. M.; EDZARDS, S. M. Body image satisfaction and loneliness among young adult and older adult age cohorts. Archives of Gerontology and Geriatrics, v. 89, p. 104088, jul. 2020.

BATISTA, A.; NEVES, C. M.; FILGUEIRAS, J. F.; FERREIRA, M. E. C. Dimensão atitudinal da imagem corporal e comportamento alimentar em graduandos de educação física, nutrição e estética da cidade de Juiz De Fora – MG. Journal of Physical Education, v. 26, n. 1, p. 69-77, 20 Apr. 2015.

CLAUMANN, G. S.; PEREIRA, ÉRICO F.; INÁCIO, S.; SANTOS, M. C.; MARTINS, A. C.; PELEGRINI, A. Satisfação com a imagem corporal em acadêmicos ingressantes em cursos de Educação Física. Journal of Physical Education, v. 25, n. 4, p. 575-583, 1 Dec. 2014.

CONTI, M. A.; LATORRE, M. DO R. D. DE O. Estudo de validação e reprodutibilidade de uma escala de silhueta para adolescentes. Psicologia em Estudo, v. 14, n. 4, p. 699–706, 1 dez. 2009.

Fernandes, A. E. R. (2007). Avaliação da imagem corporal, hábitos de vida e alimentares em crianças e adolescentes de escolas públicas e particulares de Belo Horizonte. Dissertação de Mestrado não publicada. Programa de Pós-Graduação em Ciências da Saúde da Faculdade de Medicina. Universidade Federal de Minas Gerais. Belo Horizonte, MG.

FIATES, G. M. R.; SALLES, R. K. DE. Fatores de risco para o desenvolvimento de distúrbios alimentares: um estudo em universitárias. Revista de Nutrição, v. 14, n. suppl, p. 3–6, 2001.

KAKESHITA, I. S.; SILVA, A. I. P.; ZANATTA, D. P.; ALMEIDA, S. S. Construção e fidedignidade teste-reteste de escalas de silhuetas brasileiras para adultos e crianças. Psicologia: Teoria e Pesquisa, v. 25, n. 2, p. 263–270, jun. 2009.

KESSLER, A. L.; POLL, F. A. Relação entre imagem corporal, atitudes para transtornos alimentares e estado nutricional em universitárias da área da saúde. Jornal Brasileiro de Psiquiatria, v. 67, p. 118–125, 2018.

LEMES, D. D. C. M. C; MARA, S. G.; ALVES, G. G.; AERTS, D. Satisfação com a imagem corporal e bem-estar subjetivo entre adolescentes escolares do ensino fundamental da rede pública estadual de Canoas/RS, Brasil. Ciência & Saúde Coletiva, v. 23, n. 12, p. 4289, dez. 2018.

LIZOT, L. A. B.; NICOLETTO, B. B. Comportamento alimentar e imagem corporal em acadêmicos de Nutrição de uma Universidade privada da Serra Gaúcha. RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento, v. 12, n. 76, p. 1141-1149, 27 jan. 2019.

NUNES, M. A.; BAGATINI, L. F.; ABUCHAIM, A. L.; KUNZ, A.; RAMOS, D.; SILVA, J. A.; SOMENZI, L.; PINHEIRO, A. Distúrbios da conduta alimentar: considerações sobre o Teste de Atitudes Alimentares (EAT). Rev. ABP-APAL, n. 16, p. 7–10, 1994.

NUNES, M.A.; CAMEY, S.; OLINTO, M.T.A.; J.J. Mari. The validity and 4-year test-retest reliability of the Brazilian version of the Eating Attitudes Test-26. Brazilian Journal of Medical and Biological Research, v. 38, n. 11, p. 1655–1662, 2005.

OLIVEIRA, L. L.; HUTZ, C. S. Transtornos alimentares: o papel dos aspectos culturais no mundo contemporâneo. Psicologia em Estudo, v. 15, p. 575–582, 1 set. 2010.

PAIVA, A. D. A.; LOPES, M. A. M.; LIMA, S. M. T.; CRUZ, K. J. C.; RODRIGUES, G. P.; CARVALHO, C. M. R. G. PERCEPÇÃO DA IMAGEM CORPORAL E ESTADO NUTRICIONAL EM ACADÊMICAS DE NUTRIÇÃO DE UMA UNIVERSIDADE PÚBLICA. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, v. 12, n. 1, 3 mar. 2017.

PENZ, L. R.; BOSCO, S. M. D.; VIEIRA, J. M. Risco para desenvolvimento de transtornos alimentares Risco para desenvolvimento de transtornos alimentares em estudantes de Nutrição Risk for development of eating disorders in students of Nutrition. Scientia Medical, v. 18, n. 3, p. 124–128, 2008.

SILVA, M. L. DE A.; TAQUETTE, S. R.; COUTINHO, E. S. F. Sentidos da imagem corporal de adolescentes no ensino fundamental. Revista de Saúde Pública, v. 48, n. 3, p. 438–444, 1 jun. 2014.

STIPP, L. M.; OLIVEIRA, M. R. M. Imagem corporal e atitudes alimentares: diferenças entre estudantes de nutrição e de psicologia. Saúde em Revista, v. 5, n. 9, p. 47–51, 2003.

SONNEVILLE, K. R.; LIPSON, S. K. Disparities in eating disorder diagnosis and treatment according to weight status, race/ethnicity, socioeconomic background, and sex among college students. International Journal of Eating Disorders, v. 51, n. 6, p. 518–526, 2 mar. 2018.

VITOLO, M. R.; BORTOLINI, G. A.; HORTA, R. L. Prevalência de compulsão alimentar entre universitárias de diferentes áreas de estudo. Revista de Psiquiatria do Rio Grande do Sul, v. 28, n. 1, p. 20–26, abr. 2006.

Published

2024-06-09

How to Cite

LIMA, C. L. S.; BEZERRA, A. L. P.; HOLANDA, M. O.; BRITO, F. C. R.; LIRA, S. M. Association of sociodemographic profile with body image and risk of eating disorders in nutrition students . Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 11, n. 1, p. e12620, 2024. DOI: 10.59171/nutrivisa-2024v11e12620. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/12620. Acesso em: 3 dec. 2024.

Issue

Section

Artigos originais