Food and nutrition with intention food education in schools: perspectives of pedagogical supervisors from the district of Diamantina/MG

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2024v11e11976

Keywords:

food and nutrition education, kindergarten, elementary school, school curriculum

Abstract

The objective was to analyze, from the perspective of teaching Supervisors, the differences in issues related to work on the topic of Food & Nutrition(F&N), with the intention of Food and Nutritional Education(FNE), carried out by teachers from public schools in the District of Diamantina in urban and rural locations. This is a survey study, with quantitative and qualitative approaches, in which data collected from an online questionnaire carried out with pedagogical supervisors of early childhood education and elementary education of the 83 municipal and state school units in the District of Diamantina – MG was used. Descriptive statistics, absolute and relative frequencies, and Fisher's exact test were used to determine differences in the proportions of Supervisors' responses, as well as analyzes using the word cloud. The results indicated that there were no statistically significant differences between urban and rural areas. The importance of the participation of educators from rural locations must be ignored. The need to work on FNE dimensions beyond the biological was observed, as well as overcoming limitations, such as the scarcity of teaching materials and teacher training. Strategies are recommended to improve teaching material, train educators and encourage collaboration between disciplines, aiming for comprehensive teaching about F&N.

Author Biographies

Emanuela Dias Thomaz Almeida de Oliveira, Nutricionista pela Universidade Federal do Vale do Jequitinhonha e Mucuri

Nutricionista pela Universidade Federal do Vale do Jequitinhonha e Mucuri

Hanna Gomes Barreiro, Nutricionista pela Universidade Federal do Vale do Jequitinhonha e Mucuri

Nutricionista pela Universidade Federal do Vale do Jequitinhonha e Mucuri

Ana Carolina Souza Silva, Nutricionista no Departamento de Nutrição da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM)

Nutricionista no Departamento de Nutrição da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM)

Nadja Maria Gomes Murta, Docente no Departamento de Nutrição da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM),

Docente no Departamento de Nutrição da Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM),

Luciana Neri Nobre, Doutora em Ciências da Saúde pela Universidade Federal de Minas Gerais, Departamento de Nutrição da Universidade Vale do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM).

Doutora em Ciências da Saúde pela Universidade Federal de Minas Gerais, Departamento de Nutrição da Universidade Vale do Jequitinhonha e Mucuri (UFVJM).

References

ALBUQUERQUE AG, PONTES CM, OSÓRIO MM. Conhecimentos de educadores e nutricionistas sobre a educação alimentar e nutricional no ambiente escolar. Rev. Nutr., v. 26, n.3, p. 291-300, 2013. DOI: 10.1590/S1415-52732013000300004

ALMEIDA, G. M.; SILVA, S.U.; SOARES, G.B.; GREG´RIO, N.P.. Educação Alimentar e Nutricional no exercício profissional do nutricionista atuante no Programa Nacional de Alimentação Escolar: um panorama brasileiro. Demetra, v. 13, n. 4, p. 851-873, 2018. DOI:10.12957/demetra.2018.36604

BRASIL. Resolução no 510, de 7 de abril de 2016. Aprova a Política Nacional de Atenção Básica, estabelecendo a revisão de diretrizes para a organização da Atenção Básica, no âmbito do Sistema Único de Saúde (SUS). Diário Oficial da União, Brasília, DF, 24 maio 2016.

______. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Secretaria Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília: Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome, 2012.

______. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Departamento de Atenção Básica.Básica. Política Nacional de Alimentação e Nutrição.. – 1. ed., 1. reimpr. – Brasília : Ministério da Saúde, 2013, 84p.

______. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira/Ministério da saúde, secretaria de atenção à saúde, Departamento de atenção Básica. – 2a ed. – Brasília: Ministério da Saúde, 2014,156 p.: il.

______. Lei nº 13.666 de 16 de março de 2018. Altera a Lei nº 9.394, de 20 de dezembro de 1996, para incluir o tema transversal da educação alimentar e nutricional no currículo escolar. Brasília, Presidência da República, 2018.

______. Ministério da saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de atenção Básica. Altas da Obesidade infantil no Brasil - Versão Preliminar. 2019. Disponível em: http://189.28.128.100/dab/docs/portaldab/publicacoes/dados_atlas_obesidade.pdf .Acesso em: 01 nov. 2023.

CAMOZZI, A.B.Q.; MONEGO, E.T.; MENEZES, I.H.C.F.; SILVA, P.O. Promoção da Alimentação Saudável na Escola: realidade ou utopia? Cad. Saúde Colet., v.23, n.1, p.32-7, 2015.DOI: 10.1590/1414-462X201500010006

COSTA, C. D. S.; FLORES, T.R.; WENDT, A.; NEVES, R.G.; ASSUNÇÃO, M.C.F.; SANTOS,I.S.Comportamento sedentário e consumo de alimentos ultraprocessados entre adolescentes brasileiros: Pesquisa Nacional de Saúde do Escolar (PeNSE), 2015. Cadernos de Saúde Pública, v. 34, n. 3, e00021017, 2018. DOI: 10.1590/0102-311X00021017

DePAOLO, C.A.; WILKINSON, K. Get Your Head into the Clouds: Using Word Clouds for Analyzing Qualitative Assessment Data. TechTrends: Linking Research and Practice to Improve Learning, v.58, n.3, p.38-44, 2014. DOI: 10.1590/1413-812320202512.18322020

FELSON, L. Netting limitations. Marketing News, Chicago, v. 35, n. 5, p. 43,2001.

FRANCISCO DA SILVA, L. A inclusão da educação alimentar e nutricional no currículo escolar: elucidações sobre a lei 13.666/2018. Revista Eixo, v. 11, n. 2, p. 4-14, 2022.

GREENWOOD, S. DE A.; FONSECA, A.B. Espaços e caminhos da educação alimentar e nutricional no livro didático. Ciênc. Educ., v. 22, n.1, p.201-218, 2016.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA (IBGE). Pesquisa de Orçamentos Familiares 2008-2009 – Antropometria e sobrepeso e obesidade de crianças, adolescentes e adultos no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE; 2010.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFICA E ESTATÍTTICA (IBGE). Pesquisa nacional de saúde do escolar: 2019. Coordenação de População e Indicadores Sociais. Rio de Janeiro: IBGE, 2021.

MAGALHÃES, H. H. S. R.; PORTE, L. H. M. Percepção de educadores infantis sobre educação alimentar e nutricional. Ciência & Educação, v. 25, n. 1, p. 131–144, 2019.

MAGALHÃES, H.; PORTE, L. Percepção de educadores infantis sobre educação alimentar e nutricional. Ciênc. Educ. v. 25, n.1, p.131-144, 2019.

MENON, A.M.; NETO, J.C.; BERNARDELI, M.S. Abordagens da alimentação e nutrição nas disciplinas do ensino fundamental: uma revisão sistemática de literatura. Research, Society and Development, v. 7, n 9, p.01-19, 2018.

MOREIRA, D.M.; STRIEDER, D.M. O livro didático e suas relações com a educação alimentar. Rev. Bras. de Iniciação Científica, v.6, n.7, p.108-124, 2019.

MOURA, F.N.S.; LEITE, R.C.M. The food and nutrition education in question: developments in the initial formation of teacher educators. Research, Society and Development. , v. 9, n.2 ,p.e109922141, 2020.

NOBRE, L.N.; OLIVEIRA, R.; ARANHA, E.M. Are textbooks tools for food and nutrition education?. Rev Assoc Bras Nutr., v. 9, n.2, p. 43-51, 2018.

OTTONI, I.C.; DOMENE, S.M.A.; BANDONE, D.H. Educação Alimentar e Nutricional em escolas: uma visão do Brasil. Demetra, v.14, p.1-16, 2019.DOI: 10.12957/demetra.2019.38748

PICCOLI, L.; JOHANN, R.; CORRÊA, E.N. A educação nutricional nas séries iniciais de escolas públicas estaduais de dois municípios do oeste de Santa Catarina. Rev da Soc Bras Aliment e Nutr. , v.35, n.3, p.1–15, 2010.

REZENDE, E. G.; MURTA. N.M.G.; MACHADO, V.C. Educação nutricional e a cultura como questão. Ponto-e-Vírgula, v. 0, n. 10, p. 89–100, 2011.

ROSANELI, C. F.; CUNHA, T. R. da. A vulnerabilidade da infância frente ao excesso de peso: considerações éticas sobre responsabilidades. Tempus Actas de Saúde Coletiva, v. 10, n. 2, p. 29–45, 2016.

SANTOS, K.S.dos; ARAÚJO,D.S.; BASTOS, D.M.; SILVA, H.G.B.; BARBOSA, R.V.C.; JÚNIOR, V.Q.C. WAGNER, Y.F. O reflexo da educação alimentar e nutricional escolar nas condutas alimentares dos alunos e seu impacto na saúde geral : uma abordagem conjunta. Revista Científica Multidisciplinar Núcleo do Conhecimento, v. 13, n. 5, p. 44-56, 2020.

SIPIONI, M.E.; ZOUAIN, M.S.; REBETT, M.J.; ZOUAIN, A.C.S.; REZENDE, A.M.B. Percepções de professores da educação básica sobre alimentação saudável e educação alimentar e nutricional na escola. R. Assoc. bras. Nutr., v. 12, n. 2 , p.21-41, 2021.DOI: 10.47320/rasbran.2021.2063

URQUÍA, Y. J. M. Ambiente escolar: espaço para educação alimentar e nutricional e prevenção de excesso de peso infantil. Dissertação (Mestrado – Programa de Pós-Graduação em Saúde, Sociedade e Ambiente - Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Diamantina), 2020.

Published

2024-01-04

How to Cite

DIAS THOMAZ ALMEIDA DE OLIVEIRA, E.; GOMES BARREIRO, H.; SOUZA SILVA, A. C.; GOMES MURTA, N. M.; BENTO, I. C.; NERI NOBRE, L. Food and nutrition with intention food education in schools: perspectives of pedagogical supervisors from the district of Diamantina/MG. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 11, n. 1, p. e11976, 2024. DOI: 10.59171/nutrivisa-2024v11e11976. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/11976. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Artigos originais