Hygienization for facilities, equipment, furniture, and utensils of a hospital food and nutrition unit

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2023v10e11578

Keywords:

Good Manufacturing Practices, Cleaning products, Food Service

Abstract

Failures in hygienic-sanitary control in a Food and Nutrition Unit (FNU) cause losses in food production, which directly affects its quality. These flaws are corrected mainly through hygienic-sanitary strategies applied to the production process of meals, also known as good practice actions, in which the Standard Operating Procedures (SOP) are inserted. Thus, the present study aimed to evaluate the procedures for cleaning surfaces in a hospital FNU in Maceió, Alagoas. This is a descriptive study carried out at the UAN of a public hospital. The hygiene procedures were analyzed through visual observation and the application of a questionnaire on the purchase of cleaning products; dilution; storage location; disposal of hygiene product packaging; following the SOP and; existence of a step of hygiene procedures. The periodicity of hygiene was analyzed and verified whether the application of the SOP that is available in the hospital is being carried out at the appropriate time and correctly. Failures were observed in the cleaning processes of equipment and utensils, in which employees did not follow the procedures established by legislation and by the unit's SOP, which could jeopardize the entire production of meals. It is concluded that correct hygiene measures are essential for maintaining the quality and efficiency of meals.

References

ABREU, E.S. de et al. Eficácia dos métodos de higienização de utensílios em restaurantes comerciais. Revista Simbio-Logias, v. 3, n. 5, p. 132-143, 2010.

BARROS, B. Diagnóstico Situacional e Aplicação de Ferramentas de Segurança em Serviços de Alimentação e Nutrição e Dietética de Hospitais Públicos e Privados na Cidade de Belém-PA. Higiene Alimentar, v. 29, n. 242-243, p. 31-41, mar./abr, 2015.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução nº 12 de 02 de janeiro de 2001. Aprova o Regulamento Técnico sobre padrões microbiológicos para alimentos. Diário Oficial da União, Brasília, 03 de janeiro de 2001.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução nº 216, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre o Regulamento Técnico de Boas Práticas para Serviços de Alimentação. D.O da Revista pública Federativa do Brasil, Poder Executivo, Brasília, DF, 16 set. 2004.

BRASIL. Ministério da Saúde. Portaria n.º 2.914, de 12 de dezembro de 2011. Dispõe sobre os procedimentos de controle e de vigilância da qualidade da água para consumo humano e seu padrão de potabilidade. Diário Oficial da União, Brasília, 14 de dezembro de 2011.

CFN- CONSELHO FEDERAL DOS NUTRICIONISTAS. Resolução CFN nº 600 de 25 de fevereiro de 2018. Dispõe sobre a definição das áreas de atuação do nutricionista e suas atribuições, indica parâmetros numéricos mínimos de referência, por área de atuação, para a efetividade dos serviços prestados à sociedade e dá outras providências. Diário Oficial da União, Brasília, DF, v. 25, 2018.

CORREA, C. B. F. et al. Avaliação das condições higiênico-sanitárias de uma unidade de alimentação e nutrição: um estudo de intervenção. Disciplinarum Scientia - Ciências da Saúde, v. 22, n. 1, p. 153–164, 2021.

FERREIRA, M. A.; SÃO JOSÉ, J. F. B. de; TOMAZINI, A. P. B.; MARTINI, H. S. D.; MILAGRES, R. C. de M.; PINHEIRO-SANTANA, H. M. Avaliação da adequação às boas práticas em unidades de alimentação e nutrição. Revista do Instituto Adolfo Lutz. v. 70, n. 2, p. 230–235, 2011. DOI: 10.53393/rial.2011.v70.32577

LANFERDINI, D. Análise Ambiental de uma Cozinha Hospitalar de Grande Porte [Trabalho de conclusão de curso- TCC]. Rio Grande do Sul: Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2018.

MARTINELLO, L. A. Condições higiênico-sanitárias de uma unidade de alimentação e nutrição de uma obra industrial de grande porte em São Gonçalo do Amarante, Ceará. Nutrivisa Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde, v. 2, n. 2, p. 79–85, 2015.

PRESGRAVE, R. F.; CAMACHO, L. A. B.; VILLAS BÔAS, M. H. S. Legislação sanitária brasileira e a comunicação de risco de produtos de limpeza doméstica. Rev. Bras. Toxicol., São Paulo, v. 22, n. 1/2, p. 27-33, 2009.

QUARENTEI, S.S. Avaliação dos procedimentos de limpeza e desinfecção de superfícies realizados em restaurantes comerciais self-service do município de São Paulo (2009) [Dissertação]. São Paulo: Faculdade de Saúde Pública, Universidade de São Paulo, 2009. doi:10.11606/D.6.2009.tde-14012010-141408.

ROCHA, M. da.; MOREIRA, M. da R. Qualidade higiênico-sanitária de esponjas utilizadas em unidades de alimentação e nutrição em Fortaleza, Ceará. Nutrivisa Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde, v. 3, n. 2, p. 81–84, 2016.

SÃO PAULO. Portaria CVS-5, de 09 de abril de 2013. Aprova o regulamento técnico sobre boas práticas para estabelecimentos comerciais de alimentos e para serviços de alimentação, e o roteiro de inspeção. Diário Oficial do Estado. São Paulo, SP, n. 73 p. 32-35. Seção 1. Disponível em: https://cvs.saude.sp.gov.br/up/PORTARIA%20CVS-5_090413.pdf. Acesso em: 15 ago. 2023.

SATTLER, M.; ALEXIUS, S.L.; FRANÇA V. F. Condições higiênico-sanitárias e estrutura fí­sica em unidades de alimentação e nutrição de São Lourenço do Oeste/SC. Nutrição Brasil, v. 16, n. 2, p. 80–86, 2017.

SCHMITZ, T.; BONI, B. R. Procedimento de Higienização em uma Unidade de Alimentação e Nutrição Hospitalar. Higiene Alimentar, Santa Catarina, v. 29, n. 242/243, p. 31-41, 2015.

Published

2023-10-24

How to Cite

DA SILVA ROCHA, R.; PEREIRA, A. S. S.; LUCENA, A. R. M.; LEITE, A. J. D.; ROSSITER STUX VEIGA, G.; BRANDÃO, T. B. C.; BARBOSA, L. B. Hygienization for facilities, equipment, furniture, and utensils of a hospital food and nutrition unit . Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 10, n. 1, p. e11578, 2023. DOI: 10.59171/nutrivisa-2023v10e11578. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/11578. Acesso em: 20 may. 2024.

Issue

Section

Artigos originais