Prevalence of dysgeusia and its impact on the nutritional status of patients submitted to oncological treatment: integrative literature review
DOI:
https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2022v9e9988Keywords:
Dysgeusia, Neoplasms, Antineoplastics, Nutritional statusAbstract
Objective: To identify the prevalence of dysgeusia in patients undergoing cancer treatment and how this disorder can impact the nutritional status of these patients. Methods: This is an integrative literature review. In total, six surveys were used in the data extraction stage. Results: Dysgeusia was present during cancer treatment in many individuals studied, especially in the elderly, contributing significantly to malnutrition in this population. Conclusion: The importance of targeted multidisciplinary follow-up is evident to take care of this cancer patient, aiming for a better quality of life for these patients.
References
AGUIAR, M. S. B. et al. Perfil populacional da obesidade associada ao câncer na américa latina e no mundo. Revista Saúde & Ciência Online. v. 8, n. 2, p. 125-133, 2019.
BITES, A. P. J.; OLIVEIRA, T. R.; FORTES, R. C. Perfil antropométrico de pacientes com câncer colorretal. Health Sci Inst. v. 30, n. 4, p. 382-386, 2012.
BITTENCOURT, N. C. M. et al. Sinais e sintomas manifestados por pacientes em cuidados paliativos oncológicos na assistência domiciliar: uma revisão integrativa. Escola Anna Nery. v. 25, n. 4, p. 1-14, 2021.
CASARI, L. et al. Estado Nutricional e Sintomas Gastrointestinais em Pacientes Oncológicos Submetidos à Quimioterapia. Revista Brasileira de Cancerologia. v. 67, n. 2, p. 1-7, 2021.
FARIA, G.; GUDE, A. S.; LIMA, M. K. D. G. Perfil epidemiológico da população com câncer de Cacoal - Rondônia, Brasil. Journal Health Npeps., v. 5, n. 1, p. 306-320, 2020.
FERREIRA, D.; GUIMARÃES, T. G.; MARCADENTI, A. Aceitação de dietas hospitalares e estado nutricional entre pacientes com câncer. Einstein. v. 11, n. 1, p. 41-46, 2013.
HACKBARTH, L.; MACHADO, J. Estado nutricional de pacientes em tratamento de câncer gastrointestinal. Rev Bras Nutr Clin. v. 30, n. 4, p. 271-275, 2015.
KORMANN, E.; ALIGLERI, V.; SANTOS, T. Estado Nutricional, Fadiga e Apetite de Pacientes com Câncer atendidos no Hospital Santo Antônio, Blumenau - SC. Revista Brasileira de Cancerologia. v. 67, n. 4, 2021.
MANIGLIA, F. P. et al. Avaliação da Percepção do Paladar de Pacientes Oncológicos: relação com variáveis pessoais e clínicas e comparação com um grupo controle. Revista Brasileira de Cancerologia. v. 67, n. 1, p. 1-7, 22, 2021.
MARQUES, R. A. et al. Comprometimento do apetite e fatores associados em pessoas idosas hospitalizadas com câncer. Rev. Bras. Geriatr. Gerontol. v. 2, n. 24, 2021.
MIRANDA, T. V. et al. Estado Nutricional e Qualidade de Vida de Pacientes em Tratamento Quimioterápico. Revista Brasileira de Cancerologia. v. 1, n. 59, p. 57-64, 2013.
OLIVEIRA FILHO, F. D. C. Avaliação clínica do fluxo salivar, xerostomia, saburra, lingual e disgeusias antes e após a radioterapia. 2011. 71 f. (Dissertação) - Mestrado em Odontologia. Universidade Federal da Paraíba, 2011.
PACHECO, K. M. G. et al. Expectativas sobre a sobrevivência ao câncer de pacientes internados em unidades de clínica. Revista Enfermagem UERJ. v. 29, n. 47510, p. 1-6, 2021.
PALMIERI, . N. et al. Aceitação de preparações e sua associação com os sintomas decorrentes do tratamento de câncer em pacientes de uma clínica especializada. Cad. Saúde Colet. v. 1, n. 21, p. 2-9, 2013.
PUGNALONI, S. et al. Modifications of taste sensitivity in cancer patients: a method for the evaluations of dysgeusia. Supportive Care in Cancer. v. 28, n. 3, p. 1173-1181, 2020.
RIBEIRO, J. F. Configuração dos atendimentos oncológicos em um município de Minas Gerais, Brasil. Revista Cuidarte. v.12, n.1, e1306. 2021.
SANTOS, C. A. et al. Depressão, déficit cognitivo e fatores associados à desnutrição em idosos com câncer. Ciência & Saúde Coletiva. v. 20, n. 3, p. 751-760, 2015.
SARAGIOTTO, L.; LEANDRO-MERHI, V. A.; AQUINO, J. L. B.; MENDONÇA, J. A. Gastrointestinal changes during nutritional follow-up of cancer patients undergoing outpatient chemotherapy. Arquivos de Gastroenterologia. v. 57, n. 4, p. 354-360, 2020.
SILVA, A. I. V. Efeito da radiação ionizante sobre o paladar em pacientes submetidos a radioterapia para a região da cabeça e pescoço. Radiol. v. 44, n. 5, p. 297-300, 2011.
SILVA, E. C. A.; ALMEIDA, T. C. C.; MELO, M. F. F. T. A relação entre câncer e o estado nutricional de idosos. VII Congresso Internacional de Envelhecimento Humano. Centro de Convenções Raimundo Asfora. Campina Grande, 2020. Disponível em: https://editorarealize.com.br/editora/anais/cieh/2020/TRABALHO_EV136_MD1_SA13_ID314_10072020175816.pdf. Acesso em 21 de setembro de 2021.
SILVA, F. C. M. Efeitos adversos associados à quimioterapia antineoplásica: levantamento realizado com pacientes de um hospital do estado do Paraná. Uniandrade. v. 14, n. 3, p. 263-277, 2013.
SIMINO, G. P. R. et al. Fatores de risco associados a náuseas e vômitos induzidos por quimioterapia antineoplásica. Revista de Saúde Pública. v. 54, n. 106, p. 1-14, 2020.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Vanessa Batista de Sousa Lima, Mônica Larisse Lopes da Rocha, Roseana Moura dos Santos
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.