Green propolis extract in fresh cheese: influence on quality and sensory acceptance

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52521/nutrivisa.v12i1.16087

Keywords:

natural products; bee products; clean technology; product quality.

Abstract

Fresh cheese is one of the most perishable dairy products, requiring the development of preservation technologies to extend its shelf life. Propolis, known for its richness in bioactive compounds, exhibits well-documented antimicrobial activity. In this context, the aim of this study was to produce fresh-type cheese incorporated with green propolis extract and to evaluate its influence on the sensory and qualitative properties of the product. Six cheese samples were produced: four samples were supplemented with green propolis extract at concentrations of 10% and 15%, and two control samples were prepared without the extract. The cheeses were stored under normal atmospheric conditions and vacuum packaging, and subjected to microbiological (yeasts and molds, mesophilic bacteria), physicochemical (pH, titratable acidity, weight loss, moisture content, and color), sensory, and visual aspect analyses. No statistically significant differences were observed in sensory acceptance between propolis-treated and control cheeses. The addition of 15% green propolis extract was effective in controlling microbial contamination in the analyzed samples. Over nine days of refrigerated storage, the physicochemical parameters of the treated samples remained stable, with no statistically significant variations according to the t-test. Visually, the appearance of the propolis-treated cheeses remained unchanged throughout the evaluation period. Therefore, the incorporation of green propolis extract appears to be a promising strategy for enhancing the shelf life of fresh cheese.

References

ABIQ - Associação Brasileira das Indústrias de Queijo. Produção de leite. Disponível em :<http://www.abiq.com.br/default.asp>. Acesso em: jan. 2020.

ALMEIDA, E. T. C.; SILVA, M. C. D.; OLIVEIRA, R. K.; ARRUDA, R. E. DOS S.; VIEIRA, D. A.; SILVA, V. C.; ESCODRO, P. B.; BASÍLIO-JÚNIORA, I. D.; NASCIMENTO, T. G. Chemical and microbiological characterization of tinctures and microcapsules loaded with Brazilian red propolis extract. Journal of Pharmaceutical Analysis, vol. 7, n. 5, p. 280-287, 2017. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jpha.2017.03.004

ALY, S.A.; ELEWA, N.A. The effect of Egyptian honeybee propolis on the growth of Aspergillus versicolor and sterigmatocystin biosynthesis in Ras cheese. J Dairy Res. v. 74, n. 1, p. 74-78, 2007. DOI: 10.1017/S002202990600207X

APHA. Standard Methods for the examination of water and wastewater. 20 ed., American Public Health association/American Water Works Association/Water Environmental Federation, Washington. 1998.

BARBOSA, P. F.; SIQUEIRA, L.A.; MATIAS, A. E. B. Análises Microbiológicas e Físico-Químicas de Queijos Minas Frescal comercializados em feiras livres. REVISA. N.8, v.2, p.147-152, 2019. Doi:https://doi.org/10.36239/revisa.v8.n2.p147a152

BRASIL. Ministério de Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Portaria n0 146, de março de 1996. Regulamento Técnico de identidade e Qualidade dos Produtos Lácteos. Secretaria Nacional de Inspeção de Produtos de Origem Animal. Diário Oficial da União, Brasília, 11 mar. 1996.

BRASIL. Portaria nº352 de 04 de setembro de 1997. Regulamento técnico para fixação de identidade e qualidade de queijo minas frescal. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, Brasília, 08 set. 1997.

BRASIL. Ministério da Agricultura. Secretaria de Defesa Agropecuária. Métodos Analíticos Físico-Químicos para Controle de Leite e Produtos Lácteos. Instrução Normativa 68, 12/12/06. Brasília: Ministério da Agricultura, 2006.

CASTRO, R. M.; CANEDO, A. D.; TEIXEIRA, V. Y. F.; CEZAR, G. D.; NESPOLO, C. R.; ROLL, R. J. DESENVOLVIMENTO DA FORMULAÇÃO E ANÁLISE MICROBIOLÓGICA DE QUEIJO TIPO MINAS PADRÃO COM ADIÇÃO DE PRÓPOLIS. Anais do 10º SALÃO INTERNACIONAL DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO – SIEPE Universidade Federal do Pampa. Santana do Livramento, 2018.

CORREA, F. T.; SOUZA, A.; C.; SOUZA, E.; A.; J.; ISIDORO, S.; R.; PICCOLI, R.; H.; DIAS, D.; R.; ABREU, L.; R. Effect of Brazilian green propolis on microorganism contaminants of surface of Gorgonzola-type cheese. Journal of Food Science and Technology. v. 56, p 1978–1987, 2019. Doi: https://doi.org/10.1007/s13197-019-03664-2

CRABBIS, B.E.; PEREIRA, F.F.; SILVA, G.G.; SANTOS, I.M.C.; SOUZA, A.K.; DALA PAULA, B.M. DETERMINAÇÃO DA UMIDADE E VERIFICAÇÃO DA VIDA DE PRATELEIRA DE QUEIJO MINAS ARTESANAL FRESCAL. 2018. Anais universidade EA D.Alfenas, 2018.

CHAVES, K. Influência do Kefir na Qualidade do Queijo Minas Frescal. Revista Cereus, v. 16, n. 2, p. 265-280, 2024.

FERREIRA, J.M.; SILVA, C.C.F.; SALATINO, A.; NEGRI, G.; MESSAGE, D. New propolis type fromnorth-east Brazil: chemical composition, antioxidant activity and botanical origin. J Sci Food Agric. v. 97, n. 11, p.3552–3558, 2017. DOI: 10.1002/jsfa.8210

FURTADO, M.M. Problemas típicos do queijo minas frescal.In:____. Principais problemas dos queijos: causas e prevenção. São Paulo: Fonte de comunicações e editora, 1999. p. 155-160.

IBGE – Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção de Leite no Brasil. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/explica/producao-agropecuaria/leite/br. Acesso em: 19 ago. 2025.

ISENGARD, H. D.; PRAGER, H. Water determination in products with high sugar content by infrared drying. Food Chemistry. v. 82, p. 161-167. 2003 Doi: https://doi.org/10.1016/S0308-8146(02)00538-1.

KOSHI, D.V. Is current modified / controlled atmosphere packaging technology applicate to U.S. food market. Food Technology, Chicago, v.28, n 9, p.50-60, 1988.

KRELL, R. Value-added products from beekeeping. FAO Agricultural Bulletin. Roma, ed. 1996.

MIRZOEVA, O. K.; GRISHANIN, R.N.; CALDER, P.C. Antimicrobial action of própolis ande some of its components: the effects on growth, membrane potencial and motility of bactéria. Microbiology Reserarch, v.152, n.3, p.239-246, 1997. DOI: 10.1016/S0944-5013(97)80034-1

NETTO, V.N.; GOMES, A. T. Importância econômica e social. In: Políticas – Agronegócio do Leite, Agência Embrapa de Informação Tecnológica – Ageitec, Embrapa. Disponível em: https://www.embrapa.br/agencia-de-informacao-tecnologica/criacoes/gado_de_leite/pre-producao/politicas/importancia-economica-e-social. Acesso em: 19 ago. 2025.

NEVES, M. V.; DA SILVA, T. M.; LIMA, E. DE; DA CUNHA, E. V.; OLIVEIRA, E. DE. Isoflavone formononetin from red propolis acts as a fungicide against Candida sp. Brazilian Journal Microbiology, v. 47, p. 159–166, 2016. DOI: https://doi.org/10.1016/j.bjm.2015.11.009

PATEL, J.; KETKAR, S.; PATIL, S.; FEARNLEY, J.; MAHADIK, K. R.; PARADKAR, A. R. Potentiating antimicrobial efficacy of propolis through niosomal-based system for administration. Integrative Medicine Research, v. 4, n. 2, p. 94–101, 2015. DOI: 10.1016/j.imr.2014.10.004

PEREIRA, R. B. M.; FONTE, R. A. B.; BARROS, D. M.; MACHADO, E. C. L.; OLIVEIRA, M. G.; MOURA, D. F. SILVA, C. G. M. Quitosana em queijo Minas frescal: ação antibacteriana sob cepa patogênica e nos atributos sensoriais. Brasilian Journal of Health Review. Curitiba, v. 1, n. 2, p. 342-363, 2018.

PRESENTE, J. G.; FRAGA, H. B.; SCHMIDT, G. C. ACEITAÇÃO E CONSERVAÇÃO DE QUEIJOS FRESCOS ELABORADOS COM ÓLEOS ESSENCIAIS. Rev. Inst. Laticínios Cândido Tostes, v. 71, n. 3, p. 153-165, jul/set, 2016. DOI: https://doi.org/10.14295/2238-6416.v71i3.531

SANGALETTI, N. PORTO, E, BRAZACA, S. G. C., YAGASAK I, C. A., DALLA DEA, R. C., SILVA, M. V. Estudo da vida útil de queijo Minas. Ciênc. Tecnol. Aliment., v. 29, n. 2, p. 262-269, abr.-jun. 2009. DOI: https://doi.org/10.1590/S0101-20612009000200004

SANTOS, J.S.; OLIVEIRA, M.B.P.P. Alimentos frescos minimamente processados embalados em atmosfera modificada. Braz. J. Food Technol., Campinas, v. 15, n. 1, p. 1-14, jan./mar. 2012.

TORETI, V. C.; SATO, H. H.; PASTORE, G. M.; PARK, Y. K. Recent Progress of Propolis for Its Biological and Chemical Compositions and Its Botanical Origin. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine: e CAM. p. 13, 2013. DOI: 10.1155/2013/697390

VISOTTO, R. G.; OLIVEIRA, M. P.; PRADO, S. P. T.; BERGAMINI, A. M. M. Queijo Minas Frescal: perfil higiênico-sanitário e avaliação da rotulagem. Rev. Inst. Adolfo Lutz. v. 70, n. 1, p. 8-15, 2011.

XAVIER, J. L.; MARRA, K. N; RIBEIRO, N. L.; MOTA, T. E. D. Características Físico-Químicas de Queijo Minas Frescal Comercializados na Cidade de Anápolis-Go. Revista Processos Químicos. Vol. 12, n. 23, p. 135- 138, 2018. DOI: https://doi.org/10.19142/rpq.v12i23.445

Published

2025-08-28

How to Cite

FERREIRA, L. P. de M.; MACEDO , R. C. B. da S.; SANTANA , F. E. de O.; VIANA , A. N. N.; GRAMACHO , K. P.; SOARES , K. M. de P. Green propolis extract in fresh cheese: influence on quality and sensory acceptance . Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 12, n. 1, p. e16087, 2025. DOI: 10.52521/nutrivisa.v12i1.16087. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/16087. Acesso em: 5 dec. 2025.

Issue

Section

Artigos originais