PILOT PROJECT FOR CATEGORIZATION OF FOOD SERVICES IN THE MUNICIPALITY OF MACAÉ, RIO DE JANEIRO, BRAZIL

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52521/nutrivisa.v12i1.15962

Keywords:

good handling practices; health profiles; food quality; foodborne diseases.

Abstract

Categorization is an inspection model developed during the 2014 FIFA World Cup, which assigns sanitary quality seals (A, B, C) to food establishments, providing greater transparency and safety for consumers. This study aimed to investigate the impact of the Pilot Project for the Categorization of food services in the municipality of Macaé–RJ, implemented in 2023. This is a cross-sectional, descriptive, and quantitative study based on data provided by the local sanitary surveillance authority. The project evaluated 28 food establishments between November and December 2023 through two inspection cycles: the first (educational) and the second (issuance of the seal). The study showed that the interventions were effective, resulting in 90% of establishments being categorized with the A seal in the final evaluation. Improvements in compliance with critical and classificatory items—such as the exclusive use of potable water and the implementation of Good Manufacturing Practices (GMP)—reflected progress in food safety. It is concluded that the Categorization Project contributes to the protection of public health and the strengthening of sanitary surveillance actions, highlighting the importance of continuing and expanding this type of initiative to promote food safety assurance in other municipalities.

Author Biographies

Maria Fernanda Lopes da Silveira, Universidade Franciscana, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil

Nutricionista

Patrícia Arruda Scheffer, Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil.

Doutoranda no Programa de Pós Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos

Maria Eduarda Paulo Portella, Universidade Franciscana, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil.

Acadêmica do curso de Medicina

Hélio Márcio da Silva Porto, Prefeitura Municipal de Macaé, Rio de Janeiro, Brasil.

Coordenador Técnico Jurídico da Coordenadoria Especial de Vigilância Sanitária de Macaé

Ana Lúcia de Freitas Saccol, Universidade Franciscana, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil.

Professora Universitária. Doutora em Ciência e Tecnologia de Alimentos

References

ASSOCIAÇÃO NACIONAL DE RESTAURANTES (ANR). Gastos com alimentação fora de casa atingem recorde em 2024. São Paulo: ANR Brasil, 2024. Disponível em: https://anrbrasil.org.br/gastos-com-alimentacao-fora-de-casa-atingem-recorde-em-2024/. Acesso em: 15 jul. 2025.

BEZERRA, I. N.; MOREIRA, T.M.V; CAVALCANTE, J.B.; SOUZA, A.M.; SICHIERI, R. Consumo de alimentos fora do lar no Brasil segundo locais de aquisição. Revista Saúde Pública, v. 51, n. 15, 2017. doi: https://doi.org/10.1590/S1518-8787.2017051006750.

BRASIL. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE). Pesquisa de Orçamentos Familiares 2017-2018: análise do consumo alimentar pessoal no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE, 2020. Disponível em: https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/livros/liv101742.pdf. Acesso em: 12 ago. 2025.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Categorização dos Serviços de Alimentação: Elaboração e validação da lista de avaliação. Brasília, DF, 2013.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Educação em Vigilância Sanitária: textos e contextos: caderno 2. Brasília: Ministério da Saúde, 147 p, 2021.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Resolução RDC nº 10, de 11 de março de 2014. Dispõe sobre os critérios para a categorização dos serviços de alimentação. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 2014.

BRASIL. Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Resolução RDC nº 216, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre regulamento técnico de boas práticas para serviços de alimentação. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 2004.

BRASIL. Ministério da Saúde. Surtos de doenças de transmissão hídrica e alimentar no Brasil: informe 2024. Brasília, DF: Ministério da Saúde, 2024. Disponível em: https://www.gov.br/saude/pt-br/assuntos/saude-de-a-a-z/d/dtha. Acesso em: 9 jul. 2025.

BRASIL. Portaria nº 817, de 10 de maio de 2013. Aprova as diretrizes nacionais para a elaboração e execução do projeto-piloto de categorização dos serviços de alimentação para a Copa do Mundo FIFA 2014. Diário Oficial da União, Brasília, DF, Seção 1, p. 37, 2013

BRASIL. Resolução RDC nº 216, de 15 de setembro de 2004. Dispõe sobre regulamento técnico de boas práticas para serviços de alimentação. Diário Oficial da União, Brasília, Seção 1, p. 25, 2004.

BRASIL. Lei nº 13.709, de 14 de agosto de 2018. Lei Geral de Proteção de Dados Pessoais (LGPD). Diário Oficial da União: seção 1, Brasília, DF, 15 ago. 2018. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2015-2018/2018/lei/L13709.htm. Acesso em: 12 ago. 2025.

BRASIL. Lei nº 12.527, de 18 de novembro de 2011. Regula o acesso a informações previsto no art. 5º, inciso XXXIII, da Constituição Federal; altera a Lei nº 8.112, de 11 de dezembro de 1990; e revoga a Lei nº 11.111, de 5 de maio de 2005. Diário Oficial da União: seção 1, Brasília, DF, 18 nov. 2011. Disponível em: http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2011-2014/2011/lei/l12527.htm. Acesso em: 12 ago. 2025.

BRESOLIN, T. K.; FASSINA, P. Avaliação das condições higiênico‑sanitárias de unidades de alimentação e nutrição hospitalares pertencentes à microrregião de Guaporé – Rio Grande do Sul. Revista Destaques Acadêmicos, Lajeado, v. 14, n. 3, p. 8–22, 2022. doi: https://doi.org/10.22410/issn.2176-3070.v14i3a2022.3064

CARVALHO, R.G.A.A. DE; CAVALCANTE, A.L.T.S.; BARBOSA, L.B. Temperatura e tempo de exposição de preparações distribuídas no almoço de uma Unidade de Alimentação e Nutrição hospitalar. Revista Uningá, v. 60, p. eUJ4475–eUJ4475, 2023.

CENTERS FOR DISEASE CONTROL AND PREVENTION. About CDC. 2024. Disponível em: https://www.cdc.gov/about/default.htm. Acesso em: 9 jul. 2025.

CONSOLI, H. C. G.; MORO, I. P.; CÉ, P. F. Avaliação de procedimentos de boas práticas em Serviços de Nutrição e Dietética hospitalares. Nutrivisa – Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde, Fortaleza, v. 12, n. 1, e14495, 2025. doi: https://doi.org/10.52521/nutrivisa.v12i1.14495

COTA, A. B.; FREITAS, R.S.G.; LEFÈVRE, F.; STEDEFELT, E. Food handlers’ lack of knowledge, and misunderstanding of safe food temperatures: An analysis using the theory of social representations. Food Research International, v. 174, p. 113486–113486, 2023. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.113486

DA CUNHA, D. T.; OLIVEIRA, A.B.A.; SACCOL, A.L. de F.; TONDO, E.C.; JUNIOR, E.A.S.; GINANI, V.C.; MONTESANO, F.T.; CASTRO, A.K.F.; STEDEFELT, E. Food safety of food services within the destinations of the 2014 FIFA World Cup in Brazil: Development and reliability assessment of the official evaluation instrument. Food Research International, v. 57, p. 95–103, 2014. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.01.021

DA CUNHA, D. T.; ROSSO, V. V. DE; STEDEFELDT, E. Should weights and risk categories be used for inspection scores to evaluate food safety in restaurants? Journal of Food Protection, v. 79, n. 3, p. 501–506, 2016. doi: https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-15-292

DA CUNHA, D. T.; ROSSO, V. V. DE; STEDEFELDT, E. Food safety performance and risk of food services from different natures and the role of nutritionist as food safety leader. Ciência & Saúde Coletiva, v. 23, n. 12, p. 4033–4042, 2018. doi: https://doi.org/10.1590/1413-812320182312.21042016

DE QUEIROZ, P. W. V.; COELHO, A. B. Alimentação fora de casa: uma investigação sobre os determinantes da decisão de consumo dos domicílios brasileiros. Análise Econômica, v. 35, n. 67, 2017.

DENMARK. Smiley – food inspection. Copenhagen: Ministry of Food, Agriculture and Fisheries of Denmark, [s.d.]. Disponível em: https://en.fvm.dk/news-and-contact/focus-on/smiley-food-inspection. Acesso em: 18 jul. 2025.

FORTES, K. S. B.; BRASIL, C.C.B.; SILVA, J.P.; PONTES, B.D.;GRAUOE, M.L.; Condições higiênico-sanitárias de unidades de alimentação e nutrição de escolas de educação infantil de Palmeira das Missões – RS. Vigilância Sanitária em Debate: Sociedade, Ciência & Tecnologia, Rio de Janeiro, v. 5, n. 3, p. 37–43, 2017. doi: https://doi.org/10.22239/2317-269X.00959

FUNDAÇÃO OSWALDO CRUZ (FIOCRUZ). Segurança alimentar no contexto da vigilância sanitária: reflexões e práticas. Rio de Janeiro: EPSJV/Fiocruz, 2014.

GARGIULO, A. H.; DUART, S.T.; CAMPOS, G.Z.; LANDGRAF, M.; FRANCO, B.D.G.M.; PINTO, U.M. Food safety issues related to eating in and eating out. Microorganisms, v. 10, n. 11, p. 2118, 26 out. 2022. doi: https://doi.org/10.3390/microorganisms10112118

GIACON, G. V. R.; BRAGA, Y. R. DA S. Impacto da consultoria nutricional em unidades de alimentação e nutrição: Uma revisão bibliográfica. Revista Acadêmica Online, v. 10, n. 54, p. e405, 2024. doi: https://doi.org/10.36238/2359-5787.2024.v10n54.405

GUPPY, N.; SAKUMOTO, L.; WILKES, R. Social change and the gendered division of household labor in canada. Canadian Review of Sociology, v. 56, n. 2, p. 178-203, 2019. doi: https://doi.org/10.1111/cars.12242

HOOVER, E. R.; MASTERS, M.; JOHNSON, J.; MCKELVEY, W.; HEDEEN, N.; RIPLEY, D. Restaurant and staff characteristics related to practices that could contribute to cross-contamination. Journal of Food Protection, v. 86, n. 12, p. 100182, 2023. doi: https://doi.org/10.1016/j.jfp.2023.100182

LACHNO, A. S.; HERMANNS, G.; OLIVEIRA, M dos S.; KLAIC, P.M.A. Boas práticas de manipulação em serviços de alimentação no município de Santa Rosa-RS. Revista de Ciência e Inovação, v. 7, p. 1–19, 2021. doi: https://doi.org/10.26669/2448-4091.2021.309.

LEANDRO, L. G.; BITELLO, A. R. Unidades produtoras de refeições comerciais e a segurança alimentar em Lajeado, Rio Grande do Sul. Nutrivisa, v. 3, n. 1, 2016.

LIMA, F. V.; SANTOS, M. P.; RODRIGUES, V. E. S. Estrutura produtiva e emprego formal no município de Macaé: transformações e novas tendências. Congresso Brasieliro de P&D em Petróleo e Gás, 3., 2005, Salvador. Anais [...] Salvador: Portal ABPG, 2005.

LIMA, P. F. dos S.; VERGARA, C. M. A. C.; VITAL, V. N. Análise do binômio tempo e temperatura de refeições em unidade prisional feminina. Nutrivisa – Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde, Fortaleza, v. 9, n. 1, 2023. doi: https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2022v9e10832

LOPES, S.; LOUREIRO, V.; SIMONE. Boas práticas de manipulação de pescados e condições microbiológicas no pré-operacional em um mercado de peixes. Vigilância Sanitária em Debate, v. 12, p. 1–1, 2024.

LOS ANGELES COUNTY DEPARTMENT OF PUBLIC HEALTH. Changes to the retail food facility grading system. Los Angeles: Environmental Health Division, 1 jul. 2016. Disponível em: http://www.publichealth.lacounty.gov/eh/posts/2016/07/01/change‑retail‑food‑facility‑grading‑system.htm. Acesso em: 18 jul. 2025.

LU, D.; LIU, J.; LIU, H.; GUO, Y.; DAI, Y.; LIANG, J.; CHEN, L.; XU, L.; FU, P.; LI, N. Epidemiological Features of Foodborne Disease Outbreaks in Catering Service Facilities — China, 2010–2020. China CDC weekly, v. 5, n. 22, p. 479–484, 2023. doi: https://doi.org/10.46234/ccdcw2023.091

MANUEL, C. S.; ROBBINS, G.; SLATER, J.; WALKER, D.K.; PARKER, A.; ARBOGAST, J.W. Hand hygiene product use by food employees in casual dining and quick-service restaurants. Journal of Food Protection, v. 86, n. 2, p. 100004, 2023. doi:https://doi.org/10.1016/j.jfp.2022.10.003

MARTINELLO, L. A. Condições higiênico-sanitárias de uma unidade de alimentação e nutrição de uma obra industrial de grande porte em São Gonçalo do Amarante, Ceará. Nutrivisa, v. 2, p. e9100, 2015. doi: https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2015v2e9100

NASCIMENTO, S.; LEAL, S. F.; NASCIMENTO, R. Q.; Estudo comparativo da temperatura de preparações servidas em duas UANs distintas. Revista Ibero-Americana de Humanidades, Ciências e Educação, v. 8, n. 2, p. 330–338, 2022.

PARK, M. H.; KIM, M. Effects of Thawing Conditions on the Physicochemical and Microbiological Quality of Thawed Beef. Preventive Nutrition and Food Science, v. 29, n. 1, p. 80–86, 2024.

PREFEITURA DE MACAÉ. Macaé lançará o selo de qualidade da higiene de alimentos. Macaé, 2023. Disponível em: https://www.macae.rj.gov.br/saude/leitura/noticia/macae-lancara-selo-de-qualidade-da-higiene-de-alimentos. Acesso em: 9 jul. 2025.

PREFEITURA DE MACAÉ. Vigilância Sanitária divulga critérios para adesão ao Selo ABC de Qualidade dos Alimentos. Macaé, 2024. Disponível em: https://macae.rj.gov.br/saude/leitura/noticia/vigilancia-sanitaria-divulga-criterios-para-adesao-ao-selo-abc-d. Acesso em: 9 jul. 2025.

REBOUÇAS, T. L.; SANTIAGO, L.B.; MARTINS, L.S.; MENEZES, A.; ARAÚJO, M. da P.N.; ALMEIDA, R. Food safety knowledge and practices of food handlers, head chefs and managers in hotels' restaurants of food control. Food Control, Salvador, v. 73, n. B, p. 372–381, 2017. doi: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2016.08.026

ROCHA, L. A.; RODRIGUES, L.M.; ARAÚJO, M. da C. SOARES, T.C.; GOMES, S.A.B.; OLIVEIRA, E.S. Analysis of the temperature control of foods served in a University Food and Nutrition Unit in the city of Picos, state of Piauí, Brazil. Research, Society and Development, [S. l.], v. 8, n. 2, p. e882563, 2018. doi: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v8i2.563

SACCOL, A. L. F. et al. Categorização dos serviços de alimentação de Santa Maria-RS: A, B, C – cartilha 2023. Santa Maria: Secretaria de Saúde, Vigilância em Saúde, 2023.

SANTOS, L. B.; GRIECO, P. Papel do nutricionista em uma unidade de alimentação nutricional. Revista Liberum Accessum, v. 14, n. 2, p. 108-115, 2022.

SANTOS, M. C. A.; SCHEFFER, A.P.; CARDOSO, F.R.; MACHADO, L.V.; RICHARDS, N.S.P. dos S.; SACCOL, A.L. de F. Avaliação da higienização de vegetais folhosos em serviços de alimentação. Research, Society and Development, v. 10, n. 7, p. e38410716680–e38410716680, 2021. doi: http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v10i7.16680

SANTOS, M. F.; BEZERRA, A. S. Avaliação das condições higiênicas e boas práticas de manipulação em unidades produtoras de refeições. Research, Society and Development, Fortaleza, v. 12, n. 4, e8212440904, mar. 2023. doi: https://doi.org/10.33448/rsd-v12i4.40904

SILVA, A. A.; BASSANI, L.; RIELLA, C. de O.; ANTUNES, M.T. Manipulação de alimentos em uma cozinha hospitalar: ênfase na segurança dos alimentos. Caderno Pedagógico, Lajeado, v. 12, n. 1, p. 111–123, 2015.

SOARES, D. S. B.; HENRIQUES, P.; FERREIRA, D.M.; DIAS, P.C.; PEREIRA, S.; BARBOSA, R.M.S. Boas práticas em unidades de alimentação e nutrição escolares de um município do estado do Rio de Janeiro – Brasil. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 23, n. 12, p. 4077–4083, 2018. doi: https://doi.org/10.1590/1413-812320182312.23992016

SOARES, R. T.; NISHIDA, W. Boas práticas de fabricação em Unidades de Alimentação e Nutrição comerciais com modalidade de distribuição autosserviço. Journal of Health Science Institute, v. 38, n. 1, p. 58–63, 2020.

SUSIN, V.; PEREIRA, F.B.; GREGOLETTO, M.L. de O.; CREMONESE, C. Condições higiênico-sanitárias, estruturais e de funcionamento de Unidades de Alimentação e Nutrição. Vigilância Sanitária em Debate, v. 5, n. 1, p. 60–66, 2017. doi: https://doi.org/10.22239/2317-269x.00820

TAVARES, G. DE M. R.; CIPPEL, G.V.; BRESAN, D.; SANCHES, P.M.A.; RÉ, P.V. Alimentação fora do lar: Análise do ambiente alimentar de shopping centers de Campo Grande, Mato Grosso do Sul, Brasil. Arquivos de Ciências da Saúde da UNIPAR, v. 27, n. 1, 2023. doi: https://doi.org/10.25110/arqsaude.v27i1.2023.8861

VIERA, F. D.; STEDEFELT, E.; SCHEFFER, P.A.; MACGADO, L.V.; MUCHINATO, R.M.D.; CASTRO, A.K.F.; LIMA, T.A de S.; CUNHA, D.T. Da; SACCOL, A.L. de F. Proposal of a new method for the risk scoring and categorization of Brazilian food services. Food Research International, v. 156, p. 111127–111127, 2022. doi: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111127

ZICKWOLFF, E. C. C.; CALDAS, G.H.S.; COELHO, V.H.; JESUS, A.C.; BANTIM, N.R. Macaé além do petróleo: diversificação socioeconômica através do turismo. Cadernos do Desenvolvimento Fluminense, n. 20, p. 77–102, 2021. doi: https://doi.org/10.12957/cdf.2021.60433

Published

2025-08-12

How to Cite

SILVEIRA, M. F. L. da; SCHEFFER, P. A.; PORTELLA, M. E. P.; PORTO, H. M. da S.; SACCOL, A. L. de F. PILOT PROJECT FOR CATEGORIZATION OF FOOD SERVICES IN THE MUNICIPALITY OF MACAÉ, RIO DE JANEIRO, BRAZIL. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 12, n. 1, p. e15962, 2025. DOI: 10.52521/nutrivisa.v12i1.15962. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/15962. Acesso em: 5 dec. 2025.

Issue

Section

Artigos originais