Food consumption and (in)food security of children enrolled in two daycares in Santos

Authors

DOI:

https://doi.org/10.52521/nutrivisa.v12i1.15263

Keywords:

school meals; food insecurity; food intake

Abstract

Food and nutritional security is defined as the right of everyone to regular and permanent access to quality food, in sufficient quantity, without compromising access to other essential needs. Objective: to evaluate food (in)security and food consumption in children enrolled in two daycare centers in Santos. This is a case study that evaluated families of children enrolled in two daycare centers in Santos in different locations, one necessarily belonging to the area of ​​social vulnerability and the other not. The collection was done through questionnaires applied to parents/guardians. Food (In)Security was measured using the Brazilian Food Insecurity Scale and food consumption was assessed using food markers from the National Food and Nutrition Surveillance System. The assessment of the difference between the study variables and the level of insecurity was through the Chi-Square test.In the vulnerable region, 78.6% of households were found to have some degree of food insecurity, while in the other region, 62.2% of families were food secure. In children over 24 months of age, it was possible to identify that the consumption of foods that indicate an unhealthy diet was more prevalent in children experiencing food insecurity. Food insecurity was more prevalent in the vulnerable region and children's food consumption was directly linked to their level of food (in)security. Therefore, investment in policies and programs to combat hunger and food insecurity is essential.

References

ABEP - Associação Brasileira de Empresas de Pesquisa. Critério Brasil 2015 e atualização da distribuição de classes para 2016. Disponível em: <http://www.abep.org/criterio-brasil>

ARAÚJO, M. L. de; MENDONÇA, R. de D.; LOPES FILHO, J. D.; LOPES, A. C. S. Association between food insecurity and food intake. Nutrition, v. 54, p. 54-59, 2018. Disponível em: <https://doi.org/10.1016/J.NUT.2018.02.023>.

BACELLAR, A.; MENDONÇA, C.; LIMA, P. Avaliação de desertos e pântanos alimentares e associações com as características socioeconômicas em Juiz de Fora, M G. 2023.

BORTOLINI, G. A.; VITOLO, M. R.; GUBERT, M. B.; SANTOS, L. M. P. Iniquidades sociais influenciam a qualidade e a diversidade da dieta de crianças brasileiras de 6 a 36 meses. Cadernos de Saúde Pública, v. 31, n. 11, p. 2413-2424, 2015. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/0102-311X00153414>.

BRASIL. Financiamento: Relatório técnico: acompanhamento e avaliação da segurança alimentar de famílias brasileiras: validação de metodologia e de instrumento de coleta de informação: urbano/rural. Brasília, 2023.

BRASIL. Lei nº 11.346, de 15 de setembro de 2006. Dispõe sobre a segurança alimentar e nutricional. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 2006.

BRASIL. Lei nº 11.947, de 16 de junho de 2009. Dispõe sobre o atendimento da alimentação escolar e do Programa Dinheiro Direto na Escola aos alunos da educação básica. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 2009.

CAMPOS, J. M.; AKUTSU, R. de C. C. de A.; SILVA, I. C. R.; OLIVEIRA, K. S.; MONTEIRO, R. Gênero, segurança alimentar e nutricional e vulnerabilidade: o Programa das Mulheres Mil em foco. Ciência & Saúde Coletiva, v. 25, n. 4, p. 1529-1538, 2020. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/1413-81232020254.22112018>.

CORREIA, L. L.; ROCHA, H. A. L.; LEITE, Á. J. M. et al. The relation of cash transfer programs and food insecurity among families with preschool children living in semiarid climates in Brazil. Cadernos de Saúde Coletiva, v. 26, n. 1, p. 53-62, 2018. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/1414-462X201800010341>.

DE AMORIM, A. L. B. et al. The contribution of school meals to food security among households with children and adolescents in Brazil. Nutrition, v. 93, p. 111502, 2022. Disponível em: <https://doi.org/10.1016/J.NUT.2021.111502>.

DOS SANTOS, T. G.; DA SILVEIRA, J. A. C.; LONGO-SILVA, G.; RAMIRES, E. K. N. M.; DE MENEZES, R. C. E. Tendência e fatores associados à insegurança alimentar no Brasil: Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios 2004, 2009 e 2013. Cadernos de Saúde Pública, v. 34, n. 4, p. 66917, 2018. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/0102-311X00066917>.

Estatística SG, Em Saúde I. Pesquisa Nacional de Demografia e Saúde da Criança e da Mulher PNDS 2006 Dimensões do Processo Reprodutivo e da Saúde da Criança. Published online 2009.

FACCHINI, L. A. et al. Insegurança alimentar no Nordeste e Sul do Brasil: magnitude, fatores associados e padrões de renda per capita para redução das iniquidades. Cadernos de Saúde Pública, v. 30, n. 1, p. 161-174, 2014. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/0102-311X00036013>.

GUBERT, M. B.; BENÍCIO, M. H. D. A.; DOS SANTOS, L. M. P. Estimativas de insegurança alimentar grave nos municípios brasileiros. Cadernos de Saúde Pública, v. 26, n. 8, p. 1595-1605, 2010. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/S0102-311X2010000800013>. Acesso em: 4 mar. 2025.

GUBERT, M. B.; BENÍCIO, M. H. D. A.; DOS SANTOS, L. M. P. Estimativas de insegurança alimentar grave nos municípios brasileiros. Cadernos de Saúde Pública, v. 26, n. 8, p. 1595-1605, 2010. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/S0102-311X2010000800013>.

GUBERT, M. B.; PEREZ-ESCAMILLA, R. Insegurança alimentar grave municipal no Brasil em 2013. Ciência & Saúde Coletiva, v. 23, n. 10, p. 3433-3444, 2018. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/1413-812320182310.265120161>.

INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA – IBGE. Pesquisa de Orçamentos Familiares 2017-2018: análise da segurança alimentar no Brasil. Rio de Janeiro: IBGE, 2020.

JAIME, P. C. Pandemia de COVID-19: implicações para (in)segurança alimentar e nutricional. Ciência & Saúde Coletiva, v. 25, n. 7, p. 2504-2504, 2020. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/1413-81232020257.12852020>

KEPPLE, A. W.; SEGALL-CORRÊA, A. M. Conceituando e medindo segurança alimentar e nutricional. Ciência & Saúde Coletiva, v. 16, n. 1, p. 187-199, 2011. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/S1413-81232011000100022>. Acesso em: 4 mar. 2025.

MARTINS, M. C.; DOS J.; AIRES, S. et al. Consumo alimentar de famílias de pré-escolares em situação de (in)segurança alimentar. Ciencia y Enfermaria, v. 21, n. 3, p 63-71, 2015. Disponível em: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-95532015000300006.

MINISTÉRIO DA SAÚDE. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Orientações para avaliação de marcadores de consumo alimentar na atenção básica, Brasília, DF, 2015

MINISTÉRIO DA SAÚDE. Saúde da criança: nutrição infantil. Brasília: Ministério da Saúde, 2023.

MINISTÉRIO DA SAÚDE. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Orientações para avaliação de marcadores de consumo alimentar na atenção básica. Brasília, 2015. Disponível em: <http://189.28.128.100/dab/docs/portaldab/publicacoes/marcadores_consumo_alimentar_atencao_ba

MORAIS, D. de C.; DUTRA, L. V.; FRANCESCHINI, S. do C. C.; PRIORE, S. E. Insegurança alimentar e indicadores antropométricos, dietéticos e sociais em estudos brasileiros: uma revisão sistemática. Ciência & Saúde Coletiva, v. 19, n. 5, p. 1475-1488, 2014. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/1413-81232014195.13012013>.

PEDRAZA, D. F. Insegurança alimentar e nutricional de famílias com crianças menores de cinco anos da Região Metropolitana de João Pessoa, Paraíba, Brasil. Ciência & Saúde Coletiva, v. 26, n. 4, p. 1511-1520, 2021. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/1413-81232021264.06942019>.

PEDRAZA, D. F.; SANTOS, E. E. S. DOS. Marcadores de consumo alimentar e contexto social de crianças menores de 5 anos de idade. Cadernos de Saúde Coletiva, v. 29, p. 163-178, 2021. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/1414-462X202129020072>. Acesso em: 4 mar. 2025.

PÉREZ-ESCAMILLA, R.; SEGALL-CORRÊA, A. M. Food insecurity measurement and indicators. Revista de Nutrição, 2008. Disponível em:<https://www.scielo.br/j/rn/a/mfgJyKLc9HP7nXLRX5fH3Fh/>.

POBLACION, A. P.; MARÍN-LEÓN, L.; SEGALL-CORRÊA, A. M.; SILVEIRA, J. A.; TADDEI, J. A. de A. C. Insegurança alimentar em domicílios brasileiros com crianças menores de cinco anos. Cadernos de Saúde Pública, v. 30, n. 5, p. 1067-1078, 2014. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/0102-311X00072713>.

RMM, C.; PROGRAMA BOLSA FAMÍLIA, M. J.; MINARDI MITRE COTTA, R.; COSTA MACHADO, J. Programa Bolsa Família e segurança alimentar e nutricional no Brasil: revisão crítica da literatura. Revista Panamericana de Salud Pública, v. 33, n. 1, p. 54-60, 2013. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S1020-49892013000100008.

SANTOS. Lei Complementar nº 1.187, de 30 de dezembro de 2022. Disciplina o ordenamento do uso e da ocupação do solo na área insular do Município de Santos, e dá outras providências. Santos: Prefeitura Municipal, 2022. Disponível em: https://egov.santos.sp.gov.br/legis/documents/9695/view

SEGALL-CORRÊA, A. M. et al. Refinement of the Brazilian Household Food Insecurity Measurement Scale: Recommendation for a 14-item EBIA. Revista de Nutrição, v. 27, n. 2, p. 241-251, 2014. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/1415-52732014000200010>. Acesso em: 4 mar. 2025.

SEGURANÇA alimentar e consumo de frutas e vegetais entre pré-escolares: estudo exploratório durante a pandemia da COVID-19. O Mundo da Saúde, 2023. Disponível em: <https://revistamundodasaude.emnuvens.com.br/mundodasaude/article/view/1500>. Acesso em: 11 maio 2023.

SILVA, P. B.; DIRETOR-EXECUTIVO, P.; PEREIRA, E. et al. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios. Segurança Alimentar. 2004/2009. Brasília,

SILVA, P. B.; PEREIRA, P. E.; DIRETOR, N. et al. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios. Segurança Alimentar 2004. Brasília, 2006.

SILVANI, J.; BUSS, C.; PENA, G. D. G.; RECCHI, A. F.; WENDLAND, E. M. Consumo alimentar de usuários do Sistema Único de Saúde segundo o tipo de assistência e participação no Bolsa Família. Ciência & Saúde Coletiva, v. 23, n. 8, p. 2599-2608, 2018. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1413-81232018238.06472016.

TRIVELLATO, P. T.; MORAIS, D. de C.; LOPES, S. O.; MIGUEL, E. da S.; FRANCESCHINI, S. do C. C.; PRIORE, S. E. Insegurança alimentar e nutricional em famílias do meio rural brasileiro: revisão sistemática. Ciência & Saúde Coletiva, v. 24, n. 3, p. 865-874, 2019. Disponível em: <https://doi.org/10.1590/1413-81232018243.05352017>.

UNICEF. Alimentação na primeira infância. Conhecimentos, atitudes e práticas de beneficiários do Programa Bolsa Família. 2021. Disponível em: <https://www.unicef.org/brazil/media/17121/file/alimentacao-na-primeira-infancia_conhecimentos-atitudes-praticas-de-beneficiarios-do-bolsa-familia.pdf>

VIGISAN. Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da COVID-19 no Brasil. Brasília: Rede Penssan, 2021.

Published

2025-05-05

How to Cite

QUINTO, N. L.; ASSIS, N. B. A.; NEVES, J. A.; AMORIM, A. L. B. de. Food consumption and (in)food security of children enrolled in two daycares in Santos. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 12, n. 1, p. e15263, 2025. DOI: 10.52521/nutrivisa.v12i1.15263. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/15263. Acesso em: 3 jun. 2025.

Issue

Section

Artigos originais