Consumption of ultra-processed foods in children aged 6 to 23 months in the mesoregions of Minas Gerais: analysis of SISVAN data (2015-2022)
DOI:
https://doi.org/10.52521/nutrivisa.v12i1.15064Keywords:
child health; epidemiological surveys; food consumption.Abstract
Food plays a fundamental role in human health, especially in childhood, being crucial for growth and development. However, high consumption of ultra-processed foods (UPF) is associated with negative health impacts. Therefore, the objective of this study was to evaluate the prevalence of UPF consumption among children aged 6 to 23 months monitored by the Food and Nutrition Surveillance System (SISVAN) in the mesoregions of the state of Minas Gerais, between 2015 and 2022. This is an ecological time series study, carried out based on the analysis of SISVAN data. The municipalities were grouped into mesoregions as proposed by the Brazilian Institute of Geography and Statistics (IBGE). UPF consumption was measured using food consumption markers from the previous day. Throughout the analyzed period, 468,175 children were monitored. An increase in SISVAN coverage was observed, reflected both by the growth in the number of municipalities analyzed and by the increase in the number of children monitored throughout the period investigated. A reduction in the prevalence of UPF consumption was also observed in all mesoregions over the specific years. The results obtained indicate that innovative public policies generated positive results in child nutritional health, with the expansion of SISVAN coverage and the reduction in UPF consumption.
References
ABRANTES, B.G.; ALBERTO, K.C; BARBOSA, S.A. Análise espaço-temporal da pandemia da Covid-19 em Minas Gerais. Tríades em Revista: Transversalidades, Design e Linguagens, v. 11, n. 1, p. 109-126, 2022. https://doi.org/10.34019/1984-0071.2022.v11.44565
AGÊNCIA CÂMARA DE NOTÍCIAS [Internet]. Cerca de R$ 290 milhões do gasto anual do SUS decorre de inatividade física, diz estudo da UFF. Agência Câmara de Notícias, 11 jan. 2025. Disponível em: https://www.camara.leg.br/noticias. Acesso em: 11 jan. 2025.
ANDRADE, M.V.; NORONHA, K.; BARBOSA, A.C.Q.; ROCHA, T.A.H.; SILVA, N.C.D.; CALAZANS, J.A.; SOUZA, M.N.; CARVALHO, L.R.; SOUZA, A. A equidade na cobertura da Estratégia Saúde da Família em Minas Gerais, Brasil. Cadernos de Saúde Pública, v. 31, n. 6, p. 1175-1187, 2015. https://doi.org/10.1590/0102-311X00130414
ANVISA. Tabela Nutricional. Diário Oficial da União, Brasília, 9 out. 2020. Edição 195, Seção 1, p. 113. Disponível em: https://in75.tabelanutricional.com.br/. Acesso em: 10 fev. 2025.
BEZERRA, M.V.M.; JORGE, M.S.B.; BIZERRIL, D.O.; SANTOS, G.A., VIANA, M.M.N.; CALDAS, S.R. As interfaces do programa Previne Brasil. Conjecturas, v. 22, n. 8, p. 1363-1373, 2022. DOI: 10.53660/CONJ-1405-Z01
BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária (ANVISA). Resolução RDC nº 24, de 15 de junho de 2010: dispõe sobre a rotulagem nutricional dos alimentos e bebidas e dá outras providências. Brasília: ANVISA, 2010. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2010/rdc0024_15_06_2010.html. Acesso em: 19 jan. 2025.
BRASIL. ALIMENTAÇÃO INFANTIL I: Prevalência de indicadores de alimentação de crianças menores de 5 anos. ENANI-2019. Ministério da Saúde, 2021. Disponível em: https://enani.nutricao.ufrj.br/wp-content/uploads/2023/10/Relatorio-5-ENANI-2019-Alimentacao-Infantil.pdf.
BRASIL. Decreto nº 7.272, de 27 de agosto de 2010. Regulamenta a Política Nacional de Alimentação e Nutrição e dá outras providências. Diário Oficial da União, Brasília, 27 ago. 2010. Disponível em: https://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2007-2010/2010/decreto/d7272.htm. Acesso em: 19 jan. 2025.
BRASIL. Ministério da Educação (MEC). Programa Saúde na Escola (PSE). 2007. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/expansao-da-rede-federal/194secretarias-112877938/secad-educacao-continuada-223369541/14578-programa-saude-nas-escolas. Acesso em: 19 jan. 2025.
BRASIL. Ministério da Saúde. Formulário de Marcadores de Consumo Alimentar. 2015. Disponível em: https://sisaps.saude.gov.br/sisvan/public/file/ficha_marcadores_alimentar.pdf. Acesso em: 11/01/2025
BRASIL. Ministério da Saúde. Política Nacional de Alimentação e Nutrição: diretrizes e ações para a promoção da alimentação saudável e a segurança alimentar e nutricional. Brasília: Ministério da Saúde, 2014. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/politica_nacional_alimentacao_nutricao.pdf. Acesso em: 19 jan. 2025
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção Primaria à Saúde. Departamento de Promoção da Saúde. Guia alimentar para crianças brasileiras menores de 2 anos. Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção Primaria à Saúde, Departamento de Promoção da Saúde. – Brasília: Ministério da Saúde, 2019.
COSTA, C.D.S.; SATTAMINI, I.F.; STEELE, E.M.; LOUZADA, M.L.D.C.; CLARO, R.M.; MONTEIRO, C.A. Consumo de alimentos ultraprocessados e associação com fatores sociodemográficos na população adulta das 27 capitais brasileiras (2019). Revista de Saúde Pública, v.55,p.47,2021. https://doi.org/10.11606/s1518-8787.2021055002833
GIESTA, J.M.; ZOCHE, E.; CORRÊA, R.D.S.; BOSA, V.L. Fatores associados à introdução precoce de alimentos ultraprocessados na alimentação de crianças menores de dois anos. Ciência & Saúde Coletiva, v. 24, p. 2387-2397, 2019. https://doi.org/10.1590/1413-81232018247.24162017
INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Pesquisa de Orçamentos Familiares 2017-2018: avaliação nutricional da disponibilidade domiciliar de alimentos no Brasil. Rio de Janeiro: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística; 2020.
LOUZADA, M.L.D.C.; COSTA, C.D.S.; SOUZA, T.N.; CRUZ, G.L.D.; LEVY, R.B.; MONTEIRO, C.A. Impacto do consumo de alimentos ultraprocessados na saúde de crianças, adolescentes e adultos: revisão de escopo. Cadernos de Saúde Pública, v. 37, p. e00323020, 2022. https://doi.org/10.1590/0102-311X00323020.
LOUZADA, M.L.D.C.; CRUZ, G.L.D.; SILVA, K.A.A.N.; GRASSI, A.G.F.; ANDRADE, G.C.; RAUBER, F.; LEVY, R.B.; MONTEIRO, C. A. Consumption of ultra-processed foods in Brazil: distribution and temporal evolution 2008–2018. Revista de saude publica, v. 57, p. 12, 2023. https://doi.org/10.11606/s1518-8787.2023057004744.
LOUZADA, M.L.D.C.; MARTINS, A.P.B.; CANELLA, D.S.; BARALDI, L.G.; LEVY, R.B.; CLARO, R.M.; MOUBARAC, J.C.; CANNON, G.; MONTEIRO, C.A. Ultra-processed foods and the nutritional dietary profile in Brazil. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v. 49, n. 00, p. 38, 2015. https://doi.org/10.1590/S0034-8910.2015049006132.
MARINO, M.; PUPPO, F.; DEL BO', C.; VINELLI, V.; RISO, P.; PORRINI, M.; MARTINI, D.M. Uma revisão sistemática do consumo mundial de alimentos ultraprocessados: descobertas e críticas. Nutrients, v.13, n.8, p.2778, 2021. https://doi.org/10.3390/nu13082778.
MINAS GERAIS [Internet]. Cardápios da Alimentação Escolar: Educação Básica. 2023. Disponível em: https://www.educacao.mg.gov.br/wp-content/uploads/2023/01/Educacao-Basica.pdf.
MINAS GERAIS [Internet]. Lei nº 22.806, de 17 de maio de 2017. Assembleia Legislativa de Minas Gerais. Disponível em: https://www.almg.gov.br/legislacao-mineira/texto/LEI/22806/2017/?cons=1. Acesso em: 10 fev. 2025.
MINAS GERAIS [Internet]. Programa Minas Sem Fome. Belo Horizonte: EMATER-MG, 2011. Disponível em: https://www.emater.mg.gov.br/portal.do?flagweb=site_tpl_msf&id=813. Acesso em: 10 fev. 2025.
MONTEIRO, C.A.; CANNON, G; MOUBARAC, J.C; LEVY, R.B; LOUZADA, M.L.C; JAIME, P.C. The UN Decade of Nutrition, the NOVA food classification and the trouble with ultra-processing. Public Health Nutrition, v. 21, n. 1, p. 5-17, 2018. https://doi:10.1017/S1368980017000234.
MREJEN, M.; CRUZ, M.V.; ROSA, L. O Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional (SISVAN) como ferramenta de monitoramento do estado nutricional de crianças e adolescentes no Brasil. Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v. 39, n. 1, e00169622, 2023. https://doi.org/10.1590/0102-311XPT169622.
RICCI, J.M.S.; ROMITO, A.L.Z.; SILVA, S.A.D.; CARIOCA, A.A.F.; LOURENÇO, B.H. Marcadores do consumo alimentar do Sisvan: tendência temporal da cobertura e integração com o e-SUS APS, 2015-2019. Ciência & Saúde Coletiva, v. 28, n. 03, p. 921-934, 2023. https://doi.org/10.1590/1413-81232023283.10552022
SABARENSE, N.B.; SALES, J.C.F. Fatores que influenciam na ingestão de alimentos ultra processados por crianças no período da alimentação complementar. Research, Society and Development, v. 11, n. 5, p. e51711528715-e51711528715, 2022. https://doi.org/10.33448/rsd-v11i5.28715
SILVA, A.D.F.R.; SILVA, J.E.N.; ROCHA, L.G.A.; SANTOS, A.C.D.C.P. Impacto e consequências do consumo de alimentos ultraprocessados na saúde infantil. Research, Society and Development, v. 11, n. 15, p. e123111536883-e123111536883, 2022. https://doi.org/10.33448/rsd-v11i15.36883
SILVA, P.F. Avaliação da frequência do consumo de alimentos ultraprocessados por crianças menores de 2 anos: Evaluation of the frequency of consumption of ultra-processed foods by children under 2 years of age. Brazilian Journal of Health Review, v. 6, n. 1, p. 607-620, 2023. https://doi.org/10.34119/bjhrv6n1-048
SILVA, C.R.E.; BARBOSA, K.R.B.; SANTANA, T.N.G. Influência dos pais sobre o hábito alimentar infantil: revisão Integrativa. 2021.
SOCIEDADE BRASILEIRA DE PEDIATRIA. Tratado de Pediatria, 4ªed, vol.1, Barueri, SP: Manole, 2017.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Laudiceia Ferreira Frois, Leticia Maria Costa, Luana Pereira Rodrigues, Laura Victoria Miranda Silveira, Lílian Gonçalves Teixeira

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.








