Rest-ingestion index before and during carrying out waste awareness activities in a Food and Nutrition Unit

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2024v11e12874

Keywords:

food losses; collective feeding; Food Services.

Abstract

The objective was to analyze and compare the rest-ingestion index before and during an educational campaign on food waste for healthy people in a hospital Food and Nutrition Unit (FNU) in Maceió, Alagoas. This is a descriptive study whose data collection took place in the hospital cafeteria, for 14 days, divided equally into two periods: 7 days before and 7 days during food waste awareness activities. The FNU has an intermediate type menu. Data were collected on the total weight of preparations, leftovers, and leftover food from the lunch meal. The rest-ingestion index and the number of people who could be fed with the wasted food were calculated. A descriptive analysis of the variables was carried out. T-test was carried out to check the differences before and during the awareness campaign. The significance level assumed was 5%. The present study obtained authorization from the FNU to be carried out. It was observed that, before the awareness campaign, the average values of the rest-ingestion index were 10.4% (±1.7) and that, during the educational campaign, these values reduced significantly, to 7.3 % (±1.5). The average number of people who could be fed with food leftovers before the campaign was 17.4 (±2.6). During the campaign, this value was reduced to 11.7 (±3.9). A significant reduction in rest-ingestion values is noted throughout the action activities. It is important to highlight that carrying out activities on food waste must be continuous.

 

 

Author Biographies

Bruna Merten Padilha, Universidade Federal de Alagoas (UFAL), Maceió-Alagoas, Brasil

 

 

Gabriela Rossiter Stux Veiga, Universidade Federal de Alagoas (UFAL), Maceió-Alagoas, Brasil

 

 

 

 

 

Lídia Bezerra Barbosa, Universidade Federal de Alagoas (UFAL), Maceió-Alagoas, Brasil

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

References

ABREU, E. S.; SPINELLI, M. G. N.; ZANARDI, A. M. P. Gestão de Unidades de Alimentação e Nutrição: um modo de fazer. 7a edição. São Paulo: Metha, 2019.

AKITAYA, L. S.; MACHADO, C. C. Desperdício de alimentos em unidades de alimentação e nutrição: uma revisão da literatura. Revista Simbio-Logias, v. 14, n. 20, 2022.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2a ed. 1a reimpressão. Brasília: Ministério da Saúde, 2014.

BORGES, M. P.; SOUZA, L. H. R.; PINHO, S.; PINHO, L. Impacto de uma campanha para redução de desperdício de alimentos em um restaurante universitário. Engenharia Sanitária e Ambiental, v. 24, n. 4, 2019.

CFN. Conselho Federal de Nutricionistas. Resolução CFN n. 600, de 2018. Dispõe sobre a definição das áreas de atuação do nutricionista e suas atribuições, indica parâmetros numéricos mínimos de referência, por área de atuação, para a efetividade dos serviços prestados à sociedade e dá outras providências. Diário Oficial da União, Brasília, 2018.

CHAVES, V.S; MACHADO, C. C. B.; ABREU, V. S. Índice de resto ingestão antes e após campanha de conscientização de comensais. Revista Estudos Vida e Saúde, v. 46, 1-7, 2019.

FAO. Food and Agriculture Organization. Perdas e desperdícios de alimentos na América Latina e no Caribe. FAO, 2023. Disponível em: <https://www.fao.org/americas/noticias/ver/pt/c/239394/>. Acesso em 17 jul. 2023.

FURTADO, C. R; SILVA, L. O; BERTANI, J. P. G; FASSINA, P. Avaliação do resto ingesta durante campanha contra o desperdício de alimentos em duas unidades de alimentação e nutrição do Vale do Taquari - RS. South American Journal of Basic Education, Technical and Technological, v. 6, n. 1, p. 81-94, 2019.

MAFFASSIOLLI, V; KOGLIN, G. Desperdício de alimentos no refeitório de um hospital privado no sul do Brasil. Revista Saúde e Desenvolvimento Humano, v. 8, n.2, p. 67-72, 2020.

MASSAROLLO, M. D.; FAGUNDES, E. M.; PIETRO, L. M. Avaliação do resto-ingesta em um restaurante universitário do município de Francisco Beltrão-PR. Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento, v. 13, n. 81, 2019.

QUEMELLI, C. A.; NOGUEIRA, G. B. Avaliação da sobra e do resto ingesta como estratégia na redução no desperdício de alimentos. Revista Saber Científico, v. 9, n. 2, 2020.

RABELO, B. C; FERREIRA, R. S.; SOARES, A. D. N; GUIMARÃES, N. S. Sustentabilidade em restaurante institucional: Campanha para redução do resto e análise da influência da aceitabilidade do cliente. Revista de administração, ciências contábeis e sustentabilidade, v. 12, n.2, 2022.

SCHOLZ, F; ADAMI, F. S.; ROSOLEN, M. D.; FASSINA, P. Avaliação do resto-ingesta antes e durante uma campanha de conscientização contra o desperdício de alimentos. Nutrivisa Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde, v. 6, n. 1, pág. 1–9, 2019.

STOCCO, A. B. MOLINA, V. B. C. Avaliação do Resto-Ingestão Antes, Durante e Após uma Campanha de Conscientização Contra o Desperdício em uma Unidade de Alimentação e Nutrição. Revista Multidisciplinar da Saúde, v. 2, n. 1, pág. 39–52, 2020.

VAZ, C.S. Restaurantes – controlando custos e aumentando lucros. 1a. ed. Brasília, 2006, 196p.

Published

2024-04-25

How to Cite

LUCENA, A. R. M.; PEREIRA, A. S. S.; ROCHA, R. da S.; VERÇOZA, A. B. B. de; PADILHA, B. M.; VEIGA, G. R. S.; BARBOSA, L. B. Rest-ingestion index before and during carrying out waste awareness activities in a Food and Nutrition Unit. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 11, n. 1, p. e12874, 2024. DOI: 10.59171/nutrivisa-2024v11e12874. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/12874. Acesso em: 18 may. 2024.

Issue

Section

Artigos originais