Quality control and food safety during the covid-19 pandemic in public sectors in Brazil.
DOI:
https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2024v11e12302Keywords:
quality control, food safety, public sector, Covid-19 pandemicAbstract
The COVID-19 pandemic has further highlighted the food insecurity crisis in Brazil. The intense discrepancy between the most diverse social and economic realities that coexist in the Brazilian population was observed, leading to debates on food security. The work aims to analyze intervention methods and strategies applied by public institutions in the face of the crisis triggered by COVID-19 to mitigate food insecurity and better assimilate how these actions adapted in the face of the pandemic. This is an integrative review of the literature. The data search took place from November 2022 to April 2023. The inclusion criteria for the studies consisted of original articles, in Portuguese and English, published in the period between January 2020 and April 2023, which presented in their results considerations on strategies adopted by institutions to minimize food insecurity during the COVID-19 pandemic, indexed in the Coordination for the Improvement of Higher Education Personnel, Scientific Electronic Library Online and Medical Literature Analysis and Retrieval System Online databases. Articles that did not have an explicit methodology in the text, and studies that did not answer the study guiding question, were excluded. The keywords were used: “Quality Control”, “Food Safety”, “Public Sector” and “COVID-19 Pandemic”. The studies analyzed in this work demonstrate that actions that strengthen the food security are essential for controlling Foodborne Illnesses and improving individual quality of life. Furthermore, it can be seen that public bodies presented plausible resources for mitigating food insecurity, through carrying out educational actions and programs, health inspections, financial aid, publication of decrees and/or assertive guidelines that address the problem, as well as the adequacy of public policies.
References
ALPINO, T. M. A.; SANTOS, C.R.B.; BARROS, D.C.; FREITAS, C.M.COVID-19 e (in) segurança alimentar e nutricional: ações do Governo Federal brasileiro na pandemia frente aos desmontes orçamentários e institucionais. Cadernos de Saúde Pública, v. 36, p. e00161320, 2020. DOI: 10.1590/0102-311X00161320
AMORIM, A. L. B.; RIBEIRO JUNIOR, J. R.; BANDONI, D. H. Programa Nacional de Alimentação Escolar: estratégias para enfrentar a insegurança alimentar durante e após a COVID-19. Revista de Administração Pública, v. 54, p. 1134-1145, 2020.DOI:10.1590/0034-761220200349
ARAÚJO, F. R.; MACEDO, D.L.; CALAZANS, S. Gestão das ações de segurança alimentar frente à pandemia pela COVID-19. Revista de administração pública, v. 54, p. 1123-1133, 2020. DOI:10.1590/0034-761220200329
ARRAIS, C. A.; CORCIOLI, G.; MEDINA, G. S. The role played by public universities in mitigating the coronavirus catastrophe in Brazil: Solidarity, research and support to local governments facing the health crisis. Frontiers in Sociology, v. 6, p. 610297, 2021. DOI: 10.3389/fsoc.2021.610297
BRASIL, Ministério da Saúde. Boletins Epidemiológicos da COVID-19 [Internet]. Brasília: Ministério da Saúde, 2020.
BUENOL, G. G.; SCWINZEKEL, N.; WITCZAK, J.C. Fome no Brasil: a incerteza da comida na mesa dos brasileiros. Uma visão geral sobre o assunto. Mostra Interativa da Produção Estudantil em Educação Científica e Tecnológica, 2023.
CARVALHO, M. C. V. S.; LUZ, M. T.; PRADO, S. D. Comer, alimentar e nutrir: categorias analíticas instrumentais no campo da pesquisa científica. Ciência & Saúde Coletiva, v. 16, n. 1, p. 155-163, 2011.DOI: 10.1590/S1413-81232011000100019
CIOTTI, M.; CICCOZZI, M.; TERRINONI, A.; JIANG, W.; WANG,C.; BERNARDINI, S. A pandemia de COVID-19. Revisões críticas em ciências laboratoriais clínicas, v. 57, n. 6, pág. 365-388, 2020. DOI: 10.1080/10408363.2020.1783198.
CORRÊA, E. N.; NEVES, J.; SOUZA, L.D.; FLORINTINO, C.S.; PORRUA,P.;VASCONCELOS, F.A.G. School feeding in Covid-19 times: mapping of public policy execution strategies by state administration. Revista de Nutrição, v. 33, 2020.DOI: 10.1590/1678-9865202033e200169
ENCARNAÇÃO, G. A.; REIS, J.P.D.; FERREIRA, V.L.O.; FERREIRA, J.C.S. Qualidade nos serviços da Unidade de Alimentação e Nutrição-UAN em tempos de Covid-19. 2021. DOI:10.33448/rsd-v10i13.21230
ESCÓCIO, F. L. M.; FERREIRA, F.V.; FLOR, S.M.C.; ROCHA, A.A.; RIBEIRO,S.T.; SILVA, M.V. AÇÕES DE VIGILÂNCIA EM SAÚDE NO CURSO DA PANDEMIA DE COVID-19, EM SOBRAL-CE. SANARE-Revista de Políticas Públicas, v. 20, 2021. DOI: 10.36925/sanare.v20i0.1507
FEREDAY, J.; MUIR-COCHRANE, E. Demonstrating Rigor Using Thematic Analysis: A Hybrid Approach of Inductive and Deductive Coding and Theme Development., 5, n. 1, p. 80-92, 2006.DOI: 10.1177/1609406906005001
FREITAS, M. C. S.; PENA, P. G. L. Fome e pandemia de COVID-19 no Brasil. Tessituras: Revista de Antropologia e Arqueologia, v. 8, n. 1, p. 34-40, 2020.DOI: 10.15210/tes.v8iSuplemento.18903
GALINDO, E.; TEIXEIRA, M.A.; ARAÚJO,M.; MOTTA,R.; PESSOA, M.; MENDES, L.; RENNÓ, L. Efeitos da pandemia na alimentação e na situação da segurança alimentar no Brasil. Food for Justice Working Paper Series, no. 4. Berlin: Food for Justice: Power, Politics, and Food Inequalities in a Bioeconomy.2022. DOI: 10.17169/ refubium-29554
GURGEL, A. M.; SANTOS, C.C.S.; ALVES, K.P.S.; ARAÚJO, J.M.; LEAL, V.S. Estratégias governamentais para a garantia do direito humano à alimentação adequada e saudável no enfrentamento à pandemia de Covid-19 no Brasil. Ciência & Saúde Coletiva, v. 25, p. 4945-4956, 2020.DOI: 10.1590/1413-812320202512.33912020
OLIVEIRA, A. C.; LUCAS, T. C.; IQUIAPAZA, R. A. O que a pandemia da covid-19 tem nos ensinado sobre adoção de medidas de precaução? Texto & Contexto-Enfermagem, v. 29, 2020.DOI: 10.1590/1980-265X-TCE-2020-0106
OLIVEIRA, F. P.; GONÇALVES, J.S.; SOUZA, K.L.; ORSINE, J.V.C. Adequação das empresas que atuam no setor alimentício durante a pandemia da covid-19. Nutrivisa Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde, v. 8, n. 1, p. E9983-E9983, 2021.DOI: 10.59171/nutrivisa-2021v8e9983
PANIGASSI, G.; SEGALL-CORRÊA, A.M.; MARIN-LEÓN,L.; PÉREZ-ESCAMILLA, R.; MARANHA, L.K.; SAMPAIO, M.F.A. . Insegurança alimentar intrafamiliar e perfil de consumo de alimentos. Revista de nutrição, v. 21, p. 135s-144s, 2008.DOI: 10.1590/S1415-52732008000700012
PREISS, P. V.; NAVARRO, R.S.; WEBER, J.M.; MELLO, L.P. Abastecimento alimentar e COVID-19: uma análise das feiras no Vale do Rio Pardo - RS. Segurança Alimentar e Nutricional, v. 28, p. e021007-e021007, 2021.DOI: 10.20396/san.v28i00.8661446
RIBEIRO-SILVA, R. C.; SANTOS, M.P.; CAMPELLO, T.; ARAGÃO, E.; GUIMARÃES, J.M.M.; FERREIRA, A.; BARRETO, M.L.; SANTOS, S.M.C. Implicações da pandemia COVID-19 para a segurança alimentar e nutricional no Brasil. Ciência & Saúde Coletiva, v. 25, p. 3421-3430, 2020.DOI: 10.1590/1413-81232020259.22152020
ROCHA, M. P.; CRUZ, S.P.L.; VILELA, A.B.A.; RODRIGUES, V.P. Ações de Vigilância Sanitária na pandemia COVID-19. Vigilância Sanitária em Debate: Sociedade, Ciência & Tecnologia, v. 10, n. 1, p. 64-70, 2022.
SANTARELLI M.; BURITY, V.; SILVA, L.N.B.; PRATES, L.; RIZOLLO, A.; ROCHA, N.C.; TRBUCO, L. Da democratização ao golpe: avanços e retrocessos na garantia do direito humano à alimentação e à nutrição adequadas no Brasil. Brasília: FIAN Brasil; 2017.
SCHAPPO, S. Fome e insegurança alimentar em tempos de pandemia da covid-19. SER social, v. 23, n. 48, p. 28-52, 2021.DOI: 10.26512/sersocial.v23i48.32423
SILVA, T. A.; SILVA, A.F.S.; JPUR,C.C.; MARTINS, P.C.; BUTTROS,T.S.; PENAFORTE, F.R.O. Entre orientações e normatizações: cartilhas brasileiras sobre alimentação e nutrição no contexto da pandemia de covid-19. Saúde e Sociedade, v. 31, p. e210745pt, 2022.DOI: 10.1590/S0104-12902022210745pt
SILVA-NETO, L.; BUENO, N.B.; PUREZA, I.R.O.M.; SANTOS, T.L.F.; QUEIROZ, J.C.L.S.; FLORÊNCIO, T.M.M.C. Avaliação da insegurança alimentar no contexto da COVID-19: associação com o auxílio emergencial e recebimento de doação de alimentos na população em vulnerabilidade social de uma capital do Nordeste do Brasil. Ciência & Saúde Coletiva, v. 28, p. 721-730, 2023. DOI: 10.1590/1413-81232023283.12352022
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Ismenia Martineli Lima de Sousa , Renata Belizário Diniz
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.