The The artisanal cassava casas de farinha of Crato-CE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2024v11e12193

Keywords:

cassava, feeding behaviors, memories affections, Crato-CE

Abstract

This text aims to understand the knowledge, affections and memories of workers at cassava casas de farinha (artisanal flour mills) that emerge from the production of flour and its derivatives in the municipality of Crato, Ceará. We started from ethnographic research in an attempt to understand the meanings of flour production in traditional houses since it involves both the product and the production process at Casas de Farinha (also called Farinhada) as a place of sociability that holds knowledge, affections and memory, as well as we immersed into the Sítio Malhada community, Ponta da Serra, Crato-CE, by means of informal conversations, and, furthermore, we made use of bibliographical and documentary research. Making flour or starch in casas de farinha, whether pubada (naturally fermented) or not, depends on the economic conditions, preferences and taste of families, however, these artisanal flour mills are places of knowledge, affection and memories. First, from generation to generation, knowledge, techniques, inputs, recipes and taste pass down generations from the native Amerindians. Secondly, the whole process means affection, which is reveled through moments of collective work that go on for long days and are shared within and by the host family, neighbors and friends, who peel the tubers in a conversation circle, as well as commensality, since everyone eats together what is produced in the farinhada. Although the mechanization of flour factories represents a reduction of workers but quickness in the process, the rustic casas de farinha represent the food, agricultural and cultural system of cassava.

Author Biography

José Arimatéa Barros Bezerra, Universidade Federal do Ceará - UFC

 

 

References

ACERVO AGROECOLOGIA EM REDE [Internet]. Casa de Farinha: Grupo Comunitário do Sítio Malhada. Disponível em Casa de Farinha: Grupo comunitário do Sítio Malhada - Agroecologia em Rede acesso em 22.08.2023.

ARAÚJO, F. E.A. As coisas e os homens: casas de farinha, cultura material e experiências do cotidiano das farinhadas. Temporalidades-Revista de História, Edição 22, v. 8, n. 3, set./ dez., p.337-360, 2016. Disponível em As coisas e os homens: casas de farinha, cultura material e experiências do cotidiano das farinhadas | Temporalidades (ufmg.br) acesso em 22.08.2023.

SERGIPE. Governo do Estado de Sergipe. LEI Nº 8.839, DE 04 DE MAIO DE 2021. Declara Patrimônio Cultural o "Ofício das Casas de Farinha no Estado de Sergipe", dispõe sobre seu licenciamento ambiental, e dá providências correlatas. Disponível em https://leisestaduais.com.br/se/lei-ordinaria-n-8839-2021-sergipe-declara-patrimonio-cultural-o-oficio-das-casas-de-farinha-no-estado-de-sergipe-dispoe-sobre-seu-licenciamento-ambiental-e-da-providencias-correlatas acesso dia 22.08.2023.

BARICKMAN, B.J. Um contraponto baiano: açúcar, fumo, mandioca e escravidão no Recôncavo, 1780-1860.Tradução de Maria Luiza X.de A. Borges, Rio de Janeiro: Civilização Brasileira, 2003.

BEZERRA, J.A.B. Alimentos tradicionais do Ceará, alimentação escolar e desenvolvimento sustentável. CNPq - Chamada nº 40/2022 - Linha 4B - Projetos em Rede - Políticas públicas para a inovação e para o desenvolvimento econômico sustentável - Pro-Humanidades, Fortaleza, Ceará, 2022.

BEZERRA, J.A.B. Práticas Alimentares Nordestinas: Estudo sobre Alimentos Tradicionais dos Estados do Ceará e Piauí. Projeto de Pesquisa. MCT/CNPq Edital N.º 019/2010, Fortaleza, Ceará, 2010.

BOOG, M.C.F. O Professor e a Alimentação Escolar: Ensinando a amar a terra e o que a terra produz. Campinas: Komedi, 2008.

CASCUDO, L.C. História da Alimentação no Brasil. Cardápio Indígena, Dieta Africana, Ementa Portuguesa (Pesquisas e notas). São Paulo: Companhia Editora Nacional, v.1, 1967.

EMBRAPA - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - IBGE - [Internet], Produção Agrícola Municipal, 2020.Principais municípios produtores de Mandioca do Ceará (estadosecidades.com.br) b1_mandioca.xls (embrapa.br) acesso dia 22.08.2023.

EMBRAPA - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. 50 anos [Internet]. A mandioca de todos os dias. BRABO, Raimundo, 20.04.2017. Artigo - A Mandioca de todos os dias - Portal Embrapa acesso dia 22.08.2023.

EMPERAIRE, L. A biodiversidade agrícola na Amazônia brasileira. CUNHA, Manuela Carneiro da. (Org.) Patrimônio imaterial e biodiversidade. Revista do Patrimônio Histórico e Artístico Nacional. Brasília - DF, n. 32, p. 30 - 43, 2005. Disponível em portal.iphan.gov.br/uploads/publicacao/rev_pat_n32.pdf acesso dia 22.08.2023.

FERREIRA, A.B.H. Novo dicionário da língua portuguesa. 2ªedição. Rio de Janeiro. Nova Fronteira. 1986.

IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística, [Internet]. Disponível em cidades.ibge.gov.br/brasil/ce/crato/panorama acesso dia 22.08.2023.

IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística [Internet]. Vocabulário Básico de Recursos Naturais e Meio Ambiente, Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. Ministério do Planejamento, Orçamento e Gestão, 2ª Ed., Rio de Janeiro, 2004.

IPHAN, Instituto do Patrimônio Histórico Artístico Nacional [Internet]. Dicionário do Patrimônio Cultural. Lugares. Verbete. Luana Teixeira. Dicionário do Patrimônio Cultural: Lugares - IPHAN - Instituto do Patrimônio Histórico e Artístico Nacional acesso dia 22.08.2023.

JORNAL O DIÁRIO DO NORDESTE [Internet]. Estado aposta para aumentar produção de mandioca no Ceará. Rodrigo Rodrigues Foto/divulgação/SAD, Diário do Nordeste, 03.08.2020. Disponível em Estado aposta na mecanização para aumentar produção de mandioca no Ceará - Região - Diário do Nordeste (verdesmares.com.br). 03 de agosto de 2020. Atualizado às 13:46 / 03 de agosto de 2020.

MARANHÃO, R.F.A.; BASTOS, S.R.B.; MARCHI, M.M. Cultura e Sociedade no Sistema Culinário da Mandioca no Brasil. Sociais e Humanas, Revista do Centro de Ciências Sociais e Humanas, Santa Maria, v. 28, n. 02, p. 54 - 68, maio/agosto, 2015. Disponível em Cultura e Sociedade no Sistema Culinário da Mandioca no Brasil | Revista Sociais e Humanas (Ufsm.Br) DOI: https://doi.org/10.5902/2317175816893

NORA, P. Entre memória e história: a problemática dos lugares. Tradução: Uara Aun Khoury. Proj. História, São Paulo, n.10, dez., 1993.

OLIVEIRA, F. N. S. Considerações sobre os princípios tóxicos da mandioca. Porto Velho: Embrapa-DDT, 1986.

PINTO, M.D.N. Sabores e saberes da casa de Mani: a mandioca nos sistemas culinários. CUNHA, Manuela Carneiro da. (Org.) Patrimônio imaterial e biodiversidade. Revista do Patrimônio Histórico e Artístico Nacional. Brasília-DF, n. 32, p. 280 - 301, 2005. Disponível em portal.iphan.gov.br/uploads/publicacao/rev_pat_n32.pdf acesso dia 22.08.2023.

REVISTA CARIRI [Internet]. Com quase 70 anos: Casa de Farinha Mestre José Gomes retoma. 25.10.2021. Disponível em Com quase 70 anos, Casa de Farinha Mestre José Gomes retoma tradicional farinhada no Crato – Revista Cariri acesso dia 22.08.2023.

SANTOS, L.M. L.; SILVA, G. F. O Sabor das Tradições: As Farinhadas como processo cultural de preparo do alimento. Diversitas Journal, v.6, n.1, p.1006 - 1020, 2021. Disponível em https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1579 acesso dia 22.08.2023. DOI: https://doi.org/10.17648/diversitas-journal-v6i1-1579

ZUIN, L.F.S.; ZUIN, P. B. Z. Produção de Alimentos Tradicionais: Contribuindo para o desenvolvimento local/regional e dos pequenos produtores rurais. Revista Brasileira de Gestão e Desenvolvimento Regional, G&DR, Taubaté, SP, v. 4, n. 1, p. 109-127, jan. – abr., 2008. Disponível em https://www.semanticscholar.org/paper/PRODU%C3%87%C3%83O-DE-ALIMENTOS-TRADICIONAIS-Contribuindo-o-e-Zuin-Zuin/8d7bf2f0337eadd4b35dc66e5476e4d25ceed48 acesso dia 22.08.2023.

Published

2024-01-04

How to Cite

ROCHA, A. M.; DIONÍSIO, E. S.; BEZERRA, J. A. B. The The artisanal cassava casas de farinha of Crato-CE. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 11, n. 1, p. e12193, 2024. DOI: 10.59171/nutrivisa-2024v11e12193. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/12193. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Estudo de Caso