Evaluation of complementary nutritional information for industrialized fruit juices compared to vitamin C contents

Authors

DOI:

https://doi.org/10.59171/nutrivisa-2022v9e10793

Keywords:

Vitamin C, Food labels, Fruit juice

Abstract

The demand for practical and healthy foods has increased in recent years, as has the concern with nutritional labeling, as it is through it that the consumer is informed about the nutritional characteristics of packaged foods. Among the ready-to-eat (RTE) products, drinks stand out, such as industrialized fruit juices, which are an alternative to the intake of vitamin C, due to their practicality. This study aimed to verify the compliance and non-compliance of the labeling of industrialized fruit juices in view of the Complementary Nutrition Information (INC) resolution, RDC nº 54/2012/ANVISA. To this end, the INC labeling of absolute vitamin C content was evaluated in eight samples of fruit juices, which contained claims of “Source” and “Rich”, through the analysis of vitamin C content by the Tillmans method. Then, a comparison was made with the minimum content required by INC legislation. Of the eight samples analysed, 75% complied with the minimum RDI levels for all consumers; 12,5% showed non-compliance with the minimum content for the adult consumers and 12,5% was non-compliant for all consumers. Although the INC is optional, it can be used to attract consumers looking for healthier foods, being a determining factor in choosing a product. The results show that there is a need for stricter inspection by regulatory agencies to protect consumers from products that have incorrect claims.

References

ARAÚJO, J. P. P.; SILVA, V. V.; Cajucultura: modernas técnicas de produção, Embrapa-CNPAT: Fortaleza, 1995.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. [s.l: s.n.]. Perguntas e Respostas sobre Informação Nutricional Complementar. Disponível em: <http://antigo.anvisa.gov.br/documents/33916/396679/Perguntas_e_Respostas_sobre_Informacao_Nutricional_Complementar.pdf/745a80a9-f27f-43b1-b5e7-b5f4abaae275>.

______. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Instrução Normativa IN n° 75, de 8 de outubro de 2020. Estabelece os requisitos técnicos para declaração da rotulagem nutricional nos alimentos embalados. Diário Oficial da União, Brasília, 9 de outubro de 2020. Disponível em: http://antigo.anvisa.gov.br/documents/10181/3882585/IN+75_2020_.pdf/7d74fe2d-e187-4136-9fa2-36a8dcfc0f8f Acesso em: 31 de jul. de 2023.

_______. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC n° 429, de 8 de outubro de 2020 dispõe sobre a rotulagem nutricional dos alimentos embalados. Diário Oficial da União, Brasília, 9 de outubro de 2020. Disponível em: http://antigo.anvisa.gov.br/documents/10181/3882585/RDC_429_2020_.pdf/9dc15f3a-db4c-4d3f-90d8-ef4b80537380 Acesso em: 31 de jul. de 2023.

______. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC n° 259, de 20 de setembro de 2002. Aprova o regulamento técnico sobre rotulagem de alimentos embalados. Diário Oficial da União, Brasília, de 23 de setembro de 2002. Disponível em: https://lcqa.farmacia.ufg.br/up/912/o/resoluo_rdc_n_259_2002_-_rotulagem_em_geral.pdf Acesso em: 02 de mai. de 2023.

______. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC n° 269, de 22 de setembro de 2005. Aprova o regulamento técnico sobre a ingestão diária recomendada (IDR) de proteína, vitaminas e minerais. Diário Oficial da União, Brasília, de 23 de setembro de 2005. Disponível em: https://coffito.gov.br/nsite/wp-content/uploads/2016/08/resoluo-rdc-n-269-2005-ingesto-diria-recomendada-idr-de-protenas-vitaminas-e-minerais.pdf Acesso em: 02 de mai. de 2023.

CAVADA, G.S.; PAIVA, F.F.; HELBIG, E.; BORGES, L.R. Rotulagem Nutricional: você sabe o que está comendo? Brazilian Journal of Food Technology, v.4, p.84-88, mai. 2012.

CAVALARI, T.; SANCHES, R.A. Os efeitos da Vitamina C. Revista Saúde em Foco, Amparo - SP, 749-765 p. 2018. Disponível em: <http://portal.unisepe.com.br/unifia/wp-content/uploads/sites/10001/2018/09/086_Os_efeitos_da_vitamina_C.pdf>. Acesso em: 13, mai. 2023.

CAVALCANTI, J. J. V. Em O cajueiro: exploração, perspectivas e potencialidades no âmbito da Mata Atlântica; Simões, L. L.; Lino, C. F., Orgs.; Senac: São Paulo, 2002, p. 55.

CORDOVA, A. G. D. Consumo de bebidas vegetais no Brasil: análise da percepção do consumidor, pelo uso de word association. Trabalho de Conclusão de Curso de Graduação (Engenharia de Alimentos). Departamento de Engenharia Química e Engenharia de Alimentos, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2019. 49p.

CUNHA, K. D.; SIVA, P.R.; COSTA, A.L.F.S.F; TEODORO, A.J.; KOBLITZLL, M.G.B. Estabilidade de ácido ascórbico em sucos de frutas frescos sob diferentes formas de armazenamento. Brazilian Journal of Food Technology, v. 17, n. 2, p. 139–145, jun. 2014.

DALLAGO, R. M.; TRES, B.P.; DENTI, A.F.; ORO, C.E.D. Avaliação de sucos de laranja artesanais produzidos na Microrregião de Erechim. Revista Perspectiva, v. 44, n. 167, p. 15–24, 16 nov. 2020.

FAO/OMS. Human Vitamin and Mineral Requirements. In: Report 7th Joint FAO/OMS Expert Consultation. Bangkok, Thailand, 2001. xxii + 286p.

FRITZ, H.; FLOR, G.; SEMANAS, L.; COOLEY, K.; CALLACHAN, M.; McGOWAN, J.; SKIDMORE, G.; KIRCHNER, L.; SEELY, D. Intravenous Vitamin C and Cancer: A Systematic Review. Integrative Cancer Therapies, Thousand Oaks, v. 13, n. 4, p. 280-300, may. 2014.

INSTITUTO ADOLFO LUTZ. Normas Analíticas do Instituto Adolfo Lutz. 3. ed. São Paulo: Imprensa Oficial do Estado de São Paulo (IMESP), 1985.

LEE, S. K.; KADER, A. A. Preharvest and postharvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Postharvest Biology and Technology, v. 20, n. 3, p. 207-220, 2000.

LIMA, E. S.; SILVA, E.G.; NETO, J.M.M.; MOIT, G.C. Redução de vitamina C em suco de caju (Anacardium occidentale L.) industrializado e cajuína. Química Nova, v. 30, n. 5, p. 1143–1146, out. 2007.

LIU, C-S. Vitamin C: Dietary Requirements, Dietary Sources and Adverse Effects. In: KUCHARSKI, Hubert; ZAJAC, Julek (Ed.). Handbook of Vitamin C Research, New York, Nova Science Publishers, p. 127-153, 2009.

MAIA, G. A.; MONTEIRO, J. C. S.; GUIMARÃES, A. C. L.; Ciênc. Tecnol. Aliment. 2001, 21, 43.

MENDES, K. D. F.; GUERRA, A.N.; REIS, A.M.; DOMINGUES, J.; DORIA, S.R.; LOPES, R.G.A. Informação nutricional complementar em bebidas açucaradas consumidas pelo público adolescente e infantil. Vigilância Sanitária em Debate: Sociedade, Ciência & Tecnologia, v. 9, n. 2, p. 68–78, 31 maio 2021.

MIRANDA, L. L. S.; SOARES, C.S.; ALMEIDA, C.A.F.; ALMEIDA, D.K.C.; GREGÓRIA, E.L.; AMARAL, D.A. Análise da rotulagem nutricional de pães de forma com informação nutricional complementar comercializados no município de Belo Horizonte – MG. HU Revista, v. 43, n. 3, p. 211–217, 15 out. 2018.

MORDOR INTELLIGENCE. Relatório de mercado de suco de frutas e vegetais | Tamanho, participação, crescimento e tendências (2023-28). Disponível em: <https://www.mordorintelligence.com/pt/industry-reports/fruit-and-vegetable-juice-market-industry>. Acesso em: 9 maio. 2023.

NAIDU, A. Vitamin C in human health and disease is still a mystery? An overview. Nutrition Journal, London, v. 2, p. 1-10, ago. 2003.

NEW TRADE. Mercado de sucos cresce no Brasil e ganha força nos supermercados. Disponível em: <https://newtrade.com.br/industria/mercado-de-sucos-cresce-no-brasil-e-ganha-forca-nos-supermercados/>. Acesso em: 9 maio. 2023.

NUNES, T. A., MELO, J.K.H; SILVA, G.F; VASCONCELOS, B.M.F.; MOTA, R.L.S. Análise do consumo de fontes de vitamina C entre os estudantes da UFERSA/RN. Exatas Online. v 4. n. 1, 2013.

PAULO, A.A.; KUMAR, S.; KUMAR,V; SHARMA,R. Milk Analog: Plant based alternatives to conventional milk, production, potential and health concerns. Critical Reviews In Food Science And Nutrition, [s.l.], p.1-19, 16 out. 2019. Informa UK Limited. http://dx.doi.org/10.1080/10408398.2019.1674243.

SANTOS, J. T.; KRUTZMANN, M.W; BIERHALS, C.C.; FEKSA, L.R. OS EFEITOS DA SUPLEMENTAÇÃO COM VITAMINA C. Revista Conhecimento Online, v. 1, p. 139, 11 jan. 2019.

SANTOS, M. F. B.; CABRAL, A. C. M. M.; FURQUIM, N. R. Produto alternativo para o mercado brasileiro: sanduíche de hambúrguer de caju e emulsão de castanha de caju congelado. Brazilian Journal of Health Review, v. 3, n. 2, p. 3399–3412, 2020.

STROHECKER, R., HENNING, H.M. Analisis de vitaminas: métodos comprobados. Madrid: Paz Montalvo, 1967. 428p.

ZUCCHI ND, F.G. Analysis of the presence of nutrient claims on labels of ultra-processed foods directed at children and of the perception of kids on such claims. Rev Nutr. 2016;29(6):821-32. https://doi.org/10.1590/1678-98652016000600007

Published

2023-09-01

How to Cite

PEREIRA TAVARES, T. R.; LIMA, J. da S. S.; VASCONCELOS, L. B. de. Evaluation of complementary nutritional information for industrialized fruit juices compared to vitamin C contents. Journal of Nutrition and Health Surveillance, Fortaleza, v. 9, n. 1, p. e10793, 2023. DOI: 10.59171/nutrivisa-2022v9e10793. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/10793. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos originais