Digestibility of nutrients from moist corn grain silage for piglets with and without microbial inoculation

Authors

  • Camilla Mendonça Silva Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da Universidade Federal de Sergipe
  • Renato Augusto Conte Dpto Zootecnia, Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Jiovani Sergio Bee Tubin Dpto Zootecnia, Universidade do Estado de Santa Catarina
  • João Carlos Del Pivo Dpto Zootecnia, Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Rafael Alan Baggio Dpto Zootecnia, Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Gustavo Krahl Dpto Zootecnia, Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Lourdes Romão Apolônio Dpto Zootecnia, Universidade do Estado de Santa Catarina
  • Diovani Paiano Dpto Zootecnia, Universidade do Estado de Santa Catarina

Keywords:

Alternative foods, food preservation, sweet corn, swine

Abstract

Two experiments were carried out to evaluate fermentation and digestibility patterns of nutrients from moist corn grain silages (MCGS), corn cv. SCS 154 Fortuna Epagri® and Tropical Syngenta® sweet corn, with or without microbial inoculation for piglets. For the experiments, a factorial design of 2*2 was used (two types of corn and with or without inoculation). For the silage experiment, three silos were built for each treatment. The opening of silos and analyzes (dry matter - DM, organic matter - OM, crude protein - CP and titratable acidity - TA) were performed 45 days after ensiling. For the digestibility test, 20 castrated male piglets (one pig per experimental unit) with an average initial weight of 10.9±1.1kg, with four replicates per treatment, with an additional reference treatment (diet without silages) permitted by angular coefficient to estimate the nutrients digestibility coefficients of grain silages. There was interaction of inoculation with the corn variety (p<0.05) for TA and the treatment without inoculation showed the highest TA values for Tropical sweet corn and higher TA when inoculated for the Fortuna. Fortuna MCGS showed better DM and energy digestibility coefficients than silages made with Tropical sweet corn. Corrected for 88% of DM, Fortuna corn presented 3.45 Mcal of ME/kg, and Tropical sweet corn 3.41 Mcal of ME/kg. Bacterial inoculation did not influence the chemical composition of the silages, digestibility or metabolization coefficients.

References

AOAC. Official Methods of Analysis. 18a ed., Association of Official Analytical Chemists: Gaithersburg, 2005. 1141p.

CALIXTO JUNIOR, M.; JOBIM, C.C.; OSMARI, M.P.; TRES, T.T. Nutritional additives in high moisture corn silage. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v.12, n.1, p.105-111, 2017.

CAMILO, J.S.; BARBIERI, V.H.B.; RANGEL, R.M.; BONNAS, D.S.; LUZ, J.M.Q.; OLIVEIRA, R.C. Aceitação de híbridos de milho doce e híbridos de milho verde em intervalos de colheita. Revista Ceres, v.62, n.1, p.01-08, 2015.

CARVALHO, B.F.; ÁVILA, C.L.S.; PINTO, J.C.; NERI, J.; SCHWAN, R.F. Microbiological and chemical profile of sugar cane silage fermentation inoculated with wild strains of lactic acid bacteria. Animal Feed Science and Technology, v.195, n.9, p.1-13, 2014.

CASTRO, V.S.; BERTO. D.A.; NETO TRINDADE, M.A.; BIAGGIONI, M.A.M.; WECHSLER, FRANSCISCO STEFANO.; SILVA, A.M.R. Formulação de rações para leitões com base nos nutrientes digestíveis da silgem de grãos úmidos de milho. Revista Brasileira de Zootecnia, v.38, n.10. p.1914-1920, 2009.

FRANK, R.; NUNES, R.V.; SCHONE, R.A.; PIRES FILHO, I.C.; SILVA, I.M.; CASTILHA, L.D. Determinação dos valores energéticos e aminoacídicos da silagem de grãos úmidos de milho para frangos de corte. Archivos de Zootecnia, v.65, n.249, p.103-106, 2016.

GIACHINI, J.C.; BARRETA, D.A.; DANIELI, B.; SCHOGOR, A.L.B. Adequação da silagem de milho para uso em propriedades leiteiras familiares. Ciência Animal, v.30, n.1, p.23-35, 2020.

KRÁS, R.V.; KESSLER, A.M.; RIBEIRO, A. M. L.; HENN, J.D.I.; SANTOS, D.O.S.; HALFEN, D.P.; BOCKOR L. Effect of dietary fiber and genetic strain on the performance and energy balance of broiler chickens. Revista Brasileira de Ciência Avícola, v.15, n.1, p.15-20, 2013.

KWIATKOWSKI, A.; CLEMENTE, E.; SCAPIM, C.A. Agronomic traits and chemical composition of single hybrids of sweet corn. Horticultura Brasileira, v.9, n.4, p.531-536, 2011.

LOPES, A.B.R.C.; TSE, M.L.P.; SILVA, A.M.R.; TRINDADE NETO, M.A.; PEREIRA, C.; SALEH, M.A.D.; BERTO, D.A. High-moisture sorghum grain silage with low- and high-tannin contents for weanling piglets. Ciência Rural, v.47, n.4, p.1-7, 2017.

MASON, F.; PASCOTTO, E.; ZANFI, C.; SPANGHERO, M. Effect of dietary inclusion of whole ear corn silage on stomach development and gastric mucosaintegrity of heavy pigs at slaughter. The Veterinary Journal, v.198, p.717–719, 2013.

MIGUEL, W.C.; NETO, M.A.D.T.; BERTO, D.A.; KOBASHIGAWA, E. E GANDRA, E.R.S. Suplementação de acidificantes em rações de leitões desmamados: desempenho e digestibilidade. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, v.48, n.1, p.141-146, 2011.

MORAIS, M.G.; ÍTAVO, C.C.B.; ÍTAVO, L.C.V.; BUNGENSTAB, D.J.; RIBEIRO, C.B.; OLIVEIRA, L.B.; SILVA, J.A. Inoculação de silagens de grãos úmidos de milho, em diferentes processamentos. Revista Brasileira Saúde Produção Animal, v.13, n.4, p.969-981, 2012.

NOBLET, J.; PEREZ, J.M. Prediction of digestibility of nutrients and energy values of pig diets from chemical analysis. Journal of Animal Science, v.71, n.12, p.3389-3398, 1993.

NRC. NATIONAL RESEARCH COUNCIL. Nutrient Requirements of Swine. 11a ed., National Academy: Washington, 2012. 400p.

PEKAS, J.C. Versatible swine labotarory apparatus for physiologic and metabolic studies. Journal of Animal Science, v.2, n.5, p.1303-1306, 1968.

PEREIRA, K.A.; AMARAL, A.G.; OLIVEIRA, A.R.; ARCANJO, A.H.M.; CAMPOS, J.C.D. Aspectos Nutricionais e Confecção de Silagem de Grão Úmido de Milho para a Alimentação de Bovinos: revisão de literatura. Revista Eletrônica Nutritime, v.14, n.1, p.4944-4953. 2017.

PIOVESAN, V.; OLIVEIRA, VLADIMIR de; GEWEHR, C.E. Milhos com diferentes texturas de endosperma e adição de alfa-amilase na dieta de leitões. Ciência Rural, v.41, n. 1, p.2014-2019, 2011.

POZZA, P.C.; NUNES, R.V.; POZZA, M.S.S.; RICHART, S.; SCHUMACHER, G.C.; OLIVEIRA, F.G. Determinação e predição de valores energéticos de silagens de grãos úmidos de milho para suínos. Ciência e Agrotecnologia, v.34, n.1, p.226-232, 2010.

RABELO C.H.S.; REZENDE A.V.; RABELO F.H.S.; NOGUEIRA D.A.; SENEDESE S.S.; VIEIRA P.F.; BERNARDES C.L.; CARVALHO A. Silagens de milho inoculadas microbiologicamente em diferentes estádios de maturidade: perdas fermentativas, composição bromatológica e digestibilidade in vitro. Ciência Rural, v.44, n.2, p.368-373, 2014.

REZENDE, A.V; RABELO, C.H.S.; VEIGA, R.M.; ANDRADE; L.P.; HÄRTER, C.J.; RABELO, F.H.S.; BASSO, F.C.; NOGUEIRA, D.A.; REIS, R.A. Rehydration of corn grain with acid whey improves the silage quality. Animal Feed Science and Technology, v.197, n.1, p.213-221, 2014.

ROSTAGNO, H.S; ALBINO, L.F.T.; DONZELE, J.L.; GOMES, P.C. Tabelas Brasileiras para aves e suínos: Composição de alimentos e exigências nutricionais. 3a ed., Universidade Federal de Viçosa: Viçosa. 2011, 254p.

ROSTAGNO, H.S.; ALBINO, L.F.T.; DONZELE, J.L.; GOMES, P.C.; OLIVEIRA, R.F.; LOPES, D.C.; FERREIRA, A.S.; BARRETO, S.L.T. Tabelas Brasileiras para Aves e Suínos: composição de alimentos e exigências nutricionais. 4a ed., Universidade Federal de Viçosa: Viçosa. 2017, p.452.

SAVARIS, V.D.L.; POZZA, P.C.; NUNES, R.V.; POZZA, M.S.S.; OELKE, C.A.; CARNEIRO, A.P.S. Perfil microbiológico e valores energéticos do milho e silagens de grãos úmidos de milho com adição de inoculantes para suínos. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v.29, n.4, p.403-409, 2007.

SAKOMURA, N.K; ROSTAGNO, H.S. Métodos de pesquisa em nutrição de monogástricos. Fundação de apoio à pesquisa, ensino e extensão. 2a ed., FUNEP: Jaboticabal. 2016, 262p.

SILVA, C.M.; AMARAL, P.N.C.do; BAGGIO, R.A.; TUBIN, J.S.B.; CONTE, R.A.; PIVO, J.C.; KRAHL, G.; ZAMPAR, A.; PAIANO, D. Estabilidade de silagens de grãos úmidos de milho e milho reidratado. Revista Brasileira Saúde Produção Animal, v.17, n.3, p.331-343, 2016.

SCHIMANKO, S.M.; SCHWANS, A.; ALMEIDA, V.E. de. Emprego do conceito de custo de oportunidade na escolha de ração para a produção de leitões. ABCustos, v.8, p.83-102, 2013.

SOUZA, R.S.; VIDIGAL FILHO, P.S.; SCAPIM, C.A.; MARQUES, O.J.; QUEIROZ, D.C.; OKUMURA, R.S.; RECHE, D.L.; CORTINOVE, V.B. Produtividade e qualidade do milho doce em diferentes populações de plantas. Semina: Ciências Agrárias, v. 34, n. 3, p. 995-1010, 2013.

TSE, M.L.P.; BERTO, D.A.; TOFOLI, C.A.; WECHSLER, F.S.; TRINDADE NETO, M.A. Valor nutricional da silagem de grãos úmidos de milho com diferentes graus de moagem para leitões na fase de creche. Arquivos Brasileiros de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.58, n.6, p.1214-1221, 2006.

WEINBERG, Z.G.; SHATZ, O.; CHEN, Y.; YOSEF, E.; NIKBAHAT, M.; BEN-GHEDALIA, D.; MIRON, J. Effect of lactic acid bacteria inoculants on in vitro digestibility of wheat and corn silages. Journal of Dairy Science, v.90, n.10, p.4754-4762, 2007.

ZUCHARELLI, C.; PANOFF, B.; PORTUGAL, G.; FONSECA, I. C. B. Doses e épocas de aplicação de nitrogênio em cobertura na qualidade fisiológica de sementes de milho doce. Revista Brasileira de Sementes, v.34, n.2, p.480-48, 2012.

ZOPOLLATTO, M.; DANIEL, J.L.P.; NUSSIO, L.G. Aditivos microbiológicos em silagens no Brasil: revisão dos aspectos da ensilagem e do desempenho de animais. Revista Brasileira de Zootecnia, v.38, n.9, p.170-189, 2009.

Published

2022-11-10

How to Cite

SILVA, C. M.; CONTE, R. A.; TUBIN, J. S. B.; PIVO, . J. C. D.; BAGGIO, R. A.; KRAHL, G.; APOLÔNIO, L. R. .; PAIANO, D. . Digestibility of nutrients from moist corn grain silage for piglets with and without microbial inoculation. Ciência Animal, [S. l.], v. 31, n. 2, p. 8–19, 2022. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/9341. Acesso em: 19 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos Originais