Lifestyle and dietary habits according to extent and purpose of Brazilian pregnant women: Vigitel epidemiological survey

Autores

DOI:

https://doi.org/10.52521/nutrivisa.v11i1.13597

Palavras-chave:

Pregnancy, Industrialized Foods, in natura Foods, Health Surveys

Resumo

During pregnancy, food consumption is of utmost importance for the health of both the mother and the baby. A diet based on fresh and minimally processed foods, as opposed to ultra-processed foods, is essential to ensure health during pregnancy and postpartum. The objective of this study was to analyze the relationship between lifestyle habits and food consumption among pregnant Brazilian women. This is a cross-sectional study using data from pregnant women included in the Chronic Disease Risk Factor Surveillance System via Telephone Survey (Vigitel) in 2021. Food consumption, considered the outcome variable, was assessed through a food frequency questionnaire, focusing on consumption from the previous day. The NOVA classification was used to categorize foods as fresh or ultra-processed. The Shapiro-Wilk test was conducted to verify normality, and the Pearson Chi-square test was applied. A significance level of p < 0.05 was adopted. The sample consisted of 90 pregnant women. The analysis revealed a greater association with the consumption of ultra-processed foods among younger pregnant women compared to older age groups (p=0.020), as well as lower consumption of fresh foods (p=0.044). In conclusion, differences in food consumption were evident among pregnant women of different age groups. However, in order to understand the dietary patterns of pregnant women by regions of Brazil, it is necessary to conduct further studies to support programs aimed at the gestational period, reducing adverse effects and promoting maternal and child health.

Biografia do Autor

João Paulo Lima de Oliveira, Universidade Federal de Lavras - UFLA

Doutor em Plantas Medicinais, Aromáticas e Condimentares, Departamento de Agricultura (DAG), Universidade Federal de Lavras, Lavras, Minas Gerais, Brasil.

Faculdade de Ciências da Saúde (FCS), Departamento de Nutrição (DNU), Universidade de Lavras, Lavras, Minas Gerais, Brasil.

Laudicéia Ferreira Fróis, Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil.

Doutorado em andamento em Saúde e Nutrição.

Programa de Pós Graduação em Saúde e Nutrição (PPGSN), Escola de Nutrição (ENUT), Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil.

Bruna Aparecida Avelar, Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil.

Doutorado em andamento em Saúde e Nutrição.

Programa de Pós Graduação em Saúde e Nutrição (PPGSN), Escola de Nutrição (ENUT), Universidade Federal de Ouro Preto, Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil.

Iasmim Fernanda Bernardo Silva, Universidade de Lavras, Lavras, Minas Gerais, Brasil.

Graduação em andamento em Nutrição.

Faculdade de Ciências da Saúde (FCS), Departamento de Nutrição (DNU), Universidade de Lavras, Lavras, Minas Gerais, Brasil.

Lahis Cristina Morais de Moura, Faculdades Integradas de Três Lagoas, Três Lagoas, Mato Grosso do Sul, Brasil.

Mestra em Nutrição e Saúde, Departamento de Nutrição (DNU), Universidade de Lavras, Lavras, Minas Gerais, Brasil.

Faculdades Integradas de Três Lagoas, Três Lagoas, Mato Grosso do Sul, Brasil.

Lílian Gonçalves Teixeira, Universidade de Lavras, Lavras, Minas Gerais, Brasil.

Doutorado em Bioquímica e Imunologia, Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, Brasil.

Faculdade de Ciências da Saúde (FCS), Departamento de Nutrição (DNU), Universidade de Lavras, Lavras, Minas Gerais, Brasil.

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Arquivos adicionais

Publicado

2024-09-13

Como Citar

LIMA DE OLIVEIRA, J. P.; FRÓIS, L. F.; AVELAR, B. A.; SILVA, I. F. B.; MOURA, L. C. M. de; TEIXEIRA, L. G. Lifestyle and dietary habits according to extent and purpose of Brazilian pregnant women: Vigitel epidemiological survey. Nutrivisa Revista de Nutrição e Vigilância em Saúde, Fortaleza, v. 11, n. 1, p. e13597, 2024. DOI: 10.52521/nutrivisa.v11i1.13597. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/nutrivisa/article/view/13597. Acesso em: 3 nov. 2024.

Edição

Seção

Artigos originais