Use of biodiesel coproducts in the poultry feeding

Authors

  • Monica Raline Reis de Jesus Programa de Pós-Graduação em Zootecnia da Universidade Federal de Sergipe (UFSE)
  • Gregório Murilo de Oliveira Jr Dpto Zootecnia (UFSE)
  • Camilla Mendonça Silva Pesquisadora PNPD/CAPES (UFSE)

Keywords:

Poultry farming, performance, glycerin, glycerol, nutrition

Abstract

Animal nutrition has evolved over the years, especially after the evolution of food processing techniques. With knowledge of the composition of the food it was possible to determine the energy value of the food, which contributed to improvements in the production system, since the information obtained helps feed formulations, aiming at more efficient animal production and economy. However, the grains (maize and soybean) traditionally used to compose diets suffer from price variations, so we have sought to expand and diversify through research new energy sources that from the nutritional point of view can contribute positively to the performance of animals and economically with the reduction of food costs. Glycerin and glycerol appear as an alternative ingredient because it has high energy value and can be used as a source of energy in poultry feed, without impairing performance and carcass characteristics. However, for its use to be carried out, knowing its physical-chemical composition becomes essential, since this ingredient is available on the market and does not present standardized nutritional values, which may influence the zootechnical results. Hence, the objective of this work is to present a literature review on the use of biodiesel co-products as an energy source in poultry diets about the performance and carcass quality characteristics.

References

ANP, AGÊNCIA NACIONAL DE PETRÓLEO E GÁS NATURAL E BIOCOMBUSTÍVEIS. Anuário Estatístico Brasileiro do Petróleo, Gás Natural e Biocombustíveis. Disponível em: Acesso em 10 outubro de 2018. Disponível em: http://www.anp.gov.br/images/publicacoes/anuario-estatistico/2018/anuario_2018.pdf.

ANUÁRIO DA AVICULTURA INDUSTRIAL. Um ano para o setor agrícola comemorar. n.11, p.16-21, 2017.

BATISTA, E. Avaliação nutricional do glicerol para codornas de corte. 2010. 72p. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Programa de Pós-graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá, 2010.

BATISTA, E.; FURLAN, A.C.; TON, A.P.S.; PASQUETTI, T.J.; QUADROS, T.C.O.; GRIESER, D.O.; ZANCANELA, V. Avaliação nutricional da glicerina vegetal semipurificada para codornas de corte. Arquivos Brasileiro Medicina Veterinária e Zootecnia, v.65, n.6, p.1783-1791, 2013.

BERENCHTEIN, B.; COSTA, B.L.; BRAZ, D.B.; ALMEIDA, V.V.; TSE, M.L.P.; MIYADA, V.S. Utilização de glicerol na dieta de suínos em crescimento e terminação. Revista Brasileira de Zootecnia, v.39, n.7, p.1491-1496, 2010.

BERNARDINO, V.M.P.; RODRIGUES, P.B.; OLIVEIRA, D.H.; FREITAS, R.T.F.; NAVES, L.P.; NARDELLI, N.B.S.; TEIXEIRA, L.V.; PREZOTTO, C.F. Fontes e níveis

de glicerina para frangos de corte no período de 8 a 21 dias de idade. Revista Brasileira Saúde Produção Animal, v.15, n.3, p.649-658, 2014.

CARVALHO, P.L.O.; MOREIRA, I.; MARTINS, E.N.; PIANO, L.M.; TOLEDO, J.B.; FILHO, C.L.C. Crude glycerine in diets for piglets. Revista Brasileira de Zootecnia, v.41, n.7, p.1654-1661, 2012.

CERRATE, S.; YAN, F.; WANG, Z.; COTO, C.; SACAKLI, P.; WALDROUP, P.W. Evaluation of glycerine from biodie]sek productionas feed ingrediente for broilers. International Journal of Poultry Science, v.5, p.1001-1007, 2006.

COSTA, F.G.P.; QUIRINO, B.J.S.; GIVISIEZ, P.E.N.; SILVA, J.H.V.; ALMEIDA, H.H.S.; COSTA, J.S.; OLIVEIRA, C.F.S.; GOULART, E.C.C. Poedeiras alimentadas com diferentes níveis de energia e óleo de soja na ração. Archivos de Zootecnia, v.58, n.223, p.405-411, 2009.

DOZIER, W.A.; KERR, B J.; CORZO, A.; KIDD, M.T.; WEBER, T.E.; BREGENDAHL, K. Apparent metabolizable energy of glycerin for broiler chickens. Poultry Science, v.87, n.2, p.317–322, 2008.

DUTRA, J.L.L. Níveis de energia e nutrientes para frangos de corte, desempenho, rendimento de carcaça e expressão gênica. 2016. 39p. Dissertação (mestrado em Zootecnia) – Programa de Pós-graduação em zootecnia, Universidade Federal de Sergipe, 2016.

EROL, E.; YALCIN, S.; MIDILLI, M.; YALÇIN, S. The effects of dietary glycerol on growth and laying performance, egg traits and some blood biochemical parameters in quails. Revue Médicine Vétérinaire, v.160, n.10, p.469-476, 2009.

FARRAPO, S.P. Glicerina bruta e semipurificada na alimentação de codornas de corte. 2015. 79p. Dissertação (mestrado em Zootecnia) – Programa de pós-graduação da Universidade Federal do Ceará, 2015.

FARRAPO, S.P.; ALVES, M.G.M.; BRITO, J.C.; BATISTA, A.S.M.; FREITAS, E.R.; NASCIMENTO, G.A.J. Animal performance, yield and characteristics of the meat of quail fed diets containing vegetable and mixed glycerin. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.52, n.9, p.768-775,2017.

FARIA, P.B.; FIGUEIREDO, C.H.; LIMA, R.S.; NASCIMENTO, D.B.; TAVARES, J.M.N.; SANTOS, C.C.S.; PINTO, A.M. B. G.; SILVA, J.L. Qualidade de carcaça e carne de frangos com uso de glicerina na alimentação. Medicina Veterinária e Zootecnia, v.7, n.24, Art.1631. 2013.

FERNANDES, E.A; MACHADO, C.A.; FAGUN DES, N.S.; FRANÇA, A.M.S.; RAMOS, G.C. Inclusão de glicerol purificado em dietas de frango de corte. In: Conferência APINCO, 2010, Santos. Anais... NU057, 2010.

GOES, R.H.T.B; SILVA, L.H.X.; SOUZA, K.A. Alimentos e Alimentação animal. Universidade Federal da Grande Dourados, 1ª ed., Editora UFGD, 2013. 81p.

GOMIDE, A.P.C.; LIMA, A.L.L.; BRUSTOLINI, P.C.; FERREIRA. A.S.; SCOTTÁ, B.A.; CÂMARA, L.R.A. Glicerina bruta na alimentação de aves e suínos. Publicações em Medicina Veterinária e Zootecnia, v.5, n.26, Art.1167, 2011.

GOMIDE, A.P.C.; BRUSTOLINI, P.C.; FERREIRA. A.S.; PAULINO, P.V.R.; LIMA, A.L. SCOTTÁ, B.A.; RODRIGUES, V.V.; CÂMARA, L.R.A.; MOTTA, A.M.S.; OLIVERIA JUNIOR, G.M.; FERREIRA, R.C.; FORMIGONI, A.S. Substituição de milho por glicerina bruta em dietas para suínos em terminação. Arquivos Brasileiro medicina Veterinárias e Zootecnia, v.64, n.5, p.1309-1316, 2012.

GIANFELICI, M.F. Uso de glicerol como fonte de energia para frangos de corte. 2009. 130p. Dissertação (mestrado em Zootecnia) – Programa de pós-graduação em zootecnia, Faculdade de Agronomia Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2009.

GONÇALVES, L.M.P.; MOREIRA, I.; POZZA, P.C.; CARVALHO, P.L.O.; TOLEDO, J.B.; PEÑUELA-SIERRA, L.M. Semi purified glycerins in growing and finishing pigs feeding (30-90 kg). Revista Brasileira Saúde Produção Animal, v.15, n.1, p.221-236, 2014.

GHAYAS, A.; HUSSAIN, J.; MAHMUD, A.; JAVED, K.; REHMAN, A.; AHMAD, S.; MEHMOOD, S; USMAN, M.; ISHAQ, H.M. Productive perfomace, egg quality, and hactching traits of Japonese quail reared under diferente levels of glycerin. Poultry Science, v.96, n.7, p.2226–2232, 2017.

GUERRA, R.L.H.; MURAKAMI, A.E.; GARCIA, A.F.Q.M.; URGNANI, F.J.; MOREIRA, I.; PICOLI, K.P. Glicerina bruta mista na alimentação de frangos de corte (1 a 42 dias). Revista Brasileira Saúde Produção Animal, v.12, n.4, p.1038-1050, 2011.

LEITE, P.R.S.C.; LEANDRO, N.S.M.; STRINGHINI, J.H.; CAFÉ, M.B.; GOMES, N.A.; JARDIM FILHO, R.M. Desempenho de frangos de corte e digestibilidade de rações com sorgo ou milheto e complexo enzimático. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.46, n.3, p.280-286, 2011.

LEITE, R.G.; CORASSA, A.; SILVA, D.R.; SANTOS, T.I.S. Implicações do uso da glicerina na alimentação de suínos em terminação: revisão. Scienta Agraria Paranaesis, v.16, n.1, p.13-20, 2017.

LIN, E.C.C. Glycerol utilization and its regulation in mammals. Annual Review of Biochemistry, v.46, p.465-495, 1977.

MENTEN, J.F.M.; MIYADA, V.S.; BERENCHTEIN, B. Glicerol na alimentação animal. 2009. Acesso em 5 de novembro de 2018. Disponível em https://www.agrolink.com.br/downloads/glicerol_2009-03-13.pdf.

MOTA, C.J.A.; SILVA, C.X.A.; GONÇALVES, V.L.C. Gliceroquímica: novos produtos e processos a partir da glicerina de produção de biodiesel. Química Nova, v.32, n.3, p.639- 648, 2009.

MURAROLLI, R.A. Efeitos de diferentes relações dietéticas de energia metabolizável:proteína bruta e do peso inicial de pintos sobre o desempenho e o rendimento de carcaça em frangos de corte: I machos; II fêmeas. 2007. 85p. (Dissertação de Mestrado em Zootecnia) – Programa de Pós-graduação da Universidade de São Paulo Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, 2007.

OLIVEIRA, J.S.; ANTONIASSE, R.; FREITAS, S.C.; MULLER, M.D. Composição química da glicerina produzidas por usinas de biodiesel no Brasil e potencial de uso na alimentação animal. Ciência Rural, v.43, n.3, p.509-512, 2013.

PASQUETTI, T.Jr. Avaliação nutricional da glicerina bruta ou semipurificada, oriundas de gordura anima e óleo vegetal, para codornas de corte. 2011, 110p. (Dissertação de Mestrado em Zootecnia) - Programa de Pós-graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá, 2011.

PASQUETTI, T.J.; FURLAN, A.C.; MARTINS, E.N.; TON, A.P.S.; BATISTA, E.; POZZA, P.C.; GRIESER, D.O.; ZANCANELA, V. Glicerina bruta para codornas de corte, de um a 14 dias e de 15 a 35 dias de idade. Arquivos Brasileiro de Medicina Veterinárias e Zootecnia, v.66, n.5, p.1547-1556, 2014.

PEITER, G.C.; ALVES, H.J.; SEQUINEL, R.; BAUTITZ, I.R. Alternativas para o uso de glicerol produzido a partir do biodiesel. Revista Brasileira de energias Renováveis, v.5, n.4, p.519-537, 2016.

RETORE, M.; SCAPINELLO, C.; MOREIRA, I.; ARAUJO, I.G.; PONCIANO NETO, B.; STANQUEVIS, C.E.; OLIVEIRA, A.F.G. Glicerina semipurificada vegetal e mista na alimentação de coelhos em crescimento. Arquivos Brasileiro Medicina Veterinárias e Zootecnia, v.64, n.6, p.1723-1731, 2012.

RIVALDI, J.D. SARROUB, B.F.; FIORILO, R.; SILVA, S.S. Estratégicas biotecnológicas para o aproveitamento do glicerol gerado da produção de biodiesel. Biotecnologia, Ciências & Desenvolvimento, v20, n.37, p.44-51, 2008.

ROCHA, L.O.; SILVA, J.L.; RODRIGUES, C.P.F.; MASCARENHAS, A.G.; NUNES, R.C. Glicerina bruta nas rações para leitões na fase de creche. Ciência Animal Brasileira, v.17, n.1, p.51-59, 2016.

RODRIGUES, F.V.; RONDINA, D. Alternativas de uso de subprodutos da cadeia do biodiesel na alimentação de ruminantes: glicerina bruta. Acta Veterinária Brasílica, v.7, n.2, p.91-99, 2013.

ROLL, A.A.P.; FORGIARINI, J.; BAVARESCO, C.; ROLL, V.F.B.; DIONELLO, N.J.L.; RUT, F. Desempenho e metabolizabilidade de dietas em codornas alimentadas com níveis crescentes de óleo ácido de soja. Arquivos Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.70, n.4, p.1282-1292, 2018.

ROSTAGNO, H.S.; ALBINO, L.F.T.; HANNAS, M.I.; DONZELE, J.L.; SAKOMURA, N.K.; PERAZZO, F.G.; SARAIVA, A.; TEIXEIRA, M.L.; RODRIGUES, P.B.;

OLIVEIRA, R.F.; BARRETO, S.L.T.; BRITO, C.O. Tabelas Brasileira de aves e suínos. 4ª ed., Viçosa, Universidade Federal de Viçosa, 2017. 488p.

SILVA, J.H.V.; COSTA, F.G.P. Tabela para codornas japonesas e europeias. 2ª ed., Jaboticabal, São Paulo, FUNEP, 2009. 110p.

SANTOS, M.S.V.; ESPÍNDOLA, G.B.; LÔBO, R.N.B.; FUENTES, M.F.F.;

CARVALHO, L.E.; SANTOS, A.B.E. Desempenho e qualidade dos ovos de poedeiras comerciais submetidas às dietas com diferentes óleos vegetais. Revista Brasileira de Saúde Produção Animal, v.10, n.3, p654-667, 2009.

SILVA, C.L.S.; MENTEN, J.F.M.; TRALDI, A.B.; PEREIRA, R.; ZAVARIZE, K.C.; SANTAROSA, J. Glycerine derived from biodiesel production as a feedstuff for broiler diets. Revista Brasileira Ciência Avícola, v.14, n.3, p.193-202, 2012.

SILVA, C.L.S. Glicerina proveniente da produção de biodiesel como ingrediente de ração para frangos de corte. 2010, 81p. Dissertação (mestrado em Ciência Animal) – Programa de Pós-graduação Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, 2010.

SWIATKIEWICZ, S; KORELESKI, J; Effect of crude glycerin level in the diet of laying hens on egg performance and nutrient utilization. Poultry Science, v.88, n.3, p.615–619, 2009.

TEIXEIRA, M.P.F. Efeito da composição da ração sobre a energia líquida em frangos de corte: revisão de literatura. Revista Eletrônica Nutri-Time, v.14, n.6, p.7077-7090, 2017.

USTUNDAG, A.O.; TUZUN, A.E.; OZDOGAN, M. Effect of glycerol supplemented diet fed diferente ages on growth performance and some blood parameters in japanese quais. Journal of International Scientific Publications: Agriculture & Food, v.1, n.1, p.4-10, 2013.

VERUSSA, G.H.; CORASSA, A.; PINA, D.S.; TON, A.P.S.; KOMIYAMA, C.M.,

LEITE, R.G. Caracterização, uso e limitações da glicerina na alimentação de suínos: revisão. Arquivos Ciências Veterinárias e Zoologia, v.19, n.3, p.179-186, 2016.

ZAVARIZE, K.C. Utilização de glicerina proveniente da produção de biodiesel na dieta de frangos de corte. 2012. 83p. (Tese de Doutorado em Ciência Animal) – Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, 2012.

Published

2020-12-31

How to Cite

JESUS, M. R. R. de .; OLIVEIRA JR, G. M. de; SILVA, C. M. . Use of biodiesel coproducts in the poultry feeding. Ciência Animal, [S. l.], v. 30, n. 1, p. 77–91, 2020. Disponível em: https://revistas.uece.br/index.php/cienciaanimal/article/view/9654. Acesso em: 21 nov. 2024.